11 oktober 2015

I avsaknad av tillräckligt med tid...

... för att skriva inlägg här på bloggen just nu, så lyfter jag istället fram mina senaste artiklar som publicerats på andra ställen.

Just nu räcker tiden tyvärr inte till för att hålla bloggen uppdaterad. Krönikor och kolumner måste prioriteras. Men håll ut, bloggen kommer att komma igång igen om några veckor. Det finns många uppslag till ämnen att avhandla. Tills dess får ni läsa i SvD och BLT.

Förra veckan skrev jag kolumn i SvD med titeln "Låt oss bli mer logiska i Natofrågan"

I BLT skriver jag idag krönika på ledarsidan under rubriken "Vi missbedömde Ryssland"

/ Skipper

3 kommentarer:

  1. Det är tråkigt att du inte hinner publicera dina inlägg på bloggen då texterna i regel känns djupare än en krönika i tidningen.
    Med det sagt är det naturligtvis viktigare att fler får upp ögonen för försvarsfrågan och du gör ett ypperligt jobb, fortsätt med det!

    SvaraRadera
  2. I dagarna är det jämnt ett år sedan vi, ”det sovande folket”, av journalisten Mikael Holmström i SvD upplystes om att främmande makt var i full färd med att under havsytan kränka den svenska territoriella integriteten. Denna aggressiva och flagranta överträdelse av folkrätten pågick för fullt på svenskt inre vatten i Stockholms mellanskärgård.
    Som en konsekvens av detta tvingades Försvarsmakten ge offentlighet åt den pågående underrättelseoperationen ”Örnen”, vilken i avsaknad av kvalificerade ubåtsjaktresurser bedrevs med tillgängliga enheter enligt konceptet ”Kajsa Warg”.

    En av myndighetens mer talträngda informatörer uppgav vid en pressträff att den pågående kränkningen till sin karaktär passade väl in i ett mönster av tidigare undervattenskränkningar vilka inträffat i samma område under de närmast föregående åren. Att så verkligen var fallet bekräftades sedermera av Carl Bildt i ett inlägg på dennes blogg. Vetskapen om detta besvärande faktum hade emellertid Försvarsmakten och regeringen på oklara grunder valt att undanhålla allmänheten.

    I ljuset av denna kunskap blir Reinfeldts tal om försvaret som särintresse än mer obegripligt…

    Mycket talar för att om det inte varit för Mikael Holmströms berömvärda journalistiska gärning hade vi inget fått veta om vare sig operation Örnen eller tidigare inträffade undervattenskränkningar och de kvarvarande spillrorna av marinens ubåtsjaktförmåga hade oundgängligen och planenligt gått emot en slutlig avveckling.

    Regeringen och Försvarmakten har nyligen sjösatt en ny informationspolicy där gränskränkningar och andra händelser av nationellt säkerhetsintresse ska behandlas med stor öppenhet och om möjligt publiceras inom 48 timmar. Det finns mycket lite eller inget som talar för att undervattenskränkningarna upphört, så: upp till bevis!

    SvaraRadera
  3. Vad ickekonstruktiv debatten är, och vad lätt att missförstå.
    Fjärrbekämpning på riktigt är väl Longtbortistan?

    Närområdet är Östersjön, enligt gängse offentlig terminologi.

    Detta med försvarsindustrins intressen är väl inget konstigt, utöver att det blir märkliga prioriteringar när alla skyller på Saab, för problemet är väl inte egentligen Saab, eller att många andra företag sålts, eftersom det itne finns efterfrågan i Sverige att utveckla, utan att man kombinerat brutala neddragningar av ekonomin, med en försvarspolitisk doktrin formulerad 1998 - 2002 med Mp i knät, baserad på en omvärldsanalys från 1994.

    Ska man fokusera rätt, handlar det som vanligt om operativ förmåga ur ett helhetsperspektiv, i sitt närområde, och då kan väl fjärrbekämpare som begrepp, med sina olika semantiska relationer, bli lite missförstått. Vad som är väsentligt (Lpå riktigt) är ju att det var rätt lite offentlig debatt 2002 - 2014, dvs under time-outen, och det är väl den avsaknaden och vad som hände då, som är mer intressant, för björntjänster, gör man inte av upplysning och sakliga argument, utan genom att vara tyst eller angripa osakligt.

    Saklig = sann + relevant
    Det är sant att Sveriges försvar saknar resurser och förmåga, utöver att vara på en (1) begränsad scén, i en vecka, och detta med fjärr, handlar väl om hur fjärran man är från centrallagret och prio :-)

    Ska man hålla på med tex IT, måste man kunna sina APIer, och skapa systematisk osårbarhet på hela fältet, då kan man inte sitta kvar med en centralförsvarsidé som Karlsborg, som var tänkt som strategisk reträtt, eftersom vi saknade fjärrförmåga efter Finland, och inte trodde oss kunna klara Gotland, men så kom Krimkriget, då löste sig Åland och Gotland, och sedan flyttade man tillbaka positionen, Göta kanal kom ändå till pass, som var navelsträngen via Kalsborg till Stockholm (under 1a VK). Numera får man nog se hela bälten och inre delarna av Nordsjön som lite fjärr, så vad menar vi med fjärr, fjär? Sverige är i vart fall beroende av last på köl från fjärran länder, och beroendet minksar inte genom att man dumpat civilförsvaret. Vågar man se fram mot lite synteser? S.W

    SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna