1 februari 2013

Förtroendet för moderatregeringens försvarspolitik är körd i botten


Skriver i dag en artikel på TV4 NEWSMILL med ovanstående rubriksättning.
Då kommentarer ej längre tillåts på Newsmill så återpubliceras artikeln i sin helhet här på bloggen så att den kan kommenteras.

Man funderar över varför just moderaterna har hamnat i ett läge där ingen utom den moderata politikerna själva tror på den reform som partiet initierat, men inte ens ser att den inte är möjlig att fullfölja p.g.a. att den inte är finansierad.

Är prestigen inom partiet så pass stor att man inte kan erkänna, ens för sig själv att man tänkt fel, och att man egentligen inte alls prioriterar försvarspolitiken? Är ministrar och ledamöter så rädda för att få statsministerns onda öga att man inte ens vågar gå ut och säga att det var fel att kalla försvaret för ett "särintresse"?

Men den största frågan som man inte kan finna några svar på är varför den moderata försvarspolitikerna konstant måste skönmåla allt som rör försvarspolitiken.

Halveringar blir till satsningar. Stora vakansproblem blir till stora framgångar när det kommer till personalförsörjningen. Ett utpräglat demonstratorförsvar utan numerär benämns i stället som att moderaterna ökar försvarsförmågan!

Just detta är det mest svåra att förstå. Vem är det man egentligen försöker lura? Eller är kompetensen inom politikområdet numera så låg att man själva verkligen tror på det man säger?

Här nedan återfinns samma artikel som publicerats på Newsmill.
-----------------------------------------------------------------

Under riksdagens frågestund vägrar försvarsministern att bemöta frågan om hon instämmer i statsministerns uttalande om att försvaret är ett "särintresse". Inte nog med det så går de gamla moderaterna genom Anders Björck till attack mot det egna partiets försvarspolitik. Tyvärr förvann det viktigaste av allt i mediabruset, nämligen det faktum att statsministern i sitt uttalande även skjutit försvarsberedningens arbete i sank.


Cecilia Widegren (m) och före detta försvarsminister Anders Björck (m) möttes i en debatt i radions P1. Björck fullständigt sågade det egna partiets försvarspolitik och ansåg att De Nya Moderaterna inte alls tar försvars- och säkerhetspolitiska frågor på det seriösa och allvarliga sätt som förväntas av en Svensk regering. Björck uttryckte stark kritik mot statsministerns fullständigt absurda uttalande om att försvaret skulle vara ett "särintresse". Widegren som för övrigt ingår i moderaternas stående skara av påhejare inom politikområdet  fick som vanligt in adjektivtrion "tillgängligt, användbart och flexibelt" utan att alls bemöta kritiken. Widegren försökte i stället undvika ämnet och samla poäng genom att återanvända Björcks tidigare uttalande som försvarsminister "smalare men vassare". Anders Björck kontrade då omedelbart med att säga "Nej, nu är det tydligen smalare och kassare som gäller". Ett uttalande som kommer att gå till historien.

ÖB skrev under dagen ett öppet brev till Försvarsmaktens anställda och tackade för allt stöd han kände från personalen. Tyvärr så förklarade han också att sjukskrivningen är förlängd till den 17 mars. Huruvida hans tillstånd har påverkats av turbulensen runt uttalandet om "enveckasförsvaret" och påföljande hot om anmälan kommer vi sannolikt aldrig att få veta. Men ÖB är fast besluten om att komma tillbaka med kraft, vilket är både ett glädjande och ett gott tecken.

Även försvarsminister Karin Enström (m) fick det hett om öronen under riksdagens frågestund. Enström ställdes mot väggen av flera riksdagsledamöter som krävde svar på frågan om hon delade statsminister Reinfeldts uttalande om försvaret som ett "särintresse". Försvarsministern valde aktivt att inte besvara frågorna. Detta gör självklart att förtroendet för den nymoderata försvarspolitiken sjunker ytterligare, och att försvarsministern allt mer framstår som en lydig lakej i statsministerns bojor.

Det är glädjande att det pågår en livlig debatt om Försvarsmakten och försvarspolitiken i media. Men tyvärr har de viktigaste detaljerna i statsministerns uttalande gått media förbi. Statsminister Reinfeldt har nämligen skjutit hela försvarberedningens arbete i sank genom att förekomma processen och deklarera vad som kommer att gälla även i framtiden rörande hotbild och ekonomiskt anslag. Politiskt är detta en betydligt större katastrof än att kalla försvaret för ett "särintresse". Man kan undra vad de övriga Allianspartierna och Socialdemokraterna anser om detta?

Försvarsberedningens första uppgift är att analysera omvärldsläget i syfte att lämna en utförlig rapport kommande sommar. Utfallet av den analysen har Reinfeldt redan fastställt som obsolet genom uttalandet att det inte finns något militärt hot mot Sverige i dag som motiverar ett territoriellt täckande försvar. "Därför har vi inte ett heltäckande försvar" säger statsministern samtidigt som hans försvarsminister konstant upprepar frasen "-Hela Sverige skall försvaras" ... Avsaknaden av en röd tråd är uppenbar!

Man kan även fundera på om det är statsministerns rådgivare som helt saknar kompetens när det kommer till försvars- och säkerhetspolitiska frågor. De flesta är förvisso överrens om att ingen direkt hotbild finns i dag år 2013. Men hur ser omvärlden ut om 5, 10 eller 20 år? Den spåkula förfogar vi inte över. Det vi däremot vet är att en omfattande militär förmåga byggs upp i ett allt mer auktoritärt styrt Ryssland. Det är således förmågan vi har att förhålla oss till och inte den nuvarande politiska viljan.

Försvarsberedningens andra uppgift är att ta fram ett underlag inför kommande försvarsbeslut där den samlade värderingen ska ligga till grund för dimensioneringen av Försvarsmakten med tillhörande ekonomiska anslag. Även här har statsminister Reinfeldt i sitt uttalande fastställt att nivån på försvarsanslaget ligger rätt? Detta ivrigt påhejad av den försvarspolitiska moderattrion Widegren, Wallmark och Forssell. Man måste därför fråga sig hur uppdraget till Cecilia Widegrens försvarsberedning egentligen ser ut? Det framstår mer och mer som ett enda stort beställningsjobb.

Det allra mest skrämmande är statsministerns fullständiga ointresse att sätta sig in i försvarsfrågan och förstå konsekvenserna av det egna partiets fattade beslut. Det är Fredrik Reinfeldts regering som själva fattat beslut om att Försvarsmakten ska reformeras. Regeringen har också beställt Försvarsmaktsorganisationen IO14. Trots att ÖB ett flertal gånger tydligt förklarat för regeringen att försvarsanslaget inte räcker för att sätta upp, utrusta och öva den av regeringen beställda organisationen så möts han av total nonchalans från statsministern. Den ena handen verkar inte veta vad den andra gör.

– Det finns en lång rads myndighetschefer som berättar vad just deras verksamhet kan göra. I den politiska rollen, i en regeringsmakt, handlar det om att väga av olika intressen mot varandra. Det en vill ha påverkar också någon annan. Därför måste den som säger mer försvarsanslag väga det mot: ska det vara mindre skola? Ska det vara mindre till sjukvården?

En statsminister som betraktar rikets säkerhet som en fråga av samma dignitet, eller rättare sagt av lägre dignitet än skola och sjuvård är en synnerligen olämplig sådan. Det kanske är hög tid att svenska folket redan nu börjar fundera på om det är en sådan statsminister vi vill ha i Sverige efter nästa val?

Men innan dess är det på sin plats att Fredrik Reinfeldt ber om ursäkt för sitt uttalande om "särintresse". Ursäkten ska riktas till alla de som varje dag är beredda att offra sitt liv, allvarligt skadat sig, eller till och med redan pliktat med sitt liv i rikets tjänst för detta "särintresse".

6 kommentarer:

  1. Det är väl ingen tillfällighet att det bara tillsätts chefer som inte har någon ryggrad eller är ja-sägare. Då kan ju vår Store Landsfader göra som han vill. Och resultatet ser vi ju...är kejsaren naken eller? Det brukar vara bättre för organisationen (eller landet eller vad det nu gäller) med lite diskussion. Fast vi kanske önskar att likna Nord-Korea eller DDR?
    Framtiden ser inte ljus ut med det nyspråk och hemligskyfflande som sker.
    Och var tog vår vän Waberi vägen? Vad styr han?

    SvaraRadera
  2. Den moderata försvarspolitiken verkar vara formad utifrån två mål; dels att försvaret, som det särintresse det är, ska kosta så lite som möjligt och dels att de moderata sympatisörer som fortfarande bryr sig om försvaret ska vara nöjda.

    Många verkar förvånade över att Reinfeldt kallar försvaret för ett särintresse eller så tolkas uttalandet som att han egentligen menat något annat men egentligen har den moderata försvarspolitiken sedan 2006 präglats av synsättet att försvaret är ett särintresse.

    SvaraRadera
  3. Man ska slå där det gör ont! Detta gör ont: Reinfeldt är ingen statsman enligt Clausewitz definition:

    ”Två egenskaper är oumbärliga (hos en statsman eller en krigsman, förf. anm.): först, ett intellekt som, även i den mörkaste timmen, bibehåller ett visst sken av det inre ljus som leder till sanningen; och för det andra, modet att följa detta svaga ljus vart det än må leda dig.” Citat; Karl Von Clausewitz (f. 1780 d. 1831)

    Reinfeldt kommer inte att gå till historien där statsmän som Palme och Persson kommer att befinna sig, för Reinfeldt saknar helt den ena av Clausewitz principer. Reinfeldt är en parentes i historien, och så är hela PK-regeringen fast då i regel för att de saknar den andra av de två egenskaperna hos en statsman - intellektet. Winston Churchill sade;

    "Det finns ingenting farligare än den ambitiöse medelmåttan". Ungefär så.

    Jag vet att det nu finns politiskt korrekta tillskyndare för Reinfeldts "ära", som genast säger att; "Den tonen betackar vi oss för i debattrummet!". Det påminner mig om vissa etniska småkriminella gäng som av misstag råkar gå på en svensk man eller två, dessa gäng betackar sig också för tonen genom att skynda till polisen och skvallra på dessa svenska illgärningsmän som de först hade tänkt att råna/förödmjuka/misshandla. Man kan dock bara ha en sådan otillbörlig ton om man inte är politiker, eftersom man som pöbel inte ska kunna angripa politikerns svaga punkter. På så sätt hoppas dem sitta för evigt, för själva behöver de i kraft av sitt ämbete inte använda någon ton.

    Roger Klang

    SvaraRadera
  4. Sverige kan inte ha en statsminister som är totalt okunnig i samtliga försvarsfrågor. Moderaternas egen "Juholt" Fredrik Reinfeldt måste bort från regeringen nu omedelbart. Annars kommer Försvarsmakten drabbas av total kollaps.

    Med andra ord måste alla politiska partier som förespråkar någon som helst trovärdig försvarspolitik begära misstroendevotum gentemot Fredrik Reinfeldt.

    Flygsoldat 113 Bom

    SvaraRadera
  5. Statsminister???? Det som menas är väl Kejsaren av Portugallien!

    SvaraRadera
  6. Hej förstagångsbesökare på bloggen och vill passa på att tacka för en debatt man inte ser någon annanstans.

    Jag kan inte med ord beskriva hur så in i HELV*TE förbannad jag blir över dessa oärliga politikerpatrask som inte kan svara rakt på en fråga så viktig som landets försvar! En försvarsminister som kan tala i en timme utan att egentligen säga ett skit OCH tror att man inte märker nåt. En statsminister som är så uppenbart ointresserad av försvarsfrågor så att det är pinsamt.
    Jag är inte insatt i försvarsfrågor men har länge förstått att försvaret har blivit ett skämt, men en vecka(!) är ju helt horribelt och INGEN i regeringen höjer ens ett jävla ögonbryn!

    SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna