11 januari 2015
Inför Folk & Försvar - Del 3 - SvD Brännpunkt
I dag startar årets viktigaste försvarskonferens i Sälen. Det sista stora tillfället för Försvarsmakten och politiker att redogöra för hur man uppfattar läget inför att det kommande försvarsbeslutet ska fattas under våren.
Med anledning av detta skriver jag tillsammans med Carl "Wiseman" Bergqvist och johan Wiktorin, en debattartikel på SvD Brännpunkt.
Läs den här!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Bra skrivet av duktiga försvarsbloggare!
SvaraRaderaGMY
Sinuhe
Sveriges statsminister Stefan Löfven väljer att åka till Paris I stället för Folk & Försvar i Sälen. Vad ger det för signaler?
SvaraRaderaBravo!
SvaraRaderaMan undrar vad som krävs för att Löven & C:o ska öppna plånboken...
SvaraRaderaHoppas att focus blir på upprustning av Svenska försvaret. En förvirrad och feltimad utredning om NATO är inte vad som behöver blandas in i försvarsdebatten. Samarbete och allianser kan vänta.
SvaraRaderaTycker jag. Focus på vad som måste göras nu för Svenska försvaret.
@flygsoldat-113-bom;
SvaraRadera"Sveriges statsminister Stefan Löfven väljer att åka till Paris I stället för Folk & Försvar i Sälen. Vad ger det för signaler?"
Stefan Löfven har lämnat över till en kompetent person som har kurage, försvarsminister Peter Hultqvist. Löfven kan inte vara på två ställen samtidigt och Paris just nu ser ut som ett klokt val, säger jag till hans försvar. Jag kommer aldrig att rösta på Löfven, men just nu gör alla bäst i att stödja regeringens försvarspolitik så som Hultqvist har framfört önskemål om. Det kan vara en förutsättning för att något ska bli gjort.
Jag kommer inte att stödja deras övriga politik.
Roger Klang
En regering som i så hög grad som nuvarande minoritetsregering färgas av MP:s politik kan aldrig förväntas komma med några förslag som stärker försvaret. I stället blir det ytterligare neddragningar, stoppade vägprojekt och nedläggningar av civila flygplatser. Nu hjälper det heller inte hur vi röstar för en röst på alliansen visade sig som bekant vara en röst för vänstersidan och att vi i praktiken har runt 52 procent blått är det ingen som vill utnyttja av kända skäl. Läget är således hopplöst och det är bara att luta sig tillbaka och beskåda eländet.
SvaraRaderaKänns väl som att Hultqvist åtminstone har viljan att ha en bra samtalston med och om FM, vilket är ett oerhört fall framåt jmf moderaternas överlägsna och nedlåtande ton i frågan.
SvaraRaderaSen får vi se vad det utmynnar i? Världens "bästa" finansminister har lyckas köra budgeten med drygt 100 miljarder minus 2013 och 2014.
Men då ett visst utgiftsområde verkar får skena utom kontroll så nog finns det pengar att hämta om man vill.
Ps Jag är långt ifrån sosse ds.
"... gör alla bäst i att stödja regeringens försvarspolitik... "
SvaraRaderaJag kan ju ha missat någonting men fick inte ÖB ett tydligt Nej på sitt 5 punktsförslag?
@Christer Lindström; Vilket var hans fempunktsförslag då?
SvaraRadera@u@
Ett inträde i NATO började redan vid borgarnas avskaffande av den allmänna värnplikten och utförsäljningen samt nerläggningen av det svenska försvaret. Ett stort svek mot Sverige!
SvaraRaderaOdenbergs interna krig mot Borg och Reinfeldt 2007 förpassade den framåtseende försvarsminister Odenberg till ett utanförskap. Först gick Odenberg med på att försvarsanslagen sänktes med två miljarder på en treårs period. Men när Odenberg senare fick reda på att det även gällde en ytterligare besparing på fyra till fem miljarder där all materielanskaffning till försvaret låg på ca 18 miljarder per år kände han sig totalt överkörd och avgick. Bråket handlade om vapen, kläder, ammunition, fordon och tält.
Att sänka skatter (jobbskatteavdragen) för 140 miljarder miljarder istället för att satsa på även då men framförallt i dessa tider ett fungerande försvar borde väl varje svensk inse! Eller! Men enligt Borg, Reinfeldt med flera borgerliga politiker så behövde vi inget eget försvar trots att Odenberg redan då uttryckte sin oro för hur Ryssland betedde sig mot sina små grannar och som gav väldigt viktiga signaler om vilka värden Ryssland redan då 2007, stod för.
All materiell är i stort sett bortskänkt och värnplikten utbytt mot ett par tusen anställda som får utbildning och sedan hoppar av. Så hur går vi då vidare?
Nu i januari 2015 I Finland inleder 12 500 nya rekryter sin militärtjänstgöring varav 250 stycken är kvinnor. Man börjar tjänstgöringen med att lära sig militäriskt uppträdande samt föreläsningar där rekryterna får höra soldatens rättigheter, skyldigheter samt lära sig grunderna för landets militära försvar.
Hur kan man idag 2014 precis som då 2007 fortfarande ligga så lågt i försvarsdebatten när utomstående makt i stort sett står och knackar på dörren. Att i det skedet förlita sig på att Finland som vanligt tänker steget längre än Sverige. Och då höjs det röster om samarbete mellan de båda länderna i försvarspolitiken? Med Sveriges några tusen fast anställda rekryter som ständigt slutar mot en stor skara välmotiverade finska rekryter födda med den Finska Sisun – ”uthållighet, envishet, kampvilja”.
Sverige blir n munsbit för NATO. Satsa allt på ett svenskt försvar nu! Det får kosta vad det vill!