5 juni 2012

Interpellationsdebatt i riksdagen angående AI förslag om en slagkraftigare armé


Under dagen har en interpellationsdebatt rörande armeinspektörens förslag till en bättre och mer användbar armé för nationellt behov pågått i riksdagen. Tyvärr verkar (som vanligt när försvarsfrågor avhandlas) riksdagen vara mer eller mindre tom...

Försvarsminister Karin Enström är uppenbart inte imponerad av förslaget och vill som nuvarande inriktning anger istället se en armé med en förskjuten tyngdpunkt från tyngre till lättare förband som kan operera i och bortom närområdet.

Fömin är orolig för en ev. återgång till det som fanns förut, vilket enligt Fömin var ett förrådsställt invasionsförsvar med förband som bara finns på papperet och med icke övad personal.

Slutsatsen från debatten är nog den att Karin Enström inte tycker AI förslag om tyngre och slagkraftigare arméstridsförband var särskilt bra. Något hon troligtvis börjar bli relativt ensam om...

Se även: helagotland

Se debatten här.

10 kommentarer:

 1. Märkliga känsla som infinner sig. Är hon inte intresserad av att skapa ett försvar med fårmåga? Vad är hennes agenda egentligen?

  SvaraRadera
 2. Tror så här: Enström och hennes regering har själv varit delaktig i att ta fram liggande proposition "Ett användbart försvar" http://www.regeringen.se/content/1/c6/12/29/57/853ca644.pdf

  Att frångå inriktningspropositionen innan den ens applicerats genom IO14 (trots att det nu finns bättre förslag) skulle vara att underkänna sitt eget arbete. Något sådant kommer förmodligen aldrig att ske i den politiska världen även om det är Sveriges säkerhetspolitik vi pratar om.

  Tyvärr är det nog så det hela ligger till.

  SvaraRadera
 3. Till att börja med behöver Sverige en ANVÄNDBAR försvarsminister och det brådskar! Sedan vore det också bra med en SYNLIG och HÖRBAR överbefälhavare. Försvarsdepartementet och Försvarsmakten tycks ha blivit en uppsamlingsplats för karriärister, ja-sägare och andra oduglingar. Det saknas alltså personal med RYGGRAD och kompetens.

  Flygsoldat 113 Bom

  SvaraRadera
 4. Det är tydligt att SD visar att de tar ansvar för Sveriges försvar. Synd bara att de övriga hellre stirrar sig blint på det som visat sig oförmöget att försvara Sverige och istället försöker laga detta med silvertejp-åtgärder.

  //Riksregaliet

  SvaraRadera
 5. Den politiska ledningen är lika ovillig som den militära att inse och/eller berätta för svenska folket om i vilket skick vårt försvar faktiskt är. Vi har totalt urholkat försvarsförmågan både vad avser det raka och tydliga ledarskapet som i den organisation och den materiel som vi tvingas till. Militära chefer har i alla nivåer (1.Serg - General) blivit mer politiker/diplomat i stället för att vara den fasta, trygga och stabila chef och ledare som en soldat behöver och förväntar sig.
  Det enda som faktiskt är positivt i organisation och materieltombolan är den nya personliga utrustning som börjat levereras, bra jobbat MSS! Och den enda militära chef som faktiskt tagit bladet från munnen är AI, en chef och ledare som faktiskt vill föra organisationen framåt mot den omvärldsförändring som pågår i vårt närområde. Lilla Sverige har i sin iver att vara med de stora spelarna och "lira" gjort allt för mycket, på allt för kort tid och i helt fel riktning. Ett bevis på att det börjar bli riktigt illa i Försvarsmakten är alle de erfarna, kompetenta och rakryggade officerare som nu slutar eller inget hellre vill än få ett annat jobb då dessa inte längre står ut med vartåt det barkar.

  En av alla dessa som är på väg ut...

  SvaraRadera
 6. FÖMIN kan trolla bort hela publiken med att använda ord som "insatsberedda", "hög beredskap", "slå en bataljon". Vilken fiende skulle anfalla med EN bataljon?! Men åskådarna köper sanningarna och går där ifrån med den falska insikten att allt är ok!

  SvaraRadera
 7. Hon har två val.
  1. Hon böjer sig för budgeten och accepterar detta med förklaringen att "det är regeringens vilja"
  2. Hon tar strid för sitt departement och söker pengar till div utgiftsområden.

  Nää...det funkar inte...försökte hitta ett par lämpliga alternativ för henne men det gick inte...utfallet är för enkelt att förutse....

  SvaraRadera
 8. @Mat
  "Vilken finde skulle anfalla med EN bataljon"

  Exakt vad jag också reflekterat över. Fast min kritik vänder sig mot AI eftersom det är han som har målbilden med att vi ska kunna slå en bataljon med en brigadstridgrupp.

  Den dagen, om den kommer, som en fiende väljer att sätta in markförband i Sverige så kommer man sannolikt redan ha luftherrevälde och den lilla armé vi har kommer vara kraftigt reducerad. Det kommer dessutom att vara långt mer än enstaka bataljoner som fienden sätter in. Målbilden är därmed inget som vi har någon nytta av.

  Inse att armén sedan länge, genom politiska beslut, inte längre är avsedd för uppgiften "försvar av Sverige". Det bekräftas åter av försvarsministern i debatten. Man kan tycka vad man vill om det men att med de tilldelade resurserna överhuvudtaget försöka blir bara löjligt och allt annat än trovärdigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt, vem skulle anfalla Sverige med en bataljon? Det är en infantil målbild!

   Tyvärr så lägger nu våra kära politiker ribban ännu lägre vad gäller målbild. Det är inte infantilt, det är syniskt.

   Var finns alla förnuftiga politiker?

   Radera
 9. INGET är längre dimensionerat för försvar av landet - så jag tolkar kommentarerna som att då kan vi lika gärna lägga ner rubbet...

  ...och inte bara armén.

  Snart är det dessutom slut på tiden då landets markförband enkom var till för att i grupp jaga beväpnade bönder i långtbortistan...

  ..så vad ska vi göra med dem sen?

  Nu är jag inte lika pessimistisk - två slagkraftiga brigader kan åstadkoma en hel del, och man gapar aldrig över större minsbit än man kan svälja - för då sätter man i halsen.

  Dessutom har det ju visat sig att även beväpnade bönder kan få supermakten på fall - så man ska nog inte ta i så man spicker när man sablar ner AI.

  Förr hade vi ett system som var dimensionerat för rätt uppgift - kanske med brister, men beredskapen då var betydligt bättre än idag!

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna