20 juli 2012

Den gamla guldgruvan www.mil.se återfunnen

För en tid sedan när jag letade underlag till ett inlägg fann jag Försvarsmaktens tidigare webportal i sin helhet arkiverad. Det går tyvärr ej att söka via google för att hitta enskilda artiklar, men väl inne så kan man hitta det mesta.

Där finns mer eller mindre alla artiklar från Försvarsmakten, och observera, marinen, flygvapnet och armén kvar från tidsperioden 9 september 1998 där första artikeln var ett pressmeddelande angående upphandling av NH90 (Hkp 14) ända fram till den 27 september 2007 där den sista författade artikeln tråkigt nog avhandlade ett dödsfall .

Det var på den tiden det fortfarande var OK att respektive försvarsgrenar och förband hade sina egna portalsidor under www.mil.se och förbandscheferna kunde lägga upp sina veckobrev till personalen så att man kunde ta del av dessa utan att behöva tillgång till EMIL... Det borde definitivt återinföras, om inte annat för rekryteringens skull. Eller hur Erik Lagersten?

Tyvärr hade jag tappat bort webadressen men fick snabb hjälp av Hans Jakobsson med en bra ledtråd.
Delar med mig av webadressen för informationssökning eller bara en nostalgitripp i Försvarsmakten före och efter såväl FB-00 som FB-04.

Starta här: http://web.archive.org/web/20070927225932/http://www.mil.se/

Önskar er trevlig läsning!

5 kommentarer:

  1. Nej! Den har inte nittiotalets webbsidor. Jag minns än idag en blå marinsida med ett ubåtstorn i bakgrunden samt den gröna armésidan där vi läsare fick titta rakt in i en 120 mm slätborrad stridsvagnskanon. Underbart!

    SvaraRadera
  2. Helt klart en förbättring, Lagersten har här en förebild i kommunikationerna så kanske vi inte behöver använda SvD för att kommunicera anställda emellan?

    J.K Nilsson

    SvaraRadera
  3. Kanske står där att finna en nostalisk återblick om när Lagerstens föregångare Doppings konsluter tog fram en ny logotyp för FM som skulle samla och ena de oroliga massorna.
    Sen fick Dopping spaken.

    :)


    Ekeby 3.0

    SvaraRadera
  4. Försvarsmakten arbetar nu om webben för att tydliggöra skillnaderna mellan myndighetsinformation, rekrytering och sociala medier (tre "portaler"). Detta samtidigt som det blir sömlöst att hitta relaterad information över hela webben. Läser jag myndighetsinfo om stridsvagnar ska jag kunna se att det finns lediga förarjobb eller en blogg som beskriver vardagen på pansarregementet. Allt detta samtidigt som det grafiskt är tydlig åtskillnad mellan informationen och tekniken blir den senaste och bäst tänkbara för alla behov.

    Grunden för denna förändring är att vi har väldigt många besökare, som är i olika åldrar, med olika intressen och med olika bakgrund. Det är det som kallas för målgrupper och vi kommer att bli bättre på att differentiera all information beroende på besökare.

    Det som inte kommer att återfinnas externt är det som är utpräglat internt, sådan information som försvann vid senaste omgörningen i slutet av 2007. Sådan information ska finnas på ett intranät åtkomligt för anställda och frivilliga, inte för allmänheten. Tilltal, språk och form behöver och ska se olika ut beroende på vem som ska läsa. Vildvuxenhet och ostrukturerat duger inte för en professionell myndighet.

    Nu hade intranätet Emil begränsningar som gjorde att interninformation som låg externt inte fångades internt på alla förband. För att svara mot organisationens behov pågår därför också utvecklingen av nästa generations Emil, nämligen Emilia. Den är i sin kravprofil utformad för att kunna svara anställda, frivilliga, reservare, tidvis tjänstgörande etc. på deras informationsbehov.

    Grunden är enkel, extern information externt, intern information internt, även om skillnaden numera kan vara svår att se. Om en regementschef behöver kommunicera med kommande medarbetare som inte har tillgång till intranätet och det är relevant information som också allmänheten ska kunna ta del av kommer även det att fungera på nästa generations webb. När detta är på plats kanske vi inte behöver använda SvD som intern kanal om nu någon har uppfattat det så.

    Vad gäller tidigare försvarsgrenar så återfinns de idag på försvarsmaktens hemsida i vänstermarginalen. Under till exempel armén samlas den information som produceras av arméförbanden och så vidare. Något liknande kommer att finnas på nya webben.

    Erik Lagersten
    Informationsdirektör

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Erik Lagersten

      Om slutprodukten blir så som du beskriver ska vi vara mycket nöjda.
      En stor brist i dag är att chefer har svårt att nå ut till anställda som inte sitter på kontor (FM AP) hela dagarna, och således vice versa.

      Vad avser försvarsgrensfrågan så är de tre bloggarna (A, M, FV) ett bra steg på rätt väg tillbaka till något som saknats under ett antal år.

      Tack för ett bra förtydligande.

      Radera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna