18 januari 2015

Påverkansoperationer och övertagna TV4-konton (Uppdaterat 14.00)Under Folk & Försvar i Sälen var en av programpunkterna "Påverkanskampanjer och psykologiskt försvar". Föreläsare var Fredrik Konnander, senioranalytiker MSB och Anders Lindberg, ledarskribent Aftonbladet.

Om informationskampanjer har bland annat Wiseman skrivit flera gånger, bl.a. i detta talande inlägg om nedskjutningen av MH17. Allt handlar om att sprida desinformation i syfte att flytta fokus från fakta som kan innebära att den egna högre målsättningen kan påverkas i negativ riktning. Men det finns andra exempel som inte sticker ut lika mycket. I alla fall inte än så länge.

Den 9 april förra året aviserade TV4 att man kommer att lägga ned sina redaktioner i Gävle, Halmstad, Kalmar, Karlskrona, Karlstad, Norrköping, Skellefteå, Sundsvall, Trollhättan, Uppsala, Västerås, Växjö och Örebro.

I Sälen under Folk & Försvars rikskonferens hade jag förmånen att dela middagsbord med Patrik Oksanen. I dag är han ledarskribent och politisk redaktör på Hudiksvallstidningen, samt ägare av EUbloggen. Tidigare var han redaktör och nyhetschef för SVT nyhetssändningar Rapport och Aktuellt samt även vid TV4 där han bl.a. arbetade bland annat på den numera nedlagda lokalredaktionen i Uppsala. Under sin tid på TV4 Uppsala var han även med och startade kanalens officiella twitterkonto. Fredagen den 13 juni sände kanalen sin sista sändning och därmed slutade även kanalens twitterkonto att uppdateras från TV4 redaktionen.

Vad som i sammanhanget är mycket bekymmersamt är att två av dessa numera nedlagda regionala TV-kanalers twitterkonton idag är övertagna. Av vem, och i vilket syfte är i dagsläget oklart. Vad som dock står fullständigt klart är att båda dessa konton i dag är aktiva och det som skrivs sker uteslutande på ryska.

TV4 Uppsalas konto, där Oksanen tidigare arbetade ser det numera ut så här:

TV4 Växjös konto ser det ut så här.


Jag kan också konstatera att konton för TV4 GävleTV4 Skellefteå, TV4 Sundsvall fortfarande finns kvar, men är inaktiva sedan stationerna avvecklades i samband med den sista sändningen. Det är förmodligen bara en tidsfråga innan även dessa konton kapas.

Det bekymmersamma runt detta är inte att det skrivs på ryska idag. Det riktigt allvarliga i detta kopplat till frågan om desinformation och informationsoperationer blir inte aktuellt förrän i framtiden, under förutsättning att dessa konton förvaltas av någon som har ett högre syfte.

Lek med tanken att Sverige någon gång i framtiden börjar utsättas för regelbundna kränkningar och påtryckningar från exempelvis Ryssland. Samtidigt byter dessa twitterkonton, numera i rysk ägo, skepnad. Alla gamla tweets på ryska tas bort, den officiella TV4 logotypen placeras på kontot, bakgrunden ersätts med bilder på kända nyhetsuppläsare, och en till synes trovärdig nyhetsrapportering på svenska påbörjas. Kontot retweetas och får snabbt ånyo en rad svenska följare som förutsätter att kontot är ett officiellt TV4 konto.

Här återfinns således problemet. Har alla svenskar som använder twitter för nyhetsinformation förmågan att skilja på korrekt information från svenska redaktioner eller "anpassad information" från ryska källor med informationsoperationer som specialité? Jag tror inte det. Mot detta är det svårt, nästan omöjligt att skydda sig annat än att vara uppmärksam. Jag anser dock att det finns en inofficiell skyldighet från TV4 att tillse att tidigare använda konton inte faller i orätta händer.

Påverkansoperationer mot Sverige är en realitet redan idag. Det finns både twitterkonton och bloggar som skrivs på svenska med högst anmärkningsvärt innehåll, och i vissa fall står det fullständigt klart att syftet är att sprida desinformation. Jag har flera gånger noterat att tweets från dessa konton sprids och delas i en inte ringa omfattning. Syftet är därmed uppnått.


Uppdaterat 13.20:


Ytterligare två TV4 konton visade sig stå under rysk förvaltning. Det är TV4 Göteborg samt TV4 Norrköping-Linköping, d.v.s. tre av Sveriges sex största städer rent befolkningsmässigt.

TV4 Göteborg har noll följare, och följer noll andra konton. Trots det var kontot ändå aktivt för så sent som en timme sedan, dessutom är den senaste tweeten retweetad av en person vilket givetvis gör det hela än mer märkligt eftersom ingen följer kontot....
Samma sak gäller för kontot TV4 Norrköping-Linköping. Endast en följare, trots det så tweetas det med hög takt på ryska, senast för bara två timmar sedan.Uppdaterat 14.00:


Tidigare medarbetare på TV4 Uppsala har hört av sig och vill korrigera fakta. Kontot som idag heter @TV4Uppsala är inte TV4 Nyheterna Uppsalas gamla twitterkonto. Detta konto avslutades i samband med att stationen avvecklades.

Min kommentar: Problemet med twitter är att så fort ett konto avslutas så öppnas det direkt upp för någon annan att registrera sig under samma kontonamn. Det hamnar alltså inte i karantän som man kanske kan tro. Av den anledningen finns det alltså anledning för exempelvis TV4 att behålla kontrollen över konton från numera nedlagda stationer.


Se Anders Lindberg från 40.00 in i klippet om påverkansoperationer. Mycket intressant!

13 kommentarer:

 1. Och min blogg är No 1 psyops utsedd av konspirations teorins mästare.
  Kan hävda att jag aldrig varit i Ryssland. Men sedan tjänstgöring i försvaret sent 90 tal sett förfallet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din "fantastiska" svenska tyder på annat!
   Hälsa kompisarna på ambassaden.

   Radera
 2. Om nu kontona är kapade för ev. framtida desinformation, varför är de då aktiva nu? Varför inte bara vara tyst? Varför posta på ryska?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade det handlat om ett enskilt konto så hade man kunnat misstänka vanligt spam. Men när fyra oberoende TV4-konton har kapats så kan man inte längre se det som en slump eller en enskild händelse, då framstår istället ett mönster. I synnerhet när alla fyra konton är kapade av vad som ser ut som ryska användare med ett liknande flöde.

   Radera
  2. Vilket är ett sätt att hålla igång kontona för framtida bruk.

   Bra skrivit!

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Månne finns användning för ryska hemopinionen? "Svensk media säger dittan och dattan, titta här på officiella twitterkonton"

   Radera
 3. Twitter inaktiverar konton som inte används, är troligen anledningen varför man håller dom aktiva. och helst utan följare för att slippa uppmärksamhet?

  SvaraRadera
 4. Kan det inte vara så enkelt som att det används för gammalt hederligt sökmotorspam?

  SvaraRadera
 5. För att vara riktigt konspiratorisk så skulle kontona kunna användas för att skicka information till sovande celler i respektive stad.

  SvaraRadera
 6. TV4 avvecklar sina regionkontor för de större städerna, men några månader senare dyker regionkontoren dyker upp på twitter, och där skrivs det på ryska. Sedan sitter de där utan några följare, tysta och väntar som beten. Tills någon svensk försvarsbloggare eller nyhetssajt plockar upp dem som möjliga vektorer för rysk desinformationskampanjer eller annat ondsint. Detta plockas upp av ryska medier, som säger att svenska försvarsbloggare fantiserar ihop hot om Ryssland om "så kallade psykologiska operationer" via tomma twitterkonton.

  SvaraRadera
 7. Har du kollat närmare på de som följer TV4:s gamla twitterkonton?

  Jag gjorde lite sporadiska undersökningar.

  Merparten av alla följare är antagligen ryska fejkkonton.

  Det finns undantag men oftast:

  Alla följare har någon form av färgglad stock/studiobild som stor bild överst på sin profilsida
  Profilbilden föreställer oftast någon annan.
  Samma profilbild kommer igen hos flera konton
  Alla konton har lagt upp exakt en bild. Allas bildkommentarer börjar med #RT
  Alla tweetar nyheter
  De retweetar varandra
  Någon retweetar någon som inte har några följare
  Merparten av alla konton följer någonstans mellan 700-900 andra konton.

  Det måste naturligtvis undersökas mer. Men med stor sannolikhet är detta massadministrerade fejkkonton. Som skapar brus. Antingen kan de ju användas till framtida påverkansoperationer. Men det går ju också bra att använda dess konton som nummersändare. Eller annat.

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna