I praktiken innebär detta att Försvarsmakten är satt under partiell tvångsförvaltning. Den som tror att dagens regeringsbeslut endast är en konsekvens av RB7 bör nog tänka om. Det här är inget hastverk från departementet. Nej, det här är med stor sannolikhet en väl förberedd omfallsplanering som ministern haft färdig i skrivbordslådan om Försvarsmaktens svar och beräkningar inte skulle passa in i finansminister Borgs ekvation. Det finns initierade källor som bekräftar detta.
Har under dagen varit i kontakt med många försvarsmaktsanställda på olika platser. Samtliga signalerar stor uppgivenhet och mycket ilska. Med all rätt! Uttryck som "nu är det dags att kasta in handduken och söka ett civilt jobb!" eller "vad f-n håller regeringen på med, är de helt från vettet?" har dominerat de spontana känslorna hos majoriteten. Nymoderaten Karin Enströms tidigare uttryck att personalen är Försvarsmaktens viktigaste resurs möts nu enbart av en huvudskakning och en knuten näve i fickan.
Bloggkollegan Johan Wiktorin har gjort beräkningar som pekar på att försvarsdepartementet skulle kunna ha rätt i sak när man nu går in och detaljstyr Försvarsmakten när det kommer till fördelning mellan personalkategorier. Intressant, men samtidigt är det en pappersprodukt som skall omsättas i praktiken och möta de operativa kraven som ställs på krigsförbanden genom KFS. Ånyo skulle man kunna använda liknelsen med kartan kontra verkligheten.
Det intressanta är dock inte detaljerna utan helheten. Om man tittar på vad försvarsreformen som tar sin utgångspunkt i inriktningspropositionen ett användbart försvar från 2008 som är menad att åstadkomma det nu förbrukade nymoderata mantrat, ett "tillgängligt, användbart och flexibelt" försvar. För tillgänglighet så krävs kontinuitet genom att det finns gripbara personalresurser här och nu. För användbarheten så krävs att personalen har adekvat och aktuell utbildning vilket är något som inte är möjligt med en majoritet av OFF/T, SO/T och GSS/T. Omskrivet till ren Svenska - reservare och repgubbar.
Det av nymoderaterna förhatliga värnpliktssystemet löste tidigare detta problem galant genom att det alltid fanns en inneliggande årskull som fanns på plats, hade adekvat och färsk utbildning. De olika förbanden kunde dessutom fördela intagen till sommar eller vinter för att alltid ha gripbara och utvildade förband som var till gängliga här och nu.
Det regeringen nu kommer att gå in och detaljstyra innebär en försvarsmakt som blir mindre tillgänglig, får en begränsad användbarhet och flexibiliteten kan dessutom diskuteras. Svårigheten att rekrytera GSS/T är dessutom välkänd. Det lär inte bli lättare när de potentiella soldaterna och sjömännen nu ser hur myndigheten vanskötts av den politiska nivån under många år, och det blir dessutom bara värre.
När Karin Enström tillträdde så grundlurades många Försvarsmaktsanställda som genom åren i stor majoritet röstat mörkblått. En officer som försvarsminister skulle innebära större förståelse för Försvarsmaktens särskilda karaktär som myndighet, vilket i sin tur skulle leda till bättre och en mer sund styrning. Men de ljusblåa nymoderaterna med statsminister Reinfeldt i spetsen tänkte på ett annat sätt. Karin Enström tillsattes sannolikt enbart för att hon ansågs som lojal. Hennes bakgrund i officeryrket innebar för Reinfeldt att han fick en minister som var van att lyda order.
Dagens regeringsbeslut innebär att FM ånyo sitter med Svarte Petter i hand samtidigt som man skall lösa alla ålagda uppgifter med mindre personal som är sämre utbildad och dessutom med en ekonomi som inte räcker till.
Det är den här verkligheten som kommer att möta vår ÖB Sverker Göranson när han kommer tillbaka till jobbet efter sin sjukskrivning på måndag.
Dagens regeringsbeslut innebär att FM ånyo sitter med Svarte Petter i hand samtidigt som man skall lösa alla ålagda uppgifter med mindre personal som är sämre utbildad och dessutom med en ekonomi som inte räcker till.
Det är den här verkligheten som kommer att möta vår ÖB Sverker Göranson när han kommer tillbaka till jobbet efter sin sjukskrivning på måndag.
Det är alltid tråkigt att behöva gå politiskt på förvarsbloggar mm. Men det finns faktiskt bara ett alternativ för ett ordentligt försvar och det är Sverigedemokraterna, tyvärr. Några av dom andra partierna vill ju faktiskt dra ner på budgeten och Miljöpartiet vill på sikt lägga ner vårt militära försvar. Vi ser ju hur alliansen med Moderaterna i spetsen agerar och Socialdemokraterna har ännu inte gjort någon budgeten höjning och den som kanske kommer är garanterat inte tillräcklig. För vem tror egentligen att sossarna kommer höja årsbudgeten med 4,5 miljarder? Sen krävs det mer pengar för att kunna fixa bättre villkor för anställda, större ambitioner för modernisering och anskaffning av materiel och att få Försvarsmakten väl övat. Vi måste ha mer basering för flyg och marin, mer vapensystem och ammunition till dessa.
SvaraRaderaEn del vill inte ha värnplikt men SD förespråkar dock en blandning vilket jag också tycker är vettigt. Tex så ska första bataljonen i varje armébrigad vara anställda. Självklart hoppas jag också att fler partier skärper sig (läs Socialdemokraterna) men jag tror det kommer vara långt ifrån tillräckligt och ju större SD blir desto mer måste dom andra partierna agera!
SDs politik kommer ge oss en starkt basplatta att stå på vilket ger en bra grund på att rusta upp om läget någon gång i framtiden skulle kräva det. Världen blir oroligare med hög arbetslöshet och större blandning på etnicitet mm vilket kan skapa motsättningar. En gemensam värnplikt kommer åtminstone bidra till att samla ihop befolkningen! Det vet vi från förr med dåtidens rådande klassskillnader.
Synd att SD är så främling fientliga i grunden(säga till soran ismail att det inte är hans land och han icke räknas som svensk, järnrörs videon)
SvaraRaderamen att blanda värnplikt med gss/k låter vettigt och en höjning av anslag, bra.
Försvaret idag känns lite som slöseri med pengarna. Trafikförsäkring på en Lamborghini.
De täcker inte särskilt mycket när de väl händer något.
//Joners
@Anonym 23:43;
SvaraRaderaAtt Erik Almqvist på fyllan för tre år sedan häver ur sig dumheter mot Soran Ismail som är en uttalad SD-hatare är knappast skäl att inte ge SD sin röst 2014. I de allmänna valen röstar man på parti, inte på enskilda individer (såvida man inte kryssar en särskild ledamot), och sett till partiprogram, debatter i riksdagen etc. så finns det inget annat parti som så tydligt speglar försvarsbloggarnas och de försvarsmaktsanställdas åsikter, tankar och funderingar som SD.
Om vi nu förutsätter det värsta och alla aktiva SD-politiker är nazister i kostym så är det ju inte svårare än att man INTE röstar på dem 2018. Det är ju knappast så att de kommer få egen majoritet 2014.
SD säger nu vad försvars vänner vill höra, samma sak som moderaterna gjorde när dom gick till val 2008. Vi ser ju nu att moderaterna inte riktigt håller vad de lovar även om de påstår något annat.
RaderaHar ju rätt med valet 2014 man kan alltid rösta ut dem 2018. Men kom igen , SD är ett gammalt rasse parti som tagit på sig kostymer och städat lite i leden. Är det inget i dej som säger att det känns lite fel
Att rösta inom dem.
Killen som skrek åt Soran(det är ingen ursäkt att man var i fylla) var ändå Jimmys närmaste man.
ursäkta mig om jag är negativ.
//Joners
Nu håller vi oss till ämnet, d.v.s. försvarspolitiken. Tack.
RaderaFörst: Partiledaren för SD heter Jimmie, inte Jimmy.
RaderaOm vi ser till hur ÖB och flertal av andra inte minst bloggare kämpar för att belysa ett problem som kan liknas vid ett virus som sprider sig i hela organisationen tills värdedjuret insjuknar helt och till slut kanske dör är det ju skrämmande att regeringen inte gör mer för att åtgärda detta. Fp har nu börjat visa på en annan vilja men M verkar inte vilja föra en dialog med dem. KD och C är försiktiga men det kan bero på deras svikande väljarsiffor. Om de skall kunna påverka något måste de omgruppera.
S är delade, dels har vi Peter Hultqvist som visar prov på gammelsossar som levde lite mer i verkligheten men de är tyvärr i underläge mot "nya S" som inte är intresserade av folkförsvar.
Mp är pacifister men de är öppna med det.
V har fått lite förnuft under nye partiledaren men värnplikten driver man ej.
Pga tillhörighet i SD säkerhetspolitiska råd kommenterar jag ej SD, envar vet nog vad jag tycker i den frågan.
Joners,
RaderaSå bara för M ljuger och trixar så kan man inte tro eller rösta på SD? Vad ska du göra då? Rösta på M igen??
Jo, det finns lite i det som SD representerar som säger att det är fel. Detta skall dock ställas i relation till alternativen och då blir valet helt plötsligt väldigt enkelt.
Som Peter Karlsson skriver nedan, jag kommmer att rösta på SD både för att visa mitt missnöje och för att de faktiskt är det parti som på överlägset flest punkter har åsikter som speglar mina egna, inte minst på försvarsområdet.
Martin
RaderaMan såg M som ett seriöst parti 2008,
Vad är det som säger att SD skulle vara annorlunda.
Varför är det bara SD man pratar om som försvars vänligt och röst värdigt, FP har ändå visat ett intresse för en ökning av anslaget till försvaret. Men tyvärr är väl en röst på Fp är en röst på fortast M:s misshandel av Sverige försvar.
du har rätt, att rösta på SD är ett sätt att visa sitt missnöje mot hanteringen av försvare . Hemsk synd.
Jag förstår inte riktigt vart du vill komma. Det normala är ju att man byter till ett annat parti om man känner sig sviken av sitt förra. Med ditt resonemang kan vi ju lägga ner all form av valverksamhet eftersom man ju inte kan lite på någon. Eller så röstar man bara på samma parti hela livet, slentrianmässigt, eftersom alla andra säkert också är lika dåliga..
RaderaSom du säger sitter FP i knät på M och att de små partierna kommer med lite egna utspel är ju bara ett sätt att fiska tillräckligt mycket röster för att få sitta kvar i riksdagen. Vi kan nog förvänta oss en del sådana utspel från KD och C under den kommande valrörelsen. Det har ju skett förut och sker nu gällande både invandring och kriminalpolitik, men lustigt nog är det M som kommer med utspelen, inte de små som riskerar att åka ut. Nåväl, det är i vilket fall som helst en ren reaktion på SD:s framgångar i opinionen och man kopierar flera av SD:s förslag rakt av trots att man tidigare röstat ner motioner i riksdagen som gått ut på samma sak.
Så, är det någon man har anledning att vara misstänksam emot i detta fall så är det ju FP, inte SD.
ursäkta Martin om jag var otydligt.
Raderamitt resonemang blev dåligt och otydligt då jag försökte hålla mej till ämnet, samtidigt dåligt genom tänkt resonemang.
. om man känner sig sviken av sitt parti, varför skall man då rösta in någon så tveksamt som SD bara för att visa sitt missnöje (tar tillbaka det jag skrev tidigare). man kan inte rösta in någon tveksam typ bara för att de lovar fina saker för försvaret.har du läst va SD vill och kämpar för. så vida man inte står för de åsikterna så är det bara bakvänt att rösta på dem.
rösta heller in S de lovar inget(känns för mej som mer tro värdigt)och med en annan finansminister och ny försvarsminister finns det en chans att få försvaret på spår igen, om inte så har vi systemkollaps. jag tror på de sistnämnda dock.
känns som det är något nödvändigt för att få försvaret på bena igen. gör om gör rätt som man säger.
har jag gjort mej tydligare Martin.
//Joners
Nytt meddelande från den nya försvarsledningen.
SvaraRaderaPressmeddelande
15 mars 2013
Försvarsdepartementet
”Regeringen har fattat beslut om att Försvarsmaktens stridsbåtsbestånd ska uppgraderas.”
”Regeringen har med det här beslutet gjort det möjligt för Försvarsmakten att fortsätta använda stridsbåtssystemet under lång tid framöver.”
Har hastigt tittat i materielplanen och kan inte hitta mer än lite ”kosmetiska” åtgärder som jag inte tror livstidsförlänger.
Hv väntar på leverans, enligt plan, av 23 båtar från och med 2016. De är givetvis glada över att få sina gamla uppgraderade och samtidigt få nytillskott med 23 livstidsförlängda.
Är det någon som vet vad regeringen menar med att de skall ”uppgradera” och på så sätt förlänga användningen av stridsbåtssystemet under lång tid framöver?
Finansiering?
Till vilket materielärende är detta knutet?
Analys är givetvis gjord, någon som vet var den finns eller vem som gjort den?
Med den här takten är det inte långt borta att FM får ansöka hos departementet om att få disponera skjutbanan för ett enklare skjutpass.
Jag ser redan blanketten framför mig där den certifierade skjutledaren skall uppge tid, plats, antalet deltagare, vapentyp, antal skott, typ av måltavla, skjutavstånd m.m.m.m. och på baksidan skall han redovisa skjutresultaten och göra en ekonomisk analys av måluppfyllnaden.
Eventuella ekonomiska avvikelser från normalutfallet dras från skjutledarens lön om det inte kan påvisas tekniska fel på soldaten, vapen eller ammunitionen.
Inte för att jag riktigt vet för vad jag gratulerar hemvärnet, så gör jag det ändå.
Grattis, äntligen något!
Tyvärr anar jag några riktiga ruggugglor i mossen.
SUCK!
Teaterdirektören
Som Försvarsvän så går min röst till SD, som en missnöjesmarkering åt de som vanvårdat försvaret. Jag tänker låta SD åtminstone få En chans.
SvaraRaderaDu är inte ensam, gäller inte bara försvaret
RaderaFörsvarsministern roll är inte att leda försvaret: Hon har förvisso det officiella och yttersta ansvaret, men inga ekonomiska befogenheter. KE sprattlar likt en marionettdocka på en dockteater föreställning. De som håller i trådarna heter Fredrik och Anders. Säger de hoppa - så hoppar FM. En kapten vet innebörden av att lyda överordnades order. Tror inte heller att "S" skulle hantera frågan annorlunda. Det är bara att titta i historiens backspegel.
SvaraRaderaSom många riktigt påpekar så formligen skyfflar dessa partier väljarna til det åttonde partiet. //Nisse