17 september 2011

Skarp ubåtsjakt utanför Göteborg - Uppdaterad 16.30Rapporteringen från olika media och Försvarsmaktens egen sida kommer successivt att länkas i det här inlägget.

Just nu pågår skarp ubåtsjakt utanför Göteborg efter att en optisk observation har gjorts av en s.k. "trovärdig källa". Att marinen går ut offentligt med detta tyder på att man litar på, och tar källan på stort allvar. Som väl är fanns det örlogsfartyg i närområdet p.g.a. annan pågående övningsverksamhet.

Mer info kommer sannolikt längre fram under kvällen, men jag vill redan nu flagga för avgörande detaljer och resurser som kommer att diskuteras om detta visar sig vara en kränkning och att ubåtsjakten fortsätter.

- Numerären av tillgängliga sjögående (kvalificerade) plattformar för ubåtsjakt
- Tillgång till fungerande/beprövade sensorsystem
- Tillgång till ubåtsjaktvapen (torped, sjunkbomb och au-granater)
- Tillgång till helikoptrar för ubåtsjakt

Av artiklarna nedan kan man utläsa att sökområdet verkar vara i området runt Öckerö - Hönö.

Tillgången till kvalificerad ubåtsjakthelikopter är som bekant i stort sett obefintlig. Kanske är det dags att ringa in en hkp-4 besättning, skicka dessa till Säve för att plocka ut Y70 från Aeroseum. Senast förra helgen hade kaamratföreningen henne ute på plattan och motorkörde den gamla trotjänaren som fortfarande står där i flygbart skick.

Jag tror också att debatten om att man lämnat vår viktigaste hamnstad Göteborg utan kvalificerade sjöstridskrafter kommer att blossa upp igen. När det gäller snabbt uppkomna incidenter, som ubåtsjakt alltid innebär, så räcker det inte att ha fartyg liggandes till kaj i andra delar av Sverige. Det räcker inte ens om de är till sjöss på andra sidan av Sverige. De måste vara gripbara med omedelbar verkan i omedelbar närhete till området - annars hinner den kränkande ubåten sannolikt försvinna spårlöst innan enheterna är på plats. Detta vet alla som följt kränkningarna under 80-talet, men som lika snabbt verkar fallit i glömska så fort pingandet från sonarerna upphörde.

Uppdatering 16.30:
Att en eventuell kränkning pågår just nu verkar mer och mer osannolik. Både media och Försvarsmakten rapporterar om att ett "analysarbete" pågår. Detta stämmer nog mer överrens med det aktuella läget. Mycket tyder på att observationen skett tidigare under veckan då termen "analys" används i stället för "pågående ubåtsjakt".

Lyssna på intervju med marininspektören, Jan Thörnqvist i SR här.
Lyssna på intervju med Jimmie Adamsson i SR här.

Uppdatering 18.10:
Exempel på enheter som enligt Expressen befinner sig i området är:
- Korvetten HMS Malmö
- Korvetten HMS Härnösand
- Bevakningsbåten  HMS Rapp
- Bevakningsbåten HMS Stolt

Anledningen till att Försvarsmakten har gått ut med info till allmänheten skall enligt DN vara att färjeskepparna har frågat varför örlogsfartyg rör sig i området.

Det spekuleras också från SR sida att det kan ha varit en val som tagit sig in runt öarna.
Marininspektören vill inte uttala sig var, eller exakt när observationen skett.

Lyssna här på ny intervju med MI.

Uppdatering 19.00

Färjeskepparen Tobias Carlsson som kör en av färjorna mellan Lilla Varholmen och Hönö säger till Expressen att marinen funnits på plats sedan i tisdags.

Före detta ubåtschefen och kommendörkaptenen Lars Nordenberg säger i en intervju med GT att han inte tror att det skulle kunna vara en ubåt. Det finns inget underrättelsebehov hävdar Nordenberg.

Se ett TV-inslag från Aftonbladet här.

Lyssna på en SR-intervju med lokalboende på Björkö här.

TV4 har i sina huvudnyheter klockan 19.00 ett inslag om detta på endast 15 sekunder i all hast. Detta visar tydligt på hur lite riksmedia (TV) bryr sig om en eventuell undervattenskränkning av svenska vatten.


Uppdatering 20.25

Se Västnytts inslag på SVT Play
Se SVT intervju med Jimmie Adamsson på SVT Play

Ett hett tips kan vara att titta på SVT Debatt kl 22.00 på SVT1 i kväll. Möjligen tar man upp ämnet där, och kanske finns MI på plats?  Uppdatering 23.00


MI deltog som väntat i SVT debatt genom en intervju. MI gjorde ett bra intryck, men programledaren verkade dåligt påläst och ställde mer eller mindre märkliga frågor.

MI var noga med att poängtera att för att kalla det hela för ubåtsjakt så krävs det att det finns en ubåt. Analyser genomförs normalt ej av fartyg, däremot så är sannolikheten att man samlar underlag för analys mer trolig så som bottenundersökningar med dykare exempelvis?

Under 80-talet benämdes all verksamhet som denna för just ubåtsjakt, även om man inte visste säkert att man hade med faktiska ubåtar att göra. Försvarsmaktenhar med andra ord blivit mer noga hur saker benämns och hur budskapet skall förmedlas till allmänheten. På ett sätt är detta kanske bra.

Mediarapporteringen kanske fortsätter under morgondagen under förutsättning att något nytt dyker upp, annars kommer denna dag sannolikt att läggas till historien på alla nyhetsredaktioner runt om i landet.

Bra jobbat marinen och bra mediahantering av MI.
Skipper önskar enheterna till sjöss en god natt!

Uppdatering 2011-09-16 kl 11.00


Interssant är att chefen FM Log, Mats Ström benämner det hela som just ubåtsjakt och drar paralleller till 80-talet.

För övrigt är läget oförändrat sedan gårdagen enligt SR. Enheterna fortsätter att söka i området, och enligt den informatör från HKV som intervjuades i TV4 så meddelar man nu att tre korvetter deltar i sökandet.

Uppdatering 2011-09-16 kl 16.00

Före detta marinofficeren och chef för marinens analysgrupp kommendör Emil Svensson uttalar sig i en intervju med GP.

En så kallad PR-analytiker har gett sin syn på det hela, och hävdar att det hela enbart är ett sätt för marinen att visa att man gör skäl för försvarsanslaget. För den mer insatte läsaren så framstår ett sådant påstående som taget ur luften i syfte för att skapa uppmärksamhet och publicitet runt sin egen person. Att marinen skulle avbryta en viktig övning i danska vatten av en sådan orsak är med andra ord helt uteslutet!

Uppdaterad 2011-09-17 kl 16.00


Försvarsmakten meddelade i går eftermiddag att man minskar insatsen. Fördjupad analys av uppgifter kommer nu att ske enligt FM. Man har trots detta kvar vissa enheter i området och kan öka insatsen med kort varsel. Se även Expressen.

Det senaste intressanta just nu är den vita boj som en seglande familj filmat, som nu finns på Aftonbladets hemsida, och som nu också FM intresserar sig mycket för.. Att en boj rör sig på detta sätt genom vattnet är inte normalt på något sätt. Skepparen på SSRS-båten hävdar att det beror på ström, men detta kan inte alls stämma. Då borde nämligen bojen observerats med en kraftig bäringsdragning åt höger sett från segelbåten eftersom segelbåten gör fart genom vattnet och att bojen enligt honom då skulle ligga still. Som vi kan se på filmen så är bäringsdragningen mellan boj och segebåt i stort sett oförändrad och bojen passerar nära segelbåtens akter och skär genom segelsbåtens kölvatten. Således ligger bojen inte still, utan rör på sig. Frågan är VAD som fick bojen att röra på sig?

Även den här observationen är mycket märklig. Dock bör man också veta att "periskopsjukan" har en tendens att smitta av sig. Med detta inte sagt att observationen ovan skulle klassas som detta.

Jag måste också påstå att jag är mycket förvånad att man från marinens sida inte alls har nyttjat möjligheten att kommentera det som sker på den nystartade marinbloggen. Jag är lika förvånad att andra försvarsbloggare (Commander´s Log undantaget) inte ens har berört detta ämne, som skulle kunna vara en undervattenskränkning av svenskt inre vatten. Det är just denna omständighet som gör det hela förhållandevis unikt, att det inte bara är inom svenskt territorialhav som observationen har gjorts, utan även på svenskt inre vatten, vilket har stor betydelse för vilka mandat man får agera på enligt IKFN.


Media: Expressen 1 2 3 4 , SvD 1 2 , DN , Aftonbladet 1 2, BLT , SR , Krisinformation , Ny teknik
Bloggat: Tokmoderaten , Commander

Dumbloggat: Det finns många som också totalsågar det faktum att marinen gör sitt jobb. Den här bloggaren vid namn Lasse Strömberg har gjort klart att "alla militärer är korkskallar". Kommunisternas blogg har uppmärksammat detta på sitt eget sätt. Den här bloggen påstår att "militären hittat på alltihop".


33 kommentarer:

 1. På den nystartade marinbloggen kan man läsa var observationen gjordes och att det var redan i söndags. (skojar bara, uppgifterna kommer från det som brukar kallas "vanligtvis välunderrättade källor". På bloggen står fortfarande ingenting)
  Att observationen gjordes i söndags kan väl förklara hur man redan nu fått ihop enheter från både Karlskrona och Berga!

  Flera observationer av val har tydligen gjorts runt västkusten och det aktuella området under veckan.

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 2. @Teaterdirektören

  Jag tror du har fel i båda dina påståenden (för ovanlighetens skull). Jag tror att observationen gjordes denna vecka, och de deltagande enheterna var där (som Commander skrivit) på övning i närområdet och bevakningsbåtarna kommer sannolikt från bevakningsbåtskompaniet i Göteborg.

  SvaraRadera
 3. Skandal sa Bill!!! oavsett om det är en U-båt eller ej.....
  Inga Marina enheter eller Ubåts-jakt förmåga utanför Väst-sverges största hamn...men det går ju i samma stil som att sveriges huvudstad inte har en tillstymmelse till stridsflyg....jo men den får man hämta från F7..30min å tomma tankar....senare SKANDAL sa bull!!!

  SvaraRadera
 4. Visste inte att minkar även lever i saltvatten...

  SvaraRadera
 5. @Anonym

  Åja, LSS i Uppsala lär väl ha en rote tillhanda?

  SvaraRadera
 6. Jag läste bara fartygsnumren från bilder men förstår nu att enheterna dragits in från Danexövningen.
  Västnytt SR ska ha gått ut med uppgiften att observationen gjordes i söndags vid 1915-sändningen. Har ej kollat!

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 7. DN skriver att ubåten *kan* vara en val. Det kan också vara en säl som pruttar. Det var det väl sist marinen jagade "ubåtar"?

  SvaraRadera
 8. Ubåtsjakt - verkligen?

  För att verksamheten ska kunna gå under benämningen ubåtsjakt krävs att de plattformar som nyttjas har förmåga att lokalisera, klassificera och anfalla mål under havsytan.

  Exakt hur många sådana plattformar disponerar sjöstridskrafterna idag?

  /pseudokraten

  SvaraRadera
 9. @Pseudokraten

  För att enbart använda öppna källor så kan du själv gå in på www.forsvarsmakten.se och läs på materielsidorna så kan du addera ihop till 6st större kvalificerade plattformar och ett antal mindre.

  SvaraRadera
 10. Jag undrar om anmälaren har någon aning om vad detta kostar samhället?

  SvaraRadera
 11. Jag tycker journalisten Belinda i Debatt var riktigt arrogant och raljerande. Blev förbannad när jag såg inslaget. Hon försökte vara rolig på något obegripligt sätt. Oseriöst!

  Johan (”civilist”)

  SvaraRadera
 12. Jo, men Skipper - du använder ju också själv begreppet "ubåtsjakt" i titeln till ditt inlägg ;-)

  För övrigt är det intressant att läsa bl.a Harald Treutigers säkerhetspolitiska bedömning om underrättelsehotet mot Sverige. Verkligen ett sanningsvittne!

  /Vagabond

  SvaraRadera
 13. @Vagabond

  Helt rätt, för jag delar nämligen chefen FM Log uppfattning. Visst handlar det väl om ubåtsjakt i någon form, varför har man annars ubj-enheter på plats?

  Det jag tog upp som intressant är att två högt uppsatta chefer använder helt olika benämning på veksamheten, vilket kan tyckas vara något udda.

  SvaraRadera
 14. @Vagabond

  Ja, harald Treutiger är nog ett riktigt sanningsvittne. :)

  SvaraRadera
 15. @ Anonym 23.24:
  Vad verksamheten kostar samhället är - INTE ETT SKVATT!

  Vi har redan betalt för fartyg, ledningssytem, vapen, bränsle, löner, underhåll, etc, etc. Om vi nu har betalt det redan så skall det väl användas, eller hur?

  / Commander

  SvaraRadera
 16. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13636495.ab

  En film med en boj som rör sig i vattnet... ;)

  SvaraRadera
 17. Nu står det att läsa på FM hemsida, under rubriken nyheter, att man drog igång insatsen på måndagen. Detta gör nog att mina "vanligvis välunderrättade källor" nog hade rätt angående observationstidpunkten.

  Jag måste nog tillstå att jag blir inte speciellt klokare på insatsupplägget av att ha rätt.
  Framför allt inte på tidsaspekten från observation till insättandet av enheterna som av en ren slump endast var några timmars gångtid borta.

  Jag är dock, som många andra numera, ingen expert på "ubåtsjakttaktik" eller motsvarande.

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 18. Strids flyg i Uppsala!?! öööhhh njae...det är nog mera som ett önsketänkande....måhända kan en 39:a landa där ....vänta i ett antal timmar så att teckniker kan flygas dit för klar görning för att sedan kunna flyga "hem" ....tvärs över halva svedala....om det inte finns en "övning i närhten"....typ vidsel....Ironisk...Tyvärr INTE :(

  SvaraRadera
 19. @Skipper

  Tjena!

  För att den i Göteborgs skärgård bedrivna sjöoperativa verksamheten - med någon sorts heder - ska kunna benämnas ubåtsjakt krävs inte bara, som MI påpekar, minst en ubåt att jaga; det krävs även att de enheter som bedriver verksamheten har FÖRMÅGA att lokalisera, klassificera och anfalla mål under havsytan.

  Påstår du - alldeles oavsett vad som presenteras i olika media - på fullt allvar att de svenska sjöstridkrafterna idag förfogar sådana enheter?

  Jag är skeptisk...

  /pseudokraten

  SvaraRadera
 20. @Pseudokraten

  Du förstår säkert att det vore högst olämpligt att öppet diskutera FÖRMÅGOR i detalj, så jag blir lite förvånad att du ens ställer frågan.

  Det man däremot kan göra är att titta på den materiel som finns på marinens plattformar. De större enheterna är självklart utrustade och bestyckade för att lokalisera, klassificera och bekämpa uv-mål. Det har dessa plattformar alltid kunnat göra, något annat vore helt otänkbart. Vissa skrov var till och med under 80 och 90-talets ubåtsjakt.

  SvaraRadera
 21. Anonym 22:55, vad gör i så fall bastroppen på Uppsala om dom inte kan betjäna flygplan?

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 22. @Skipper:

  "Det har dessa plattformar alltid kunnat göra, något annat vore helt otänkbart. Vissa skrov var till och med under 80 och 90-talets ubåtsjakt."

  Du och jag har uppenbarligen helt olika uppfattning i denna fråga. Enligt mitt förmenande upphörde den fartygsburna ubåtsjaktförmågan när jagaren Halland slutligen lades i malpåse. Korvetterna blev i detta avseende endast klena substitut vars prestationer under 80- och 90-talens ubåtsjakter - ur ett renodlat ubåtsjaktperspektiv - sannerligen inte var mycket att hänga i julgranen.
  De var dock alldeles utmärkta i rollen som ledningsplattformar.

  Någonting får mig att tro att det sedan dess inte skett någon större förändring i detta avseende.

  /pseudokraten

  SvaraRadera
 23. En intressant observation utanför Älvsborgs fästning:
  http://gt.expressen.se/nyheter/1.2562397/seglarna-foremalet-forsvann-nar-vi-kom

  SvaraRadera
 24. @Pseudokraten
  Bara som ett exempel, vad är det som får dig att tro att gamla au-raketer skulle vara ett bättre vapen att bekämpa ubåt med, än en torped med målsökare specifikt konstruerad för svenska vattenförhållanden?

  SvaraRadera
 25. @Pseudokraten

  Din senaste kommentar publiceras ej p.g.a. att det tangerar gränsen för vad som är lämpligt och att det devierar kraftfullt från kärnan i ämnet.

  Vill du diskutera sådant hänvisar jag dig vänligt men bestämt tillbaka till SoldF forum.

  SvaraRadera
 26. Den här händelsen verkar inte ha varit tillräckligt intressant ur ett marint perspektiv från FM.
  Inte ett ord på Marinbloggen.

  Ett resebrev från Gladan och Falken skildrar väl det som brukar kallas "den goda berättelsen".
  Författaren som skrivit resebrevet från Öckerö var nog den ende på ön som i torsdags inte kände till vad som hade hänt och höll på att hända runt honom.

  Det ska bli väldigt intressant att se vad som kommer att bedömas vara mer marint viktigt ur bloggens synvinkel!

  Att inga andra bloggar tagit upp händelsen kan ju också betyda att man ansett att Skipper löste uppgiften bättre än de själva skulle ha kunnat!
  Varken militärt eller politiskt är ubåtsjakt något man just nu vill tala om.
  Antalet kränkande ubåtar är väldigt litet i trakterna runt MES.
  Kan undra om "Juholtastyrkan" övade på bordning av ubåt i uläge?

  Teaterdirektören.

  PS.Tack för att bra jobb!

  SvaraRadera
 27. Skipper, jag tar passningen i senaste uppdateringen.

  Jag själv är för dåligt inläst på undervattenselement för att kunna beskriva på något bra sätt. Det känns faktiskt skönt att du och Commander finns och skriver om det här så slipper vi andra landkrabbor riskera att skriva något skitnödigt bara för att belysa skeendet.

  Just nu känner jag mig som Vanbiesbrouck i målet mot Kenta Nilsson. När vi får lite mer kött på benet så kanske det kan komma något men just nu så blir det inte bra om jag också skall in och tycka något.

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 28. @J.K

  Jag har själv valt att inte lägga så mycket egna värderingar i detta utan mer länkat rapporteringen i media mht att det är en pågående insats. Förmodligen har flera tänkt så?

  Till hela din kommentar här ovan säger jag bara : Tack, och respekt!! :)

  SvaraRadera
 29. @Skipper

  Har du övervägt migrera din blogg till försvarets nya bloggportal?

  /pseudokraten

  SvaraRadera
 30. @Pseudokraten

  Nej, och det är inte aktuellt.

  SvaraRadera
 31. Då var det bekräftat så mycket det kan!

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna