22 april 2012

TV4 Nyheterna tar upp de enorma problemen med PRIO


TV4 Nyheterna tog på söndagkvällen (22/4) kl 19.00 i ett längre repotage upp de enorma problemen med PRIO, både avseende det faktum att verksamheten står helt still på många militära verkstäder just på grund av att datasystemet PRIO förhindrar att reservdelar kommer fram, och att personalen således inte kan utföra sitt arbete.

Inslaget tar även upp den stora frågan om att den administrativa bördan för samtliga anställda inom Försvarsmakten har ökat i orimligt stor omfattning. PRIO-amiralen Thomas Engevall intervjuades men gled undan kritiken och reportern följde tyvärr inte upp med de riktigt hårda frågorna.

Länk till inslaget


Nu måste någon politiker ta tag i detta och ställa ansvariga inom Försvarsmakten mot väggen. Det går inte längre att bara acceptera detta elände till system. Ett datasystem skall vara till nytta för användaren och förenkla verksamheten. I fallet med PRIO har det varit tvärtom i allt förutom en enda sak. Det enda som blivit marginellt enklare är beställning av resor. I övrigt är allt annat svårare och kräver mer tid än tidigare.

Det kan omöjligt vara så att varje individ skall behöva sitta och administrera sig själv och sin egen verksamhet vid en dator istället för att leverera den effekt som förväntas i form av en övad försvarsmakt redo för att användas.

Sten Tolgfors hävdade alltid att det inte var politikernas uppgift att lägga sig i detaljfrågor i Försvarsmakten. Men nu är det så illa i hela Försvarsmakten i just denna fråga att någon måste göra något. Vi får sätta hoppet till att någon driven politiker i försvarsutskottet åtminstone tar upp detta till debatt.

Utkräva ansvar, gör en oberoende granskning och efter en sådan, beroende på vad utfallet blir, lägg eventuellt ner hela projektet. Att fortsätta kommer sannolikt att bli dyrare, ta mer tid från kärnverksamheten och FM kommer inte att  fungera fullt ut på många år.

Försäkringskassan som (försökte) att införa system PRIO lade ner hela 10 miljarder kronor på projektet innan man valde att avbryta det. Försvarsmakten har nu sannolikt en möjlighet att avbryta projektet redan efter halva den kostnaden om "bara" 5 miljarder skattekronor. Var det någon inom Försvarsmakten som tog kontakt med Försäkringskassan innan man drog i gång projektet?

För att avsluta detta inlägg så är det väldigt många som undrar varför det inte finns ett kostnadsställe att redovisa den tid varje individ lägger på att administrera sig själv i PRIO. FM ställer höga krav på att redovisa sin arbetstid mot exakt vilken verksamhet man arbetar mot för att få spårbarhet och kontroll på var arbetstiden används till. Detta är i sig jättebra, men när det gäller tiden som går åt till individens egen administration i PRIO så finns det alltså fortfarande inget kostnadsställe att redovisa detta mot. Detta är en ren skandal. I synnerhet då det enda som krävs är att FM fastställer en gällande sifferkombination i likhet vad man gör med all annan verksamhet.

Men förklaringen är sannolikt enkel. Om det blev offentligt hur mycket tid varje individ i Försvarsmakten lägger på att sitta med datasystemet PRIO så skulle man direkt få svart på vitt hur illa ställt det är. Detta vill nog Försvarsmakten troligtvis helst slippa ta upp i årsredovisningen.

Se även kollegorna i samma ämne: Wiseman , J.K Nilsson

6 kommentarer:

 1. Bit ihop och var stolt:
  "I det stora hela gäller som alltid krigföringens första grundregel för ett lyckat slutresultat: Sätt upp ett mål och håll fast vid det. Det gör jag, och det gör vi som jobbar med att utveckla PRIO. Det kräver dock stora ansträngningar, men det brukar vår verksamhet göra och jag är stolt över de ansträngningar som min personal (och många andra) gör för att systemet skall bli just det stöd som Försvarsmakten eftersträvar och förtjänar."

  http://wisemanswisdoms.blogspot.se/2012/03/gastinlagg-fragor-med-anledning-av.html

  SvaraRadera
 2. Otroligt att något får gå till så här. FM styrs av ett IT-system och personal som på något sätt måste försvara införadet av PRIO!
  Anvisning efter anvisning kommer från HKV.
  Senast i raden- resor måste bokas 1 vecka före. Om man inte bokar "rätt" kan din chef hamna inför FPAN.
  För att inte tala om all UBS!
  Få någon som svarar när man behöver hjälp tycks vara omöjligt. Självbetjäning är numer ett ledord som betyder :Ingen kommer att svara på din fråga. Bäst du gör rätt annars väntar FPAN.

  Snart kommer nog nästa dråpslag- när alla FM anställda skall matchas mot befattning! Hanteras naturligtvis i PRIO. Det ännu väldigt tyst om detta. Kul att ha risken för uppsägning framför sig. Gäller att orka vänta i 6 månader. För tänk om jag inte matchar min nuvarande befattning-kanske inte har all formell utbildning. Tack å adjö!

  Så snart har vi nog vare sig logistik eller personal.
  Det blir dock billigt för skattebetalarna när FM budgeten krymper då vi inte kommer få några ekonomiska utfall för mtrl och personal
  -förutsatt att man inte gör som vanligt- hyr in personal och mtrl.
  Till en -givetvis- högre kostnad!
  Så om jag vill fortsätta bidra till FM är det förmodligen störst chans genom något konsultföretag!

  SvaraRadera
 3. Det är väl bara att skattebetalarna kräver att riksdagen kräver, att regeringen kräver, att HKV kräver, att det beordras att kostnadsställe för administration läggs upp omedelbart!
  På övertid om det krävs för att allt skall bli rättvisande.

  Sedan skall en analys genomföras om PRIO skall backas tillbaka och ett eller flera andra system ersätter detta. Rätt kompetens skall då in för att det skall blir rätt genomfört.

  Förste man har ställt kravet.

  SvaraRadera
 4. Ja, jag har i alla fall fått en order att kontera min administrativa tid på. Vi får dessutom bannor om vi inte ger tilräckligt utfall på den.

  Det är helt enkelt upp till de dina att lägga upp en order på det. Plättlätt! Om orken att göra rätt infinner sig...

  SvaraRadera
 5. Trams. "FM" kommer aldrig att lyssna eller ändra inriktning. Varför? Det finns ingen individ som lystrar till "FM" eller känner sig ansvarig och därmed anser sig ha mandat och/eller skyldighet att agera. Det måste väl finnas "någon annan" som har detta ansvar? Intill dess att denne någon agerar så agerar jag i dennes anda. För tio år sedan försökte jag agera aktivt och konstruktivt med anledning av en utveckling som jag bedömde fullständigt inkompetent, dvs något som med enkla medel skulle kunna bli oändligt mycket bättre. I detta fall "stödsystemet" LSS tid. Det gav ingenting. Alla verkar lita på att någon annan vet vad de gör... Framförallt verkar man lita på att de som klagar inte har en aning om någonting. Det var nog bara i fornstora dagar som FM kunde titulera sig som ledande inom områden som ledning och ledarskap. Idag lär det inte ens betraktas som " kärnverksamhet" för "riktiga" officerare?

  /f.d. balettofficer från det gamla värdelösa beredskapsförsvaret som aldrig krigade på riktigt pch därmed förslösade skattemedel i onödan. Tänk om vi åtminstone hade kunnat provocera ryssen att angripa över finska gränsen så att vi hade gjort skäl för våra anslag... Tänk vad lite strid kan göra för rekryteringen! Bortom ironin är jag oändligt tacksam att inte behövt följa skutan till botten. Med dagens politiska och militära ledning finns inte särskilt stort hopp för en mycket ljusare framtid oavsett om man tror på svunna eller mer moderna tider. Kompetensen, eller bristen därav, består oavsett vilka mål man väljer att sätta upp.

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna