18 oktober 2012

Abdirizak Waberi (m) ansvarig för Försvarsmaktens utbildningsfrågor


De nya moderaterna fortsätter att överraska de mest inbitna moderata väljarna. Inte nog med att partiet på många sätt svikit sina tidigare värderingar och ståndpunkt i de allmänna försvarsfrågorna, i synnerhet när det gäller prioriteringen av Försvarsmaktens ekonomiska anslag. Man överraskar även med att sätta en person med högst kontroversiella värderingar på valbar plats till riksdagen för att sedan blir invald i i riksdagen. Den person inlägget kommer att avhandla är Abdirizak Waberi som inte bara är riksdagsledamot utan även är ledamot i försvarsutskottet.
På Nya Moderaternas egen websida presenterar han sig själv så här.
Abdirizak Waberi, Göteborg 
Jag sitter i försvarsutskottet och arbetar främst med frågor rörande landets säkerhet och vårt deltagande i internationella kriser. Samtidigt som jag är intresserad av utrikesfrågor som också är förknippade med våra internationella engagemang.


Vem är Abdirizak Waberi?
Waberi är för de flesta en relativt okänd man med muslimskt ursprung, född i Somalia 1966. Han har bland annat tidigare varit rektor på den muslimska friskolan Römosseskolan i Göteborg. Han är sedan 2010 riksdagledamot för moderaterna och har där även fått uppdraget som suppleant i försvarsutskottet.

Då Waberi själv presenterar sig med att "främst arbeta med frågor rörande landets säkerhet" så har jag även undersökt vad han har sagt och gjort i riksdagen. Där kan man konstatera att hans arbete som redovisas sedan 2010 omfattar 11 motioner och att Waberi aktivt deltagit i två debatter i kammaren. Inget av detta har på något sätt berört försvars- eller säkerhetspolitik!

Waberis kontroversiella åsikter?

I egenskap av rektor och förebild för Römosseskolans elever intervjuades Waberi 2006 av tidskriften Ottar. I intervjun uttalar Waberi sitt stöd för konservativa muslimska uppfattningar om män och kvinnors olika skyldigheter och rättigheter. Waberi anser bland annat att män har större sexdrift än kvinnor och att kvinnor som inte följer de muslimska klädreglerna skapar "oro" i samhället. Han säger där också att en man kan få ha fyra fruar och att han kan få slå sin fru om hon är otrogenWaberi anser själv att han är misstolkad i intervjun.
Waberi blev likaså uppmärksammad i Sveriges Televisions dokumentär Slaget om muslimerna 2009 (finns klipp att se på youtube) där han bland annat uttalande att han vill leva i en islamisk stat i vilken politiken styrs efter koranen och att ungdomar inte får skaffa sig pojk- eller flickvän samt dans och popmusik ska undvikas.
Skolinspektionen har varit mycket kritisk mot Waberi och hans friskola. Se artikel och lyssna på ett repotage i SR EkotExemplen i rapporten handlar bland annat om lärare som är fysiskt hårdhänta mot elever och att de blundar för att pojkar kränker flickor på skolan.
Moderaterna har kritiserats hårt för att ha släppt in en man med dessa åsikter i riksdagen. Den mest läsvärda artikeln är skriven av en muslimsk kvinna som ifrågasätter starkt "varför moderaterna har släppt in en medeltidsprofet i riksdagen?" Läs den mycket intressanta artikeln här.

Varför ett eget inlägg om Abdirizak Waberi på en försvarsblogg?
Waberi kommer enligt uppgift att genomföra ett förbandsbesök i Karlskrona tillsammans med moderata partikollegan och ledamoten i försvarsutskottet Annicka Engblom. Anledningen är att Waberi i den moderaterna gruppen är ansvarig för Försvarsmaktens utbildningsfrågor och har för avsikt att besöka alla försvarsgrenar!
Waberis tidigare uttalade åsikter går i många fall stick i stäv mot den värdegrund som Försvarsmakten representerar. Att moderaterna placerar Waberi, med en mycket märklig och kontroversiell kvinnosyn, som ansvarig för Försvarmaktens utbildningsfrågor anser jag vara fullständigt ogenomtänkt. Försvarsmakten utbildar personal som sedan riskerar sitt liv i Afghanistan för att där värna om mänskliga rättigheter där man bland annat agerar mot förtrycket av kvinnor och framför allt, verkar för att stärka kvinnornas roll i det muslimska samhället.
Man kan även fundera på hur Waberi ser på Försvarmaktens nyinrättade gendercentrum? En annan fråga man kan fundera över är hur Waberi ser på det faktum att Försvarsmakten har många kvinnliga anställda, såväl civila som officerare, soldater och sjömän som verkar och lever mycket nära varandra. Hur ser Waberi på en kvinnlig officer med muslimsk bakgrund som tjänstgör på ett örlogsfartyg och där delar hytt med en manlig kollega?
Det finns en mängd aspekter på frågan om huruvida Abdirizak Waberi är ett lämligt val för att företräda moderaterna i frågor rörande Försvarsmakten och utbildningsfrågor. Vidare så kan man fundera på hur högt prioriterad Försvarsmaktens verksamhet är i moderaternas ögon i och med tillsättningen av Waberi i försvarsutskottet kopplat till kunskap inom politikområdet.
Det vore även intressant att höra vad partikollegan Annicka Engblom, som enligt uppgift ska ledsaga Waberi vid förbandsbesöket, anser i frågan om Waberis lämplighet för uppgiften kopplat till hans åsikter och bakgrund? Det finns helt säkert olika uppfattningar rörande Waberi, men som vanligt brukar regeln - ingen rök utan eld - vara ett bra riktvärde. Jag vill även förekomma eventuella rasistiska/icke rumsrena kommentarer. Dessa kommer inte att publiceras! Sakfrågan får självklart gärna kommenteras.

25 kommentarer:

 1. Intressant. Vet ingenting om denne Waberi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte i klass med tv-licensskolk kanske men ändå:
   http://sparsamtleverne.blogspot.se/2010/03/som-man-baddar-far-man-ligga.html

   Radera
  2. Abdirisak Waberi - Islamist i Sveriges riksdag - Ett sammanfattande porträtt

   http://www.youtube.com/watch?v=wNDeeoUNvAk&feature=player_embedded

   Radera
  3. Valde att inte länka till detta klipp i inlägget då texterna sim lagts in kanske inte är helt objektiva samt att det i slutet av klippet kan misstänkas vara sammanställt av SD sympatisör.

   Radera
  4. Det är inte enkelt att hitta helt objektiva källor i dagens Sverige. Varför rapporterar inte media mer om personer som Waberi?

   Radera
  5. För att det är PK att stödja islamisering och en majoritet av journalisterna är miljöpartister och vänsterpartister.

   Radera
 2. Ja, intressant. Hur tänkte dom nu???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Politiker kan inte tänka

   Radera
 3. Synnerligen beklämmande.

  SvaraRadera
 4. Att det är Svenska värderingar som skall gälla i Sverige är självklart, Waberi verkar ej dela vissa av dessa. Detta blir så klart ett problem för trovärdigheten hos M. Waberi har såvitt jag vet inte tagit avstånd från sina tidigare uttalanden.

  SvaraRadera
 5. Jag blir uppriktigt deprimerad. Så många år som vi har tjatat om just den här karln på just den här positionen, och ändå så har de som bäst behöver veta det uppenbarligen missat det. Vi behöver jobba med vår kommunikation, märker jag.

  Moderaterna kan inte ha trott på allvar att han skulle komma in, men de gjorde ett så bra val att han kom in och då sattes han på ett ställe där han garanterat aldrig skulle hamna i rampljuset i massmedia - försvarsutskottet.

  Fast lite skumt är det - Waberi fick det femte moderatmandatet i Göteborg och M fick fem mandat där förra valet också. De borde ha räknat med det, men samtidigt så framstår det som ett så uppenbart olämpligt val. Jaja, vi får väl aldrig veta.

  SvaraRadera
 6. Som jag skrev på Wisemans...

  De Nya moderaterna börjar närma sig Partiet i Orwells 1984

  Och det verkar som om de har anammat den sista delen av Partiets slagord som rekryteringskriterium för Nya moderaternas försvarspolitiker:

  Okunnighet är styrka.

  SvaraRadera
 7. Kul att någon drar upp detta till ytan igen, är fortfarande besviken på moderaternas flathet i denna fråga och har varit sedan "Slaget om muslimerna sändes".

  Fast vem vet om någon kan få fram uppgifter på att han fusket med tv-licens så kanske han kan få avgå..

  SvaraRadera
 8. Det kan nog vara så att det är helt medvetet att välja herr W. Med tanke på muslimska staters frammarsch när det gäller tex att köpa försvarstjänster så är det nog en bedömning från herr Borg/Reinfeldt att maximera försäljning av dessa produkter. Vad våra försvarsministrar mm tycker är nog inte intressant...
  Att det sedan ger en minst sagt otrevlig smak av att offra våra ideal mot medeltida ideal verkar inte vara något att bry sig om....

  SvaraRadera
 9. Besviken reservofficer, fd moderat19 oktober 2012 kl. 13:39

  Att denne man överhuvudtaget sitter i riksdagen är skrämmande. Förklaringen är troligen Göteborgsmoderaterna försöker fiska röster hos den del av befolkningen som har somaliska rötter. Ungefär som Ilmar Reepalus antijudiska uttalanden kan spåras i en rädsla att förlora muslimska röster.

  Saken blir än mer skrämmande när man läser Bahareh Anderssons artikel i GP. Hon har uppenbarligen försökt få en förklaring till varför moderaterna har satt upp Waberi på valbar plats, men inte fått något svar. Detta är något som medierna borde följa upp, men det kommer inte att ske, eftersom alla är livrädda för att bli anklagade för rasism. Risken att bli anklagad för det är uppenbarligen större än oron över att vi har en lagstiftare som t ex tycker att det är ok att en man brukar våld mot sin kvinna och att homosexuella inte ska få finnas.

  Detta är ett lågvattenmärke utan like.

  SvaraRadera
 10. Såsom "etnisk svensk i mitten av livet", så känner jag lite uppgivenhet att Besviken reservofficer säger det bra:
  "Detta är något som medierna borde följa upp, men det kommer inte att ske, eftersom alla är livrädda för att bli anklagade för rasism. Risken att bli anklagad för det är uppenbarligen större än oron över att vi har en lagstiftare som t ex tycker att det är ok att en man brukar våld mot sin kvinna och att homosexuella inte ska få finnas."

  SvaraRadera
 11. Att Waberi inte bör ges offentliga uppdrag på denna nivån är i min värld en självklarhet. Det är tydligt bortom alla tvivel att denne riksdagsmans främsta trohet ligger hos vårt statsskick, våra medborgare som helhet eller våra allmänt vedertagna värderingar.

  Tyvärr, eller hur man nu ska uttrycka sig, lever många i ovisshet om att denne man och därmed hans värderingar representeras i vår riksdag. Det är förståeligt att varken media eller politiker vill lyfta fram att vi har en radikalt religiös fundamentalist invald, men inte försvarbart.

  I detta fall handlar det om en man som företräder en liten, men växande, del av befolkningen och slår vakt om dessas särintressen. När detta går på kollisionskurs med majoritetens uppfattning om hur ett land bör styras blir det ytterst problematiskt.

  Häri ligger en av demokratins svagheter - hur gör man med demokratiskt valda tokstollar? Min förhoppning är att de grupper människor i Sverige som ser Waberis radikala islamism som en positiv faktor i vårt samhälle kommer inse fördelarna med ett modernt, öppet, jämlikt samhälle och med tiden välja att lägga sina gamla värderingar bakom sig, på historiens soptipp där de hör hemma.

  Men faktum är, att bristande integration, slapphänthet från media, politiker och myndigheter, acceptans för intolerants som denna med mera kommer att leda till enorma samhällsfriktioner inom våra livstider.

  Det enda sättet att preventivt arbeta mot ett samhälle med etnisk-religiösa-kulturella motsättningar är att bibehålla vår ekonomiska välfärd, verka för ett öppet och demokratiskt samhälle samtidigt som vi tydligt måste markera - här gäller våra värderingar och passar det inte går det utmärkt att bege sig någon annanstans.

  När jag läser igenom ovanstående ser jag ju själv hur jag låter - jag tänker att det här är tankegods som ligger Sverigedemokraterna närmast. Det är där vi är i debatten idag, och förmodligen en bidragande faktor till att nämnda parti växer så det knakar och i skrivande stund uppnått 10,1% väljarsympatier i opinionsundersökningarna.

  Den dag vi slutar vara rädda för att bli stämplade och faktiskt kan diskutera sakfrågorna utan hysteriska känsloargumet eller slentrianmässigt beskyllande för det ena och det andra kanske vi kan få till stånd konstruktiva lösningar, men riktigt där är vi ännu inte...

  - På förekommen anledning anonym

  SvaraRadera
 12. Ja....fördelen är ju i alla fall att nu slipper man misstankar om lokal patriotism som påverkar FMs utveckling..

  SvaraRadera
 13. Tips !

  Översänd FM:s värdegrund till Waberi och be honom (gärna i BLT närvaro) under sitt besök i Karlskrona göra ett officiellt uttalande om vad han anser om den....

  SvaraRadera
 14. Vem bryr sig?
  Men om politiker endast bryr sig om röster och inte brinner för Sverige är det Dax att vi låter dem veta det

  SvaraRadera
 15. Efter tron på religion kom tron på vetenskap där saker kan bevisas. Varför försöker moderaterna legalisera en medeltida människosyn? Räcker det inte med att man sänk Sveriges värnkraft till en patetisk nivå?
  Har röstat M hela mitt liv men nu är det nog!

  SvaraRadera
 16. Jag hade det tveksamma nöjet att träffa Waberi, Forsell och Engbom vid ett förbandsbesök tidigare i år. Till Waberis försvar skall jag säga att han faktiskt inte babblade värst mycket om sådant han inte förstod sig på utan istället lyssnade, detta till skillnad från Forsell som gärna delgav sin syn på saker och ting som vore det sanningen och ljuset han förmedlade. Han är otäckt lik en väckelsepastor när han får utrymme att saluföra sina nyliberala idéer. Engbom var rätt tyst så henne kan jag inte direkt recensera.

  SvaraRadera
 17. Det nya hos de "nya" moderaterna består i arrogans och inkompetens i militära frågor. Ju odugligare ur försvarssynpunkt, desto bättre ur moderat synpunkt. Valet av Waberi som försvarspolitiker är således helt i linje med valet av vapenvägrare som försvarsministrar. Medborgare som vill att Sverige skall försvaras bör rösta på andra partier.

  Flygsoldat 113 Bom

  SvaraRadera
 18. Efter att ha sett filmen på Youtube anser jag absolut att Waberi inte ska nomineras till Riksdagen. Det var för mycket "vi har rätt till" för att jag ska tycka att han är på väg att integreras i Sverige.

  För övrigt anser jag att Annicka Engblom är en riktigt bra politiker. Hon kanske borde blivit minister i stället för Enström.

  GMY

  Sinuhe

  SvaraRadera
 19. Sinuhe the Egyptian, han sitter redan i riksdagen så du kan sluta oroa dig.

  Känns som alla partierna målat in sig i ett hörn med vidhållandet av de gamla argumenten för det mångkulturella samhällets fördelar och det osympatiska i krav på assimilering. Hur skulle de se ut nu om man svängde, speciellt när man så tydligt måste markera mot SD:s politik. Tyvärr går ju inte utvecklingen åt rätt håll, och SD blir inte svagare. Tror många SD-väljare egentligen inte vill se detta parti leda landet, men frustrationen med de andra partierna i denna fråga blir för mycket.

  Såg en video om detta nyligen, föreläsaren har lite jobbig röst men säger många intressanta saker:

  http://www.youtube.com/watch?v=HK96-4h2NvI

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna