8 augusti 2013

Fortsatt desinfor(m)ation om stridsvagnsrenoveringen

Har försvarspolitiken kört i diket? (Foto: Försvarsmakten)

Desinformationen från Moderaterna runt försvarsfrågorna måste få ett slut. Det går inte längre att stillasittande se och höra hur allt blir till satsningar och att halveringar skulle stärka sveriges försvarsförmåga. Nu måste debatten lyftas ännu ett steg och det är dags att såväl riksmedia som de lokalmedia börjar granska retoriken och nagelfara de uttalanden som ständigt kommer. Detta måste få ett slut!

Under gårdagen fick vi veta från Moderaterna att Alliansregeringen genomför miljardsatsningar på Västsverige och Skaraborg. Något som genom gårdagens faktakoll kunde avfärda som rena felaktigheter.

I dag fortsätter Cecilia Widegren (m), den här gången i en intervju med Sveriges Radio P4 Skaraborg, att ta detta ytterligare ett steg genom nya häpnadsväckande uttalanden.

"Flyget har fått sin uppgradering, marinen har fått sin uppgradering och nu får också armén sin uppgradering"
Vad är det som avses här? Uppgraderingen av JAS 39 Gripen som innebär att 100 flygplan blir 60 kan jag relatera till, men vad är det för uppgradering Marinen har fått enligt Widegren? För det kan väl omöjligt vara det nödvändiga renoveringen av stridsbåt 90 som här avses?

I samma intervju påstår Widegren även att:
man genom satsningen på stridsvagnarna även lägger till anfallsförmåga till den förmåga som redan finns i dag som blir mer modernt och användbart i morgondagens anfallsmiljöer.
Hur detta hänger ihop är för mig fullständigt obegripligt. Anfallsförmåga är en förmågekombination av primärt eldkraft och rörlighet. Vad som hittills framkommit så kommer varken vapensystem eller stridvagnens fysiska förutsättningar för ökad rörlighet att förändras genom den planerade renoveringen, som i huvudsak går ut på att omsätta ålderstigna system samt installera ledningssystemet SLB.

I slutet av intervjun gör Widegren våld på det egna partiets historia genom att påstå att:
detta är en i raden av åtgärder som skulle göras i ett antal steg, något som Alliansregeringen planerat sedan 2009 i samband med försvarsreformen och att detta är ytterligare ett steg att färdigställa insatsorganisationen som då beslutades.
Faktum är att detta påstående är en avsevärd modifiering av sanningen då just stridsvagnsrenoveringen avbröts 2008 av sittande regering efter att den så kallade genomförandegruppen strukit ett antal materielprojekt. Den åtgärd som nu genomförs är den första på regeringen lista över avbrutna materielprojeket. Att nu hävda att detta varit planerat hela tiden är således att göra våld på historien.


Det mest oroväckande med detta är givetvis att gemene svensk förleds att invaggas i någon falsk trygghet när man hör det regeringsbärande prata om att man genomför satsningar på försvaret i tider där läget i vårt omedelbara närområde snabbt förändras. I stället är anslaget för att vidmakthålla viktig försvarsmateriel i själva verket är så pass låg att det leder till en halvering av den nuvarande stridsvagnsparken och således på sikt en reducerad försvarsförmåga.

Bloggrannen Lars Wilderäng har på ett tydligt sätt påvisat hur det hela förhåller sig genom eminent grafik.En annan faktor man inom Moderaterna inte verkat ta hänsyn till är vilken påverkan denna ständiga skönmålning kommer att ha på partiet när allt detta kommer att uppdagas för den större allmänheten? För så blir det förr eller senare. Trovärdigheten inom området försvarspolitik kommer för de Nya Moderaterna knappast att öka med utspel som dessa. En annan intressant detalj i det hela är att det ständigt är samma personer inom ett parti som levererar dessa "satsningar" media trots att det ägs att det är alliansregeringen som styr? Fundera gärna över varför det aldrig är försvarspolitiker som ex. Allan Widman eller Mikael Oscarsson från de andra partierna som presenterar dessa nyheter och skriver debattartiklar?

Det sägs att det fortfarande finns aktiva Moderater inom partiet som med stor avsmak betraktar detta inifrån. Frågan är varför inga åtgärder vidtas? Det måste väl framgått med all önskvärd tydlighet efter den massiva kritiken i debatten att skönmålningarna måste upphöra. Det har såväl oppositionen som allianskollegorna tydligt uttryckt, så även i riksdagens plenisal. Moderater med förnuft och samvete, ta ert ansvar!


När nu detta tagit nya höjder avser jag i kommande inlägg även göra motsvarande faktakoll på tidigare uttalade satsningar på stridsbåtar, flygplatser och lite annat. Det ser ut att behövas.


Lyssna på hela intervjun med Cecilia Widegren i spelaren här nedan. 


Media: SNGPNKSvD
Debatt: Skövde Nyheter (Lt Daniel Vikströms eminenta replik)

29 kommentarer:

 1. När verkligheten är ens fiende, då vet man att man tillhör förlorarsidan.

  M har svårt med verkligheten.

  Vi kanske också skall fortsätta påminna Cecila Widegren/Karin Enström om att vi fortfarande inte har sett något uttalande om Milo Ost övning och alla icke annonserade beredskapsövningar i Ryssland.

  SvaraRadera
 2. Helt otroligt att en halvering av både flygplans och stridsvagnsbeståndet kan kallas satsningar. "Ju större lögn, desto fler går på den."

  SvaraRadera
 3. Utmärkt! Situationen är kritisk och alliansen jobbar aktivt för att försämra läget. Helt obegripligt, bra att du inte låter dom komma undan. Sedan får vi också hoppas att Holmström är tillbaka från semestern snart så att din faktakoll kan få en vidare spridning i SvD.
  Mvh Karlsson82

  SvaraRadera
 4. Bra Skipper!
  Dessa utspel har ett enda syfta och det är att lura väljarna.
  Skulle riksmedia seriöst syna alla "affärer" kring försvaret skulle det bli många politiker som skulle få gå...

  //Jonas75

  SvaraRadera
 5. "Vår beredskap är god" både för FM och Civilförsvaret .....

  SvaraRadera
 6. Var i kontakt med SVD nu.
  De skall kolla antalet stridsvagnar som skall renoveras..

  vi får se om de kommer en uppdatering på artikeln och ja det slank med några länkar från skipper och wiseman av bara farten till svd..

  Dags att avslöja M försvarsbluff med massmedia riks och lokalpress,tv och radio som verktyg så att allmänheten kan göra ett rationellt val 2014.

  För mig får de gärna hamna under riskdagspärren ty där bör riksdagspartier hamna som inte klarar av att möta verkligheten ärligt.
  Hörde jag ett förlåt från Reinfeldt om särintresse..


  SvaraRadera
  Svar
  1. Skälet till att Widegren kommer undan med det här är att det varken finns kunskap eller intresse nog i media för att konfrontera henne med fakta. Inte ens i SvD uppenbarligen.

   Radera
  2. Hon och M kommer inte undan i försvarspolitiken ty nu har under en längre tid massmedia ifrågasatt mycket av den försvarspolitik som bedrivits och hur den beskrivs av M. Det börjar också finnas en opinion inom M att detta inte håller.
   Till slut springer alltid verkligheten ikapp och förbi och ju längre man väntar desto ondare gör det.
   Det är skönt att se att riksdagspartierna FP,KD,S,V,och Sd inte köper verklighetsbeskrivning och alla vill förbättra vår förmåga att försvara landet.
   Vi får jobba på att påverka i alla möjliga fora Forsno.
   Det kommer att gå bra om vi alla som vill ha ett försvar också ansluter till försvaret.
   Uppmanar därför alla som av olika skäl lämnat försvarsmakten att ompröva. Vi får inget försvar utan soldater specialister osv.
   Det går att förena en civil karriär och ansluta till försvarsmakten igen tex GSS/T, Hv soldat mm .
   Vi behöver varenda individ för att nu återbygga försvaret igen.
   Vem som skall försvara landet om vi inte själva är beredda att göra jobbet?
   Strunta i försvarsmaktens personalhantering, prio och andra tillkorta komanden.
   De handlar nu om vårt land och skyddet av oss själva, våra familjer, vår hembygd vårt land och våra medborgare.

   Sverige är fantastiskt och värt att försvara.

   Kn Jan-Olov Holm Hemvärnsbefäl

   Radera
  3. Vad tycker du om att brunskjortor, quislingar och femtekolonnare får fritt spelrum i Hemvärnets insatskompanier då? Hellre ett lydigt pucko, än analyserande specialkompetens?

   Radera
  4. Ehhh...... va!?
   Nu får du f-n förklara dig!

   Eller gick det bara väldigt fel när du tänkte ihop ditt lilla inlägg?

   /FA9

   Radera
 7. Väldigt bra jobbat och rutet. Jag vet inte vad som skrämmer mig mest med hela den här historian, försvarsaspekten eller demoratiaspekten. Alla turer kring försvaret har verkligen underminerat det lilla förtroendekapital jag hade våra politiker hade. Det gäller inte bara för Moderaterna och Alliansen, utan kanske ännu mer förövriga partier som trots att man har allt att vinna på att avslöja missförhålanden inte gör något.

  Den tredje statsmakten gör tyvärr inte heller sitt jobb utan sväljer glatt alla skönmåningar. Det är kanske inte så konstigt att vi som har ett intresse av försvaret märker dess oegentligheter som media missar. Men då ställer jag mig frågan vilka oegentligheter som jag varken aldrig märker eftersom varken jag eller media är uppmärksamma.

  Love Alm
  lovealm.wordpress.com

  SvaraRadera
 8. Nu börjar man förstå hur man kan ha "råd" att förrådsställa 14 st stridsvagn 122 på Gotland, med tanke på hur få stridsvagnar det kommer att finnas om några år. Dessa 14 kommer naturligtvis att tas av de 64 vagnar som kommer att ligga i malpåse i den sk förbandsreserven och inte renoveras. Om de sen står i förråd i Skövde eller på Gotland spelar väl en mindre roll ur kostnadssynpunkt. Fördelen (ur alliansregeringens synvinkel) med att förrådsställa dem på Gotland blir ju att man då kan påstå att man "satsar" på försvaret av Gotland. Så mycket var den satsningen värd.

  SvaraRadera
 9. Problemet är allmänhetens tro att inga kriser kan drabba Sverige och därför är intresset för Försvaret lika med noll från den stora majoriteten. Detta vet Reinfeldt mf och förmodligen var det detta som menades med "försvaret är ett särintresse. Detta är något som jag märkt när jag tar upp frågan med nära och kära dom rycker bara på axlarna.

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. ”If you tell a lie big enough and keep repeating it, people will eventually come to believe it. The lie can be maintained only for such time as the State can shield the people from the political, economic and/or military consequences of the lie. It thus becomes vitally important for the State to use all of its powers to repress dissent, for the truth is the mortal enemy of the lie, and thus by extension, the truth is the greatest enemy of the State.”

  Citatets upphovsman anses vara Joseph Goebbels, men det skulle lika gärna kunnat vara Cecilia Widegrens.

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Det finns väl flera orsaker till att t ex Widman inte vill synas och höras samtidigt som Widegren. Han satt själv med under "amatörernas afton" och är därför i högsta grad medskyldig till den oreda som nu råder. Nu när goda råd är dyra och FPs väljarbas är försvinnande liten, profilerar man sig som "försvarsvänliga" och vill inte associeras med de nya. Kanske suktar Widman efter en ministerpost efter valet, kanske i de bästa av världar, inser han att Widegren och Enström är dåligt sällskap.

  SvaraRadera
 14. Glöm inte att SLB är lika gammalt som stridsvagnen i sig

  SvaraRadera
 15. Skipper: Tack för tydligheten!

  Jag nöjer mig med att i all tysthet reflektera att jag blev ombedd att lämna "Min ledamot i riksdagen", Göran Petterssons blogg efter att - i uttalad brist på bättre ordval - ha använt ordet "lögner".

  ...och det var för ett par dagar sedan - varför min uppräkning av nymorderata kampanjinlägg inte omfattade den här senaste "överdriften"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. @ Lövet
   Du är inte ensam. Min kommentar beträffande Göran Petterssons utlåtande om sin egen intelligens blev raderad.

   Radera
 16. Mums, keep it up Skipper!

  Vore underbart om ex. "Uppdrag granskning" kunde göra ett granskande program med faktakoll och konfrontation av de ledande politikerna.

  SvaraRadera
 17. Hade varit bättre att anställa fler soldater istället för att miljardinvestera i något som ändå bara förrådsställs och inte kan användas i ett modernt säkerhetspolitiskt scenario.

  SvaraRadera
 18. Varför inte lägga de pengarna på våra stridsfordon istället? De används mycket mer frekvent, ingår i minst fem bataljoner med minst tre kompanier i var bataljon samt är betydligt äldre och mer omoderna jämfört med stridsvagnarna. Ett exempel är ksp M/39 som det inte längre tillverkas ammunition till...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det något vi INTE behöver är det interna slitningar om vad pengarna ska läggas på. Vi behöver både strf och strv, inte antingen eller....

   Radera
  2. Även Strf90-beståndet kommer renoveras. Reno:n kommer främst bestå i att ksp39 byts ut mot ksp58(tänk 9040C) samt att SLB införs. Minst 365 vagnar kommer renoveras mellan 2015 och 2021 till en kostnad av 1600-2200 Msek.

   http://www.forsvarsmakten.se/upload/Matriel_teknik/MP%2013%20Materielf%C3%B6rs%C3%B6rjning_2014-2021%20%281%29.pdf

   Radera
 19. Det är uppfriskande att se att någon granskar politiker som oförskämt skönmålar verkligheten så att vanligt folk invaggas i en falsk trygghet. Jag tror att dom flesta tror att det politiska systemet fungerar bra idag, men det finns oroväckande signaler som dom flesta inte känner till. Kort sagt: Vårat demokratiska system är allt annat än demokratiskt enligt den föredetta moderata riksdagsledamoten Anne Marie Pålsson. I den här intervjun: http://www.youtube.com/watch?v=qu0h9lZFebQ berättar hon om sina erfarenheter från sin tid i riksdagen och det är inga lovord hon kommer med. Vad som är viktigt att poängtera är att hennes kritik framför allt riktas mot moderaterna, men samma politiska kultur existerar, i varierande grad, inom alla partier.

  Vad jag vill ha sagt med mitt inlägg är att jag tror att det finns många politiker som har egna idéer och som vill förändra saker utifrån rationella beslut, men det finns knappt något utrymme för nytänkande. Om man inte gör som "cheferna" (partiledaren och hans/hennes närmaste) inom partiet vill så kan man räkna med att frysas ut. Den svenska demokratin och politiken är starkt ideologiskt grundad, vetenskap och rationella beslut hör inte till.

  SvaraRadera
 20. Ett tips är att rösta på vänstern så slipper man alla dessa diskussioner, dom lägger ner det sista av försvatsmakten och satsar pengarna på samtal med Putin.

  SvaraRadera
 21. Filosofin bakom Alliansens försvarspolitik verkar vara styrd av den gamla tesen: "Peace in our time". Denna tes fungerade dåligt 1939 och gör det än idag.

  SvaraRadera
 22. Skulle vara mycket intressant att få se Janne J och uppdrag granskning sätta tänderna i de sista årens beslut gällande försvaret...

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna