25 oktober 2014

Den marina operationen i Stockholms skärgård
Det har varit en händelserik vecka, minst sagt. Ingen kan nog ha undgått att den senaste veckan har varit mycket intensiv för Marinens del då det förekommit trolig främmande undervattensverksamhet i Stockholms skärgård, vilket är det näst högsta verifikationen på Försvarsmaktens bedömningsskala. Alla inblandade har gjort sitt absolut yttersta för att nå framgång och professionalismen och beslutsamheten har varit påtaglig. Det kan jag garantera!

Det här inlägget syftar till en sak. Det är att förklara för media och framför allt för alla bloggläsare varför jag inte kan kommentera den genomförda operationen. Jag har noterat via Twitter och andra kanaler att det finns stora förväntningar och förhoppningar att jag ska skriva något.

Från och med fredag den 17 oktober kopplade jag ur från alla sociala mediakanaler och har koppat in igen först idag. Jag konstaterar att det finns en hel del att ta igen både från TV, tidningar, bloggar och Twitter. Tids nog ska jag försöka ta mig igenom alla flöden och kanaler i syfte att erhålla vilken bild som förmedlats till media.

Vad jag kan konstaterar är att den marina enhet jag tjänstgör på har figurerat i stor omfattning i media. Jag har även fått ”heads up” på att media tagit närbilder på mig ombord på fartyget och lagt ut på webben. Av den anledningen skulle det vara märkligt om jag låtsades om som att jag inte har varit på plats i Stockholms skärgård under den senaste intensiva veckan inom ramen för det som Försvarsmakten benämner som en ”underrättelseoperation”.

När jag slog på mina telefoner då operationen trappades ned konstaterar jag att media har jagat mig i en inte ringa omfattning. Man vill att jag ska kommentera pågående operation i såväl TV som radio och tidningar. Bland annat ville SVT att jag skulle lämna min tjänst tillfälligt för att deltaga i SVT Debatts direktsändning i torsdags. Man har till och med sökt mig via min fru och mina barn. Jag har en förståelse för detta och respekterar att media gör sitt jobb, men jag hoppas även att media har förståelse för att jag inte kan kommentera en pågående operation eller för den delen inte heller kommentera operationen i efterhand.

Jag har varit i kontakt med Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten i syfte att diskutera mitt förhållningssätt till media och för att erhålla Försvarsmaktens råd. För att undvika spekulationer så vill jag särskilt understryka att Försvarsmakten inte har förbjudit mig att uttala mig som privatperson eller försvarsbloggare. Tvärt om så har informationsdirektören tydligt påtalat såväl mina rättigheter som mina begränsningar, något som gäller alla anställda i Försvarsmakten alltid, oavsett grad eller befattning.


Mitt beslut, vilket för mig är en självklarhet om nu någon läsare trodde något annat, är att inte kommentera själva operationen i Stockholms skärgård varken som privatperson eller som försvarsdebattör. Anledningen är flera.

På grund av den roll jag har haft i operationen så har jag tillgång till omfattande information som av fullt naturliga skäl är omgärdad av försvarssekretess. Detta innebär att jag varken kan eller vill kommentera det som har hänt. Det är betydligt enklare att kommentera händelser då man med säkerhet enbart har öppna och officiella källor att förhålla sig till. Något som exempelvis Wiseman har kunnat göra då han för tillfället sitter i skolbänken på Försvarshögskolan.

Jag tror det är svårt för utomstående att kunna skilja olika roller från varandra. Även om jag uttalar mig som försvarsdebattör och privatperson om saker som inte omgärdas av sekretess så bedömer jag risken som överhängande att jag kommer att citeras och/eller tolkas i egenskap som fartygschef och därmed starta oönskade spekulationer. Försvarsmakten har utsedda talespersoner som för den officiella talan från myndigheten. Bland annat stf C INS Anders Grenstad som har gjort ett bra jobb.

Jag har vid flera tillfällen tidigare fört en debatt om ubåtsjaktresurser, helikoptrar m.m. utifrån helt öppna uppgifter här på bloggen. Detta kommer jag givetvis fortsätta att göra även i framtiden, om än inte just nu. Jag överväger i ett senare skede att kommentera hur media har agerat, ett ämne som jag har flera synpunkter runt och som kan kommenteras fristående från genomförd operation.


Jag vill i sammanhanget avslutningsvis belysa tre saker:

 • Jag instämmer helt och hållet i ÖB uttalandeDet här är mycket allvarligt, det är rätt och slätt för jävligt att något eller någon är inne på svenskt territorium just nu
 • Jag hoppas verkligen vi slipper få en debatt om ”budgetubåtar” och att det skulle vara någon slags manöver för ett erhålla höjda försvarsanslag. Det fungerar inte så. Att påstå något sådant är dessutom ett hån mot alla som jobbat dygnet runt under bitvis mycket tuffa förhållanden för vår säkerhet, och för att visa att Sverige värnar den territoriella integriteten
 • Jag vill härmed uttrycka mitt tack för allt stöd och alla uppmuntrande ord som riktats till alla inblandade, något som jag nu i efterhand har uppmärksammat. Sådant är mycket värdefullt!


49 kommentarer:

 1. Tack för insatsen. Hoppas du i framtiden kan berätta mer om denna jakten. Och jag förmodar att lite mer satsning på helikoptrar med sonar och sjunkbomber kommer från regering och riksdag.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. Mycket klokt skrivet och jag tror du gör helt rätt bedömning. Det är viktigt att hålla den rågången klar. (Risken är annars att det ger en rekyl mot den nu vunna öppenheten från/inom FM vad gäller försvarsbloggar och sociala medier.)

  Och tack för att du är en av dem som tagit på dig och löser den otacksamma uppgiften att skydda vår territoriella integritet.

  SvaraRadera
 3. Klokt, och bra, skrivit Skipper.

  Självklart riktas ett tack, som alltid, till de som deltagit, på alla nivåer.

  Ja, media ska göra sitt jobb. Däremot kan vi mycket väl ha synpunkter på hur det utförs; fast jag hyser inga förhoppningar om att synpunkter på medias bevakning ska ta skruv. Vidare, att söka en person, som man vet deltar i en viktig uppgift, även via dennes familj är barockt. Det är inget som man ska behöva ha förståelse för.

  SvaraRadera
 4. Tack själv till dig och ditt manskap.

  SvaraRadera
 5. Respekt. Bra jobbat allihopa!

  SvaraRadera
 6. Tummen upp för att ni gjort ett gott arbete med de tillgängliga resurserna!

  SvaraRadera
 7. Bravo Zulu, Skipper.

  SvaraRadera
 8. Tack för ett gott jobb både av dig och alla andra inblandade. Du är mycket klok i ditt val av hur du förhåller di till detta!

  // Peter

  SvaraRadera
 9. Mycket bra skrivet! Det är faktiskt första gången jag läser din blogg, men definitivt inte den sista!

  SvaraRadera
 10. Inte fia med knuff25 oktober 2014 kl. 18:06

  Tack för ert arbete. Jag antar att de flesta av oss tycker att det är fullständigt i sin ordning att hela Sveriges befolkning inte känner till allt som ni gör.

  SvaraRadera
 11. Tack för er insats!
  //J

  SvaraRadera
 12. "People sleep peaceably in their beds at night only because rough men stand ready to do violence on their behalf." George Orwell

  Tack!

  SvaraRadera
 13. Tack, hälsa besättningen!
  anders82

  SvaraRadera
 14. Tack till dig och alla andra för ert slit under veckan. Det kan inte vara lätt under den stora mediebevakningen och dessutom när man i alla fall utåt sett inte fått tag på något konkret och folk drar upp rysskräck och annat. Hoppas ni inte misströstar och kommer ihåg att det finns väldigt många som är väldigt tacksamma för ert uthålliga arbete.

  SvaraRadera
 15. Ett proffs både till sjöss och på bloggen. Hatten av! Tack för insatsen.

  Har media någon skam i kroppen så låter de dig och nästa insats vara ifred tills den är över.
  Det är snudd på förräderi att i realtid tala om när/var/hur våra begränsade resurser jobbar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om inte förräderi så agerar media nyttiga idioter genom att vara ivägen.
   Fördröjningsstrid går att tillämpa på många sätt.

   Från försvarets officiella sida: "Väl på väg mot grupperingsplatsen, blev vi något fördröjda då en helikopter med utsänd media cirkulerade över stridsbåten vilket störde en del. Det gjorde att vi inte kunde ta oss till platsen förrän helikoptern hade lämnat."

   Radera
 16. Jonas Hård af Segerstad25 oktober 2014 kl. 20:42

  Klokt och väl det enda rimliga. / Jonas

  SvaraRadera
 17. Tack för en bra insats! Jag förstår ditt beslut.

  SvaraRadera
 18. Med risk för att åter igen anklagas vara galen av en äkta professor i ett närliggande stort land som börjar på R (sann historia) så säger jag: tack för ditt och dina kollegors arbete.
  Jag tror ni gjorde allt man kunde begära av er o lite till.
  Bästa hälsningar,
  Lars

  SvaraRadera
 19. Tack för en god insats. Ett stort tack vill jag härigenom också rikta till de betydligt mindre omtalade och uppmärksammade soldater, poliser och hundar som under bar himmel, utan lagad mat, dygnet runt på öar runtom i Stockholms skärgård slitit och eventuellt fortfarande sliter i regn och rusk. Stort tack och bra jobbat! Hoppas ni får ta del av relevant information om och från operationen på samma sätt som farkostburna enheter i operationen, så ni insett vikten och värdet av er insats!

  SvaraRadera
 20. Varför sänkte vi inte ett par skott på ryssen ?? 102 meter lång ska nog tåla några bulor. Och varför talar ni inte om att rysland hotade sverige ??

  SvaraRadera
 21. Väl skrivet! Respekt till dig och alla dina kollegor.

  SvaraRadera
 22. Riktigt bra inlägg! Och bra jobbat av alla inblandade.

  / Bengt

  SvaraRadera
 23. En tanke som malt i mig sedan förra fredagen: jag har antagit att de förband som deltog i operationen till stora delar var samma förband som deltog i den stora Gotlandsövningen. Att dessa vid tillfället då indikationerna kom var i avslutningen av övningen, sannolikt ganska väl samlade kring Berga. Stämmer dessa antaganden?

  Om så var fallet förvånar det mig inte att det gick bra att komma in i operationen snabbt. Alla var varma i kläderna, en övnings- och operationsledning fanns på plats m.m. Jag frågar mig då, har alla verkligen så stor anledning över att stoltsera med den goda beredskapen, den höga tillgängligheten och snabba insatsen? Vad hade hänt om indikationerna istället kommit lördag eftermiddag när alla gått hem på välförtjänt ledighet? Hade dessa indikationer då bara hamnat i samma hög med andra indikationer från de senaste åren som Grenstad hänvisade till? Operationen hade blivit minimal och likaså FM pressoffensiv? Svårt slå mig fri från dessa spekulationer, snälla hjälp mig! Om jag inte har fel har skönmålningen kommit in i en ny fas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om dina antaganden är rätta, så angav du just väldigt bra anledning till just att öva. /Jesper

   Radera
 24. Skipper. Riktigt ställningstagande.

  För oss i Flygvapnet som regelmässigt jobbar med incidentberedskap kan inte kommentera de insatser vi gör i luften av de skälet du beskriver, framförallt inte om man aktivt deltagit i någon roll.


  Jag tror dock att FM med hänsyn till det förändrade omvärldsläge som inträffat de senast två åren, och då inte minst det i vårt närområde Östersjön, bör överväga att informera före att bloggar, sociala media, press sprider budskap som i många fall kan innehålla direkt felaktig information eller slutsatser.

  Detta är ingen enkel balansgång ...

  Peter Neppelberg

  SvaraRadera
 25. Bra skrivet!
  Tack för eran insats. Någon gång hoppas jag att FM kan presentera delar av den analys som de just nu bearbetar.
  //Zynsik

  SvaraRadera
 26. Alltid lika välformulerade och kloka inlägg. Respekt!

  SvaraRadera
 27. Börjar med ett stort och stolt tack till dig och alla andra som var med och även de som inte var det men som alltid står beredda att försvara oss vanliga medborgare! Vill ni ska veta att det finns verkligen många som är stolta över er.

  Förstår ditt ställningstagande i detta ärende, även om jag är otroligt nyfiken själv på vad ni egentligen vet. Mycket proffesionellt och antagligen det ända rätta du kan göra om du inte vill ha en okontrollerad framtid.

  MVH

  Värn Väst

  SvaraRadera
 28. Snyggt jobbat. Sen får vi väl förr eller senare ta itu med den fiende som finns i landet inomskärs. På ytan. Kommer osökt o tänka på efter murens fall, då det uppdagades att prominenta svenskar fanns på Stasis avlöningslista. Än idag är det hemligt vilka det var. Vi ska nog inte vara naiva på detta område. Hydran sticker upp sitt fula tryne i dagar som dessa.

  SvaraRadera
 29. Ser du problematiken med den bild som nu har förmedlad av försvaret, nämligen att en sju dagars "jätteinsats" dras igång enbart baserat på nån privatperson som ser lite vågor på sjön och ropar "Ubåååt!!". Jag förstår naturligtvis att så inte är fallet, men tycker att det finns ett mycket stort problem i att FM inte vill/kan/vågar/lyckas gå ut med tydligare bakgrund till insatsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nedanstående kommentar är justerad av bloggadministratören:

   Jag har också reagerat på den ordinflation som man använt vid denna insats. Insatsen har från olika håll beskrivits som "massiv", "gigantisk", "jättelik" o.s.v. Att man bedrev en insats eller övning i kompanistorlek för några år sedan var inget man skrev om i tidningarna. Hur skulle det sett ut då dessa övningar i princip bedrevs 25/7.
   Här kan man också påpeka att de ryska "reportrarna" som skrivit om insatsen inte är så speciellt insatta de heller. De tror bland annat att hela den svenska flottan var insatt i Stockholms skärgård.

   (text borttagen)

   I övrigt kan jag konstatera att vi nog behöver media-anpassa vår försvarsledning innan vi försöker uppfostra den generation av reportrar som saknar militär kunskap.
   Så mycket skit som sagts och skrivits om denna insats har jag väl aldrig upplevt tidigare!
   Summan är nog att detta får betraktas som ett stort militärt media-fiasko.

   Tanken var nog god men förmågan saknades.

   Pust.

   Teaterdirektören.

   Radera
 30. Min observation är att dagens journalister saknar militär erfarenhet. Försvarsmakten kanske skulle arrangera en slags certifiering för journalister. Börja med 14 dagar hos hemvärnet, Förmodligen kommer de efteråt att betraktas som ärrade krigsreportrar på redaktionerna.
  Från en mycket låg nivå kan rapporteringen kanske lyftas till en mer informativ nivå.
  Finske försvarsministern syftade nog på medias rapportering än på militären när han betecknade det som en fars. Finland har ju värnplikt...

  SvaraRadera
 31. Tack för insatsen Skipper men jag har ändock lite ont i magen av det hela... Inte ditt fel dock. Jag instämmer 100% med den Finska statsledningens bedömning att Försvarsmakten, medialt, har skött detta så klantigt man bara kan. Vi låter oss ännu en gång göra oss till allmänt åtlöje, något jag tror, delvis, var meningen av lede fi.Man hade kunnat "låtsas" att detta var en beredskapsövning, vad som helst, men inte en "underrättelseoperation" aka "ubåtsjakt". Ansvaret för det mediala debaclet ligger ytterst hos ÖB och Erik Lagersten - så ytterst obegåvat hanterat. Den som har en annan mening kan lyssna på senaste Lanzkampen där Annika Lantz bräker ut sig skämt på Försvarsmaktens bekostnad - det är ju ingen tröst att hon är en nyttig idiot när hon har access till P1 live...http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/448948?programid=4469
  Berätta hela sanningen för folket även fast det kostar hemligheter till lede FI - Försvarsviljan är så mycket viktigare och det är den man riskerar med dylika fiaskon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här anser jag är ett minst sagt ett grundlöst och oschysst påhopp. Men utveckla vad du egentligen menar så ska jag be Erik Lagersten att replikera.

   Radera
  2. Ursäkta, men jag måste fråga dig Gudmar.

   Vad tror du skulle ha hänt om man ljugit om vad man gör och det sedan läcker (vilket det lär göra)? http://wisemanswisdoms.blogspot.se/2014/08/felaktiga-uppgifter-och-behovet-av.html

   Radera
  3. Att kalla den samlade pressen till Berga för att få höra att "Vi går nu in i något av en ny fas. Flertalet av fartygen återhämtar nu. Annars har vi inget nytt att säga." Över till fartygschefen på Visby: "På Visby är vi 40 man. Vi jobbar i 6-timmarsskift och det har gått mycket bra. Vi är jätteduktiga. Vi är 40 man i besättningen. Nu ska vi återhämta lite här. Men vi står i beredskap om operationsledningen behöver oss." "-Nu över till frågor enligt rutin." Det var en av de mest pinsamma presskonferenser jag hört.

   Radera
 32. När ska folk förstå att alla inte behöver veta allt och att vilda spekulationer bara skapar problem. Om allt redovisas öppet i media kan ju eventuell fiende bara "komma och hämta oss utan ansträngning".

  SvaraRadera
 33. Underligt att så många personer trodde att du skulle kommentera det här. Givet hur media fungerar är det helt hopplöst att uttala sig i frågor där man kan tänkas ha tillgång till ej offentlig information då vi vet att de på ett eller annat sätt kommer att ställa frågor med målet att få intervjupersonen att avslöja mer än som är rimligt.

  Därför tycker jag att det är utmärkt att vi numera har en vältalig flygare flygare som kan sätta marina frågor i ett större sammanhang och en vältalig sjöbjörn som kan sätta land/luft-frågor i ett större sammanhang.

  SvaraRadera
 34. Vad ÖB menar med att bli så upprörd kan vi lämna därhän, men varför instämmer du i det han säger om kränkningen och att det är speciellt graverande att den sker "just nu"? FM strävar ju fortfarande framåt mot ett förverkligande av IO14 och i det "Långtbortistankonceptet" finns det väldigt få främmande ubåtar ;-)

  Undervattensverksamheten passar ju, enligt FM, helt in i det mönster man sett sen en tid tillbaka och som eskalerat de senaste två-tre åren.
  Hösten och senhösten har historiskt varit den tid då dessa fenomen dykt upp. Det finns en hel del anledningar till varför, vilka jag lämnar till andra att dryfta.
  Vad menar du att det just nu är mer bedrövligt än annars?

  I min värld är det lika jävligt när dessa kränkningar än inträffar!

  Teaterdirektören.

  P.S. Efter att ha bevistat flera "stå upp" föreställningar på senare tid kan jag konstatera att försvarsmakten är en populär driftkucku och publiken förstår precis vad som menas:-( Tråkigt, men FM har själv jobbat ihop till det. dåliga

  SvaraRadera
 35. Jag är inte helt ense med Peter Neppelberg eller Skipper och många av kommentatorerna här på bloggen eller mina närmaste kollegor heller för den delen. Antingen är jag fullständigt okunnig eller bara extremt naiv, eller så sitter vi alla i FM fast i en djupt rotad och överdriven hemlighetskultur.

  Självklart ska vi inte avslöja några hemligheter för lede fi. Men analysen av vad som är hemligheter för lede fi uteblir nästan alltid. Vi ställer det heller aldrig i perspektiv till våra helt öppna svagheter. Som alla vet, inkl lede fi, har vi en anorektisk försvarsorganisation i allmänhet, ett artilleri, en flotta, ett lv, ett flygbasskydd m.m. som är helt otillräckliga. Mycket svåra brister i händelse av kris och krig. Dessutom ett samhälle, en politisk elit och media som är fullständigt ointresserade och okunniga om försvars- och säkerhetspolitik. Detta är i mina ögon våra stora svagheter.

  Sedan har vi våra förmågor. Mitt synsätt är - om lede fi vet vad vi kan och vad vi gör, då ska även allmänheten öppet kunna informeras om detta. Exempel:
  - Alla vet att vi har radartäckning och incidentberedskap i form av radarövervakning. Vi kan upptäcka och skicka upp incidentjakt. Varför behöver incident-utryckningar då hemlighållas för svenska folket?
  - Alla vet att vi har hydrofoner/sonar på våra fartyg och ubåtar, samt slingor på botten (senaste numret av Försvarets forum om inte annat). Alla måste väl dessutom utgå från att de fungerar? Varför måste vi hemlighålla allt vad som hittas med dessa?
  - Alla vet att vi har rudimentär förmåga till signalspaning, inklusive ungefärlig lokalisering av misstänkta sändningar från eget territorium. Varför måste vi hemlighålla vad som hittas med dessa metoder?

  De enda starka skälen jag kan hitta, är att det skulle ge lede fi kunskap om vad vi INTE upptäcker. Det kan man komma undan genom att inte berätta allt, bara enkla exempel. Dessutom ska man då väga denna risk mot alla andra svagheter. Lede fi VET redan, att om han skickar upp en miniubåt i ytläge en stund inför allmänhetens ögon, kommer hela rikets ubåts-und-kapacitet att vara upptagen där ett tag framöver. Resten av kusten ligger fri. Utifrån detta drar jag slutsatsen att, trots att vi riskerar avslöja en del brister och styrkor i våra förmågor, är det så oerhört många andra avgörande faktorer som redan är kända, att det inte menligt skulle skada återstoden av vår förmåga.

  Men, viktigast av allt. I vårt kritiska läge är det av allra största vikt att återigen få allmänhet, politik och media att få en ökad förståelse om verkligheten.

  SvaraRadera
 36. Ser att jag är censurerad för att jag pekar på den uppenbart amatörmässiga mediehanteringen. So be it - ditt problem Skipper, nu när du tagit steget ur skuggorna är att du har chefernas ögon på dig - så var det inte förut. Ett annat problem - den kritik jag framför är allmän och delas även av högre chefer inom försvarsmakten samt myndigheter. Ska vi kunna hantera ryssen så måste man vara bra mer intelligent än så här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Censurerad är man när hela eller delar av det du skriver är bortplockat. Inget av det du skrivit är bortplockat så vad du syftar på är synnerhet oklart!

   Radera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna