3 december 2016

Tung kustrobot återinförd i Försvarsmakten!



Informationen är fortfarande mycket knapphändig, men en sak är säker, delar av det avvecklade kustrobotbatteriet är återinfört! I ärlighetens namn trodde jag aldrig att jag skulle få skriva om detta på denna blogg, men så blev det till slut tack vare en rad eldsjälar inom Försvarsmakten.


Idag skriver jag krönika i BLT om återinfört kustrobotbatteri som ni kan läsa HÄR.


Man ska komma ihåg att detta är ett initiativ taget av Försvarsmakten, och om jag inte är felunderrättad så är det något som har genererats underifrån och därefter förankrats uppåt ända upp till försvarsdepartementet där initiativet till slut förverkligades. Det är ofta så positiv utveckling  åstadkoms, och en kraft som borde nyttjas i större utsträckning då det finns många kloka ideér inom en organisation.

Jag har själv på denna blogg propagerat för denna utveckling genom en rad blogginlägg genom årens lopp.

För cirka fem år sedan gjorde jag en rudimentär analys avseende var den avvecklade materielen från det nedlagda batteriet hade tagit vägen. Då kunde jag konstatera att det möjligen fanns ett antal robotbilar som hade överlevt och som inte sålts bort på auktion, men som hamnat på andra platser, exempelvis hos Saab. En av bilarna hade bland annat hamnat på KA2 museum på Aspö. DN skrev i sin artikel att man hämtat materiel från museum, något som dementerats av försvarslogistikchefen Thomas Engevall under försvarsföretagardagarna i veckan som gick. Således finns det fortfarande en robotbil att beskåda på Aspö (alternativt en till att hämta hem - vilket jag anser man borde göra snarast).

För tre år sedan skrev jag ett blogginlägg om hur man borde återföra delar av batteriet (vilket man nu gjort) och placera dessa på Gotland i syfte att där skapa tröskelförmåga. Detta efter att Allan Widman hade lyft frågan politiskt.

Det man nu har åstadkommit är riktigt bra! Jag tror inte gemene man förstår hur stor påverkan på en motståndares planering ett sådant här system har jämfört med många av de övriga försvarsåtgärder som har vidtagits under de senaste 10 åren, där det mesta har handlat om vidmakthållande eller omsättning. Det här ÖKAR försvarsförmågan och höjer tröskeln för en motståndare på ett sätt som inte kan negligeras i någon operativ planering.

Nu hoppas jag att det följer fler beslut i denna anda. En lågt hängande frukt (om det inte är för sent) är att rädda sensorn ArtE 740 från slakt. Denna sensor skulle bidra till att det återupplivade kustrobotbatteriet kan uppträda helt autonomt när så krävs. Det vore nästa naturliga steg i sammanhanget enligt min bedömning. Dessa sensorer skulle dessutom kunna komma till dubbel nytta om Försvarsmakten får möjlighet att förbandssätta (delar av) de 24 ytterligare Archer artilleripjäser man har tagit över (de som ursprungligen skulle till Norge). Att modifiera dessa pjäser för att kunna verka mot sjömål är enligt expertisen en åtgärd som i sammanhanget inte skulle vara särskilt kostsam med som skulle kunna åstadkomma en kraftfull förmågeökning på exempelvis Gotland.


Man kan i sammanhanget inte låta bli att konstatera att beslutet om avveckling av kustrobotbatteriet var ett av de enskilt mest korkade beslut som fattats i samband med ett försvarsbeslut (FB-00). 

Att vi nu återtar detta system ger ett tydligt kvitto på att det verkligen var så. Det ger också ett tydligt kvitto på att vi i Sverige har haft och fortfarande har en politisk kortsiktighet när det kommer till försvar och säkerhet! Detta synsätt måste nu förändras i grunden!


Tungt kustrobotbatteri. Operativt 1995 - avvecklat 2000



Robotbil från kustrobotbatteriet till salu på blocket i januari 2015 (Notera "nyskick")



5 kommentarer:

  1. Till Skipper och alla hans läsare.

    Ett klarläggande: DN har inte skrivit att lastbilarna hämtats från muséer. DN har alltså inte dementerats av Thomas Engevall, mig veterligt.
    Den som hävdat att bilarna hämtats från muséer är istället ryska Sputnik News.

    Jag skrev i DN, med bland annat Skipper i tankarna följande:
    "Robot 15 är ett tungt vapen med över 10 mils räckvid. Kustartilleriet hade roboten monterad på terrängbilar, men systemet som hette Kustrobotbatteri 90 lades ned år 2000. Samma robot används däremot fortfarande på Gripenplan och på marinens fartyg, korvetterna.
    Olika försvarspolitiker och debattörer har ifrågasatt nedläggningen och påpekat att lastbilarna finns kvar i gott skick på olika museer. Kustrobotar skulle göra stor nytta på utsatta ställen, framför allt Gotland.
    – Vi tog reda på om vi kunde bygga ihop något som går att skjuta med. Ett antal bilar har funnits kvar. Vi har också tagit komponenter från upplagda robotbåtar och korvetter som hade samma robotsystem, berättar flottiljamiral Thomas Engevall som är logistikchef."

    http://www.dn.se/nyheter/sverige/kustrobotar-kan-forsvara-gotland/

    DN skriver inte, och Engevall säger inte att bilarna som nu används tagits från muséer i DN. Men i Sputnik blev det en något
    annorlunda version:

    "Until 2000, the Swedish coastal artillery had missiles mounted on SUVs. The very same missile is still being used on the Gripen aircraft and naval vessels. Today, the trucks formerly in use, which are left in good condition in various museums across the country, have been recovered to carry Saab Robotsystem RBS-15 anti-ship missiles, Swedish newspaper Dagens Nyheter reported."
    https://sputniknews.com/military/201611211047664752-sweden-missile-system-gotland-cold-war/

    Nu är det plötsligt bilar från museer som "återställts"- med en hänvisning till DN som aldrig skrev just det.


    Med vänliga hälsningar
    Mikael Holmström
    Säkerhetspolitisk reporter DN



    https://sputniknews.com/military/201611211047664752-sweden-missile-system-gotland-cold-war/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Mikael för klarläggande!
      När jag skulle kontrollera låg artikeln jag tidigare läst bakom betalvögf.
      Lessons learned: trippelkolla allt.

      Jag korrigerar inlägget inom kort!

      Radera
    2. Betalvägg ska det givetvis stå.

      Radera
  2. Hmm...intressanta teorier om att detta kommer att höja "tröskeln" och öka vår försvarsförmåga.
    Speciellt för att komma från den "blöta" delen av FM.
    Stämmer detta finns det dock en stor utvecklingspotential.
    Att flytta ålderstigen materiel från köl till lastbil och få denna effekthöjning!
    Låter nästan lite av gammaldags "nymoderat" modell, där man drog ned på antalet och framställde det som en höjning. Andas även lite av förra regeringens desperata åtgärder av typen "gör något, skit i vad, bara vi kan kalla det för något annat".
    Mycket intressant:-)

    Gamla saker hamnar antingen på skroten eller om det finns någon form av antikvitetsvärde på museum. Vi skall inte leta på något av ställena för att höja vår försvarsförmåga.

    SUCK!

    Teaterdirektören.

    PS. För vad har hänt egentligen? I verkligheten och vilken effektökning är det som avses?

    SvaraRadera
  3. Återinfört låter stort!Frågan är hur många enheter?Varför så hemligt?Allt annat redovisas nästan för mycket.på diverse sidor.

    SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna