31 december 2011

Året som gick - en resumé över 2011


Inför årskiftet 2010/2011 skrev jag dessa rader.

Det tyska affärssystemet PRIO och organisationsförändringar inom ramen för Basorg 13 som nu övergått till att bli en del av FM Org 14, har fortsatt att ligga som en våt filt över hela Försvarsmakten under hela 2011. Har det gått framåt, ja möjligen? Men någon färdig produkt som känns trovärdig ur ett försvarsförmågeperspektiv synes ännu icke till.

Sjöoperativa helikoptrar har vi fortfarande ännu ej sett till. Ja, bortsett från att Hkp 15 gjort ett gott arbete på HMS Carlskrona i Adenviken, men det är fortfarande inte någon kvalificerad sjöoperativ helikopter. Hela marinen och 3.Hkpskv i Ronneby väntar på en operativ Hkp 14, men där lär vi få vänta ytterligare ett antal år.

Ryssland fortsätter att rusta som aldrig förr. Detta följer man bäst hos bloggrannen observationsplatsen som aldrig slutar imponera med sin detaljrika information avseende Rysslands militära uppbyggnad och materiella utveckling. Svenska politiker, med några få undantag,  har fortfarande skygglapparna på.

Våra nya(ste) men ack så tandlösa ytstridsenheter är fortfarande lika tandlösa som innan även om arbete med att montera in tandprotesen nu pågår. Men ännu återstår mycket på den fronten innan benämningen ytstridsfartyg kan tillämpas utan att skämmas allt för mycket.

Detta var bara en resumé och fortsättning över förra årskrönikan. Vad är då nytt under 2011?

Vi fick i januari 2011 en ny marininspektör i form av Jan Thörnqvist som tog över efter Anders Grenstad.

Vår alldeles egen försvarsminister fick öknamnet Bagdad Bob efter alla sina uttalanden om att allt i FM är perfekt. Ekonomin är alltid i balans, det är frid och fröjd med det mesta, och rekryteringen går självklart betydligt bättre än väntat. Dessa saker har vi gång på gång fått i olika tappningar under året som gått. Det lär sannolikt inte vara sista gången vi läser dessa rader för den delen heller.

Flygvapnet har genomfört en insats i Libyen med JAS 39 Gripen. Man levererade från första dagen till sista även om personalen på plats inte har varit så nöjd med sina chefer i alla avseenden.

I april föreslog försvarsstrukturutredningen i en rapport att PRIO skulle avvecklas, då det skulle bli för dyrt och osäkerheterna i införandet var för stora. PRIO lever trots detta kvar, än så länge.

Samma månad rapporterades det om misstänkta ubåtar vid Saltsjöbaden, långt inne i Stockholms skärgård. Men denna gången visade det sig vara en flytbrygga som lossnat och följt med ett drivande isflak.

I maj var Kustbevakningen i blåsväder då SVTs "Uppdrag granskning" granskade KBV och de nya kombinationsfartygen. Ingen bra PR för KBV och dess personal som mer eller mindre blev beskrivna som inkompetenta. Det finns tyvärr värre projekt än så inom staten....

Inför sommaren offentliggjordes detaljer runt ett antal marina materielprojekt. Ombyggnaden av HMS Carlskrona till stödfartyg gick ut till upphandling. Även det nya stödfartygsprojektet började ta form, och en första skiss presenterades. Till de mindre bra sakerna hörde att endast två av fem Visbykorvetter kommer att förberedas för att ta emot sjöoperativ helikopter. Ett ekonomiskt beslut som inte alls är bra i det operativa perspektivet!

Under sommarmånaden juli så var försvaret av Gotland ett hett ämne att diskutera, i synnerhet under politikerveckan i Visby. Utfallet av dessa diskussioner verkade rinna ut i sanden som så många andra försvarspolitiska diskussioner... Ett förrådsställt stridsvagnskompani gör ingen Gotlänning glad.

I augusti uppstod en het debatt om försvarssekretess baserat på upphandlingen av Hkp 14. Dels så verkade det som om att det förekommit någon form av socialdemokratiskt ministerstyre vid upphandlingen. Att sedan handlingar runt denna affär lämnades ut omaskat till vissa, medan samma dokument maskades till oigenkännlighet för andra som begärde ut handlingen. Pinsamt var ordet.

En dag i september kom nästan känslan av det kalla kriget tillbaka till Sverige. Detta då marinen fick ombasera till Göteborgs skärgård för att jaga en misstänkt ubåt under någon vecka. Här drog man många lärorika erfarenheter. Erfarenheter som helt har tappats bort under en längre tid av "strategisk time-out", något som våra politiker helt och hållet får ta på sig ansvaret för. Avsaknaden av sjöoperativ ubåtsjakthelikopter blev extra tydligt.

Svenska sjöräddningshelikoptrar blev under november 2011 en del av Sjöfartsverket, då man köpte upp helikoptrar och tog över personalen från Norrlandsflyg. En mycket omdebatterad fråga, i synnerhet då många röster anser att FM bör återta delar av uppgiften sjö- och flygräddning vid de ordinarie baserna.

I december månad blev förbanden upplysta om att 2012 inte kommer att bli ett roligt år rent ekonomiskt (detta trots att Tolgfors precis innan lovat att allt är i balans). Många av de planerade övningarna kommer att strykas. Hur detta slutar återstår att se under 2012.

De första leveranserna av Hkp 16 "Black Hawk" anlände till Sverige i december. Det är precis så här militär materielanskaffning skall gå till. Hade man jobbat på liknande sätt vid upphandlingen av Hkp 14 så hade vi idag haft fullt ut sjöoperativa helikoptrar. Nya lärdomar?

Ett fartyg med Patriotrobotar hamnade i Finland och det spekulerades friskt i det mesta rörande detta. Olyckliga omständigheter och slarv i hanteringen är nog den egentliga orsaken. Ett annat handelsfartyg tros ha blivit träffat av en "missil"...... d.v.s. en robot! Detta avfärdas på denna blogg som helt orimliga spekulationer, något jag avser återkomma till under nästa år.

En ny flottiljchef till 3.sjöstridsflottiljen var en av de sista marina nyheterna under 2012.

Inte att förglömma - marinbloggen - som startades upp och raskt blev ointressant. Men efter att Skipper utnämnde marinbloggen till sämst i klassen så tog den ny fart, och det verkar som om informationschefen på 3.sjöstridsflj har fått det redaktionella ansvaret vilket är mycket bra! Det vekar nu också som en marin utvecklingsplan kommer att presenteras, precis så som jag föreslog i min tidigare kritik. Detta är helt rätt väg att gå!

Vidare önskar jag att övriga oberoende marinbloggar ta ny fart under 2012, i synnerhet Commander Log som somnat in under sena 2012. Börja skriva igen, du behövs i debatten!


Med denna korta resumé över 2011 så önskar jag alla läsare ett riktigt

GOTT NYTT ÅR 

2 kommentarer:

 1. Ja så är det nog. Tilläggas kan att filmen "Master & Commnader" gick på tv under nyårsaftonskvällen. Det är aldrig fel med lite marin prägel även i tv-tablåerna.

  Master & Commander

  SvaraRadera
 2. Det var en trevlig och helt korrekt sammanfattning!

  Jag delar helt din synpunkt om Marinbloggen - tristare blogg får man leta efter!

  Ska man anlägga ett marint perspektiv på min egen blogg vill jag framhålla rationaliseringsvinsterna i att släppa taget om Axel Oxenstiernas arv avseende uppdelningen mellan organisationsenheter och krigsförband (läs gärna hela inlägget på min blogg).

  Låt oss jobba för att det snarast ska bildas en "Karlskronas garnison" som gemensam basorganisation för hela den marina verksamheten i Blekinge! Den nuvarande lösningen är sannolikt ett slöseri med knappa resurser.

  GMY

  Sinuhe

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna