31 december 2010

Gott nytt år - Nästa år kan bara bli till det bättre!

År 2010 går nog tyvärr till historien i Försvarsmakten som det året där missnöjet bland de anställda tog enorma propotioner. Hade det behövt bli så? Nej, absolut inte.

Införandet av affärssystemet PRIO har tagit alltför mycket kraft och medfört en mängd tappade sugar. Att köpa in ett system som ska ta över alla andra system samtidigt som man beslutat att organisation och arbetssätt skall anpassas till systemet, och inte tvärt om, måste vara någon sorts rekord i korkade beslut och felaktiga prioriteringar.

Införandet av den nya internationella arbetsskyldigheten har redan avhandlats här och på flera andra ställen och toppar helt klart listan av mindre kloka beslut och ett plumpt hanterande. Särskilt hanteringen av en bloggkollega får betyget MVIG.

Införandet av ett yrkesförsvar och avskaffande av värnplikt är ett ämne som det råder delade meningar om. Inom marinen är de flesta fortfarande positiva till detta. Personligen tillhör jag inte den skaran positiva i den frågan, då jag på längre sikt kan se flera promlemområden, samtidigt som det kostar mer pengar.

Helikopterfrågan är långt i från löst, särskilt för sjöoperativ verksamhet. Ingen ljusning i sikte.

Ryssland rustar som aldrig förr och lägger stor tyngdpunkt på att bygga upp en stor kapacitet för amfibieoperationer och luftlandsättning, men den svenska försvarsmakten och våra politiker låtsas så klart som om att det regnar. Skygglappar på verkar vara modellen numera.

Våra nya ytstridsenheter står fortfarande som tandlösa tigrar och kan inte göra i stort sett annat än att leda sig själv och i bästa fall några andra enheter. Ledningssystem och sensorer i all ära, men vore det inte lämpligt med lite väl fungerande och optimerade vapensystem, såväl offensiva som defensiva på nya moderna plattformar? Nu senast verkar ny/modifierad ubåtsjakttorped till och med bli ett problemområde.

Förband med vinterförmåga läggs ned. Det blir extra påtagligt nu när man ser att hela Sverige, trots politikers och FML ovilja att se behovet av att kunna genomföra strid i vintermiljö, kan drabbas av rejäla vintrar med stora mängder snö och kyla.

I Afghanistan gör våra svenska soldater förhoppningsvis mycket nytta. Dessvärre så har flera Svenska soldater avlidit och blivit svårt skadade i strid. Sverige och Försvarsmakten är oerhört dåliga på att ta hand om de s.k. krigsveteranerna när de väl är hemma. Här behövs det kraftfulla insatser framöver.

Nya snäva personalramar, ev. omorganisation, omgalonering och ev. uppsägningar i samband med begrepp som IO11, Basorganisation 2013 och IO 14 innebär sannolikt bara en massa tråkigheter som vi dessvärre tar oss med in i 2011

Ja, det blir en rejäl eländesskildring när man tittar tillbaka på 2010, vare sig man vill eller inte. Det finns väldigt få ljuspunkter av modellen större. För marinens del var insatsen i Adenviken en ljuspunkt. men sett till det stora hela sammanhanget så är frågan till och med här, om man verkligen gjort någon skillnad när man inte kan angripa det verkliga problemet. Mat har dock kommit fram säkert till Somalia, vilket är viktigt.

Med allt detta i bakfickan så kan omöjligt 2011 bli ett sämre år. Nu har vi förhoppningsvis bara bra saker att se fram emot och lägger det för Försvarsmakten svarta året 2010 bakom oss.... Eller?

GOTT NYTT ÅR!


Uppdaterad:
Samma sekund som detta inlägg publicerades så skickade Försvarsmakten ut ett meddelande på sin facebookgrupp med texten

Försvarsmakten Nu lämnar vi snart 2010 bakom oss. Vad tycker ni har varit bra och mindre bra från Försvarsmaktens sida under året?


Är det ett kvitto på att FML verkligen tappat förankringen hos fotfolket och världen utanför HKV? Hade man känt organisationen på pulsen löpande, så hade man nog sannolikt inte bemödat sig med att ställa en sådan fråga, utan valt att inse att 2010 inte var ett särskilt positivt år?

En annan något märklig sak är att sådana frågeställningar aldrig kommuniceras ut till/från personalen. I stället gör man det på facebook....

9 kommentarer:

  1. Gott nytt år Skipper!
    Tyvärr finns det fortfarande saker som kan göras än sämre. Låtom oss hoppas att det inte blir så.

    SvaraRadera
  2. Vad kan man mer förvänta sig av en INFODIR som inte kan hålla ordning på vad som är upp och ner på en skokartong....

    SvaraRadera
  3. Angående vänplikt som personalförsörjningsprincip för sjömän skriver du: "Personligen tillhör jag inte den skaran positiva i den frågan, då jag på längre sikt kan se flera promlemområden, samtidigt som det kostar mer pengar."

    Den ordning vi lämnade bakom oss innebar att nya sjömän möstrade ombord varje år i mitten av april för att sedan lämna förbandet i december. Det var så mycket som den sentida tillämpningen av pliktsystemet förmådde leverera till sjöförbanden. Vad fanns det för positivt med det?

    SvaraRadera
  4. Stort Gott Nytt År till dig käre kollega!

    / Commander

    SvaraRadera
  5. @Apan

    Om du backar bara några år till så fick förbanden färdigutbildade sjömän från dåvarande ÖS den 1/1 och disponerade dessa till 31/12.

    Det finns många fördelar med detta system som jag ska ta upp i detalj i ett framtida inlägg.

    SvaraRadera
  6. God fortsättning Skipper!

    Tyvärr kan jag inte hålla med om att det bara kan bli bättre under 2011 - såvida den totala kollapsen räknas som något bättre.

    Det är i år som Sverkers bluff synas - och rekryteringssiffrorna kommer att visa den osminkade sanningen, en sanning som inte ens humorkubens egen propagandaminister kan sopa under mattan.

    Under året kommer även vårt tyska affärssystem att visa sitt rätta ansikte. Optimisterna i humorkuben tror nämligen fortfarande att det går att lyfta över informationen i LIFT till detta fantastiska tyska s.k. "stödsystem" som inte ens är säkert nog att hantera information om personalen....

    Det är inte allt för långsökt att anta att försöket att lyfta in informationen i LIFT till detta s.k. "stödsysten" kommer att sluta på samma sätt som HR-modulen - d.v.s totalfiasko.

    4 5000 000 kr har detta "fantastiska" system kostat till dags dato. Jag skulle gärna få beskrivet för mig av någon ansvarig hur mycket mer "pang för pengarna" som åstadkommits för denna nätta lilla summa...

    2011 kommer att gå till historien som året då den svenska försvarsmakten imploderade. Charaden kan inte pågå i det oändliga - förr eller senare kommer verklighetens fula tryne att skratta arkitekterna till korthuset rakt upp i ansiktet.

    Själv hoppas jag att 2011 blir ett "osvenskt" år - med det menar jag att jag hoppas att det kommer att utkrävas ansvar för det faktum att svenska folket för 40 miljarder per år får, en till allt annat än administration, oanvändbar amöba till försvarsmakt.

    Avslutningsvis en tänkvärd fras som utväxlades mellan två värnpliktiga mekaniker ute i mörka skogen under en strapatsövning på den tiden då Sverige hade en försvarsmakt(kanske FML borde studera denna närmre) "Det är aldrig för sent att ge upp!"

    SvaraRadera
  7. @Skipper
    Om minnet inte sviker mig så var det under en kortare tid så att förstegsutbildade värnpliktiga, PB samt radiosignalister, genomförde 18 månaders GU och tillfördes förbanden, direkt från skolbänken, i januari. Övriga GB/F utgjordes av sk. direktinryckande till förbanden och genomförde 12 månaders GU. Rekrytutbildning och yrkesutbildning genomfördes vid förbanden. Långt ifrån optimalt enligt mig! Och definitivt inte frågan om att förbanden fick "färdigutbildade sjömän från dåvarande ÖS den 1/1 och disponerade dessa till 31/12." Färdigutbildade var de i bästa fall lagom till MUCK.

    Men jag ser fram emot ditt utlovande inlägg i frågan.

    God fortsättning, och fortsätt bloggandet!

    /Apan

    SvaraRadera
  8. Ofattbart, kan ni grotta ner er mer i negativism och självgodhet. Enkelt när man förenklar tillvaron så att alla chefer motsv råkar av en slump vara det sämsta som går att få tag i medan ni råkar vara dom som sitter inne med de rätta lösningarna men av någon anledning inte fått gehör. Har ni någon självkritik?

    SvaraRadera
  9. @00:13

    Negativism, ja, det är tyvärr ofrånkomligt i det läge som råder just nu. Självgodhet, nej, det anser jag inte.

    Att förenkla tillvaron anser jag heller inte att det handlar om. Mitt inlägg ovan tar inte upp så mycket annat än konkret utfall av olika saker. Stora delar av de bakomliggande orsakerna i varje enskilt fall tas upp i andra inlägg både här och på många andra bloggar.

    Personligen tror jag det är av stor nytta att just försvarsfrågor för en gång skull får lite tid i rampljuset, även om det sker på bloggar. Försvarsfrågor har under allt för lång tid enbart diskuterats bakom stängda dörrar i väldigt små kretsar.

    SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna