11 september 2012

Allt på en gång - En sammanfattning av läget

Den 10 september 2012 kommer nog att gå till historien som en märklig dag. Dels då delar av Försvarsmaktens personal börjat inse vad omstruktureringen kommer att innebära, och dels som dagen då försvarsbloggar, i synnerhet Wiseman´s Wisdoms blev en officiell kanal för att få ut budskap på bred front. Något som förmodligen hade varit helt otänkbart för 5 år sedan.

Det hela börjar med att försvarsbloggen Cynismer i fredags publicerar de första konkreta fakta från konsekvenserna av omstruktureringen. Där finns många delar som till en början känns mer eller mindre overkliga. Strax därefter så publicerar Wiseman ett gästinlägg i form av ett öppet brev till ÖB Sverker Göransson. Brevet är skarpt formulerat och uppmanar bland annat ÖB att avgå.

Under dagen så publiceras ytterligare ett gästinlägg hos Wiseman. Den här gången författat av Officersförbundets ordförande Lars Fresker där han ger sin syn på omstruktureringen och avslutar brevet med att uppmana alla medlemmar (officerare) att fundera över om en strejk kan vara ett alternativ. Detta fångas omgående upp av SvD ledarredaktion, och det skulle vara förvånande om inte TV har detta som en huvudnyhet i morgondagens TV-sändningar.
"Men till dess tycker jag att ni medlemmar, speciellt ni som INTE är mest upprörda just nu, bör fundera på om ni kan tänka er att strejka för att bevara för det militära kollektivet viktiga värden?" - Lars Fresker  
Rösterna höjs nu över att ÖB Sverker Göransson är helt osynlig i denna turbulenta tid. Försvarsmakten är snabba att replikera och ÖB skriver omgående ett svar på det öppna brevet som även detta publiceras på en av de tidigare så förhatliga försvarsbloggarna - Wiseman´s Wisdoms. Regissören till det faktum att ÖB svarar så snabbt och jordnära får nog med stor sannolikhet tillskrivas informationschefen Lagersten (Skippers egenhändiga analys).

Var den här historien kommer att sluta är svårt att bedömma. Strejk ser jag mer eller mindre som otänkbart. Detta då en strejk måste ha ett tydligt mål som är möjligt att uppnå, ett så kallat "endstate". Vad skulle syftet med en strejk i detta läge vara? Den frågan måste Lars Fresker och officersförbundet svara på innan han drar detta vidare.

Avslutnigsvis så "stjäl" jag en kommentar från WW då den kanske är mer sann än vi bara kan ana.
Men jag knäckte just koden. Det som sammanbinder PRIO och omorganisationen. "Alla" nuvarande plutonchefer har ju klagat på den arbetsbörda som PRIO innebär. Nu med det "nya" så placeras alla IT-hungriga Fänrikar på den platsen. De kommer inte ha tid med något annat än att planera och administrera. Detta ger följdaktien att utbildningen måste skötas av StfC.  Man gör alltså 2 flugor på smällen med den lösningen...
Fortsättning lär följa....

Uppdaterat 120911 kl0830
Göran Pettersson (m) kommenterar händelserna på sin blogg och han skriver bl.a. att det behövs mer av strategiska överväganden och mindre av förenklade ordväxlingar om vem som har helt rätt.

5 kommentarer:

 1. Jag tycker nog att ÖB också ska få lite mer cred än han får. Han har onekligen stake och är villig att gå i polemik med politikerna så långt det går.

  Att han anses osynlig har jag aldrig förstått på annat sätt än att alldeles för många har fallit in i mediatänket där man måste synas för att verka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är tvådelad.

   Jag instämmer helt och fullt i att ÖB "tagit striden" mot politikerna. kanske mer än tidigare ÖB gjort. Senast i samband med årets Almedalenvecka. För detta har han fått mycket beröm, även här.

   Däremot är ÖB väldigt osynlig inom Försvarsmakten. Det räcker inte att bara synas i media och diskutera med den politiska nivån. ÖB måste visa sig mer ute bland fotfolket och lägga örat mot rälsen och känna av läget och stämningen bland sin personal. Där anser många att det brister i dag.

   Radera
 2. Tyvärr har hela frågan om FM hamnat i mediaskugga av frisläppandet av de i Etiopien fängslade journalisterna. Ska bli spännande och se vad media kommer att gå ut med när jounalistspåret är uttömt?

  SvaraRadera
 3. Anmärkningsvärt är att ÖB väljer att adressera sin personal via en anonym blogg - istället för att vara synlig på de "inre linjerna" !

  Onekligen ett trendbrott i militärt ledarskap...

  SvaraRadera
  Svar
  1. ÖB´s svar framgår såklart också via Försvarsmaktens hemsida (Försvarsmakten kommenterar)

   Radera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna