21 oktober 2012

Försvarsminister Karin Enström (m) i P1 lördagsintervju


Försvarsminister Karin Enström (m) intervjuades i går kl 12.55 i Sveriges Radios P1 av Tomas Ramberg. Lyssna på hela intervjun här.

Två saker kan man säga om intervjun. För det första så anser jag att fokus på intervjun var mycket skev. Merparten av tiden ägnades åt att diskutera turerna runt den så kallade "vapenfabriken" i Saudiarabien som tvingade förre försvarsministern Sten Tolgfors att avgå. Att Karin Enström som tillträdde efter att detta uppdagades inte skulle kunna / inte vill svara på några frågor är rätt uppenbart.

Att inte Tomas Ramberg valde att fokusera på försvarsfrågan, d.v.s. sådant som rör Försvarsmakten får anses som underkänt. Med tanke på alla problemområden som finns inom Försvarsmakten så borde Ramberg gjort sin hemläxa lite bättre och ställt frågor om försvarsanslag, personalförsörjning, materielförsörjning, finansiering av JAS 39E, omvärldsläget, Rysslands förmågeuppbyggnad, försvarsberedning, statssekreterargruppen osv, osv...

Bortsett från detta så gjorde tyvärr även försvarsminister Enström en svag insats. Hon svarade, enligt sin tidigare vana trogen, inte på särskilt många frågor. Hon undvek i stort sett alla frågor genom att hävda att hon inte vill kommentera än det ena, än det andra, vilket fick hela intervjun att upplevas som näst intill pinsam. Kritiken lät inte vänta på sig. Här är ett utdrag från twitter i direkt anslutning till att intervjun avslutades. Karin Enström har tyvärr lite att jobba på när det gäller att framträda i media.

Maria Abrahamsson ‏@M_Abrahamsson
Nej, försvarsministerns svar i Ekots lördagsintervju duger inte. I alla fall inte för oss väljare som är normalbegåvade.

Peter Wolodarski ‏@pwolodarski
Jag vill "inte recensera" försvarsminister Karin Enströms framträdande i Ekots lördagsintervju. "Svårt för mig att kommentera".

Peter Wolodarski ‏@pwolodarski
Plågsamt att lyssna på ministrar som är så dåliga på att svara på raka frågor. Det är "bedömningen".

Ulf Kristofferson ‏@U_Kristofferson
Moderaternas strateger måste ha vridit sig i plågor när de hörde#lördagsintervjun. #svpol

Anders Lindberg ‏@anderslindberg
Lyssnat på lördagsintervjun med försvarsministern samtidigt som jag borrat i en vägg. Tveksamt vilket som var mest upplysande. #svpol

Jenny Nordberg ‏@nordbergjenny
Karin Enstrom bor krava pengarna tillbaka fran katastrofal medietranare, #lordagsintervjun gar INTE ut pa att undvika samtliga fragor #svpol

Staffan Dopping ‏@sdopping
Sannolikt djupt obehagligt för många hederliga anställda i Försvarsmakten när den politiska ledningen slingrar och duckar så här #svfm.

Staffan Dopping ‏@sdopping
Det är något i Sveriges försvarspolitik som gör det (uppenbarligen) omöjligt att ge begripliga svar på naturliga frågor. #lördagsintervjun

Erik Lagersten ‏@lagersten
Konstaterar av Ekots lördagsintervju att #föpol består av 15% #föpoloch 85% vapenexport.

Freddy Lundmark ‏@FreddyLundmark
Varför ägnar man i #lördagsintervjun så mkt tid åt vapenexport - hela#svfm håller ju på att kapsejsa. Debattera det!! #frustration

Olle Wästberg ‏@OlleWstberg
När Niklas S frågat försvarsmin i Visby undrade jag hur det gått."Hon medgav till sist att hon var minister." #lördagsintervjun. #svpol

Media:
SR
Expressen
Aftonbladet
SvD
Nyheter 24

10 kommentarer:

 1. Tyvärr handlar detta om M nuvarande inställning till Försvarsmakten och den inslagna vägen. Man vill helt enkelt inte prioritera en sådan här "mossig" fråga , detta hör ju de gamla moderaterna till.

  SvaraRadera
 2. Dopping, som ju fick sparken från FM när han la 1,6 miljoner på en ny logotyp skall väl ändå vara lite försiktig i uttalanden om "hederliga anställda i FM".

  SvaraRadera
 3. Anonym 14:50

  Du har helt fel. För det första fick inte Dopping sparken, han gjorde ett bra jobb i en hopplös situation. Han insåg i tid att det inte skulle fungera. FM logga var en utmärkt symbol för FM och staten Sverige synd att inte Armecheferna förstod bättre.

  SvaraRadera
 4. Så vi skulle förkastat regementsfanor, förbandsloggor etc? Varför? Är väl illa nog att man mist sin kungl titel

  SvaraRadera
 5. Måste säga trots att jag gillar Karin (som gammal KA officer) att detta inte var den bästa intervjun jag hört. Ramström är riktigt duktig. Gillar hans tydliga stil. Det borde vara rätt enkelt att gissa vad han skulle skjuta in sig på och förbereda sig därefter.

  SvaraRadera
 6. Dopping fick inte sparken och Tolgfors avgång var planerad sedan länge...jo man tackar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hördu, Anonym. Ägna gärna debattutrymme åt väsentliga frågor. Men påhitt och lögner för inget gott med sig. Jag fick inte sparken. I september 2008 meddelade jag att jag önskade sluta, vilket var nästan tre år efter att frågan om logotypen var aktuell. Hoppas att fakta spelar någon roll för dig, för en majoritet gör det nog det.

   Radera
  2. Bra och tydligt klarläggande Staffan.

   Radera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna