31 december 2011

Året som gick - en resumé över 2011


Inför årskiftet 2010/2011 skrev jag dessa rader.

Det tyska affärssystemet PRIO och organisationsförändringar inom ramen för Basorg 13 som nu övergått till att bli en del av FM Org 14, har fortsatt att ligga som en våt filt över hela Försvarsmakten under hela 2011. Har det gått framåt, ja möjligen? Men någon färdig produkt som känns trovärdig ur ett försvarsförmågeperspektiv synes ännu icke till.

Sjöoperativa helikoptrar har vi fortfarande ännu ej sett till. Ja, bortsett från att Hkp 15 gjort ett gott arbete på HMS Carlskrona i Adenviken, men det är fortfarande inte någon kvalificerad sjöoperativ helikopter. Hela marinen och 3.Hkpskv i Ronneby väntar på en operativ Hkp 14, men där lär vi få vänta ytterligare ett antal år.

Ryssland fortsätter att rusta som aldrig förr. Detta följer man bäst hos bloggrannen observationsplatsen som aldrig slutar imponera med sin detaljrika information avseende Rysslands militära uppbyggnad och materiella utveckling. Svenska politiker, med några få undantag,  har fortfarande skygglapparna på.

Våra nya(ste) men ack så tandlösa ytstridsenheter är fortfarande lika tandlösa som innan även om arbete med att montera in tandprotesen nu pågår. Men ännu återstår mycket på den fronten innan benämningen ytstridsfartyg kan tillämpas utan att skämmas allt för mycket.

Detta var bara en resumé och fortsättning över förra årskrönikan. Vad är då nytt under 2011?

Vi fick i januari 2011 en ny marininspektör i form av Jan Thörnqvist som tog över efter Anders Grenstad.

Vår alldeles egen försvarsminister fick öknamnet Bagdad Bob efter alla sina uttalanden om att allt i FM är perfekt. Ekonomin är alltid i balans, det är frid och fröjd med det mesta, och rekryteringen går självklart betydligt bättre än väntat. Dessa saker har vi gång på gång fått i olika tappningar under året som gått. Det lär sannolikt inte vara sista gången vi läser dessa rader för den delen heller.

Flygvapnet har genomfört en insats i Libyen med JAS 39 Gripen. Man levererade från första dagen till sista även om personalen på plats inte har varit så nöjd med sina chefer i alla avseenden.

I april föreslog försvarsstrukturutredningen i en rapport att PRIO skulle avvecklas, då det skulle bli för dyrt och osäkerheterna i införandet var för stora. PRIO lever trots detta kvar, än så länge.

Samma månad rapporterades det om misstänkta ubåtar vid Saltsjöbaden, långt inne i Stockholms skärgård. Men denna gången visade det sig vara en flytbrygga som lossnat och följt med ett drivande isflak.

I maj var Kustbevakningen i blåsväder då SVTs "Uppdrag granskning" granskade KBV och de nya kombinationsfartygen. Ingen bra PR för KBV och dess personal som mer eller mindre blev beskrivna som inkompetenta. Det finns tyvärr värre projekt än så inom staten....

Inför sommaren offentliggjordes detaljer runt ett antal marina materielprojekt. Ombyggnaden av HMS Carlskrona till stödfartyg gick ut till upphandling. Även det nya stödfartygsprojektet började ta form, och en första skiss presenterades. Till de mindre bra sakerna hörde att endast två av fem Visbykorvetter kommer att förberedas för att ta emot sjöoperativ helikopter. Ett ekonomiskt beslut som inte alls är bra i det operativa perspektivet!

Under sommarmånaden juli så var försvaret av Gotland ett hett ämne att diskutera, i synnerhet under politikerveckan i Visby. Utfallet av dessa diskussioner verkade rinna ut i sanden som så många andra försvarspolitiska diskussioner... Ett förrådsställt stridsvagnskompani gör ingen Gotlänning glad.

I augusti uppstod en het debatt om försvarssekretess baserat på upphandlingen av Hkp 14. Dels så verkade det som om att det förekommit någon form av socialdemokratiskt ministerstyre vid upphandlingen. Att sedan handlingar runt denna affär lämnades ut omaskat till vissa, medan samma dokument maskades till oigenkännlighet för andra som begärde ut handlingen. Pinsamt var ordet.

En dag i september kom nästan känslan av det kalla kriget tillbaka till Sverige. Detta då marinen fick ombasera till Göteborgs skärgård för att jaga en misstänkt ubåt under någon vecka. Här drog man många lärorika erfarenheter. Erfarenheter som helt har tappats bort under en längre tid av "strategisk time-out", något som våra politiker helt och hållet får ta på sig ansvaret för. Avsaknaden av sjöoperativ ubåtsjakthelikopter blev extra tydligt.

Svenska sjöräddningshelikoptrar blev under november 2011 en del av Sjöfartsverket, då man köpte upp helikoptrar och tog över personalen från Norrlandsflyg. En mycket omdebatterad fråga, i synnerhet då många röster anser att FM bör återta delar av uppgiften sjö- och flygräddning vid de ordinarie baserna.

I december månad blev förbanden upplysta om att 2012 inte kommer att bli ett roligt år rent ekonomiskt (detta trots att Tolgfors precis innan lovat att allt är i balans). Många av de planerade övningarna kommer att strykas. Hur detta slutar återstår att se under 2012.

De första leveranserna av Hkp 16 "Black Hawk" anlände till Sverige i december. Det är precis så här militär materielanskaffning skall gå till. Hade man jobbat på liknande sätt vid upphandlingen av Hkp 14 så hade vi idag haft fullt ut sjöoperativa helikoptrar. Nya lärdomar?

Ett fartyg med Patriotrobotar hamnade i Finland och det spekulerades friskt i det mesta rörande detta. Olyckliga omständigheter och slarv i hanteringen är nog den egentliga orsaken. Ett annat handelsfartyg tros ha blivit träffat av en "missil"...... d.v.s. en robot! Detta avfärdas på denna blogg som helt orimliga spekulationer, något jag avser återkomma till under nästa år.

En ny flottiljchef till 3.sjöstridsflottiljen var en av de sista marina nyheterna under 2012.

Inte att förglömma - marinbloggen - som startades upp och raskt blev ointressant. Men efter att Skipper utnämnde marinbloggen till sämst i klassen så tog den ny fart, och det verkar som om informationschefen på 3.sjöstridsflj har fått det redaktionella ansvaret vilket är mycket bra! Det vekar nu också som en marin utvecklingsplan kommer att presenteras, precis så som jag föreslog i min tidigare kritik. Detta är helt rätt väg att gå!

Vidare önskar jag att övriga oberoende marinbloggar ta ny fart under 2012, i synnerhet Commander Log som somnat in under sena 2012. Börja skriva igen, du behövs i debatten!


Med denna korta resumé över 2011 så önskar jag alla läsare ett riktigt

GOTT NYTT ÅR 

24 december 2011

God Jul


God Jul till alla er bloggläsare!

En särskild julhälsning riktas till alla försvarsmaktsanställda som är i tjänst över julhelgen. Ni finns i insatsområden världen över, i regements- flottilj-och örlogsbasvakter, luft- och sjö-centraler, radiostationer och högre staber m.fl.

Det verkar åtminstone som om vi slapp vakna på julaftonmorgonen och mötas av samma rubriker som vi fick göra förra året då högvakten rånades på automatvapen av en elak jultomte...

23 december 2011

Ny hangar till 3.Hkpskv och nytt flygledartorn till F17 i Kallinge

F17 nya flygledartorn (Bild från Grontmij)

BLT:s eminente ledarskribent Inga-Lena Fischer som för övrigt är en stor vän av Försvarsmakten skriver i dag en mycket bra ledare som rör infrastrukturen på F17 och Hkpflj i Kallinge.

Fischer ställer frågan varför det aldrig tas ett beslut om det man talat om länge, d.v.s. en ny hangar till 3.Hkpskv för att kunna ta emot de nya helikoptrarna, i synnerhet den kommande sjöoperativa helikoptern Hkp-14. Nu är det ingen panik här och nu, då som bekant förseningarna av Hkp-14 är stora, men det går inte att vänta särskilt länge till innan beslut måste tas.

Efter lite efterforskningar i frågan kan man snabbt konstatera att Fortifikationsverket just nu har byggledning och kontroll för hangar och flygledartorn ute på upphandling just nu, och sista datum är 19/1.

Även på sidan bygglo.se kan man konstatera att både hangar och flygledartorn ligger i nybbyggnadsröret.

Att projektet rullar på kan man även konstatera om man tar en titt hos Grontmij som är den arkitektfirma som ritar både torn och hangar.

Framtiden ser nog kanske inte så mörk ut som Inga-Lena Fisher beskriver i artikeln rörande bygstart - men det saknas måhända trots detta ett formellt beslut. Det man verkligen kan fundera på i Fishers artikel är det faktum att FortV fakturerar FM skyhöga kostnader för byggnader och anläggningar som FM redan betalat för länge sedan. Läs gärna denna äldre artikel hos Wiseman i samma fråga rörande FortV och de orimliga hyrorna.

Här nedan finns hela upphandlingen att beskåda.
------------------------------------------------------------------------------------------


NotisNotis-ID: 2988285
PubliceringsstatusPågående
RubrikF17, Kallinge - Byggledning o kontroll för hangarer och flygledartorn mm
Upphandlande enhetFortifikationsverket, Eskilstuna
Typ av dokument / förfarandeMeddelande om upphandling - Under tröskelvärdet
Förenklat
ReferensnummerProjektnummer 10011190, Diarienummer 3066/2011
Sista anbudsdag2012-01-19
Leveransorter
Blekinge län
Beskrivning
Generalkonsult Byggledning och kontroll för nybyggnad av helikopterhangar, flygledartorn samt utbyggnad av vägar och teknisk försörjning

Typ av upphandling: A-tjänst

Typ av förfarande: Förenklat förfarande

Krav på leverantören

Uppdraget kommer i enlighet med säkerhetsskyddslagen, (1996:627), att genomföras som säkerhetsskyddad upphandling, (s.k. SUA), och deltagande i upphandlingen förutsätter att säkerhetsskyddsavtal kan skrivas med anbudsgivarna. Detta innebär att kontroll via polisregister m.m. av anbudsgivare, inklusive ledning och personal som skall arbeta med projektet, kommer att genomföras.

Anbudsgivare skall vara registrerad i aktiebolags-, handels- eller föreningsregister samt vara registrerad för redovisning och inbetalning av mervärdesskatt, innehållen preliminär A-skatt och arbetsgivaravgift. Anbudsgivare skall dessutom ha: ...

Förfrågningsunderlag beställs elektroniskt via OPIC eller eller www.fortv.se
Kontaktuppgifter
I.1 Namn, adresser och kontaktpunkt(er)
Fortifikationsverket
Att. Britt-Inger Ström
Kungsgatan 43
631 89 Eskilstuna

Tfn +46 104444673
brsm@fortv.se
CPV-koder
71540000-5 (08) Byggteknisk ledning
71500000-3 (08) Tjänster för bygg- och anläggningsarbeten
71520000-9 (08) Övervakning av bygg- och anläggningsarbeten
71541000-2 (08) Byggteknisk projektledning
Annonser
2011-12-16 11:02Meddelande om upphandling
Alla dokument
PubliceradDokumentStorlek
2011-12-16 11:022988285 2011-12-16 1102 F17, Kallinge - Byggledning o kontroll för hangarer och flygledartorn mm.zip2,5 MB
Förfrågningsunderlag
PubliceradDokumentStorlek
2011-12-16 11:02AFK byggledning och kontroll hkp hangar.pdf344,19 kB
2011-12-16 11:02Anbudsinbjudan.pdf82,06 kB
2011-12-16 11:02Formulär till anbud (2).doc144,5 kB
2011-12-16 11:02Översiktsplan (2).pdf1,76 MB
2011-12-16 11:02Prel tidplan.pdf1,08 MB
2011-12-16 11:02Underleverantörsintyg.docx37,81 kB

22 december 2011

Mystiskt fartyg med mystiska robotar i Östersjön



Rubriken skulle kunna vara hämtad ur vilken kvällstidning som helst.
Men så värst mystiskt är det nog inte alls.

Fartyget M/S Thor Liberty som förtöjde i finska hamnen Kotka för att utöka sin last med trävaror hade enligt media en last av 69st robotar av typen MIM-104 Patriot.

Såväl DN som SvD och Aftonbladet tycker att detta är mystiskt!

I själva verket är det nog inte alls särskilt mystiskt att ett fartyg transporterar vapensystem eller vapen. I stort sett all export av skrymmande vapen sker via fartyg, precis som allt annat skrymmande gods.

M/S Thor Libertys senaste stop var i tyska hamnen Rendsburg som ligger efter Kielkanalen. Tyskland har sedan en längre tid tillbaka exporterat sina Patriotrobotar (second hand) till just Sydkorea, d.v.s. till den destination fartyget enligt uppgift har. Med andra ord en helt laglig export med sannolikt bifall från stormakt väst. I dessa tider av politisk instabilitet i Nordkorea är det sannolikt av stor vikt för Sydkorea att robotarna kommer fram snarast.

Det märkliga i detta är inte lasten i sig, utan det faktum att lasten enligt media var dåligt surrad och till synes helt obevakad. Nivån på security känns med andra ord undermålig.

Uppdaterad:

Aftonbladet bekräftar ovanstående teori. Robotarna hade exporterats helt lagligt från Tyskland och alla exporthandlingar var i sin ordning enligt den tyska tullen. Men det verkar inte varit några vidare sjömän på fartyget då man hamnade i en storm utan sjökort och blev räddade av den finska lotsen. Finska tullen har dock beslagtagit robotarna och överlämnat dessa till den finska försvarsmakten i väntan på att saken klaras ut.

Ny chef för 3.sjöstridsflottiljen


Ny chef för 3.sjöstridsflottiljen blir kommendörkapten Magnus Jönsson.

Ett bra val om man vill ha kunnighet och erfarenhet från de förbandsdelar som finns inom just 3.sjöstridsflottiljen. Magnus Jönsson har varit fartygschef på HMS Stockholm, divisionschef för 31.korvettdivisionen och chef för ME-01 i Adenviken. Han har tidigare också tjänstgjort på flottiljstabens taktikavdelning och nu senast på MTS M5.

Nuvarande flottiljchef Anders Olovsson går till en tjänst som specialattaché i Bryssel, men skall innan dess på "inskolning" vid Försvarsdepartementet.

Skipper önskar Anders stort lycka till med den nya tjänsten i Bryssel, du kommer säkert att få mycket uträttat där, samtidigt som du med all säkerhet kommer att jobba för att driva de marina och maritima frågorna.
Samtidigt önskar vi Magnus Jönsson stort lycka till i den kommande tjänsten som flottiljchef!

Se även marinbloggen (som förövrigt börjat leva upp igen efter mitt tidigare inlägg?!)

16 december 2011

Kraftfulla reduceringar för marinen


Det börjar nu utkristallisera sig vilka summor det så kallade "reduceringspaketet" Försvarsmakten kommer tvingas att planera för under 2012. Summan 1,2 miljarder kronor har figurerat för hela Försvarsmakten. Huruvida denna siffra är den slutgiltiga summan är fortfarande något oklart.

Mer klart är nu att marinens totala budget för reduceras med ca 70 miljoner kronor ut verksamhetsmedel. För den oinvigde innebär verksamhetsmedel de rörliga kostnaderna hos förbanden. Detta omfattar bland annat drivmedel, ammunition och rörliga lönetillägg som sjödygn och övningsdygn. Med andra ord är verksamhetsmedel likställt med, i första hand, alla kostnader kopplat till den planerade övningsverksamheten.

Summan 70 miljoner innebär i praktiken att en relativt stor del av marinens planerade övningar för 2012 måste ställas in, alternativt reduceras avseende ambition. Sannolikt kommer även insatsverksamheten (planerad och uppkommen) också att reduceras. Planerade utbildningar i form av fristående kurser med syfte att kompetenshöja personal kommer i vissa fall sannolikt också att strykas.

Detta är förstås väldigt olyckligt för Försvarsmakten och marinen. Att denna kraftiga reducering skulle komma under 2012, då man inom marinen äntligen kommit fram till slutsatsen att övningar för att återta den nationella försvarsförmågan skulle genomföras, inte alls är bra. Detta innebär att man skjuter förmågeåtertagandet på framtiden med den sannolika konsekvensen att kompetenshålet blir bredare och djupare, vilket kommer att kräva ytterligare tid, resurser och ekonomiska medel under 2013 och framåt.

En stor oönskad utmaning för alla förband under 2012 blir nu att hålla motivationen uppe hos alla anställda sjömän nu när fartygen kommer att nöta kaj, och soldaterna får sparka sten på kaserngården. Frågan är hur många vakanser som kommer att uppstå när högskolorna startar i augusti 2012?

Vår försvarsminister kommer sannolikt snart med ett nytt uttalande om att försvarsmaktens ekonomi är i balans.

Totalstopp i flygtrafiken på Arlanda


Det händer saker igen.

Just nu råder det totalstopp i flygtrafiken på Arlanda då samtliga tre banor har förlorat elförsörjningen till banljusen. En timme efter att ljusen upphört fungera så är orsaken till kraftbortfallet fortfarande olöst.

Normalt sett skall reservkraft träda in när ordinarie kraftmatning faller bort, inte heller detta har fungerat.

Lite märkligt sammanträffande att detta händer bara någon dag sedan vi skrev ett inlägg om oförutsedda händelser rörande sabotage eller bara slumpen?

Uppdaterat:
Nu hart man lyckats tända ljusen manuellt och hänvisar till fel på styrsystemet.

DN, SvD

13 december 2011

Sabotage eller bara en slump?



Det händer saker runt om i Sverige som får mig och säkert många andra att påminnas om filmen Förebudet från 1987 som skulle göra alla svenskar mer medvetna om sabotageverksamhet i Sverige mot viktiga samhällsanläggningar och kuppföreberedelser.


I januari 2011 så har sabotage mot fibernätet i Norrland (data och telefoni) genomförts, Kablar har klippts av på flera ställen och slagit ut stora delar av kommunikationen. De naiva hävdar att det är tjuvar som ville ha kopparkabel. Den realistiske inser att man inte behöver klippa en fiberkabel på flera olika ställen för att inse att den består av fiber och inte koppar. Många samhällsviktiga funktioner slogs helt ut av detta sabotage. Bloggrannen Cornucopia skrev om detta tidigare i år. Där finns även ett inlägg som berör ämnet sabotageverksamhet i Sverige.


2007 genomfördes motsvarande sabotage mot kommunikationer. Denna gång slog man även ut P4 sändarna som har till uppgift att sända ut katastrofinformation vid ett allvarligt läge. Är detta en slump?


I slutet av 2010 blev hela Gotland utan ström. Orsaken är fortfarande ej helt utklarad.


För ett år sedan hade vi det förorenade vattnet i Östersund där 20 000 människor blev smittade av parasiten Cryptosporidium. Det märkliga är att man ett år senare fortfarande inte vet orsaken till utbrottet och att det fortfarande utreds. Frågan är egentligen hur avloppsvattnet kom in i dricksvattnet?


I april 2011 drabbades Trollhättetågen av ett omfattande sabotage där man till och med försökt att dölja det man gjort genom att återställa kopplingsboxar så att det skulle ta längre tid att upptäckas. Någon koppar stöld handlade det sannolikt inte om denna gång heller.


Nya händelser i dagarna


I dagarna har MSB - Myndigheten för samhällsskydd och beredskap påbörjat en utredning om varför IT-leverantörern Tieto plötsligt drabbats av oförklarliga driftsstörningar. Något som i sin tur drabbar myndigheter och företag i Sverige.


Så sent som i går misstänkte man att vattnet i Borås medvetet hade förorenats genom att en inspektionslucka hade brutits upp. Nu har man spolat ur ledningarna och säger att vattnet är drickbart igen, vilket det säkert är. Men det beror mer på att ledningarna är spolade än att det verkligen inte fanns något gift (B-stridsmedel) i systemet. Varenda hobbykemist vet att man måste veta mot vilket ämne/kemikalie man skall testa vattnet, för att verkligen skall vara garanterad att det är helt felfritt, eller rättare sagt ej varit kontaminerat.


Men det är klart - det är säkert bara slumpen och naturliga förklaringar till allt ovanstående....


Samtidigt - än i dag - så finns det fortfarande nummersändare som sänder kodade signaler i etern.















5 december 2011

Marinbloggen - Sämst i klassen!


Marinbloggen som startade upp i höstas har inte imponerat särskilt mycket.

Sämst av försvarsgrensbloggarna blir det enkla betyget för 2012 då man enbart presterat 12st inlägg och det senaste publicerades den 28 oktober.

Om vi jämför med armébloggen med sina 107 inlägg har således en bra inläggsfrekvens och ett bra innehåll där man öppet diskuterar många viktiga frågor så ser man att det helt klart finns förbättringspotential.

Bäst i klassen är ändå flygvapenbloggen.Där är flygvapeninspektören Anders Silver både en frekvent skribent, men framförallt den som också kommenterar inläggen och ger sin syn på detaljer som berör flygvapnets verksamhet, personalen och materielen.

Man har på flygvapenbloggen gjort något så unikt som att öppet valt att debattera flygvapnets utvecklingsplan - FVUP steg för steg och del för del. Något som imponerar.


Sedan riksdagsbeslutet om det insatta insatsförsvaret har vi på HKV tagit fram utvecklingsplaner för alla stridskrafter. Så också för flygstridskrafterna, Flygvapnets utvecklingsplan. Denna utvecklingsplan ska vara vår ledstång på vägen framåt.
Flygvapnets utvecklingsplan innehåller också ett antal områden eller grunder för hur vi tycker att vi ska se på flygstridskrafter och varifrån vi kommer.Under den närmaste månaden med start måndag den 20:e november kommer vi att publicera bit för bit av en populärutgåva av Flygvapnets utvecklingsplan (FVUP) på Flygvapenbloggen.
Syftet med publiceringen är att det ska bli möjlighet att diskutera de områden som publiceras.

Delarna som handlar om flygvapnet själ och ledarskapet har så många som upp till 40 kommentarer till inläggen, där FVI Silver står för flera.

Här har marinbloggen mycket att arbeta med.
Var är marinens utvecklingsplan? Finns det en sådan?

Var inte hela tanken med marinbloggen att i första hand den marina ledningen med MI och C Prod Marin i spetsen skulle få en möjlighet att på ett enkelt sätt kommunicera med framförallt marinens personal?

Ett första steg borde vara att näst intill ordersätta till de marina förbanden att regelbundet skriva inlägg, samt att MI och C Prod Marin förhoppningsvis regelbundet börjar skriva. C 4.sjöstridsflottiljen skriver enligt uppgift redan i dag ett mycket uppskattat veckobrev till sin personal. Varför publiceras inte delar av detta veckobrev på marinbloggen?

Hoppas nu att marinbloggen kan tvätta bort stämpeln "sämst i klassen" under nästa år!
Det positiva är att det nu bara kan bli bättre. Marin informationsspridning behövs både internt och externt. Jobba på!

4 december 2011

Kina stjäl Stridsbåt 90H designen




Kina har börjat tillverka en stridsbåt som är alldeles för lik den svenska Stridsbåt 90H tillverkad av Dockstavarvet för att det skall vara en ren slump.

Det är det kinesiska företaget Hubeij Sanjang Boat Ltd som har tagit fram (läs stulit) en "ny" båttyp som man benämnt SANJ 1280.

Jag kan inte tänka mig att det handlar om någon licenstillverkning eftersom den kinesiska designen har små justeringar jämfört med originalet. Man uppger att båten kan göra fart upp till 50 knop, vilket stämmer bra med våra svenska båtar gjorde innan man strypte effekten för att få dem att hålla längre.

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om att US Navy köpt licensen till Strb 90H.

Tack till bloggen observationsplatsen för tipset!

3 december 2011

Stort underskott i FM ekonomi inför 2012



Till att börja med så kan man backa bandet några månader och se vad Försvarsmaktens GD Ulf Bengtsson sade  i september 2011.

 Jag förklarade också att min bedömning är att Försvarsmaktens ekonomi är i balans fram till 2014. De siffror som FOI beräknat får stå för FOI, säger Ulf Bengtsson.
Som vanligt är ekonomin i balans och allt är frid och fröjd i organisationen Försvarsmakten hela vägen fram till år 2014. Alla kan med andra ord sitta lugnt och se fram mot två år med mycket bra förbandsverksamhet. Detta tillstyrkes av försvarsminister Tolgfors. Se även ett inlägg hos Wiseman i samma ämne,  där han ställer frågan hur mycket balans det egentligen råder i FM ekonomi. Frågan är samtidigt vad ordet "balans" egentligen innebär för FM?

Kraftfulla ekonomiska nedskärningar inför 2012

Trots att allt var frid och fröjd i ekonomin för någon månad sedan har nu Försvarsmakten aviserat stora kraftfulla nedskärningar i ekonomin inför 2012. Någon exakt summa är det svårt att få grepp om. Men det har talats om summor över 1 miljard kronor, vilket är oerhört mycket pengar för ett enda verksamhetsår.

Förbanden har nu av C PROD fått preliminära reduceringspaket samt erhållit direktiv att ta fram förslag på hur man skall spara in dessa summor. För marinens del kan detta innebära att merparten av de större övningarna nästa år får stryka på foten. Att detta kommer direkt efter att förbandsövningen SWENEX fick stryka på foten i slutet av 2011 är inte alls bra för de marina förbandens förmåga att verka i en sammansatt sjöstyrka.

Som lök på laxen publicerar DN och SvD en kort notis kopplat till att oppositionen säger nej till implementeringen av FM LOG till FMV.

Förutom att FM och marinen i samband med detta sannolikt inte kommer att kunna uppnå de av MI uppsatta målen med att öka förmågan till väpnad strid mot en högteknologisk motståndare så finns det andra problemområden. Hur ska FM kunna motivera de anställda soldaterna och sjömännen till fortsatt anställning om fartygen kommer att nöta kaj större delen av året. Då kanske sjömannen väljer att gå till annat arbete, eller en högskoleutbildning som startar redan vid sommaren 2012, vilket då kommer att dränera besättningarna på ett icke önskvärt sätt.

Ironiskt nog så löser det ena problemet nu sannolikt det andra. Sjöstridskrafterna hade ändå tvingats till kaj för att förbandens sjömän var kommenderade till högvaktstjänst, vilket innebär att en stor del av årsarbetstiden går åt till just detta ändamål. Nu löser de ekonomiska nedskärningarna det problemet per automatik.

För att återgå till problematiken som kan komma i samband med att det nu kan bli svårt att hålla motiviationen upp hos de anställda soldaterna och sjömännen. Man har redan i dag svårigheter att rekrytera och framförallt behålla GSS inom FM om man lyssnar till de som sitter mitt i verksamheten. Lyssnar man på försvarsminister Tolgfors så är självklart detta inte något problem utan rekryteringen går som på räls....

Men läser man de verkliga siffrorna bl.a. hos bloggkollegan väpnaren så inser man snart att Tolgfors siffror inte alls speglar den verklighet som finns utanför regeringskansliets dörrar.

Slutsatsen är att med denna ekonomiska utveckling, mycket med koppling till övergången till anställda soldater och sjömän, så ser framtiden inte speciellt ljus ut så här en mörk kväll i december.

Läs även följande bloggar  i samma ämne:
Cynismer
Chefsingenjören
Försvar & Säkerhet

27 november 2011

Gottröraolyckan 1991

Det är snart 20 år sedan Gottröraolyckan 1991 då SAS flight 751 till Warszava kraschade.

ExpressenTV har gjort en intervju med den sanna hjälten, SAS-piloten och f.d. flygvapenpiloten Per Holmberg som satt som passagerare, som var den som egentligen räddade situationen då han rusade fram i cockpit, och mer eller mindre tog befälet över situationen då den danske kaptenen var näst intill handlingsförlamad.

I en tidigare intervju framgår det tydligare varför Per Holmberg är bitter, något han kan vara med all rätt.

Chefsingenjören har tidigare skrivit ett inlägg i ämnet som är läsvärt!

11 november 2011

Sveriges ekonomiska zon

Den så länge omtalade gasledningen Nord stream genom Östersjön är nu färdigbyggd, invigd och driftsatt.
I samband med olika debatter runt denna gasledning har jag vid flertal tillfällen sett en hel del märkliga kommentarer, där det verkar råda en hel del okunskap rörande vad Sveriges ekonomiska zon egentligen innebär. Många verkar tro att den ekonomiska zonen är likställt med svenskt territorium, men så är icke fallet.

Senast i en artikel på marinbloggen hittar jag följande kommentar
Sverige accepterade att Ryssland skulle få bevaka gasledningen på svensk ekonomisk zon i Östersjön med militära medel! Men det är ett faktum, tack vare våra flata svenska politiker, jag vill inte säga statsmän. Det är ett faktum nu. 

Jag hittar även följande text i en artikel skriven om gasledningen

Men jag kan tänka mig att tillåta en rysk gasledning på svensk ekonomisk zon om Sverige får tillträde till att borda alla eventuella ryska skepp, som är involverade i bevakningen och bygget av gasledningen i våra ekonomiska vatten, om och närhelst vi vill, med åtföljande total öppenhet från rysk sida. Inga vapen, inte ens handeldvapen får vara tillåtna ombord, på vad som måste vara en civil rysk bevakningsflotta (på svensk ekonomisk zon)! Dessutom borde Sverige få rätten att suveränt avgöra om flottan sysslar med spioneri, om så är fallet så måste vi ha rätten att bannlysa bevakningsskeppen. Det kan tyckas vara svårsmälta bud för Ryssland, men när man tänker på det så inser man att det är fullständigt rimliga genkrav från Sverige.

Ovanstående är förstås helt felaktigt ur ett juridiskt och ett havsrättperspektiv.
Utanför svenskt territorium kan av förklarliga skäl ingen militär verksamhet förbjudas, inte heller kan utländska statsfartyg (bevakningsskeppen) bannlysas. För att reda ut begreppen så måste man titta på vad som gäller rörande svenskt territorium respektive svensk ekonomisk zon. Detta återfinns i UNCLOS.

Territorialvattengräns (TVG)
Svenskt territorium sträcker sig 12 nautiska mil (12NM) ut från den svenska baslinjen. Detta så till vida det ej är närmare till en tänkt mittlinje mellan två eller flera stater. Då gäller således mittlinjen mellan staterna som gräns. Ett exempel på detta är gränsen mellan Danmark och Sverige i Öresund.

Baslinjen utgörs av en tänkt linje mellan de yttersta skären eller öar. Från denna linje räknas alltså ett lands territorium. Av den anledningen så sitter inte Gotland ihop med Sverige då det p.g.a. detta finns en remsa mellan Gotland och Öland som är fritt hav. Således hade man haft en teoretisk möjlighet att lägga gasledningen mellan Öland och Gotland om man så önskat. Av samma anledning så kan utländska militära fartyg och flygplan färdas helt fritt på "den fria remsan" mellan Öland och Gotland och bedriva signalspaning utan att Sverige kan göra något åt detta.

Av samma anledning har även Sverige full rätt att med militära fartyg och flygplan gå så nära som 12NM till annan stats gräns och bedriva signalspaning, vilket självklart förekommer. Titta gärna på kartan längst ned och fundera över hur många nationer (fartyg med många stora antenner) som brukar patrullera fram och tillbaka i "kilen" där Rysk och Polsk TVG möter varandra utanför Kaliningrad.

Något man har rätt till (även stats och örlogsfartyg) som kanske inte är helt känt, är det som benämns oskadlig genomfart. Detta innebär att  ett utländskt militärt fartyg har rätt att förflyttas sig kortaste vägen mellan punkt A till B även om man passerar genom svenskt territorium (innanför TVG). Man får dock ej stanna upp eller genomföra övningar under den tid man vistas innanför annan stats TVG.

Ett land beslutar om sin egen TVG upp till 12NM. Sverige utökade så sent som 1 juli 1979 sin TVG från 4NM till 12NM. Peru är ett land som själva hävdar en TVG på 200NM, vilket inte har ratificerats av andra länder.

Angränsande zon
Det finns också en zon som benämns angränsande zon. Detta utgörs av området utanför territorialhavet och vidare ut till maximalt 24 NM från baslinjen. Där kan en stat kan utöva sina lagar om exempelvis smuggling och illegal invandring. Att hävda en angränsande zon är inte obligatorisk. Sverige hävdar ingen angränsande zon, varför det sällan talas om detta i Sverige, medan Danmark hävdar 4 NM, Finland 2 NM och Norge 10 NM.

Ekonomisk zon
Vad gäller då för den ekonomiska zonen, som många uppenbart, och helt felaktigt, blandar ihop för att vara likställt med Svenskt territorium.

Svensk ekonomisk zon (EEZ) är fastställd efter förhandlingar mellan angränsande länder. Som maximalt kan en stats ekonomiska zon uppgå till 200NM. Om avståndet till annan stat är mindre (vilket det är i Östersjön) så utgörs gränsen en linje mitt emellan nationernas baslinjer.


Inom EEZ har Sverige exklusiv rätt till exploatering av samtliga naturresurser. Generellt sett infördes den ekonomiska zonen för att bl.a.stoppa konflikter över fiskerättigheterna och oljeutvinningen. Utländska fartyg och flygplan har rätt att passera området enligt kuststatens lagar samt anlägga undervattensledningar. Man har inom egen EEZ också rätt att skydda den marina miljön (vilket användes som argument mot Nord Stream). Mer om detta kan man i detalj utläsa här.


Inom svensk ekonomisk zon kan man med andra ord inte hindra utländska stats- eller örlogsfartyg att vistas eller genomföra övningar.


Det fria havet
Utanför EEZ finns det fria havet. Som namnet antyder är det fritt att nyttjas av alla stater. Det finns sex friheter som nämns i havsrättskonventionen och dessa är: Frihet till sjöfart, fiske, överflygning, utläggande av undervattenskablar och rörledningar, uppförande av konstgjorda öar och andra anläggningar samt vetenskaplig forskning.

Karta över Östersjön
Se kartan här nedan, här finns TVG, EEZ samt Nord Streams gasledning utritade. De planerade plattformarna i anslutning till ledningen byggdes som bekant aldrig inom svensk EEZ. Detta hade man till skillnad från gasledningen ej haft stöd för enligt UNCLOS.

4 november 2011

Försvarsmaktens helikopterresurser


Till mitt förra inlägg rörande det faktum att Sjöfartsverket har tagit över helikoptrar och personal från Norrlandsflyg för att själv ansvara för sjö- och flygräddning med helikopter så har en del kommentarer genererats. En mycket intressant och saklig kommentar har kommit från signaturen Hovermode som jag väljer att lyfta fram i ett eget inlägg.

Bakgrunden till kommentaren är att undertecknad, Wiseman m.fl. anser att en förtida avveckling (innan helikopterns flygtid är förbrukad) av Hkp 10 är ett oerhört resursslöseri i en försvarsmakt som har ett oerhört stort behov av operativa helikoptrar. Undertecknad anser dessutom att FM bör stå för egen FRÄD vid våra flygflottiljer samtidigt som samma helikoptrar skulle kunna vara en resurs för att UTÖKA svensk sjöräddningskapacitet. Bakgrund till detta stavas bl.a ESTONIA.

Signaturen Hovermode ger i denna debatt ett perspektiv på resurserna inom helikopterflottiljen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------
Det är lätt att tycka att vi borde behålla Hkp10 men Sven har faktiskt rätt i sina invändningar mot detta. Hkpflj och FM är inte dimensionerad, och kommer inte kunna bli det på många år även om man försöker, för att behålla Hkp10 och samtidigt införa både Hkp14 och 16.

Personalen räcker helt enkelt inte till för alla uppgifter som skall lösas. Det talas om att behålla Hkp10 tills dess Hkp14 är klar, fast grejen är ju att Hkp14 aldrig kommer att bli klar om man inte låter nuvarande Hkp10-personal omskola sig till Hkp14 och göra den klar. Om Hkp10 skall behållas krävs utökade personalramar med svällande lönekostnader och en rejäl påse pengar för att kunna köpa ytterligare utbildningsplatser och för att kunna betala ut löner till en större organisation.

Det är även så att rekryteringen mot pilot idag är på en sådan kritisk nivå att även om man vill ta in kanske 14-20 nya piloter varje år istället för 8 så finns det inte underlag för det, det är helt enkelt för få som söker och för få som klarar alla tester och uttagningar. Alternativet är förstås att dra ner antalet nya piloter som utbildas mot spets- och transportflyg men det är ju knappast troligt att man går med på då det skulle försätta dessa system i en ohållbar situation på sikt. Redan idag råder det obalans mellan resurser och uppgifter för Helikopterflottiljen och man skulle behöva ta tillbaka minst en av följande uppgifter; HU ISAF, sjöoperativ Hkp15-förmåga och en eventuell ME03, beredskapen med Hkp15 på Malmen, skolningen med Hkp15 på Malmen, BG14, BG17, införandet av Hkp14 eller införandet av Hkp16.

Det krävs idag mycket lite för att hela korthuset som stavas Hkpflj skall rasa. 2-3 flyglärare på Malmen som slutar, 2-3 ytterligare tekniker som sitter på kritisk kompetens eller på kritiska befattningar som slutar med följd att t.ex all flygning med Hkp14 eller 15 på Malmen upphör en period, nåt tekniskt problem på något helikoptersystem som medför längre flygstopp, otur i rekryteringen något år så att elevplatserna i Tyskland inte fylls upp, sparkrav och ställd verksamhet eller, gud förbjude, ett haveri någonstans.

Planeringen och genomförandet av verksamheten de kommande 5-8 åren bygger helt på att inget går fel någonstans och att inga svarta svanar kommer flaxande. Det är naivt att tro att man skall kunna upprätta någon sorts beredskap på tre platser med Hkp10 och att detta skall "rymmas inom ram". De som förespråkar detta måste då vara ärliga och tala om vad som skall strykas istället.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Det är lätt att i debatten glömma bort att alla delar inom FM står inför samma problematik, nämligen resurser i form av P&P, pengar och personal. Tyvärr så gäller samma sak för vår helikopterflottilj, varför jag nu inser (även om nog vi alla redan innan visste det innan) att vi inte kan göra allt vi önskar med våra helikoptrar.

Det bästa hade förstås varit att regeringen ökat det totala anslaget till FM som förhoppningsvis gett mer ekonomiska muskler till att bedriva mer och bättre helikopterverksamhet, men där är vi inte ännu.

Av de saker som hovermode tar upp som uppgifter för hkpflj så hade jag gärna sett följande prioriteringsordning:

1. Sjöoperativ helikopterförmåga (Hkp-14)
2. Sjöoperativ Hkp-15 för ME03 (Utan helikopter på CKR kan en ev. insats strykas)
3. Återta egen FRÄD samt sjöräddning  (Hkp 10)
4. Införande Hkp 16 (Då detta projekt går ej att backa ur)
5. Skolflygning på Malmen (Hkp15)

Strykas bör således följande göras:
BG 14
BG 17
HU ISAF (Så snart detta är möjligt)

Vad beredskap med Hkp-15 på malmen innebär överlåter jag till någon kommentator att förklara i detalj.

Tack hovermode för en mycket läsvärd och tänkvärd kommentar.
 

3 november 2011

Nationell beredskap?


Flygvapnet och marinen skall enligt våra politiker numera primärt ha ett nationellt fokus. Men hur står det egentligen till med denna nationella fokus, och framför allt nationell beredskap? Att flygvapnet håller en rote 39:or i beredskap på en svensk militär flygplats över tiden är allmänt känt. Men hur står det till med den marina beredskapen?

För att ge lite kontraster till vad nationell beredskap skulle kunna innebära så kan man gärna läsa denna BBC artikel som rör brittisk marin beredskap. Upprörda röster i media tar upp det faktum att Storbrittanien under oktober månad stod utan fartyg i nationell beredskap med rubriken:

UK waters left unprotected by Navy warships in October

Royal navy har ett minimumkrav att alltid ha minst en jagare eller fregatt i tjänst i vad som benämns FRE (Fleet Ready Escort), det vill säga en marin kvalificerad incidentberedskap som finns gripbar till sjöss dygnet runt, året runt.

Nu visade det sig att fartyg fanns det till sjöss ändå, men dessa var involverade i övningar runt kusten, så dessa räknades inte. Det säger en hel del om vilken vikt man lägger vid just nationell beredskap i ett land som England.

Hur svensk beredskap ser ut vore olämpligt att diskutera i detalj, men att det finns en hel del att önska i den frågan råder det nog inga tvivel om. Det är med andra ord ett stort glapp från ord till handling i Sverige. Politikerna ger direktiv om en nationell fokus som nog många inte upplever har fått något större genomslag ännu.

Sverige ligger lågt, och tar det mesta med ro samtidigt som vår granne i öst rustar i enorm skala, och bygger nytt i en omfattning som "Svensson" inte har en aning om. Detta eftersom media och politiker inte verkar lägga någon som helst vikt vid den frågan. För att se vad vår granne fokuserar på så kan en titt på Gyllenhaals blogg, och framförallt filmen i dagens inlägg om de ryska styrkornas upprustning.

Vill man hålla sig ständigt up-to-date med ny rysk krigsmateriel så är regelbundna besök hos observationsplatsen en självklarhet.

Kostnaden för militär beredskap och tillgängliga förband är ofta en het fråga eftersom det är ekonomin som numera styr svensk försvars- och säkerhetspolitik. Men militär nationell beredskap skall ses som en försäkringspremie. Vilken privatperson skulle medvetet välja bort att betala sin hemförsäkring för att man chansar att det inte kommer att börja brinna, eller att ett inbrott troligtvis inte kommer att ske? Sannolikt ingen!

2 november 2011

Flottans patrullbåtar blir lyxyachter?


TV4 rapporterar att flottans patrullbåtar som efter avrustning såldes till ett företag för ca 5 år sedan nu skall bogseras bort från Karlskrona hamn. För alla gamla patrullbåtsgastar har det varit en bedrövelse att se de tidigare så kompetenta fartygen totalt förfalla och förstöras. Nu skall de enligt uppgift bogseras till varv i Bergkvara för att göras i ordning för att därefter för egen maskin kunna gå till Tyskland för fortsatt ombyggnad. Detta är något jag tror kommer bli oerhört kostsamt och föga trovärdigt.

Läs hela artikeln här.

Resultatet av läsarnas tankar kring Basorg 2013

Enkäten som tidigare låg ute syftade till att undersöka läsarnas tankar runt Basorg 2013.
Resultatet blev följande:

2% ansåg att basorg 2013 ser ut att bli en bra lösning
6% ansåg att basorg 2013 ser lovande ut om man går i mål med vissa detaljer
32% ser basorg 2013 som mycket problematiskt med många lösa trådar
59% anser att basorg 2013 inte har någon som helst verklighetsanknytning alls och att FM kommer att få stora problem att lösa sin verksamhet.

Med andra ord så är förtroendet för basorg 2013 implementering minst sagt mycket svagt.
Sammanfattningsvis kan man konstatera att hela 91% har en dålig tilltro till detta. FM står med en stor utmaning framför sig. Har man inte personalen med sig i tider av förändring och neddragningar så kommer mycket att bli svårt framöver.

Fördelningen bland de som röstat ser ut så här.

1 november 2011

I dag blev sjöräddningshelikoptrar statliga igen.



Bloggen har tyvärr legat i träda de senaste veckorna. Annat har tyvärr gått före bloggskrivandet, men förhoppningsvis kommer inläggen lite tätare framöver.


En sak som i dag bör belysas, är att just i dag  2011-11-01 så äger staten genom Sjöfartsverket åter igen sina egna resurser i form av sjöräddningshelikoptrar. Senast räddningshelikoptrarna var i statliga ägo så var det Försvarsmakten som stod för denna resurs till samhället. Men sedan 2002 då FM ej längre "kunde" tillhandahålla denna resurs så har SjöV lagt ut detta på entreprenad till det civila företaget Norrlandsflyg som ansvarat för sjö- och flygräddning fram till i dag.


Det som har hänt nu är att staten köper samtliga aktier i Scandinavian Helicopter Invest AB till ett värde av 28 miljoner kronor. I praktiken innebär detta att Sjöfartsverket övertar helikoptrar och personal från Norrlandsflyg och driver verksamheten på samma sätt som tidigare utan glapp i verksamheten.




Staten och Scandinavian Helicopters hade sedan i somras ett avtal om förvärv eftersom företaget, som i flera år haft ekonomiska svårigheter, riskerade att gå i konkurs. En konkurs skulle ha fått allvarliga konsekvenser för räddningsverksamheten. I värsta fall skulle Transportstyrelsen  tvingas att deklarera Sverige som ett så kallat "farligt område" och bl.a. meddelat flygbolagen detta. Flygbolagen skulle därefter själva fått avgöra om de trots det vill flyga till, från eller över Sverige.
Övertagandet krävde ett riksdagsbeslut och beslutet togs på onsdagen (26/10) av en enhällig riksdag.
Riksdagen godkände också att regeringen får besluta om ett kapitaltilskott till bolaget (som blir en del av Sjöfartsverket) om 97 miljoner kronor under 2011 och 2012. Man har även fått mandat att eventuellt avveckla företaget.
Detta tror jag är ett steg i rätt riktning rörande svensk sjöräddning. Nyckelresurser som helikoptrar skall självklart vara i statlig ägo! Nu får vi hoppas på att man utökar detta till att ånyo nyttja Försvarsmaktens helikoptrar framöver. Om inte, så har vi inte lärt oss något av Estonia och övriga katastrofer. Sjöfartsverkets fem helikoptrar kommer tyvärr inte att räcka långt vid en större olycka.
I media har inte ett ord om att staten i dag tagit över denna verksamhet kunnat utläsas.



18 september 2011

Enkätundersökning om Basorg 2013

Här till höger kan du se två enklare frågeställningar som vi skulle uppskatta om du kunde svara på. Den första är mer för att se vad du som läsare har för bakgrund.

Den andra berör det bemanningsförslag med personalramar som benämns "Basorganisation 2013". Det exakta innehållet i detta är kanske enbart känt för ett fåtal inom marinen. Men de flesta har sannolikt en uppfattning i frågan, och det har bloggats om detta i allmänna ordalag på flera håll. Bland annat hos Commander 1 2.

Tacksam om ni kan lämna er uppfattning i frågan här till höger.

17 september 2011

Skarp ubåtsjakt utanför Göteborg - Uppdaterad 16.30



Rapporteringen från olika media och Försvarsmaktens egen sida kommer successivt att länkas i det här inlägget.

Just nu pågår skarp ubåtsjakt utanför Göteborg efter att en optisk observation har gjorts av en s.k. "trovärdig källa". Att marinen går ut offentligt med detta tyder på att man litar på, och tar källan på stort allvar. Som väl är fanns det örlogsfartyg i närområdet p.g.a. annan pågående övningsverksamhet.

Mer info kommer sannolikt längre fram under kvällen, men jag vill redan nu flagga för avgörande detaljer och resurser som kommer att diskuteras om detta visar sig vara en kränkning och att ubåtsjakten fortsätter.

- Numerären av tillgängliga sjögående (kvalificerade) plattformar för ubåtsjakt
- Tillgång till fungerande/beprövade sensorsystem
- Tillgång till ubåtsjaktvapen (torped, sjunkbomb och au-granater)
- Tillgång till helikoptrar för ubåtsjakt

Av artiklarna nedan kan man utläsa att sökområdet verkar vara i området runt Öckerö - Hönö.

Tillgången till kvalificerad ubåtsjakthelikopter är som bekant i stort sett obefintlig. Kanske är det dags att ringa in en hkp-4 besättning, skicka dessa till Säve för att plocka ut Y70 från Aeroseum. Senast förra helgen hade kaamratföreningen henne ute på plattan och motorkörde den gamla trotjänaren som fortfarande står där i flygbart skick.

Jag tror också att debatten om att man lämnat vår viktigaste hamnstad Göteborg utan kvalificerade sjöstridskrafter kommer att blossa upp igen. När det gäller snabbt uppkomna incidenter, som ubåtsjakt alltid innebär, så räcker det inte att ha fartyg liggandes till kaj i andra delar av Sverige. Det räcker inte ens om de är till sjöss på andra sidan av Sverige. De måste vara gripbara med omedelbar verkan i omedelbar närhete till området - annars hinner den kränkande ubåten sannolikt försvinna spårlöst innan enheterna är på plats. Detta vet alla som följt kränkningarna under 80-talet, men som lika snabbt verkar fallit i glömska så fort pingandet från sonarerna upphörde.

Uppdatering 16.30:
Att en eventuell kränkning pågår just nu verkar mer och mer osannolik. Både media och Försvarsmakten rapporterar om att ett "analysarbete" pågår. Detta stämmer nog mer överrens med det aktuella läget. Mycket tyder på att observationen skett tidigare under veckan då termen "analys" används i stället för "pågående ubåtsjakt".

Lyssna på intervju med marininspektören, Jan Thörnqvist i SR här.
Lyssna på intervju med Jimmie Adamsson i SR här.

Uppdatering 18.10:
Exempel på enheter som enligt Expressen befinner sig i området är:
- Korvetten HMS Malmö
- Korvetten HMS Härnösand
- Bevakningsbåten  HMS Rapp
- Bevakningsbåten HMS Stolt

Anledningen till att Försvarsmakten har gått ut med info till allmänheten skall enligt DN vara att färjeskepparna har frågat varför örlogsfartyg rör sig i området.

Det spekuleras också från SR sida att det kan ha varit en val som tagit sig in runt öarna.
Marininspektören vill inte uttala sig var, eller exakt när observationen skett.

Lyssna här på ny intervju med MI.

Uppdatering 19.00

Färjeskepparen Tobias Carlsson som kör en av färjorna mellan Lilla Varholmen och Hönö säger till Expressen att marinen funnits på plats sedan i tisdags.

Före detta ubåtschefen och kommendörkaptenen Lars Nordenberg säger i en intervju med GT att han inte tror att det skulle kunna vara en ubåt. Det finns inget underrättelsebehov hävdar Nordenberg.

Se ett TV-inslag från Aftonbladet här.

Lyssna på en SR-intervju med lokalboende på Björkö här.

TV4 har i sina huvudnyheter klockan 19.00 ett inslag om detta på endast 15 sekunder i all hast. Detta visar tydligt på hur lite riksmedia (TV) bryr sig om en eventuell undervattenskränkning av svenska vatten.


Uppdatering 20.25

Se Västnytts inslag på SVT Play
Se SVT intervju med Jimmie Adamsson på SVT Play

Ett hett tips kan vara att titta på SVT Debatt kl 22.00 på SVT1 i kväll. Möjligen tar man upp ämnet där, och kanske finns MI på plats?  



Uppdatering 23.00


MI deltog som väntat i SVT debatt genom en intervju. MI gjorde ett bra intryck, men programledaren verkade dåligt påläst och ställde mer eller mindre märkliga frågor.

MI var noga med att poängtera att för att kalla det hela för ubåtsjakt så krävs det att det finns en ubåt. Analyser genomförs normalt ej av fartyg, däremot så är sannolikheten att man samlar underlag för analys mer trolig så som bottenundersökningar med dykare exempelvis?

Under 80-talet benämdes all verksamhet som denna för just ubåtsjakt, även om man inte visste säkert att man hade med faktiska ubåtar att göra. Försvarsmaktenhar med andra ord blivit mer noga hur saker benämns och hur budskapet skall förmedlas till allmänheten. På ett sätt är detta kanske bra.

Mediarapporteringen kanske fortsätter under morgondagen under förutsättning att något nytt dyker upp, annars kommer denna dag sannolikt att läggas till historien på alla nyhetsredaktioner runt om i landet.

Bra jobbat marinen och bra mediahantering av MI.
Skipper önskar enheterna till sjöss en god natt!

Uppdatering 2011-09-16 kl 11.00


Interssant är att chefen FM Log, Mats Ström benämner det hela som just ubåtsjakt och drar paralleller till 80-talet.

För övrigt är läget oförändrat sedan gårdagen enligt SR. Enheterna fortsätter att söka i området, och enligt den informatör från HKV som intervjuades i TV4 så meddelar man nu att tre korvetter deltar i sökandet.

Uppdatering 2011-09-16 kl 16.00

Före detta marinofficeren och chef för marinens analysgrupp kommendör Emil Svensson uttalar sig i en intervju med GP.

En så kallad PR-analytiker har gett sin syn på det hela, och hävdar att det hela enbart är ett sätt för marinen att visa att man gör skäl för försvarsanslaget. För den mer insatte läsaren så framstår ett sådant påstående som taget ur luften i syfte för att skapa uppmärksamhet och publicitet runt sin egen person. Att marinen skulle avbryta en viktig övning i danska vatten av en sådan orsak är med andra ord helt uteslutet!

Uppdaterad 2011-09-17 kl 16.00


Försvarsmakten meddelade i går eftermiddag att man minskar insatsen. Fördjupad analys av uppgifter kommer nu att ske enligt FM. Man har trots detta kvar vissa enheter i området och kan öka insatsen med kort varsel. Se även Expressen.

Det senaste intressanta just nu är den vita boj som en seglande familj filmat, som nu finns på Aftonbladets hemsida, och som nu också FM intresserar sig mycket för.. Att en boj rör sig på detta sätt genom vattnet är inte normalt på något sätt. Skepparen på SSRS-båten hävdar att det beror på ström, men detta kan inte alls stämma. Då borde nämligen bojen observerats med en kraftig bäringsdragning åt höger sett från segelbåten eftersom segelbåten gör fart genom vattnet och att bojen enligt honom då skulle ligga still. Som vi kan se på filmen så är bäringsdragningen mellan boj och segebåt i stort sett oförändrad och bojen passerar nära segelbåtens akter och skär genom segelsbåtens kölvatten. Således ligger bojen inte still, utan rör på sig. Frågan är VAD som fick bojen att röra på sig?

Även den här observationen är mycket märklig. Dock bör man också veta att "periskopsjukan" har en tendens att smitta av sig. Med detta inte sagt att observationen ovan skulle klassas som detta.

Jag måste också påstå att jag är mycket förvånad att man från marinens sida inte alls har nyttjat möjligheten att kommentera det som sker på den nystartade marinbloggen. Jag är lika förvånad att andra försvarsbloggare (Commander´s Log undantaget) inte ens har berört detta ämne, som skulle kunna vara en undervattenskränkning av svenskt inre vatten. Det är just denna omständighet som gör det hela förhållandevis unikt, att det inte bara är inom svenskt territorialhav som observationen har gjorts, utan även på svenskt inre vatten, vilket har stor betydelse för vilka mandat man får agera på enligt IKFN.


Media: Expressen 1 2 3 4 , SvD 1 2 , DN , Aftonbladet 1 2, BLT , SR , Krisinformation , Ny teknik
Bloggat: Tokmoderaten , Commander

Dumbloggat: Det finns många som också totalsågar det faktum att marinen gör sitt jobb. Den här bloggaren vid namn Lasse Strömberg har gjort klart att "alla militärer är korkskallar". Kommunisternas blogg har uppmärksammat detta på sitt eget sätt. Den här bloggen påstår att "militären hittat på alltihop".