1 april 2015

Ubåtsjaktförmåga här och nu!
Vissa dagar är bättre än andra. I dag kom ett mycket glädjande besked! Svensk ubåtsjaktförmåga kommer enligt en säker källa temporärt att förstärkas upp med tre gamla trotjänare med syfte att fylla förmågeglappet fram till dess att Hkp 14 blir operativ.

Efter höstens ubåtskränkning har det varit en omfattande diskussion rörande avsaknaden av luftburen ubåtsjaktförmåga med helikopter. Som bekant är Hkp 14 försenad och det är oklart när den är fullt ut operativ med ledningssystem, sensorer och vapen. Detta har inneburit ett förmågeglapp eftersom föregångaren Hkp 4 avvecklades innan efterträdaren var operativ.

Men nu har en arbetsgrupp jobbat hårt med att sedan oktober förra året hitta en temporär lösning. Strax efter midnatt fick jag ett mail med den goda nyheten att det nu står klart att Marinen kommer att hyra in tre avvecklade Hkp 4 som i dag står på två olika museer genom ett nytecknat leasingavtal. 

Det handlar om helikoptrarna Y64 som står på Flygvapenmuseum i Linköping samt Y70 och Y72 som står på Aeroseum i Göteborg. Helikoptrarna är vidmakthållna i samma skick som när de skänktes från Försvarsmakten. Övriga helikoptrar av typen är sålda till Columbia Helicopters. Museerna har genomfört regelbundet underhåll och motorkörningar med jämna mellanrum för att tillse att de har hållits i luftvärdigt skick. Filmklippet här nedan är från en motorkörning vid Aeroseum den 8 maj förra året. Då trodde nog ingen att helikoptern skulle återinsättas i aktiv tjänst.Visst får man en tår i ögat. /NOR
Posted by Yngve Blå on den 8 maj 2014För att inte belasta personalen på 3. helikopterskvadronen i Kallinge, som i dagsläget flyger in sig på den kompetenta och efterlängtade efterträdaren Hkp 14,  så kommer man att ta in pensionerade ubåtsjägare (flygförare, spanare, sonaroperatörer och tekniker) på konsultavtal enligt den så kallade "1-4 klausulen" enligt flygföraravtalet ALFF. Ubåtsjaktkonsulterna kommer att samlas inom en fristående enhet man valt att kalla för "Marinflyget". Chef för Marinflyget (CM) sägs bli en tidigare kommendör vid namn Göran Frisk. Detta har jag dock ej lyckats få bekräftat.

Sonaroperatörerna har sedan ett antal veckor genomfört operatörsträning på den materiel som finns hos Marinmuseum i Karlskrona. Där finns en komplett Hydrofon 204 inklusive operatörsstol. Utbildningen genomförs enligt STANAG 0401 (Standard Nato Agreement).

För att finansiera detta så har man nyttjat den buffert som byggts upp genom de hemtagningseffekter man gjort inom Marinen sedan några år tillbaka då man drog in den så kallade "miljöpengen" som tidigare gick till mässarna på Marinens fartyg. Detta har i praktiken hanterats genom ett medgivande av utökat anslagssparande på 1.4-anslaget.

All lös materiel för driftsättning av helikoptrarna har även den förvarats väl på Aeroseum och på Flygvapenmuseum. Det enda problemet har tydligen varit att få tag på en särskild hydraulolja (av typen ATF typ D med M-nummer M2015-150401) som enbart har använts till Hkp 4, men den ska enligt uppgifter finnas på centrallagret i Arboga där den tack och lov ännu inte har hunnit utgallrats.

Baseringen av de återinsatta helikoptrarna är enligt uppgift inte spikad, men ett alternativ som har diskuterats i projektgruppen ska vara att det baseras en helikopter vardera på Berga, Säve och Kallinge under beteckningarna 11e 12e och 13e helikoptern.

Välkommen tillbaka du kamouflagemålade helikopter, må du fortfarande ha sting i pinget!

Y 64 utanför Flygvapenmuseum

Y70 på Säve inför motorkörning i Aeroseum regi

Y72 i berghangaren på Aeroseum

58 kommentarer:

 1. Låter för bra för att vara sant.
  Aprilskämt eller?

  SvaraRadera
 2. Även ett stort antal (ca 30) sedan länge fullt flygdugliga och testade Viggenplan skall placeras ut på kvarvarande bana på Tullinge och Barkarby. No more Ryska påsken....

  SvaraRadera
 3. Sådant här är alldeles för viktigt för att skoja om!

  SvaraRadera
 4. Här sitter jag och läser en snutt till morgonkaffet. Höll på att spotta ut allting över min persiska matta när jag läste att Göran Frisk ska bli chef över gruppen! Mycket bra idé! Jag stödjer detta förslag till 100% Synd bara att det är första april idag... // Fänrik Henrik

  SvaraRadera
 5. Ahh sluta nu ingen kommer gå på att försvarspolitiken blivit vettig ;)...

  SvaraRadera
 6. Tillräckligt bra aprilskämt för att kanske vara sant ;)

  SvaraRadera
 7. Ett vettigt försvarsbeslut! Troligen fattat helt utan politisk inblandning
  Hela historian runt hkp med u-båtsjakt är mycket pinsamt för sverige.
  TTAero

  SvaraRadera
 8. Jäääävligt lömskt aprilskämt...

  SvaraRadera
 9. Enligt säkra källor sker detta på miljöpartistiskt initiativ!

  SvaraRadera
 10. Passa på att glädjas nu. Vi har idag på oss att läsa goda nyheter.

  SvaraRadera
 11. Aprilskämt, eller hur!

  SvaraRadera
 12. Ett högst välkommet beslut, om det hade legat någon sanning i den...Det är inte så att vår kära skeppare ådrar sig att skoja med sina följare m a p dagens datum?
  Ett högst uppskattat försök dock!

  SvaraRadera
 13. Jag hade verkligen önskat att det INTE var 1:a April idag. Det sorgliga är att när man för en gång skull får läsa något som faktiskt är vettigt i försvarsdiskussionerna, då är det ett påhitt..

  SvaraRadera
 14. Det låter nästan för bra för att vara sant och det är den 1a april.
  Hoppas dock att det inte är ett skämt.

  SvaraRadera
 15. Vissa saker får man inte skämta om.........

  SvaraRadera
 16. Nej! Skrota hkp14 och ersätt med Seahawk och blackhawk!

  SvaraRadera
 17. Tragiskt att ett aprilskämt är det enda realistiskt genomförbara alternativet.

  SvaraRadera
 18. Ett utmärkt aprilskämt, eller hur?

  SvaraRadera
 19. April, april :-)!

  SvaraRadera
 20. Låter ju nästan för bra för att vara sant, är de ett april-skämt kanske?

  SvaraRadera
 21. Jag passerade Maritiman i Göteborg tidigt i morse och såg en febril aktivitet ombord på Jagaren Småland (J19). Enligt säkra källor kommer J19 åter att vara operativ innan påsken är slut. Tråkigt för museiverksamheten, men glädjande för rikets försvar!

  012 YSD

  SvaraRadera
  Svar
  1. Monitoren Sölve på väg ut mot havet !

   Radera
 22. Lät bra till en början men när Göran Frisk nämns då var jag tvungen att kolla dagens datum.
  //P

  SvaraRadera
 23. Synd att det är det datum det är idag...

  SvaraRadera
 24. Med hälsningar från Reservlöjtnanten Napoleon Johnsson i Fältjägarecorpsen så är det på tiden eftersom ohyggliga "undervattningsfarkoster" har skådats i den numera igenväxta bäck som rinner genom staden Grönköping!

  SvaraRadera
 25. Du glömmer att berätta att man i hemlighet har utbildat Åsa Romson till hkp-pilot. Hon kommer enligt samma säkra källa att spaka en av dessa maskiner !!!

  SvaraRadera
 26. Tyvärr för bra för att vara sant! (1.a April)

  SvaraRadera
 27. Jag hörde att man hade sålt alla de för helikotpertypen så karakteristiska LIRPA (Lateral Inertia Rotor Pairing Axle)-axlarna till Columbia Helicopters, och därför inte hade några flygbara helikoptrar alls. Dessa är ju högvaluta bland operatörer av CH-46 då de måste bytas rätt ofta och har blivit svåra att få tag på.

  SvaraRadera
 28. Jaja - så skrivbordskrigarna på högkvarteret skulle helt plötsligt visa handlingskraft? April, april...

  SvaraRadera
 29. 1 April......
  /Kim

  SvaraRadera
 30. PB-eleven i matkön1 april 2015 kl. 11:16

  På flottiljen så ryktas det även att miljöpengarna inte räcker och att resten av finansieringen tas genom en samlokalisering av all försvarsmusik till en musikkår.

  SvaraRadera
 31. Om det här är ett aprilskämt så är du en grym människa..:/

  SvaraRadera
 32. Jag hoppas inte detta är ett aprilskämt.

  SvaraRadera
 33. Det är väl 1 april !

  SvaraRadera
 34. Good one! Sorgligt nog så är mycket sant. Bara att vänta på bättre tider.

  SvaraRadera
 35. Låter för bra för att vara sant. Aprilskämt?

  SvaraRadera
 36. Intressant nyhet så här på 1:a april!
  Vad som inte är lika roligt är den faktiska insikten om Sveriges försvar nu nått ned till nivån att tillförsel av museimateriel skulle utgöra en omedelbar och substantiell förmågeökning. Kan det bli så mycket värre?

  SvaraRadera
 37. Shaijt, torsk på april....
  Gott skrivet, och önsketänkande lurade fifint
  /TTAero

  SvaraRadera
 38. För vapeninsats mot "främmande undervattensverksamhet" har HKV i dag beslutat att kontraktera Veteranflottiljens sju sjögående enheter baserade på Gålö, en enhet (M20) baserad i centrala Stockholm och en enhet (T38) baserad i Karlskrona som vapenbärare. Samverkan och kommunikation med Marinflyget säkerställs genom flaggsemaforering

  SvaraRadera
 39. På vilket sätt kan detta vara bra för Skaraborg...

  SvaraRadera
 40. Ihärdiga rykten gör gällande att det var den gamla försvarskramaren Per Garthon som tog initiativet till denna välbehövliga förstärkning av ubåtsjaktsförmågan.

  SvaraRadera
 41. Fy dig, Skipper! Att inge en gammal krigare och demokratiivrare hopp på detta nesliga vis. Fast det var ett riktigt fyndigt M-nummer...

  //Oscar

  SvaraRadera
 42. Det här måste vara ett aprilskämt. LOL! svenska försvarsmakten använder museeföremål, får mig att tänka på den amerikanska actionfilmen "Battleship" -are u crazy! this is a museum

  http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Missouri_(BB-63)

  Kul nyhet, all förmågeförhöjning är BRA!

  SvaraRadera
 43. Kul aprilskämt!! Jagaren Småland kan ju förövrigt startas upp och skulle ge ett bra tillskott i arsenalen.

  SvaraRadera
 44. Tyvärr är de åldrande damernas radarskärmar bara svartvita, men med hjälp av sönderklippta nylonstrumpor som klistras över skärmarna kan man se den lede fi i färg!

  SvaraRadera
 45. Tyvärr misstänker jag starkt att herr Skipper aprilskämtar. Historien låter för bra för att vara sann.

  SvaraRadera
 46. Enligt säkra källor har fyra ytbärgare hittats på ett ålderdomshem i Karlskrona. De har nu återanställts för projektet!

  SvaraRadera
 47. Skulle ara bra om det var sant, men tyvärr är det ju 1:a april

  SvaraRadera
 48. Tillgängligt? Anvädbart? Flexibelt?
  Javisst, MEN…
  Vanligtvis välunderrättade källor gör gällande att Högkvarteret rasar, ¼ av invasionsförsvarets artilleri måste förtida avvecklas för att finansiera detta återupprättande av luftburen ubåtsjaktförmåga...

  Old Vertols Never Die, They Just Fly Faster!

  SvaraRadera
 49. ÄR DET ETT APRIL SKÄMT ELLER INTE

  SvaraRadera
 50. ÄR DET ETT APRIL SKÄMT ELLER INTE

  SvaraRadera
 51. Mmm...lät först troligt, som att nu tar vi vad vi haver, men när "Marinflyget" med Kommendörkapten Göran Frisk som chef,kom upp (som säkert inte skulle tvekat en sekund att ställa upp) då kopplade man ihop det med dagens datum. Bra skämt, men ändå inte....

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna