27 juni 2012

Visbyprojektets viktigaste milstolpe avklarad - robotskott!


ÄNTLIGEN!

HMS Visby genomförde i dag den 27/6 det första provskottet med RBS-15 MkII till sjöss.
Under perfekta väderföhållanden kunde skottet genomföras i Hanöbukten.
Just den här nyheten har väldigt många väntat på väldigt länge och just den här bloggen har legat i beredskap HÖG med tubluckorna öppna och väntat på den här mycket glädjande nyheten under lång tid.

Se mer info samt en video från skottet på FMV.se
Se även mer på marinbloggen samt Försvarsmakten.se

Allan Widman har från politiskt håll varit mycket engagerad och pådrivande i just denna fråga och har vid ett flertal tillfällen ställt skriftliga frågor 1 2 3 till f.d. försvarsminister Tolgfors. Se hans kommentar om skottet

Ett stort GRATTIS till FMV, SAAB och Kockums som med gemensamma krafter äntligen lyckats genomföra detta provskott, och ett särskilt grattis till FC VBY med besättning som fick förmånen att genomföra detta viktiga skott, till och med den allra viktigaste milstolpen för detta projekt!

19 kommentarer:

 1. Hur går det med möjligheten att landa med HKP ombord? Luftvärn? Blir dessa korvetter nånsin helt funktionsdugliga, dvs kan både försvara sig själva men också anfalla fienden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Luftvärnsrobot har inget med de uppgifter dessa fartyg konstruerades för att lösa.
   I en duellsituation med en motståndares ytstridsfartyg och ubåtar har Visby konstruerats för att vara maximalt effektiv - att inte synas, inte höras och upptäcka och bekämpa motståndaren först.

   Den påverkan på luftrummet en luftvärnsrobot medger kommer med ett pris, att fartyget måste använda sin egen radar och därmed minska värdet av konstruktionens inneboende "smyg"egenskaper

   Radera
  2. Anonym 00:08

   Du har fel, dessutom så tänker som en tekniker/ingenjör och inte som en taktiker/örlogssjöman.

   Att aktivt välja bort en LV-robot av de anledningar du ger här ovan är lika dumt som att påstå att en stridsvagn inte ska ha ett eldrör då det sticker ut och förstör kamouflaget och profilen.

   Visby är mycket riktigt byggd för att reducera signaturer. Men att tro att man lyckats göra fartyget fullständigt osynligt är naivt.

   Väljer man bort LV-robot (vilket poitikerna redan gjort åt flottan) så reduceras uppdragstyperna vilket fartyget skulle kunna nyttjas för avsevärt. Eskortuppdrag med uppgiften luftförsvar är inte att tänka på med en ett enskilt fartyg.

   Det är FC (fartygschefen) som i en duellsituation väljer när, och om han vill nyttja sin radar. Att inte nyttja sin egen radar om man är utsatt för attackflyg, eller sjömålsrobotanfall är mer eller mindre självmord. Då kan man varken nyttja eldrörslftvärn, motmedel eller den planerade LV-roboten.

   För att återknyta till din första mening så tror jag heller inte att den politiska nivån önskar att en Visbykorvett enbart ska kunna användas i duellsituation mot fi YA. År 2012 är spektrumet bredare än så, och lv-robot är ett måste. Det är därför som alla andra örlogsnationer bestyckat sina fartyg med lv-robotsystem.

   Således så måste lv-robot anskaffas snarast till svenska Visbykorvetter. Detta är även marinens tidigare uttryckta officiella önskan.

   Radera
 2. Allan har dragit med sig många att tycka att detta är den viktigaste milstolpen för Kv Visby. Självklart är den viktig! Alla inblandade skall ha all "cred" Den får dock inte överskugga alla andra utmaningar som har varit eller som kommer att komma för att leverera fartyg med kapaciteter som Kv Visby har. Förhoppningsvis får Kv Visby nu hjälpligt politiskt lugn för att köra prover och utbilda besättningar för att bli insatsklara hemma och borta i enlighet med TTEM. Det kommer att lyckas!

  M & C

  SvaraRadera
 3. Landa helikopter har redan gjorts.

  SvaraRadera
 4. Att verifieringsskjutningen av klassens huvudbeväpning Rb15 genomförs först 12år(!) efter sjösättning är inget att vara stolt över, snarare skandalöst! Är det en eller två halvtidsmodifieringar som krävts? Själv är jag likt Widman mest förbannad över huvudlösa beslut och oändliga industristödsprojekt inom FM. /Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trötsamt tjat om "industristöd", köper vi utländska vapensystem så är det lika mycket "industristöd" som inköp av svenska system.
   Skillnaden är då att alla skattepengar lämnar landet.
   Med svensk fartygsbyggnadskompetens så köper vi oss manöveringsutrymme om sämre tider kommer och de kommer att komma förr eller senare.

   Radera
 5. @Bosse
  Jag har inga problem att både vara upprörd över hur projektet genomförts (att bygga hela serien som prototyper och sedan lyfta alla till produktionsstandard under ett årtionde måste vara det absolut dyraste möjliga sättet att köpa örlogsfartyg) och vara lättad över att Marinen efter tolv år och ett liknande antal miljarder äntligen ser ut att få en helt unik resurs.

  Om Visby även i opertiv tjänst levererar alla förmågor som tänk i ett så kompakt skrov bör klassen förlängas till fler enheter.

  SvaraRadera
 6. Gustav Wasa sa...

  Tidigare svenska kustkorvetter var mindre än Visby, likväl bestyckades de med vardera åtta (8) robotar av typ RBS 15 på sina väderdäck. Tidigare generationer av svensk kustkorvett var därtill till antalet fler.

  För att bestycka de blott fem Visbykorvetterna med mindre än vardera åtta (8) robotar av typ RBS 15 krävs antingen att den marina hotbilden i Östersjön under de kommande trettio (30) åren bedöms som varande fortsatt avspänd eller att RBS 15 i framtiden huvudsakligen avses skjutas från kustrobotbatterier på Gotland, Gotska Sandön och fastlandet.

  Alternativet att det anskaffas svenska fregatter med RBS 15 (inklusive eventuell realisering av detta i enlighet med av Kockums föreslagen förlängning av befintlig konstruktion av typ Visby) bör nog hänvisas till en marin försvarsutredning (MFU) med perspektivet bortom 2050.

  SvaraRadera
 7. Gustav Wasa:
  Du är nog klok... Mängdlära i matte verkar dock inte vara din starka sida. 2 STO, 4 GBG, 5 VBY. På vilket sätt var tidigare generationer kustkorvetter fler till antalet? 5 är väl större än 2 och större än 4? Eller skall STO och GBG adderas? I så fall har du ju helt rätt. Jag delar din förmodade uppfattning att det är dags för ett marint förmågelyft (populärt i andra vapenslag) och utöka korvettserien till ca 12 enheter, vilket också bedöms kunna bidra i högre grad till försäljning på export.

  I öppna källor framgår att VBY-fartygen kan bestyckas med 8 SSM. Glöm inte att man kan ladda om också. Att ställa Rb fast på ön eller på fastland verkar fortfarande oklokt i ett svenskt perspektiv.Ombord kan de lätt omgrupperas till platser där de gör nytta. Har jag fel?

  //M & C

  SvaraRadera
 8. Gustav Wasa sa...

  Förutom aritmetik finns gramatik och ordet "generationer" är i vad som förenar dessa bägge discipliner, det som kallas för pluralformen.

  Men visst hade vi i vår örlogsflottas ytattack också ett ansenligt antal robotar RBS 15 burna av våra till robotbåtar modifierade tolv torpedbåtar av Norrköpingklassen. Klassen gick i en omgång till sjöss med fyrtioåtta robotar av typ RBS 15.

  Dessa och våra tidigare sexton patrullbåtar av Huginklass med vardera 6 st sjömålsbekämpande robot 12 ersätts också kvantitativt av Visbykorvetternas sjömålsbekämpande förmåga.

  All förnödenhetsförsörjning av örlogsflottan, även för uppgiften nationellt försvar, avses i framtiden ske från två större nya logistikfartyg till sjöss. Inga tvättbyten eller ammunitionseffekter ska lastas över kaj till stridsfartygen. Allt förs fram på köl.

  Det är min bedömning att det inte är någon nackdel om antalet laddtillfällen RBS 15 mellan logistikfartyg och Visbykorvett till sjöss reduceras genom att Visbykorvetterna under beredskap och krig bär åtta (8) istället för till exempel fyra (4) robotar av typ RBS 15.

  SvaraRadera
 9. GW: Vad jag förstår i öppna källor, så kan fartygen laddas med 8 robotar. Antar att man kommer välja beväpning efter hotbild/uppgift. Är det inte det som är hela poängen med flerfunktionssystem likt JAS och Visby? De flesta av oss hade väl hellre sett en större numerär med dedikerade förmågor, men det förefaller inte som så många vill utöka kostnaderna i samhället. Därav denna lösning. Eller?

  //M & C

  SvaraRadera
 10. Utan att gå för djupt i detaljer är det väl så att rb15 inte direkt upplevs som något större hot av de som avses som tilltänkta mål.
  Tiden verkar ha hunnit ikapp och förbi projektet. Teknikspåren börjar kännas gamla. Krig är en materielsport!

  Med tanke på att vi nog har närmare tio år kvar innan allt är på plats (eller ytbytt) så är kanske en tankepaus att föredra?

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kan väl experten berätta vilka vapensystem som upplevs som "hot" Tröttsamt kväkande av kverulanter.
   Är NSM bättre menar du? kortare räckvidd mindre sprängkraft.

   Radera
  2. Jag vet inte vad du menar med kväkande och kverulanter.
   Jag kan försäkra dig att den tilltänkta motståndaren inte på något vis är missnöjd med vårt val av robot.
   De är glada och rustar sina fartyg för helt andra typer av faror.

   Jag vet inte hur jag skall hjälpa dig att förstå men ett experttips är att kika runt lite på nätet efter öppna fakta. ”Observationsplatsen” är ett tips. Där kan du få reda lite om hur ”andra sidan” rustar och för vad från en expert.
   Att någon reagerar på medel med motmedel är en ganska vanlig modell av ”krigföring”.

   En robot som uppfattas som långsamt inkommande och presenterar sig på långt håll har man hittat motmedel till för ganska länge sedan. Titta gärna lite på hur moderna robotar fungerar när det gäller hastighet och navigering.
   Beväpnad med lite fakta i målet får du göra egna bedömningar för allt står inte på nätet!

   Lycka till och hör gärna av dig om du behöver hjälp!

   Till sist vill jag ännu en gång betona att vår eventuella motståndare på inget vis kväker eller kan betraktas som kverulant. Han agerar endast så som en motståndare förväntas göra.

   Att den svenska försvarsmakten är ”lite” sent ute med en budgetlösning är förmodligen inte mer främmande för dem än för oss själva.

   Teaterdirektören.

   Radera
  3. Jag förmodar att du menar Granit som är en överljudsrobot, dock är den många gg större och dyrare och klarar knappst att manövrera lika hårt i närheten av målet.
   En mindre robot utgör en mindre radarmåltaval och en billigare robot kan de facot införskaffas i fler ex. Att med en mindre robot bekämpa mål med flera robotar samtidigt jmf. Granit torde vara minst lika effektivt.
   Så nej, jag köper inte ditt kverulerande.

   Radera
  4. Jag tror du letar i fel ände.
   I min värld är "granit" en robot som vi skall ha respekt för. Den motståndare jag tänker på har nämligen roboten i fråga och behöver nog inte tänka på motmedel mot den.
   Titta istället på vad vår motståndare förbereder sig för typ av inkommande? I hans värld tillhör vi NATOmotståndaren.

   Läs gärna också vad FM själva anser om RB15 och dess "bäst före datum" i BU12. Där kveruleras det!
   I augusti 2012 fyller systemet 30 år!! Det är kväkande fakta.

   Krig är en materielsport och vara tvåa duger inte.
   Rb15 är inte ens på poängplats så varför lägga ner så mycket tid (tolv år)på utveckling och mängder av skattepengar på något som FM själv anser vara omodernt?

   Höj blicken och titta framåt (10-15 år)och fastna inte i historien.
   Det finns mycket "robotgodis" att hitta på nätet som får vår rb15 att framstå en Volvo 240 av 1982 års modell.

   Lycka till i ditt letande!

   Teaterdirektören.

   PS. Om jag inte minns fel hade Skipper en serie inlägg som hette Svensk sjömålsrobot del 1-3. Där kanske finns något matnyttigt som inte kväker och kverulerar??

   Radera
 11. "En sådan seger till och jag är förlorad". Att Visby skjutit en Rb15 är självklart mycket bättre än om inte, men bland svenska stridsfartygsprojekt är Visby alltjämt på ohotad förstaplats bland fiaskon. "All six will be operational by the end of 2005" hette det i en reklamfilm för numera rätt länge sen. Pinsamt.

  SvaraRadera
 12. På Visby-korvetten finns ett triangelformat "fönster" strax bakom kanontornet på båda sidorna -
  vad är det? Någon som vet?

  Marinintresserad

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna