31 oktober 2010

Nya ryska fartyg och ökad marin aktivitet

Det kan omöjligt undgått någon som följer försvarsdebatten att Rysslands militära aktivitet ökat markant de senaste året. Däremot har detta fått mycket begränsad uppmärksamhet i Svensk media.

Om vi tittar på den marina sidan så verkar det som om rysk varvsindustri går för högtryck. De senaste åren har vi sett många Ryska fartyg och vapensystem gå på export till framförallt Indien och Kina. Skillnaden som vi nu ser är att många av de nya fartygen istället tillförs den egna Ryska flottan.

Bloggen Observationsplatsen är den optimala läsningen för den som är intresserad och vill följa Rysk försvarsmateriel. Vi kan bland annat konstatera att vi inom kort kommer att få se nya fartygtillföras Östersjömarinen. Häromdagen sjösattes det senaste tillskottet, nämligen fregatten Amiral Gorshkov som är det första fartyget i en serie om 20 fartyg som konstrueras i St Petersburg. Man kan snabbt konstatera att fartyget har många likheter med tidigare serie av Krivak IV som exporterats till Indien. Fartyget är bland annat bestyckat med sjömålsroboten SS-N-26, vilket förenklat sagt är en utvecklad variant av överljudsroboten SS-N-22 Sunburn. En robot som från början är konstruerad för att kunna bekämpa Amerikanska hangarfartyg

Vidare så konstrueras även nya signalspaningsfartyg till Ryska flottan vid samma varv. Nya hangarfartyg ubåtar, landstigningsfartyg, jagare och korvetter är också under full konstruktion. Det är med andra ord inte småsaker som pågår hos vår granne i öster. Man kallar det GPV 2020, vilket innebär ett moderniseringsprogram som kommer att pågå fram till år 2010. På ryska omnämnt som "Gosudarvstvennaja Programma Vooruzenija"

Nyligen har även de strategiska robottrupperna genomfört lyckade provskott med bl.a. den nya roboten Bulava. Man flyger mer än någonsin med de strategiska bombflygplanen Tu-22 Backfire och Tu-160 Blackjack. Man har genomfört flertalet luftlandsättningsoperationer och landstigningsoperationer, något som man inte övat på många många år.

För ett år sedan genomfördes en Rysk storövning Zapad i Östersjöområdet. Den övningen undgick inte helt Svenska media, även om det inte fick speciellt stort genomslag.

Ytterligare en anmärkningsvärd händelse med stor kalla-kriget-varning är att en Rysk ubåt av Akula klass konstaterats befunnit sig i väntläge utanför Faslane, den brittiska flottans huvudbas för de stategiska atomubåtarna. Akulaubåten har sedan skuggat en Trident-ubåt av Vanguard klass då den påbörjade sitt patrulleringsuppdrag i Atlanten.

Allt detta sammanslaget ger vid hand en ökad marin Rysk närvaro och aktivitet. Att detta inte fått större genomslag i Svensk media och i den politiska debatten är för mig ett mysterium.

Den Svenska underrättelsetjänsten lär åtminstone ha fullt upp med att hålla sig uppdaterad på alla ny materiel, provtursverksamhet och övningar, det är åtminstone en sak som är säker.

1 kommentar:

  1. Den ryska upprustningen är mycket oroväckande, i synnerhet mot bakgrund av den svenska nedrustningen. När Sveriges godtrogna och aningslösa politiker vaknar ur sin törnrosasömn är det sannolikt för sent att mota Olle i grind.

    Flygsoldat 113 Bom

    SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna