11 september 2013

Det blir inga fartyg utan politiska beslut!


Det här blir ett kort uppföljande inlägg till dels förra söndagens absurda kvällstidningsrubriker om att Marinen kommer att läggas ner, dels till Jan Salestrands förtydligande här på bloggen till det som rör marinens materielprojekt.

Det som nu står klart efter generalens förtydligande här på bloggen är att inte alla projekt är strukna.  Trots mycket dystra besked om att nybyggnation av ytstridsfartyg nu har trillat ur materielplanen, är det i sammanhanget givetvis glädjande att erhålla ett förtydligande runt det faktum att de planerade åtgärderna för samtliga fyra korvetter av Göteborgsklass inte är strukna ur planen.

Dessa två olika materielprojekt har diskuterats åtskilliga gånger här på bloggen, men då det engagerar många, samt är två nyckel projekt som påverkar stora delar av Marinen så är det nog på sin plats att kommentera detta igen.

Precis som generalen Salestrand skriver kommer korvetterna Göteborg och Kalmar att byggas om till vedettbåtar i syfte att ersätta sex bevakningsbåtar (BevB 80) samt HMS Jägaren som alla avrustas efter 2014. Alla dessa fartyg bidrar i allra högsta grad till vår nationella ytlägesbild och bevakningen av vårt sjöterritorium. Sju fartyg ska således ersättas av två. Dessa två fartyg ligger i dag avrustade till kaj sedan 2004 respektive 2006. Dessa måste in på varv snarast. Förhoppningsvis bibehålls dagens vapeninstallationer i syfte att kunna utöka förmågan vid behov, allt annat vore oerhört korkat.

När det kommer till de andra två korvetterna Gävle och Sundsvall så ska dessa två modifieras och livstidsförlängas och därefter fortsätta sitt liv som korvetter även i framtiden. I dag är enbart HMS Sundsvall operativ då man avrustade systerfartyget redan förra året då hon skulle påbörja ombyggnad. Men fortfarande har inget hänt, inga åtgärder är påbörjade, och det finns givetvis anledningar till detta.

För att Försvarsmakten över huvud taget ska få påbörja materiella åtgärder ska myndigheten framställa om regeringens medgivande för beställning av andra objekt och verksamheter som bedöms uppfylla kriterierna för regeringsärenden. Dessa kriterier är större ekonomiska bindningar, över 200 miljoner kronor, eller påverkan på regeringens framtida handlingsfrihet.

Redan 2011 redovisade Försvarsmakten att man avsåg genomföra ovanstående åtgärder. Ombyggnaden till vedettbåtar har sedan dess beteckningarna regeringsärende (RÄ 12/6) och för modifiering av korvetter (RÄ 12/2). Om Försvarsmakten och Prod Marin gjort hemläxan rätt så bör dessa ärenden redan nu ligga på regeringens bord, vilket de enligt uppgift nu även ska göra. 

Problemet är att regeringen har en riktigt dålig ovana att förhala materielärenden som Försvarsmakten planerat och budgeterat för. Ärenden som dessa påverkar inte bara tillförsel av fartyg, utan även Försvarsmaktens ekonomi i allra högsta grad. Om Försvarsmakten budgeterat för ett projekt som inte regeringen fattar beslut om under året, så återgår merparten av dessa ej upparbetade pengar till den totala statskassan. För Försvarsmaktens del innebär en sådan manöver att kostnaden för att omsätta materiel, det så kallade materielberget ökar ytterligare. det är inte långt i från att man skulle kunna drista sig till att regeringen taktiserar med Försvarsmaktens anslag för att täcka andra underskott i statskassan.

Men det handlar inte bara om pengar. Att inte få ut fartygen i produktion enligt de enskilda förbandens planering påverkar både operativ effekt, men även personalplanering. Kommer inte dessa fartyg ut enligt plan så tvingas all planering göras om ännu en gång.

Att regeringen förhalar regeringsbeslut kan dels tyda på taktisering med statsbudgeten, men även att regeringen själva vill välja ett lämpligt tillfälle för att presentera sina omtalade satsningar. I dag är det regeringssammanträde, men något beslut har sannolikt inte tagits i dag heller... Men jag håller det inte för omöjligt att vi inom kort förhoppningsvis får se ett pressmeddelande om "stora satsningar som ytterligare stärker vår försvarsförmåga".

8 kommentarer:

  1. Intressant! (eller skrämmande kanske?)
    Ser att du också fått en släng av särskrivningssjukan som börjat sprida sig, försöka råda bot på det!

    SvaraRadera
  2. Med tanke på att andra "satsningar" i praktiken inneburit minskad numerär och förmåga, bävar jag så smått inför nästa regeringsbeslut... /C

    SvaraRadera
  3. Återigen:
    Välkommen till vår verklighet.

    /Luftvärnet

    SvaraRadera
  4. Sveriges regering har blivit en tummelplats för omogna amatörekonomer som leker godisbutik på bekostnad av skattebetalarnas surt förvärvade pengar. Skicka Borg & Co till närmaste lekskola!

    SvaraRadera
  5. Rätta mig om jag har fel, men det är väl sju BevB 80 samt Jägaren som ska ersättas med Kalmarklassen? Tapperklassen bestod ju av tolv fartyg ursprungligen.

    Ang. hur Kalmarklassen kommer att se ut och vilka resurser som de ev. kommer att tillföra så tror jag endast 57 mm pjäsen, radarsystem, signalspaning, ksp för närförsvar, möjlighet att ta ombord sjb samt maskin (eller delar av maskin) kommer att vara operativa för att spara på personalkostnader. M.a.o. så tror jag inte Rb15, 40 mm och hydrofonsystem kommer att vara operativa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är 6st BevB 80 aktiva i Flottan idag, 3st tillhör 4.Sjöstridsflottiljen (Hurtig, Djärv och Händig) och 3st tillhör 3.Sjöstridsflottiljen (Trygg, Dristig och Modig). Sen har jag för mig att Amf 1 har några i Bevakningsbåts kompaniet på Västkusten. Har tyvärr inte koll på hur många dock.

      Radera
  6. Kanske FM kan kontra alla flashiga pressmeddelanden om "Stora satsningar" genom att släppa pressmeddelande om vilka projekt som skjutits upp eller tagits bort från plan? "Det och det projektet har planerats och budgeterats för, syfte med projektet var säkerställande att..., regering har nekat och den budgeterade summan tillfaller statskassan." Snart är man säkert uppe i nog många fjädrar för att identifiera Hönan.

    SvaraRadera
  7. Att bygga om till vedettbåt torde innebära att ta bort ALL operativ förmåga... Tror tyvärr att såväl spaningsradar, sis som 57:a försvinner. Sedan får man kanske en handriktad 40:a på backen!
    Se på Jägaren som förlorade såväl spaningsradar som pjäs och eldledning . Sedan att det känns helt oansvarigt att inte "plombera" rb15 installationen för eventuell tillväxt kan inte nog understrykas!

    SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna