22 april 2012

Föredömligt av arméinspektören - men vad kan marininspektören göra?

Vår arméinspektör Bernt Grundevik har enligt Wiseman som företrädare för arméstridskrafterna tagit föredömliga initiativ i syfte att öka svensk försvarsförmåga. Detta dessutom i ett enligt utsago, kostnadsneutralt förslag.

Vad skulle då marininspektören kunna vidta för åtgärder, eller rättare sagt föreslå, för att öka den marina försvarsförmågan i likhet med vad AI nu har gjort?

För flottans del är det inte lika enkelt. Armén kan alltid plocka fram lite förrådsställda stridvagnar, vilket är bra. Men inom flottan finns det i dag inga fartyg som bara ligger och väntar på att börja användas. Förvisso finns det två korvetter av Göteborgsklassen i malpåse (Göteborg och Kalmar) men dessa två är redan nu planerade för att modifieras och skall på sikt ersätta de mindre Bevakningsbåtarna typ 80.

Mer materiel finns alltså inte att plocka fram. Att köpa nytt blir inte kostnadsneutralt så det är i detta resonemang med andra ord inget alternativ. På samma sätt är inte heller bättre bestyckning (sensorer och vapen) inte heller ett alternativ då det inte finns någon sådan materiel föråddsställd.

Det som möjligen skulle kunna göras är att ånyo se till att fullt ut plocka fram minsystem M9 och RBS-17 inom amfibiesystemet, börja använda (utbilda ,bemanna och öva strid med) den stora båtparken av Strb 90 som är upplagda på land vid f.d. 11. helikopterdivisionen på Berga? I detta ämne har säkert någon klok amfibieofficer bättre kunskap att dela med sig av.

För att öka försvarsförmågan inom flottan så är sannolikt det enda konkreta att göra att bemanna upp de befintliga fartygen fullt ut så att man kan öva utan de stora vakanser som nu råder. Att återuppta övningar i kvalificerad strid mot en högteknologisk motståndare är nästa självklara steg för att öka försvarsförmågan.

I övrigt så är bedömningen att MI kommer att ha svårt att föreslå några andra konkreta åtgärder i likhet med vad AI kan göra. Konkreta idéer i detta ämne skrivs med fördel i en kommentar till detta inlägg.

8 kommentarer:

  1. Du har ju 4st. GBG-korvetter som ska bli 2st. Kalmar-vedetter (GBG & KMR) samt Gävle-korvetter (GLE & SVL) samtidigt som man tar korvetter av typ Stockholm, senare även Bevakningsbåtar Typ 80, ur bruk.

    Sen är det ju svårare för marinen då mycket är gammalt och måste bytas ut. Carslkrona, Trossö och Orion ska ju planerat ersättas av ett fartygssystem, L10. Därtill finns det planer på patrullfartyg som ska ersätta GLE-korvetterna under 20-talet. Kanske även nya stora ytstridsfartyg i form av YSNY? Inte så mycket som går att spara på där.

    Misstänker att det inte heller skulle bli billigare särskilt mycket billigare att anskaffa fler Visby-korvetter för att ersätta GLE-korvetter & KMR-vedetter samt avskaffa behovet att större ytstridsfartyg, för att endast ha ett system att utbilda på och ha i drift när det kommer till ytstrid och bevakning. Däremot skulle man få avsevärt större försvarsförmåga med 8-9st. VBY istället för 5st. VBY, 2st. GLE, 2st. KMR och eventuellt YSNY.

    SvaraRadera
  2. Tyvärr ser det fortsatt mörkt ut för marinen, det enda som är säkert är att ett antal gamla fartyg kommer att skrotas/säljas och det enda nya som regeringen godkänt är Orion Ny. L10 mfl är synnerligen osäkra projekt, där de flesta aldrig kommer att nå fram till anskaffning.
    /Lasseman

    SvaraRadera
  3. Vad tror ni om att bestycka isbrytarna och kustbevakningens fartyg med luftvärn, närskydd och några fartygspjänser?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det måste ju vara väldigt svårt då det är helt andra myndigheter som, vad jag vet, inte har de mandat som Försvarsmakten har gällande bruk av vapenmakt och våld.

      Radera
  4. Eftersom det är antalet kölar som i någon mening definierar "flottans" förmåga finns i det korta perspektivet möjligheten att iståndsätta Arholma och Landsort. Inte som minjägare, utan som "vedettbåtar". Man bör överväga att överföra även Stockholm /Malmö till vedettbåtsbeståndet när de ersätts av Visby-korvetter...
    Om man är klok kan man behålla vissa system intakta så att de lätt kan återta t ex robotförmågan.
    Den stora effektökningen får man om man frångår IO14 och tillåter dubbla besättningar på de kvalificerade fartygen... Mer tid till sjöss helt enkelt!
    /
    Icebreaker

    SvaraRadera
  5. Skandal att KB och flottan är åtskilda, de borde dela fartyg.
    Dvs. bevakningsfartyg kan lika gärna byggas gemensamt och de stora miljöfartygen kan redan från början utrustas med extra lednings och luftförsvarssystem och minläggningsförmåga.
    Då kan flottan fokusera på ytstrid, ubåtar och stödsystem till dessa + minröjning när det kommer till anskaffning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som i Danmark; där är KBV & SjöBev uppgifter sammanslagna, och bemannas dessutom av Hjemmevaernet, vilket ger MYCKET mer sjötid per lönekrona. Det finns gott om f.d. sjömän som gärna tar en törn ombord. Se där en effektiviserings- och besparingsidé, som dessutom knappt kostar något i investering!
      / Gnisten

      Radera
  6. Ja vad kan MI egentligen göra? Har inte så bra koll på flottan så vore intressant om du kunde göra en lista på ett liknande förslag som AI som inte kostar pengar eller väldigt lite för ökad förmåga att försvara Sverige med nuvarande medel.

    SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna