1 juli 2012

ÖB ger politikerna raka budskap - Avveckla marinen, flygvapnet eller armén?

ÖB har tröttnat på att den politiska nivån vägrar att lyssna till, och förstå de budskap rörande Försvarsmaktens framtida ekonomi som både han själv och Officersförbundet fört fram vid flertalet tidigare tillfällen.

ÖB som tidigare uppfattats både som osynlig och passiv går nu (lagom till politikerveckan i Almedalen) ut och ger den politiska nivån en rejält slag rätt i solar plexus med budskapet. "Tillför nödvändiga ekonomiska medel, eller lägg ned marinen, flygvapnet eller armén" 


Det som måste skrivas när en överbefälhavare går ut med ett sådant statement har redan skrivits på ett alldeles förtäffligt sätt av Wiseman, så några upprepningar av dessa rader behövs inte. Detta inslag på SVT måste dock ses. Ett inslag som varit huvudnyhet i samtliga SVT nyhetssändningar under kvällen.

Det ska bli mycket intressant att se om framförallt de moderata försvarspolitikerna aktivt ger sig in i debatten och kommenterar detta utspel från ÖB, eller om det kommer att vara lika tyst som när SvD avslöjade att det inte blir några mer pengar, och att eventuella nya förbandssnedläggningar är att vänta. D.v.s. genomförandegruppen i repris. Har möjligen statsminister Reinfeldt och försvarsmi... förlåt, finansminister Borg redan gett ut så kallade talepunkter(tystnadsdirektiv) till sina partikamrater för denna heta fråga?

Vi får verkligen hoppas att politikerna ställs mot väggen inför den aktuella frågan, bland annat under detta arrangemang i Almedalen arrangerat av Försvarspolitisk Arena.

Andra bloggare: Johan Westerholm, Kommunisternas blogg
Media: SR, DN, SvD, Aftonbladet

(En het debatt på twitter har brutit ut med anledning av detta där ena lägret anser att ÖB äntligen är tydlig och agerar helt rätt, medan andra sidan anser att Försvarsmakten absolut inte ska erhålla ytterligare ekonomiska medel.)

6 kommentarer:

 1. Vad håller moderaterna på med? Kommer inte lägga min röst på dem igen!

  Carl

  SvaraRadera
 2. Vår försvarsminister säger sig vilja tillsätta en försvarsberedning för att titta på problemen?
  Kan man gissa att dess primära uppgift blir att se till att man inte lägger ner amfibiedelarna av FM?

  Suck, och så var hela cirkusen igång igen!

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 3. Jag hoppas försvaret får mer pengar, även om man bara tänker på politisk taktik är gamla moderater försvarsvänner och många av dem kommer att söka sig till ett annat parti om uppryckningen av försvaret vänds till en nedläggning.

  SvaraRadera
 4. Man kanske skulle återinföra värnplikten i någon form?

  Att först lobba, önskekalkylera och i värsta fall medvetet ljuga för att få fram en ändring av personalförsörjningen som blev ordentligt mycket dyrare än vad reklamen sade, för att sedan direkt begära höjda anslag ser inte så lite illa ut.

  Om situationen är långsiktigt mörk idag så var den det redan då FML med kraft och energi opinionsbildade för ett yrkesförsvar. Att med berått mod försöka genomdriva en organisationsförändring som medför permanenta kostnadsökningar samtidigt som man ser hur de ekonomiska marginalerna krymper är direkt ansvarslöst.

  SvaraRadera
 5. Underbart !

  Efter snart tre år i skuggan kom ÖB ut och visade att han fortfarande finns - och det med besked !!

  Nu är det bara att hoppas att de många "jag-vill-också-bli-ÖB-nästa-gång-generalerna" närmast under ÖB inte, i sin iver att vara politikerna till lags, dribblar bort det smashläge som Sverker ägnat halva sin mandatperiod åt att spela sig fram till....

  SvaraRadera
 6. Sveriges främsta fiende utgörs av Dumsnåle Borg & Co. Ryssland är inte tillnärmelsevis så fientligt.

  Flygsoldat 113 Bom

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna