17 juni 2013

Rikspjäsen!


Att vara tvåa, två gånger i rad i samma ämne hör inte till vanligheterna, Men så är det när kollegan Wiseman är på hugget. Ämnet detta inlägg skulle avhandla var givetvis det faktum att svenska armén i dag helt saknar artilleri. Ytterligare en historia som hamnar i facket PH - Pinsamt Hemligt! Det får i detta inlägg stället bli en annan vinkling på det hela. 

Detta är ytterligare ett förmågeglapp, tillsammans med många andra som givetvis inte kommer som någon nyhet för merparten av de försvarsmaktsanställda eller försvarsbloggarna. Men för övriga delar av samhället har denna pinsamhet inte varit känd. Den första "whistleblowern" i just det ämnet var Officersförbundets ordförande Lars Fresker som mitt under pågående folk & försvarskonferens i Sälen den 14 januari i år för den samlade publiken avslöjade den pinsamma hemligheten att Sverige endast förfogade över en enda artilleripjäs. Många hävdade då lite ironiskt att Fresker var en lögnare av stora mått då den enda pjäsen som numera fått det smickrande namnet rikspjäsen, faktiskt tillhörde FMV och inte Försvarsmakten. Vi hade således inte en pjäs utan istället noll och inget.

När Fresker avslöjade detta så höjde undertecknad på ögonbrynen och tänkte en tanke att nu har nog Fresker gått över gränsen i sin uppriktighet. Media verkade just då inte förstått innebörden av detta då endast några bloggar, inklusive sjätte mannen som skrev ett vasst inlägg där han i förbifarten markerade detta faktum, men den stora reaktionen från gammelmedia uteblev.

När sedan det senaste numret av Officerstidningen, som för övrigt är det bästa nummer jag läst någonsin, tog upp den pinsamma bristen i en hel artikel vaknade media. I dag publicerar såväl DN, SvD oc h Aftonbladet artiklar i ämnet. Sverige har alltså i dagsläget ingen artilleripjäs alls. De två artilleribataljonerna på A9 i Boden står således helt utan relevant materiel, sitt huvudvapensystem och har så gjort under flera år. Är det ett optimalt utnyttjande av skattemedel kan man fråga sig? Jag lider med personalen på A9 som trots allt verkar hålla modet uppe.

Den enda pjäsen som är levererad till FMV fungerar uppenbart inte som den ska, utan läcker farliga krutgaser till utrymmet där personalen finns. Något som måste åtgärdas innan ett systemsäkerhetsgodkännande och beslut om användning kan utfärdas med gott samvete.

På twitter har det efter avslöjandet skrivits ett antal tweets med den i försvarsdebattörskretsar numera välkända hashtaggen #rikspjäsen.

I den politiska blå världen är vår utrikesminister Carl Bildt dessutom helt ute och cyklar. Han är helt uppenbart inte alls informerad om att Sverige i dag helt saknar artilleri när han svarar bloggkollegan Gyllenhaal så här när Lars tar upp ämnet på twitter.


Det enda sundhetstecknet runt den här historien är att vår försvarsminister för en gång skull har rätt i sak när hon uttrycker stort missnöje över leverantören BAE systems misslyckande med att leverera rätt materiel till rätt kvalité i rätt tid.

Min bestämda uppfattning är att det är bra att brister likt dessa synliggörs för såväl anställda, politiker och försvarsanställda. Med hjälp av artiklar som Officersförbundets går det inte att sopa problemen under mattan och låtsas som om det regnar. När uppenbara problem synliggörs måste de hanteras. Åtminstone så ges försvarspolitiker en rimlig möjlighet att agera.

Det finns givetvis fler förmågeglapp likt detta som ännu ej kommit fram i ljuset. Denna blogg kommer däremot inte att bidra till att dessa släpas fram i ljuset med hänvisning till tidigare förklaring. Det får andra grävande journalister på de etablerade reaktionerna göra. Man ska också förstå skillnaden mellan att avslöja brister i den operativa verksamheten som vår incidentberedskap. Det är ett tydligt exempel på uppgifter som inte ska figurera i media. Att däremot "avslöja" katastrofala materielprojekt som är kända av alla förutom allmänheten är en helt annan sak. Det är ämnen som sistnämnda som behöver debatteras i offentlighetens ljus.

Något som är allmänt känt, men som ännu ej fått något genomslag i media trots att flera försvarspolitiker till och med debatterat ämnet i rikdagen under ledning av Allan Widman (fp) är den totala avsaknaden av helikopterburen ubåtsjakt, en förmåga som nu sannolikt är helt förlorad och kommer kräva många år för att återta, om den ens är möjlig att återta till samma nivå som tidigare?


Vilket av de stora mediahusen blir först att ta upp detta så viktiga ämne till debatt?

Bloggar: Wiseman 1 2
Media: DN, SvD, Aft, 2, SVT, Kuriren

8 kommentarer:

 1. Står en ubåtsjaktutrustad hkp 4 i Aeroseum, den som gjordes i ordning för Nordic Battlegroup. Enligt Aeroseum är den komplett, intakt och belagd med fotoförbud.

  RIKSHELIKOPTERN?

  SvaraRadera
 2. Tycker Försvarsministern borde utrycka sitt missnöje över Helikopter 14's leverans med.

  SvaraRadera
 3. Vad för slags pjäs är Rikspjäsen? En parafras på "I Väntan på Godot? Eller en grekisk tragedi? Fast visst finns väl här rätt många komiska inslag mitt i allt ändå - Monty Phyton?

  SvaraRadera
 4. @Daniel - glöm inte att Saab är involverat i Hkp14, då kan man inte kritisera ju... Beträffande Archer, så är Bofors ju utlandsägt, alltså något dåligt. Trots att det är samma gökar i Karlskoga som det allid har varit..

  @ubåtsjakt - det är väl som vanligt, media kommer vara väldigt intresserade av att klämma dit någon den dagen när en främmande ubåt står på land och det visar sig att vi inte har någon ubåtsjakt att skrämma väg den med. innan dess, tveksamt att någon visar intresse annat än i en passage.

  SvaraRadera
 5. Om media inte vill skriva om det så kanske folket vill. Med plattform som www.takespace.se kan de som tycker att denna information ska publiceras gå ihop och köpa mediautrymmet. Vem fattar pennan?

  SvaraRadera
 6. Om Media inte har intresse att skriva om såna här brister så kanske folket har det. Med ex. www.takespace.se kan vem som helst skapa ett budskap. Om folk anser att budskapet är tillräckligt relevant och viktigt så går de med i insamlingskampanjen och får det publicerat i media.

  SvaraRadera
 7. Jag kan bara hålla med alla andra "talare" vad gäller våra mtrl brister inom FM, dessa brister är ju egentligen rätt lätt att redovisa! frågan är om det ska vara offentligt? tror inte det!
  Men mtrl kan man ju köpa över "disk" det krävs ju "bara" pengar.(som vi tyvärr inte har).
  Värre är när vi nu(och har)åderlåter vår org på kunskap, erfarenhet och förmågor som behövs här o nu och i framtiden. Allt detta för att tillfredsställa raderna i PRIO, för det är det enda som gäller.
  Allt var inte bra med invasionsförsvaret men systemet i sig var något att bygga vidare på. Nu har vi slängt ut barnet med badvattnet och står just nu med byxorna nere. Vi skulle behålla barnet för det är ju framtiden.
  civ i 42 år som har haft fingret i mängder av "syltburkar" inom FM.

  SvaraRadera
 8. FMV redovisade den 24 september på sin hemsida att de första Archerpjäserna nu levererats till FMV. Till artikeln var ett filmklipp på de fyra pjäserna vid överlämnandet.

  I senaste nyhetsbrevet från Svenskt militärhistoriskt bibliotek (SMB) står följande:

  ""Det är Det är Stefan Bratt, chefredaktör för Tidskrift för artilleri och luftvärn som skriver:
  ”...samtliga dessa fyra pjäser levereras till Försvarsmakten och Boden dit pjäserna anlände den 25 september, enligt de uppgifter jag har. Några veckors leveranskontroll väntar nu och sedan skall Archerpjäserna användas i sex veckor för en mycket efterlängtad befälsutbildning.” ""

  De första bilderna på de fyra pjäserna på plats på A9 publiceras dock på en rysk (!) hemsida den 29 september. Är inte det lite anmärkningsvärt?:

  http://www.liveinternet.ru/users/657082/post293440630/

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna