19 augusti 2011

Vad innebär "rikets säkerhet" för HKV egentligen?


Handläggare på HKV verkar har trampat i klaveret. När SR reporter har begärt att få ut handlingar runt Hkp-14 affären som tidigare varit hemligstämplade så har man "maskat" två tredjedelar av dokumentet med hänsyn till rikets säkerhet.
– Det är fullständigt nonsens. Jag vet inte hur de har tänkt, om de har tänkt över huvudtaget, säger Nils Funcke, expert på sekretessfrågor och sekreterare i den statliga Yttrandefrihetskommittén.
Av en slump fick dock SR reporter ut den fullständiga texten i alla fall. Den följde med som en bilaga till en helt annan handling som reporten också har begärt ut från HKV! 


Dokumenten finns nu för allmän beskådan på sveriges radios hemsida. Det maskade dokumentet finns här, och originaldokumentet med samtlig information finns här. Personligen har jag väldigt svårt att se att något av det man maskat kan härledas till att det rör rikets säkerhet. Precis som experten på sekretessfrågor bedömt så känns det mer som att man vill dölja information som pekar på att man gick emot alla rekomendationer och valde ett helikopteralternativ som förordades av vissa aktörer inom politikerskaran och kanske även från FM?
– De sekretesstrykningar, som är gjorda, har inte gjorts av hänsyn till rikets säkerhet utan mer för att kupera och dölja sitt eget tillkortakommande, säger Nils Funcke.


Vidare kan man också fundera på rutinerna inom HKV vad gäller utlämnande av hemliga, och även andra handlingar. Om man nu mot förmodan verkligen bedömde att just detta dokument är av karaktären att det har betydelse för rikets säkerhet, så är det ytterst beklagligt att samma dokument kan lämnas ut helt öppet som en bilaga till en annan handling. Här bör man nog se över sina rutiner för att dokument som verkligen inte skall komma allmänheten tillhanda ändå hamnar i fel händer.


SR har på sin hemsida lagt ut ett antal dokument i sin helhet. Bland annat en händelseöversikt från våren 2001 där kommentarer från genomförda möten inom samordningsgrupp hkp återfinns.


Debatten fortsätter också angående de oklarheter och oegentligheter som verkar finnas i samband med upphandlingen av Hkp-14. SR har också börjat rapportera om de säkerhetsproblem med en överste som lämnat uppgifter om detaljer i upphandlingen till en konsult.


Lyssna här på en intervju från morgonen i SR avseende Hkp-14 med Allan Widman (fp), Anders Norgren (Hkpflj) och Cecilia Widegren (m) försvarsutskottet. Läs även artikeln på SR här.


F.d. försvarsminister Björn von Sydow som först inte minns någonting om någon rekommendation, medger nu att för honom var en samnordisk helikopteraffär var viktigare än vilken helikopter FM verkligen fick. Samtidigt skyller han förseningarna på sina efterträdare.


Allan Widman är som bekant också mycket kritiskt till hela denna affär och menar att detta kostat skattebetalarna 4,7 miljarder kronor för att man blivit tvungen att anskaffa ytterligare en helikopter, Hkp-16 Black Hawk som "gapfiller" i väntan på leverans.


Personligen håller jag med, men samtidigt är det också positiv att man i och med detta sammelsurium ökar FM totala numerär av helikoptrar. Inget ont som inte har något gott med sig i slutänden.


Bloggar:
Wiseman
Jinge
Tokmoderaten
Väpnaren

9 kommentarer:

  1. Att använda hemligstämpeln för att hindra att pinsamheter, fadäser och liknande kommer ut är tyvärr inget ovanligt.
    Två olika bedömningar av innehållet i en text eller ett dokument, av vilken sort det än är, tenderar att vara mer ovanlig.
    Det brukar oftast vara betydligt fler förklaringar, kostnadsberäkningar och analysresultat än två.

    När sedan den där hemska verkligheten kommer ikapp visar oftast de inblandade tydligt hur liten vikt de lagt vid hanteringen av ärendet. De minns oftast inte ens att de varit inblandade.
    Inte ens i affärer i mångmiljardklassen och avgörande för vårt försvar under lång tid kan man dra sig till minnes hur man tänkte.
    Inte undra på att det ser ut som det gör!

    Teaterdirektören.

    SvaraRadera
  2. För att fullständigt våldta Dengs ord:
    "Det spelar ingen roll vilken modell helikoptern har så länge flyghelvetet levererar knektar från A till B utan att gå i backen."

    Själv anser jag nuffran 4,7 miljarder vara rent felaktig. Inköpet av Hkp 16 må ha varit en reaktion på Hkp 14s försening men jag tror inte någon ifrågasätter FMs behov av fler helikoptrar än enbart 10+14+15 hade gett oss. Även beteckningen "gap-filler" är i min värld felaktig, olikt en "gap-filler" (vad är fel på att säga "provisorium"?) ska Hkp 16 inte läggas ner när Hkp 14 införts. Slutresultatet är således en till helikoptertyp över tiden, något som för med sig en ökad kostnad men den kostanden kan ju inte lämpas över rakt på Hkp 14-affären.

    SvaraRadera
  3. Om man avbryter hkp 14, tar tillbaks pengarna från leverantören och köper hkp 16 för samma pengar, hur många nya helikoptrar får man då?

    SvaraRadera
  4. @Henrik

    Det tror jag vore ett dåligt alternativ då det framförallt är sjöoperativa helikoptrar vi behöver. Ett antal nya fullutrustade Sea Hawk hade då varit ett bättre alternativ.

    Nu är Hkp-14 projektet så pass långt gånget att vi förhoppningsvis ska få se de operativa inom några år, snabbare än om vi avbryter projektet och börjar upphandla nya.

    SvaraRadera
  5. @Skipper

    Jo det var något i den stilen jag tänkte. Dessutom egentligen bättre då våra hkp 14 inte är gjorde för fartyg?

    Våra hkp 14 kommer vara fullt operativa om, vad? 10-11 år? Jag tror att vi utan problem bör ha en lika stor mängd Sea Hawks levererade och operativa innan dess i så fall.

    SvaraRadera
  6. FåtöljStrategen19 augusti 2011 kl. 18:23

    Enligt bloggen "Väpnaren" så lär den alternativa helikoptern till NH90 i upphandlingen ha varit Sikorsky S-92, som om det skulle stämma, inte tycks vara något så värst bättre val: länk

    SvaraRadera
  7. Henrik, med tanke på Marinens inriktning mot Sverigenära verksamhet. Måste en tung helikopter med ubåtsjaktförmåga vara fartygsbaserad då? Nej, inte enligt mig. Vi måste satsa på riktiga system med fullödig länkförmåga. Sea Hawk må vara bra om vi patrullerar efter pirater men det känns som ett litet för stort system att basera på våra små båtar i Östersjön.

    J.K Nilsson

    SvaraRadera
  8. Någon som vet vilka de olika kandidaterna A B C D är. Kan gissa men kanske finns någon som vet?

    SvaraRadera
  9. @ J.K

    Tänkte främst på de två stödfartyg som projekteras.

    SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna