30 december 2012

Upplagt för en intressant Sälenkonferens!

Det ser onekligen ut som att det blir en högintressant Sälenkonferens i mitten av januari.
Efter dagen intervju med ÖB i SvD så bör nog vår försvarsminister och de moderata försvarspolitikerna börja slipa på sina motargument.

Hur var det egentligen med "det tillgängliga, flexibla och användbara" försvaret?

Det här högintressanta ämnet lär vi få återkomma till inom kort.

7 kommentarer:

 1. Moderaternas Cecilia Widegren i Försvarsutskottet lanserar i SvD 30/12 politiskt stöd för de 4 regionala staberna som FM inrättar. Man får snabbt bilden av att mycket således är frid och fröjd. De regionala staberna är bra och behövs för markterritoriella insatser. Vad avser marinen och flyget sker dock inte samma välbehövda förstärkning inom respektive arenor. Detta är allvarligt, i synnerhet då insatser sker i luften och till sjöss dygnet runt, året om. Med marginella personella resurser hankar sig marinen och flyget fram redan i fredstid. Måtte vi inte få någon beredskapshöjning.

  SvaraRadera
 2. Kn Enström, flåt, jag menar Försvarsminister Enström kommer att peka på nyanskaffning JAS och LV för att påvisa Sveriges oerhört ambitiösa återtagande.

  Gissar: Lt vars 25 års samlade kompetenser inte tillvaratogs i org 13 och som konsekvens nu är på väg bort från firman, med ett leende.

  Undrar om ÖB räknat med kompetensförsämringen när han gissar en vecka. Och var fick han en vecka ifrån? Gissar själv att om FI satte ett väl sammansatt förband med 500 pers på tex VBY eller ARN med rätt mtrl så skulle vi inte kunna göra ett skit åt det.

  SvaraRadera
 3. ÖB fablar vidare i motståndsförmågan verkar det som. Man undrar varför? En vecka ska sverige försvaras. Från ett begränsat angrepp. Ja då får det vara rejält begränsat och vi måste fått inbjudningskort till gästabudet någon vecka innan. Vi kan inte försvara oss mot något mer än enstaka flygföretag. Vi har inget till sjöss. Inget kustförsvar. Armén har inga soldater och inget artilleri. Och den strategiska reserven är egentligen en pluton som skulle kunna förstärka ett kompani. Det är ont om beväpning, det är dåligt eller inte övat. Det civila försvaret finns inte. Vi har inga förråd och klen infrastruktur (strömavbrott, någon?)Ingen skulle någonsin beordra MOB i tid. Vad ska ÖB sätta in i GIVAKT? JAg som stammis har noll koll på MOB och vad som gäller. Hur många vet det? Tusentals i FM kan inte ens försvara sitt kontor/grppl med G i resultat. Vi har precis organiserat ihjäl oss. En gång till... Ytterligare ett år då några tusen ska gissa sitt jobb. Moralen är faktiskt viktig i strid och jag gissar att den är föga skild från noll i det svenska laget.

  Om fiendens anflygningstid är 20 minuter till Sverige gissar jag att vår försvarstid är ca...

  ...20 minuter.

  Cyniskt? Uppgivet? Gett upp i förväg?
  Ja, jag jobbar ju i FM så vad trodde du?

  /DVBF

  SvaraRadera
 4. Jag tror inte att du jobbar i FM men om du gör det så ska du skaffa dig ett annat jobb och använda de krafter du ev har på något annat. Ett gott råd kan också vara att jämföra andra jämförbara länders försvar med Sveriges. Du kanske blir positivt överraskad.

  SvaraRadera
 5. Sveriges mest vältränade enhet, Högvakten. De får ensamma försvara Riket Sverige....

  SvaraRadera
 6. 14:47,

  Uppenbarligen skiljer det 15-20 år i FM mellan dig och mig och det är jag som är den äldre. Skaffa annat jobb, tja, kanske inte så enkelt där man bor så det blir bra att göra sitt och vänta på den 25:e. Ambitionen var högre när man var yngre. Då kunde man till och med tänka sig att dö på slagfältet medan man motade ryssen.

  Gissar att du upplever FM som en schysst villa och fortfarande är ungdomligt impad medan jag gått från en tidigare herrgård till en koja som det regnar in i...

  /DVBF

  SvaraRadera
 7. Alla ni som klankar på generalerna och Amiralerna, har ni lyssnat på något föredrag av dem? Jag har lyssnat på bara två generaler, Karlis Neretnieks och vår nuvarande ÖB. I synnerhet Karlis Neretnieks var glasklar om vad han tyckte personligen om den svenska nedrustningen och varifrån hotbilden kommer eller att den finns. Hans föräldrar är i och för sig ifrån Lettland. Ja, de håller på etiketten på ett ibland löjligt sätt, men det betyder inte att de inte bryr sig om vad som händer eller är ute och cyklar. De kan verkligen aldrig göra tillräckligt för att alla ska bli nöjda, och det är rätt otacksamt att ständigt bli kritiserad när man gör sitt bästa och jobbar hårt. Förutsatt att de jobbar hårt med tanke på att ni arbetar enligt uppdragstaktiska principer, det är alltid en spänning mellan ledningsstyrning och uppdragstaktik. Men kanske används uppdragstaktiken endast i fält/till sjöss? Ni vet bäst själva! Jag råder alla som vill avancera att inte bara kritisera i den första meningen, utan även vara konstruktiva i nästa mening.

  Roger Klang

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna