5 augusti 2015

Uppdaterad: Uppföljning av omständigheterna runt ubåtsfyndet

Foto: Chang Frick

Jag skrev förra veckan ett blogginlägg om turerna runt den ryska ubåten med det märkliga namnet "Som". I lördags följde media upp den minst sagt märkliga historien runt den nyfunna ryska ubåten. Nyhetsteam från både Expressen och Nyheter Idag var under lördagen på plats i Grisslehamn där Ocean X Team samt den ryske finansiären Alexey Mikhaylov fanns på plats för att genomföra dykningar på ubåtsvraket.

Expressens artikel är i vissa avseenden lite märklig. Man missar tyvärr flera intressanta sammanhang och därmed så missar man också att ställa de viktiga uppföljande frågorna. Jag återkommer till detaljerna senare i inlägget.

Även Chang Frick från nyheter idag var på plats och gjorde en artikel. För att finansiera detta så sålde han ett videoinslag till ryska propagandakanalen Ruptly/Russia Today. Oavsett detta udda agerande så är hans artikel mycket intressant eftersom Ocean X Team uppenbart var ute och letade efter en miniubåt i stort sett samtidigt som den största ubåtsjakten under 2000-talet pågick i Stockholms skärgård. Personligen ser jag efter min egen granskning inga samband mellan de båda händelserna mer än att det är en intressant slump.
Ocean X Team
Det står nu helt klart att det är ryssen Alexey Mikhaylov som även kallas Max Rite som finansierar den verksamhet som Ocean X Team sysslar med kopplat till ubåten "Som" och förmodligen även de verksamhet man bedriver med det större fartyget 12. I lördags nyttjades dock en av svenska flottans utrangerade minsvepare, mer känd som en M-båt. Det var f.d. M22 numera med namnet Idskär som man hyrde in vid lördagens dykning. Fartyget ägs enligt uppgift av Rådmansö rederi och hyran betalades av Mikhaylov som själv var i Sverige och följde med ut till vraket. Man hyr in M22 trots att Mikhaylov de facto äger ett annat fartyg som dessutom finns i närheten, på Eckerö.

Det har tidigare skrivits på olika håll om att Ocean X Team behöver pengar. Detta bekräftas när man tittar på företagets nya promotionvideo. Där framgår flera gånger att man "man riskerar allt" och att de har "satsat allt de har" på sitt nya projekt. Det Ocean X Team egentligen letar efter är fartyget Kyros. Ett vrak med en Cognacslast värd 30 miljoner som man givetvis vill hämta upp.

Filmen är för övrigt producerad och filmad av en kille med namnet Emil Marczak. Han arbetade tidigare för Försvarsmaktens Combat Camera. Han har utöver promotionvideon för Ocean X Team även gjort en film med fartyget 12 i huvudrollen där man ser att det är ett stort fartyg som Mikhaylov har försett Ocean X Team med.

Ocean X Team har även koppling till ett annat företag subx.se där man säljer tjänster med undervattensfarkoster. Man har både en ny mindre gul ROV och en till synes äldre och större grön ROV som man arbetar med.

Min bedömning från olika intervjuer och inslag är att grabbarna i Ocean X Team har hamnat i den här soppan av en ren slump och är förmodligen endast intresserade av sina egna projekt, och att tjäna pengar på sitt intresse. Det märkliga i sammanhanget är att de har en finansiär i Mikhaylov som plötsligt kontaktade Ocean X Team och inte tvärt om. De verkar till synes inte veta särskilt mycket om sin finansiär förutom att han ger teamet vissa order att följa och tillhandahåller ett stort fartyg.


Alexey "Max Rite" Mikhaylov
Vad finns det då att finna runt denne finansiär i öppna källor på internet. En intressant sak är att Mikhaylovs egen webbsidaligger på toppdomänen .SU som står för Sovjetunionen och skulle användas av sovjetiska institutioner. När den ryska toppdomänen .RU sjösattes 1993 så var det meningen att den skulle ersätta .SU helt och hållet men så blev det inte. Ett fåtal använder den fortfarande. Enligt wiki används den bland annat av pro-ryssar i östra Ukraina.

Mikhaylov står faktiskt som registrerad ägare till hela åtta olika webbsidor varav fyra är aktiva idag. Dessa webbsidor är:

MAX.SU
CHELUSKIN.RU
NEPTUNEXPEDITION.RU
QAW.RU
MEGALODON.RU (ej aktiv)
DIVEX.RU (ej aktiv)
EXPLORERSCLUB.RU (ej aktiv)
ICEMATE.RU (ej aktiv)

På webben förekommer dessutom uppgifter att denne "Max" även har kopplingar till företaget Perseus Ltd. Även detta företaget har kopplingar till undervattensverksamhet. Intressant är att flera sidor med koppling till Mikhaylov har inloggning, men utan möjligheten att ansöka om inloggningsuppgifter. Det ser för övrigt ut som att sidorna är mer eller mindre döda och uppdaterade. Som ren kuriosa kan vi även konstatera att Perseus också var kodnamnet för en Sovjetisk spion. Men det är givetvis bara ett rent sammanträffande.

Man kan också finna att Mikhaylov driver någon verksamhet med namnet Max Rite Dive Systems.

En av de mer intressanta sakerna runt denne Max är att han, eller någon av hans medarbetare bytte information på sajten tillhörande Ixplorer i anslutning till att Expressen gick ut med informationen runt "Som", något som uppmärksammades av Mikael Gräv. Ägarnamnet ändrades från "Vladimir Mikhaylov" i Moskva till "Alex Vladimirsson" i Reykyavik. Även här figurerar Perseus Ltd. Mikael Gräv noterade också att servern står placerad hos RIPN (Russian Institute for Public Network) i Moskva. Se tweets här nedan.
Lägger man dessutom ihop ett och ett så kan man konstatera att detta twitterkonto i sammanhanget är intressant. Varför då? Jo, för att användarnamnet "vovafly" är samma som används i en mailadress kopplat till Mikhaylov. Dessutom är webblänken som finns i profilen, yeahracing.ru samma som hostname (se tweet här ovan) på den server där Mikhaylovs företag Ixplorer finns registrerad. Av en händelse så visar dessutom profilbilden en fartyg med någon form av dykfarkost. Möjligen ett rent sammanträffande.

I intervjun med Expressen så vägrar ryssen svara på frågor om finansieringen. Om man vill späda på spekulationerna och bidra till att fler ögon vänds mot detta projekt så ska man göra precis så som han gör, d.v.s säga att saker är hemliga. Då blir alla givetvis väldigt intresserade att gräva vidare i detta.

Ixplorer
Ixplorer är företaget på Island som ägs av Mikhaylov. Där har han enligt webbsidan tre anställda, varav två är islänningar. Den ena av dessa två, Kristina Eldjarn, anställd som Company Managing Director säger till Expressen, absolut ingenting...
Inte heller delägaren Kristjan Eldjarn Johannesson vill uppge hur projektet med att hitta den förlista ubåten har finansierats när Expressen når honom.
– Det är privat information, säger han.
Handlar det om miljontals kronor?
– Det är privat information.Har ni haft sponsorer som hjälpt till med finansieringen?
– Det är också privat information.Varför är det privat?
– Det är information som bara stannar i vårt företag.Finns det ryska sponsorer?
– Jag har aldrig hört något intresse från ryska sponsorer.Delägaren Kristjan Eldjarn Johannesson vill inte ens svara på hur han och Alexey "Max" Mikhaylov träffats för att sedan ha affärer ihop.
– Det får du fråga honom om, det är också något som jag inte berättar för någon annan, säger han.

En annan av de tre männen på företaget förefaller vara en svensk med namnet Peter Grönqvist. Han är anställd som befälhavare på fartyget 12 som jag återkommer särskilt till här nedan. Grönqvist äger enligt sin egen sida på LinkedIn även företaget Tunapirate Ltd.Fartyget 12
Tittar man närmare på det intressanta fartyget 12 så kan man komma fram till följande fakta.

Den 13 september 2013 offentliggjorde Mikhaylov på sin webbsida att han hade köpt in ett större fartyg och att det har köpts in genom hans Isländska företag Ixplorer. Fartyget är ett 55 meter långt före detta tyskt lotsfartyg på 760 ton. Ett stort fartyg med andra ord. Det hade tidigare namnet Helene Bleeker. Ixplorer har ytterligare ett stort fartyg med namnet Argo, här finns dock inga fler uppgifter att finna..

Den senast kända hamnen innan fartyget 12 gick in i Östersjön var Palm Beach i USA som man lämnade den 12 mars 2013.

Första gången hennes AIS-signal plockades upp i Östersjön var 18 månader senare, närmare bestämt den 10 september 2014. Då startas AIS på henne och då ligger fartyget förtöjt i Hargshamn. Strax efter att AIS startas ändras statiska data och man byter namn på henne i AIS till namnet 12. Orsaken till att detta märkliga namn antogs är oklart men ett försök till långskott skulle kunna vara att"russia day" infaller den 12 juni. Huruvida det finns något samband vet nog bara ägaren själv, men förmodligen inte. Det är nog bara ett sammanträffande.

Följer man fartyget historik sedan hon kom in i Östersjön så kan man konstatera att hon har varit till sjöss vid ett antal tillfällen och att hennes resor har flera gånger gått till finskt territorium. Dessvärre har hon vid ett antal tillfällen slagit ifrån sin AIS, och vid vissa tillfällen har hon inte haft den startad alls. Hos nyheter idag framkommer att Kustbevakningen och Polisen mötte upp fartyget den 8 september, d.v.s. två dagar tidigare eftersom hon då hade kört omkring med sin AIS avstängd.

International Maritime Organisation (IMO) beslutade redan 2001 att alla fartyg på mer än 300 ton ska använda AIS, och den ska dessutom alltid vara tillslagen när fartyget är under gång, enbart av säkerhetsskäl får den vara avslagen (läs risk för piratattack mm).

Några dagar efter att fartyget 12 låg i Hargshamn så sätter man igång AIS igen, närmare bestämt den 16 september 2014. Då ligger hon mitt i havet norr om Åland. Under resan dit har hon haft AIS avstängd, och därför är det oklart när hon lämnade Hargshamn. Man ändrar då även destinationen till hamnstaden "BRUNSBUETTEL" vid tyska atlantkusten, för att kort senare ändra till "BALTIC SEA". Här ute förefaller man ligga still relativt länge. Därefter går man till en position i närheten av det område som man enligt uppgift har funnit ubåten, någonstans utanför Svartklubben. Här ligger man fram till tiden runt den 21 september. Därefter förtöjer man bedömt Grisslehamn.

I Grisslehamn ligger man enligt AIS-data fram till den 9 oktober 2014 då man återigen går till sjöss. Huruvida man har kört något utan AIS tillslagen i perioden däremellan är oklart. Nu beger man sig in på finskt vatten och ligger där ett antal dagar fram till den 15 oktober då man åter igen går till hamn i Sverige.

Ett område som förefaller ha varit extra intressanta är vid de röda prickarna. Positionen närmast Svartklubben är sannolikt i närheten av platsen där "Som" ligger. Vid fyra tillfällen förefaller området runt fyren Märket ha varit extra intressant. I detta området ligger bland annat den ryska ubåten S-2 som förliste 1940 då hon gick på en mina. Men där råder enligt uppgift dykförbud.

AIS-data från fartyget 12 i perioden från 1 januari  till 31 oktober 2104

Tittar man på verksamheten med fartyget 12 efter oktober månad så kan man konstatera att hon den 6 november gick från Grisslehamn. Även den här gången gick hon till positionen på finskt vatten strax utanför den finska staden Rauma där hon låg fram till den 9 november. Den 11 januari i år (2015) körde man över henne till Åland och Eckerö hamn där hon enligt AIS-data har legat sedan dess.
I skrivande stund, d.v.s. klockan 18.30 den 4 augusti så lämnade Alexey Mikhaylovs fartyg MS 12 Eckerö på Åland och satt kurs nord-ostvart mot Rauma.

Bilder på fartyget 12 återfinns på Marine Traffic.


Första dykningen på ubåten Som
I lördags var alltså Ocean X Team ute och dök på fartyget "Som" där man enligt sin egen film på youtube gjorde sitt första dyk. Det som slår mig när jag tittar på den här filmen, och även tidigare bilder från teamets ROV-kamera är att mängden bottensediment på ubåten till synes varierar rätt kraftfullt. Tittar man på själva skrovet så finns det relativt mycket sediment. Men på själva tornet med luckan och ventilen så är det inte alls lika mycket. Det var endast bilder på "den rena delarna" som visades för Expressen, inte skrovet med mängder av sediment. Man skulle nästan kunna tro att någon har varit där nere tidigare och borstat bort sediment från vissa delar. Men detta är givetvis enbart spekulationer som saknar grund. Ett sammanträffande.Sammanfattningsvis
...så går det inte att sammanfatta detta blogginlägg på ett enkelt sätt. Det är som vi kan konstatera en rad märkliga omständigheter runt detta fynd som har satt Ocean X Team i en märklig och förmodligen oönskad sits. Jag tror som jag har skrivit tidigare att teamet inte har några onda avsikter eller någon dold agenda mer än att man vill dra in pengar till sin verksamhet på olika sätt. Ett sätt är att sälja en story till Expressen, ett annat att ordna en finansiär.

Men det intressanta är det som Expressen missar att ställa följdfrågor runt trots att vissa fakta ligger framför näsan. Den första saken berör finansieringen som enligt Mikhaylov är "hemlig". I intervjun säger han att "min uppgift är att föra samman släktingar till de som dog i detta". Den omedelbara följdfrågan som inte ställdes borde då ha varit "på uppdrag av vem"?

En annan intressant detalj är att mikhaylov först säger att han inte alls har varit i ryska Marinen.
– Självklart inte. Jag har aldrig varit i den ryska marinen.

När han senare konfronteras med uppgifter som finns på webben så erkänner han att han har varit i en sprängpatrull, tränat för detta i fem år och att det var som dykare i en underavdelning till ryska flottan i vita havet. Följdfrågan borde ha varit varför han först nekade till att ha tjänstgjort i den ryska marinen när han enligt egen senare utsago var där i hela fem år?

En tredje och mycket intressant sak som enbart framkommer i videoklippet och inte i artikeltexten är sekvensen när Mikhaylov pratar om arkivforskning och säger att han har 2-3 anställda som sysslar med att leta i ryska arkiv... Det här svaret verkar helt gå reportern förbi. Vilken privatperson har tre anställda arkivforskare?

En fjärde intressant detalj framkommer i klippet från RT. Där säger Mikhaylov att han ska föra hem jord från vrakplatsen till en kyrkogård nära St Petersburg i Ryssland. Han ska ta upp det från havets botten i små kanistrar. På uppdrag av vem kan man då fundera på? Redan den 29 juli hade Russian Geographic Society, där rysslands försvarsminister Shoigu är en ledamot, ett möte där en expedition till ubåten Som hade diskuterats. Det gick således väldigt fort. Förmodligen ett rent sammanträffande. Organisationen har dessutom uppenbart stort inflytande i Ryssland.


Möjligen har det hela blivit en höna av en fjäder. Men så länge fakta saknas så är det i alla fall en intressant historia med en rad märkliga sammanträffanden. Expressen avslutar dock sin senaste artikel med de två viktigaste och centrala frågorna så länge vi inte vet allt:
Men hur den (ubåten) kunde hittas så enkelt – tack vare "ryska arkiv" – är fortfarande oklart. Och vem betalar för Alexey "Max" Mikhaylov och hans dykningar?

Uppdaterad 2015-08-05 kl 22.00

Tack vare twitter så löstes gåtan med företaget Perseus som även det är ett företag som sysslar med undervattensverksamhet. På webbsidan länkar man till det svenska företaget deepsea.se som är en samarbetspartner. Texten är uppdaterad.

15 kommentarer:

 1. I P1 medierna (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2795&artikel=6224496) uttryckte Expressen att det inte var något problem med deras publicering då de var först med nyheten och då andra (även utländska) medier hängde på.

  SvaraRadera
 2. Detta stinker spionage via proxy lång väg.. Förhoppningsvis håller Svenska och Finska myndigheter ögonen på de här figurerna.

  Skeppsnummer 04

  SvaraRadera
 3. One of the divers is Stefan Hogeborn from Oceanic Tech in Stockholm.

  http://www.oceanictech.se/

  SvaraRadera
 4. Utan att vara insatt, och som "fullfjädrad" lekman skulle undertecknad sammanfatta historien så här:

  1. Det ligger sjunkna fartyg i Östersjön.
  2. Några intressenter dyker och är intresserade av vrak
  3. Man hittar en gammal U-båt (som man vet är en gammal u-båt, och som alltid kommer att vara det samma.
  4. Någon säljer in en artikel om att man hittat en u-båt till Expressen
  5. Expressen skriver om detta (och struntar i källkontroll, agerar sas "nyttigt")
  6. Efter några timmar visar det sig att Expressen skrivit om en gammal u-båt

  Jaha, intresseklubben anmäler sig, man har hittat en gammal u-båt, dessutom från 1916, förmodligen marinhistoriskt intressant, kanske kan vi bygga en docka bredvid Wasa, och hedra tsarens sjömän, (som slogs mot axelmakterna). Sannolikt innan Östfronten klingade av efter oktoberrevolutionen?
  S.W

  SvaraRadera
 5. Om man letar efter "skatter" vill man nog inte alltid ha AIS påslagen. Man vill inte heller bryta mot reglerna, alltså väljer man ett mindre fartyg. Eller?

  SvaraRadera
 6. Mycket bra arbetat.

  Jag har mycket svårt att förstå varför inte gammelmedia gräver djupare i den säkerhetspoltiiskt mest intressanta frågan i hela SOM-historien. Vem har gjort inmätningen av ubåtens exakta position, med sådan noggrannhet att Ocean X Team kunde hitta vraket på minutrar, och placerat den i "ryska arkiv" så att denna Max kunde ge den till OXT? Det mest sannolika svaret känner vi nog alla.

  SvaraRadera
 7. Positionen utanför Rauma är nästan garanterat vraket "Jönköping" https://www.abc.se/~pa/uwa/champ-en.htm

  SvaraRadera
 8. Mycket intressant och bra skrivet.

  När du berör AIS-data för fartyget 12 så skriver du "Vid fyra tillfällen förefaller området runt fyren Märket ha varit extra intressant".

  De fyra röda prickarna, i ditt utdrag från vad jag gissar är Marinetraffic, du avser där antar jag är de som ligger strax öster om finska sidan av gränsen i Ålands hav, i höjd med den norra delen av Åland.

  Nu har jag inte tillgång till den tyngre betalversionen av Marinetraffics tjänst men när jag jämför bilden i inlägget med ett sjökort så tycker jag det mer ser ut som att området som varit intressant vid fyra tillfällen är kring uppgrundningarna vid Storbrotten, drygt 8 distans NNV Märket, på vilken plats det enligt gällande sjökort i alla fall inte verkar råda dykförbud...

  SvaraRadera
 9. NNO Märket avsåg jag naturligtvis. Slarvigt.

  SvaraRadera
 10. Off topic.
  Nu rör det på sig vad avser musikkårerna igen. Samtliga musiker i arméns musikkår (idag GSS) skall nu anställas som CVAT (civila). Med klockren militär logik skall exakt samma sak, fast tvärtom, ske med marinens musikkår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och alla civilanställda i Sjöinfobat, d v s Sjöinfokomp, Uvsc och Mara skall anställas som GSS/K.
   Hand upp alla som tror att det inte kommer att påverka förmågan.
   Tack för det Marinbasen!

   /Anställd

   Radera
 11. Gränsen mellan:
  realpolitik och idealpolitik är alltid en målkonflikt
  objektiv och subjektiv verklighet lika så (inkl detta obehagliga med spegling)
  och att objekt var subjekt och subjekt objekt under skolastiken, vilken man kan ana om man tänker att
  ordet "ämne" heter "subjekt" på engelska (som ju är "objektivt" och att ett "objekt" nästan alltid är en kvinna, någon man ska skugga, eller försvara eller anfalla, som kan observeras genom ett objektiv (tex ett periskop) av ett subjekt. Så någon gång på resan började man sammanblanda subjekt med objekt, och nu är det tvärs om, vi vet vad vi menar, men faktum att begreppet bytt plats på 10 generationer visar lite på svårigheten :-)

  Bland domarna (bevisvärdering) heter det "subjektiv täckning med objektiva rekvisit" Så när subjektet kan beskriva något som går att observera (och kontrollera) av andra, så är det den subjektiva uppfattningen sas ngt mer objektiv :-) och rapporteringen på bloggen utgör mönsterexempel, vad våra tidningar förr ägnade sig åt, att observera verkligheten, oh beskrvia den, inte värdera, ngt för övrigt psykologer förgäves försöker lära patienter med bordoderline, att inte låta värderingar och känslor ta kommandot över fakta, vad vi faktiskt kan se och veta, istället för vad vi tror som hända, med de föreställningar vi förespeglas. Det är nu fällan kommer, ju hägre upp i hierarkin, och Bryssel är högre än Berlin, och Berlin högre än Rosenbad, och Rosenbad högre än Högkvarteret osv, desto mindre observerbara fakta har vi tid med. Tex hinner man inte med fakta om man blir för uppmärksammad bloggare, och då är det bättre att göra som Wiseman, Cornu är beundransvärd och undantaget som bekärftar regeln, men han klarar sig ännu ett tag för att han bor i skogen. (och han har inte tid med grafer och fakta som förr. S.W

  SvaraRadera
 12. Den enklaste rena fakta (utan värderingar)

  1. En u-båt sjönk 1916 på Ålands hav under en kollision med SS Ångermanland. (detta är/var känt av den svenska och ryska och sannolikt engelska flottan 1916 och finns i både arkiv och offentlig press från tiden, en fråga som kan delas upp i:

  - vad som faktiskt hände då (och varför, vad gjorde u.båten här)
  - hur vi idag värderar detta som dåtida fenomen (en klassisk fråga för historiker)
  - då måste vi ha en ram, vad hände i Sverige och Europa då.

  Ur öppna källor (ej källkontrollerade) publicerade veckan vet vi följande:

  Kattfisk kolliderade med Ångermanland efter klockan fyra på morgonen den 10 maj
  (solen går upp ca 04:25) enligt källor var fartygen på ca 150 distans vid upptäckt
  Vädret går att ta reda på men inte om ngn av de bägge styrmännen var pömsiga.
  Rimligtvis var den en olycka och Åland var ockuperat av Ryssland samtidigt som
  den Svenska regeringen nog inte var krigshotad, utan var mer orolig för inrikesfrågor,
  vilket var en av orsakerna till att 1a VK avslutades i förtid, krigskassan tröt, krediterna,
  och med den egna befolkningen när allt manskap var i utrikes tjänst.

  Den ryska U-båten var i vart på väg till eller från Sverige med Åland som destination, Tyskland ansåg sig behärska Östersjön, men hade problem med framför allt England. Ryssland hade bytt sida efter Krimkriget.

  U-båten sjönk någonstans mellan Svartklubben och Arholma utanför den svenska kusten. Ubåtsvraket efter Kattfisk har varit kännt, att Ångermanland krockade med en U-båt och regeringen Hammarsköld lär som minimum, ha blivit informerad om vilka nationer som inte hade blivit av med en u-båt, och att Det med 90 % bör ha varit en Ryss, 9 % engelsman, och utan vidare tvivel, inte en tysk.


  2. Efter 1916, definitivt efter 2a VK föll u-båten i glömska och dök upp igen 2002, av någon anledning, mest sannolikt sjömätning, en fiskebåt är det inte, och annars marinen själv, om det inte var vrakletare då heller.
  detta kan vem som helst deducera fram. Så något spekulativt eller konstigt är det inte, utöver att när man hittar u-b¨ten 2002 s¨vet man inte heller först årgång, men var det en u-båt så har så klart marinen varit där och kontrollerat, och då visste man nog rätt snabbt, då som nu.

  En U-båt från 1916 har hittats av dykare 2002, TV4 (som är kommersiellt) gör en bedömning att detta inte är ett nyhetsvärde jämte att det inte går att göra ett reportage utan att avslöja källan. Verkar vara lite konstruerat.

  Källan är någon som kan dyka, och som inte vill bli avslöjad? Så här kan vi anta att det mest sannolika iså fall är att det är marinen själv, att saken tystades ner, och inte många kände till fyndet.

  Så då blir det två lägen, före man vet att det är en u-båt från 1916, är det självfallet hemligt, kanske överreagerar man, Persson håller på att svänga om hela Sveriges försvarspolitik med hjälp av mp, och Bosse Ringholm går på som liemannen, inget som kan tala mot den förda politiken får komma fram, och absolut inget får komma fram före valet 2002, vilket innebär att fyndet 2002 gjordes på våren, sannolikt. När väl lokcet lagts på, är det svårt att backa, och kanske tyckte några i marinen att det var "rent ut sagt för djävligt" med Bosse Ringholm och Leni B som försvarsminister,i vart fall vann sossarna valet och la om rodret helt, och siktade mot stjärnorna. Persson hade blivit du med Europas regenter och fått ett annat objektiv, trots att han inte kunde engelska. (och han gjorde stora försök, tom med språkkurser) Så det var nog inte lätt, med det subjektiva och objektiva, från Vingåker till Nato och Bryssel, med stormaktspolitik, och så skulle Person klara budgeten, genom att spara på försvaret, då blev säkerhetspolitiken lidande. S.W

  SvaraRadera
 13. Det handlar om en u-båt från 1916, vid tiden var det inga känsliga relationer med Ryssland.

  En hypotes 2002 är att någon med statliga resurser, dykt, utan uppdrag, (så kallat ghost-projekt) och inte ville få smisk, men eftersom det inträffade 2002 inför eller mitt under Perssons tvärgir, att överge Centerparitet som "försvarspartner" (persson var taktiker, inte strateg) så öppnade han upp för alliansen och Reinfedt.

  Så mest sannolikt, Sjömätning hittar u-båt, dåligt arkiv och kunskaper kvar inom marinen om ubåtar under 1a V.K, överreaktion, locket på, kontakt med TV4, som först är på, sedan går det inte att göra ngt, eftesom källan är marinen själv, och sedan blir det, (Sedermera) känt att det är Kattfisk, och då har det inget nyhetsvärde för TV4, i förhållande till vad det var först.

  Kanske tog det marinen någon månad att fastställa allt säkert, under ett valår är nyhetsvärderingen annan är året efter, en mer historisk nyfikenhet och intresse finns ju ändå, om någon med resurser tar upp en u-båt från 1916, så är det mycket intressant (historiskt) några snäpp under regalskeppet Wasa, men inte otroligt många.

  Så man ska kanske säga relativ nyhetsvärdering, och under augusti sept så kokar det i på redaktionerna, och det saknas ständigt mankraft, så det är snabba beslut.

  Jaha, då vet vi dessutom, förutom källan, att några journalister känner till var (inte att, för det visste vi, inte just då, man vi visste i våra arkiv) att en u-båt från 1916 ligger positionerad ingeför där den ligger.

  Att försvarsmakten var inkopplat är just ällt utom allt tvivel, och kanske hade de bara inte koll i sina egna arkiv, även fast do borde ha det på krigsarkivet.

  Sedermera är det rimligt att Sverige, so oder so, kontaktar Ryssland i fråga om fyndet, av välvilliga diplomatiska skäl, och då får Ryssarna reda på det, och att Sverige hittat en ubåt, som regeringen hemligstämplat. och då var det nog ingen grej, som var väldigt konstig, men i takt med det nya instabila politiska lget i Sverige och Puttes planer, så kan man nog tänka sig, som vanligt, att FM hmnar i konflikt med politiken, det är ju inget märkligt, med u-båten, det märkliga är att Persson hemligstämplade det hela, innan de viiste vad det var, sedan glöms allt bort, och så gräver Putte fram det, för att se vad som händer, för Putte kan ju inte heller veta varför inte u-båten kom upp till ytan, så det är ngt skumt, som med all Svensk försvarspolitik, och så blir det mer rimligt att inte se det som alltför konspiratoriskt från Putte, idel ädel nyfikenhet, (vad händer när det avslöjas, och vad var det som var hemligt), i kombination med att att det blir lite allmän oreda. Att Fm gått ut och dementerat att man itne ände till u-båten, förstärker den hypotesen, eftersom det är helt osannolikt att inte marinen kände till fyndet 2002, om TV4 och tipsare gjorde det, utöver den som hittade båten.

  Jaha, så går det 13 år, och någon Ryss med pengar /Ryssland som nation är väl luspanka) bestämmer sig för att skapa en sensation, av något som inte är en sensation, utöver att vi själv spänt upp en snubbeltråd, och detta utnyttjar Fi, att få sin egen fiende att falla eller snubbla på egna grepp, är formulär A, att falla i sin egen trovärdighet. I detta fall är deet fortfarande inte någon märkvärdighet, en u-båt från 1916, som blåses upp till storm i ett vattenglas. S.W

  SvaraRadera
 14. Sammanfattning av en inrikes hypotes (att inte jaga sina egna troll och inte falla för sina egna (inrikes troll))

  En rysk U-båt från 1916 kolliderade med ett Svensk fartyg på Ålands hav inne på Svenskt vatten, medan ryssarna ockuperade Åland (under godkännande av England och Frankrike).

  Båten sjönk och man hade inte teknik och resurser att hitta den. Båten glömdes bort.

  U-båten hittas av Svensk sjömätning, en första inspektion ger att det är en mini-ubåt, och alla reagerar med viss förskräckelse, året är 2002 och försvarspolitiken inne i en avgörande ändring, genom att mp kommer in i finrummet, och man ska skrota försvarsmakten och bli en internationell spelare, under sparbeting.
  Person är Vingåkertaktiker, och ingen strateg, och har nu rensat ut alla inom partiet som kan hota honom internt av Ingvars och Olovs gamla kumpaner. Persson har enastående komplex visavi CB, som kan engelska.

  Politiken agerar på hypotesen, att det är en modern u.båt, och det är valtider, kanske tom redan inför Almedalen, FM dyker och undersöker, och det tar tid att fastställa allt, sedan ligger locket kvar, någon in marinen kontaktar TV4, som inte gör ngt, när de inser att det är gammal u.båt. Persson ska spela Allan som utriksminister och bli kompis med ryssarna och drar fram kaninen ur en hatt, och säger ngt fullständigt osannolikt, om att det är hemligt att marinen hittat den, och så får Ryssen kunskap, och sedan går åren.

  Det låter inte osannolikt när man tänker efter, och även om det inte är helt sant, så är det en djvälvigt bra historia, trots allt kände Persson till en hel del om Sossarna dubbelspelet, och Ingvar satt nog in Persson i det mesta, även om det mest centrala nog dog med OP. Det ar CM som visste, Bror, och några till, varför inte Filippas pappa? Det går att tänka sig att Persson, som genuin Vingåkerssosse, blev lite förbannad på dubbelspelet, när han insåg vidden, och när hotet från Putte inte fanns, så tog han tag i saken och la ner det mesta han kunde, för att sopa under en besvärande bakgrund. Han gjorde upp med Inhämtning Birer, krigs-Birger, Lindencronas kommitté och orienterade sig så långt han kunde in i en Europeisk ny säkerhetsordning, där han föll för Fransmännen och råttan Blair, som Reinfeldt kopierade, och stekte Kohl big-time, och sedan satte hjuken igång på allvar med expansionen, inrättandet av stridsgrupperna, som ingen ville ha mer än Sverige (och kanske Frankrike) och så trodde nog Persson att det skulle bli den eviga freden.

  I vart fall är det sjunkbombssäkert att svenska marinen kände till fyndet 2002. allt annat blir självmål för FM idag,
  vi får väl se.

  "Den svenska försvarsmakten uppgav dock för Fria Tider under kvällen att det påträffade ubåtsvraket kom från ett tidigare okänt fartygsvrak."

  Detta får man försöka hantera. Marinen vet att kollision skett med u.båt, men sannolikt inte att båten sjönk, det vet i inte än, eftersom vi inte vet om marinen letade eller dykte. Kanske visste marinen, kanske inte, det är historia. Man kanske letade, men inte hittade.

  En helt annan akademisk fråga, som inte hör till saken, vad är en metafråga, i bland måste den ändå ställas:
  http://filosofiforum.com/diskussionsforum/Meta-fraga-9377

  S.W

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna