31 oktober 2012

Dagens försvars- och säkerhetspolitiska händelser

Regeringen meddelar i dag genom ett pressmeddelande att man kommer att deltaga i NATO krishanteringsövning CMX 12 i mitten av november där alla de 28 NATO-länderna deltar. Sverige och Finland deltager i övningen som partnerländer "eftersom delar av det fiktiva övningsscenariot utspelar sig i vårt geografiska närområde". Övningen, som är en stabsövning på politisk/strategisk nivå, kommer enligt försvarsdepartementets pressmeddelandet att genomföras "enligt vår säkerhetspolitiska linje".

Det sistnämnda är extra intressant, för vad innebär egentligen den svenska säkerhetspolitiska linjen?

Man kan med detta i minnet titta på den andra säkerhetspolitiska händelsen från dagen där Sverige genom regeringen i dag svarat ja på Islands förfrågan om att skicka svenskt flyg för att deltaga i en NATO-insats över Island. Något som kommer att ske först under inledningen av 2014. Med vilka enheter och i vilken omfattning Sverige ska deltaga framgår inte i pressmedelandet, men med största sannolikhet handlar det om JAS 39 Gripen precis som Wiseman skrivit om i ett tidigare inlägg, och här kommer det intressanta.

Regeringen medger inte att Sverige deltager inom ram för uppgiften air policing där även vapeninsats, eller vapen som tvångsmedel kan förekomma. Nej, statsminister Reinfeldt är tydlig i sin ståndpunkt att Sverige enbart deltar inom ramen för uppgiften "air surveillance" (luftrumsövervakning),  i värsta fall med obeväpnade flygplan. Det andra får någon annan (NATO) ta hand om. Detta skulle innebära en insats i samma anda som tidigare över Libyen där riksdag och regering beslutade att uppgiften enbart fick vara spaning och absolut inte jakt eller attack, d.v.s. situationer där aktiv vapeninsats förekommer.

Om vi med de politiska förbehållen runt den kommande instasen över Island återvänder till CMX 12 så kan vi konstatera att Sveriges deltagande vid motsvarande övning förra hösten (CMX 11) ledde till en oerhörd storm i ett vattenglas. Då handlade det hela om att Sverige enligt medias beskrivning, förnekade att man närmande sig NATO, och att Sveriges fiktiva bidrag till scenariot hemligstämplades. I övningen förra året så förvånade Sverige många genom att sätta in en större styrka än något annat NATO-land själva gjorde. Tre av flygvapnets fyra stridsflygdivisioner sattes in beväpnade med RBS-15F mot en av det "fiktiva" landet Vinlands avgörande punkter, i detta fallet den marina logistikkedjan, och på det sättet avgjort det hela.

Det svenska agerandet vid CMX 11 får enligt undertecknad ses som mycket positivt då man agerat kraftfullt och framförallt lojalt mot grannlandet Norge, och helt i enlighet med den antagna solidaritetsklausulen. Det märkliga är att regeringen försökte dölja deltagandet, och hemligstämplade uppgifterna om vilken avgörande roll Sverige hade haft i spelet. Med detta tydliga svenska ställningstagande i en fiktiv situation ter sig försiktigheten, och det absoluta beskedet att inte deltaga inom ramen för uppgiften air policing över Island något märklig och kan till viss del tolkas som att man levererar dubbla budskap beroende på om det antingen är övning eller skarpt läge.

I övrigt har Cecilia Widegren under dagen levererat ytterligare en propagandaartikel över försvarsberedningens arbete och skriver bland annat i artikel att "vissa menar att jag borde skaffa klippkort på flyget till Moskva."
Ett uttalande som jag gärna hade sett en förtydligande förklaring till.


I samma ämne: Försvar & Säkerhet (angående air policing)
Media: SvD1,2NA, Expressen

3 kommentarer:

 1. Jag har börjat ana en tendens hos de politiker som åker österut och av vad de skriver att de verkar bli "alldeles till sig" av vad de får veta och tror på allt. Som om att "den stora grannen" säger allt som är sant och alla andra ljuger.
  Jag litar inte på dessa politikers vilja att gå opåverkade från dessa möten och på deras ambition till att se saker klarsynt och nyktert och med öppna ögon!

  SvaraRadera
 2. Klippkort? Enkelbiljett vore bättre...

  SvaraRadera
  Svar
  1. @ Edis
   Exakt!
   Flygsoldat 113 Bom

   Radera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna