27 augusti 2013

Uppdaterad: Försvarsmaktens officerare och civilanställda ska reduceras med 15%Regeringsbeslut 5 är ett nytt gigantiskt dråpslag mot Sveriges försvarsförmåga! Konsekvensen av att den moderatledda regeringens sparkrav tvingar Försvarsmakten till ytterligare åderlåtning där personalkostnaderna ska minskas med 500 miljoner kronor årligen vilket innebär att nästan 15% av alla officerare och civilanställda måste bort! Utöver detta ska upp till 700 heltidsanställda soldater också bort. Att media och övriga politiska partier ännu inte har reagerat på detta katastrofbesked är högst beklämmande!

Redan i går författades ett inlägg om vilka konsekvenser dessa åtgärder med stor sannolikt kommer att få. I dag offentliggjorde Försvarsmakten dokumentet i sin helhet som kan läsas här.

Försvarsmaktens organisation FM ORG 13 som intogs så sent som 1 januari, innehåller enligt planen 8750 kontinuerligt tjänstgörande officerare och specialistofficerare. samt 5150 civilanställda. Dessa befattningar är i dag helt nödvändiga för att klara av att utbilda, materielförsörja, administrera och bemanna Försvarsmaktens krigsförband.

Konsekvensen om man genomför den ålagda reduceringen omfattande 500 miljoner kronor årligen på personalkostnader blir för Försvarsmaktens fast anställda personal (kontinuerligt tjänstgörande) följande enligt Försvarsaktens redovisning.
 • Officerare och specialistofficerare reduceras med 1 000-1 200 befattningar. 
 • Civilanställda reduceras med 550-750 befattningar. 
 • GSS (Gruppbefäl, Soldater och Sjömän) reduceras med 500-700 befattningar.
Totalt ska alltså 2050-2650 tjänster strykas bort ur organisationen utan att Försvarsmaktens uppgifter reduceras med motsvarande mängd. Ett uppdrag som ska vara slutfört 2019 och som får betraktas som omöjligt att genomföra i praktiken!


I riksrevisionens rapport (Bemanningen av marinens och flygvapnets stående insatsförband) som presenterades för knappt ett år sedan så riktades redan där skarp kritik mot att Försvarsmaktens stående insatsförband inom främst Marinen och Flygvapnet inte var bemannade i tillräcklig omfattning.
Riksrevisionens samlade slutsats är att det finns brister i bemanningen, vilket begränsar tillgängligheten för dessa förband. Orsaken är enligt Riksrevisionen att det saknas personal och att det finns brister i kompetens. Vissa förband har en snävt hållen personalram, vilket ytterligare ökar sårbarheten i bemanningen. Riksrevisionen rekommenderar därför Försvarsmakten att se över förbandens personalramar.
Att regeringen nu trots dessa alarmerande rapporter tvingar Försvarsmakten till att ytterligare skära i den redan hårt ansträngda personalsituation tyder bara på att man inte tagit till sig några som helst signaler från Riksrevisionen, att man inte lyssnat på Försvarsmaktens konsekvensbeskrivningar och att det uppenbart bara är kronor och ören som är relevant i sammanhanget.

Även de olika fackförbunden instämmer helt och hållet i Försvarsmaktens konsekvensbeskrivning, men tillägger särskilt att personalens hälsa och välbefinnande kommer att påverkas av ett sådant beslut. Tre olika förbund har skrivit skarpa yttranden rörande regeringens direktiv. Läs gärna dessa yttranden från Officersförbundet, SACO och Försvarsförbundet i sin helhet.


Som extra krydda på detta moset kan man konstatera att försvarsberedningens ordförande Cecilia Widegren (m) tillsammans med Hans Wallmark(m) så sent som i lördags skrev en debattartikel med rubriken "Moderaterna stärker försvarets förmåga" som publicerades i VLT där innehållet uteslutande handlade om alla de satsningar Moderaterna gör på försvaret och att man genom den moderatledda försvarsreformen ökar vår försvarsförmåga. Den bild av försvaret som skribenterna målar upp delas nog av ytterst få personer utanför det moderata partiet och rimmar dessutom mycket illa med dagens besked om de kraftfulla reduceringar av personal som väntar!


Någonting är riktigt sjukt i allt som rör svensk försvarspolitik just nu. Aldrig någonsin tidigare har den bestått av så många lögner och sådant hyckleri som den gör i dag. Man har dessutom förekommit försvarsberedningens kommande arbete! Detta måste få ett slut, och det är riksmedia med hjälp av övriga politiska partier som måste syna bluffen och visa på de faktiska konsekvenserna av en försvarspolitik som är kraftfullt grundstött. Detta arbete kan inte enskilda försvarsbloggar driva ända in i kaklet! 

På Moderaternas egen webbsida kan man läsa följande text. En text som talar sitt egna tydliga språk och som knappast behöver kommenteras närmare.
Är Sverige värt att försvara? Om så är fallet visa då detta i handling inte bara i ord!  
Det viktiga är inte vad man säger det viktiga är vad man gör.

Bloggar: Försvar & Säkerhet


Uppdaterat 20.00:

Den enkla procentberäkningen gick tyvärr lite för fort då jag blandade in GSS i reduceringen men inte i totalen. Det är således inte totalt 20% som ska bort, utan istället sammanlagt 15% ur kategorierna officerare, specialistofficerare och civilanställda som ska reduceras ur organisationen för att uppnå besparingsmålet enligt Försvarsmaktens beräkningar.

Officerare och specialistofficerare i dag: 8750 ska reduceras med upp till 1200 befattningar.
Civilanställda i dag: 5150 ska reduceras med upp till 750 befattningar.

(1200+750) / (8750+5150) = 14%

Utöver detta ska även upp till 700 heltidstjänstgörande soldater och sjömän tas bort ur organisationen, en summa som inte alls går att förringa, vilket innebär att siffran 14% ökar ytterligare något om man räknar in även GSS-kategorin.

Även om procentsiffran är lägre än vad jag först skrev så är det fortfarande lika fullt ett katastrofalt besked Försvarsmakten presenterar för att uppnå regeringens besparingskrav.

31 kommentarer:

 1. Hur kan 500 miljoner motsvara 20% och ca 2000-2500 tjänster? Menar du att totalkostnaden för en tjänst är dryga 200-250 000 kr/tjänst och år inkl lön, arbetsgivaravgift, pension, utrustning, lokal, resor och administration? I så fall skulle jag som väljare kräva att politikerna beställde 5 st sådana organisationer som då till 100% kan bemanna org 13 för ynka 2 Miljarder/år istället för den kostnad som råder idag.

  SvaraRadera
 2. Att ta bort 2650 befattningar från nuvarande 13900 blir enligt mitt sätta att räkna 19,1%. D.v.s. närmare 20% från nuvarande numerär. Detta alldeles oaktat det ekonomiska spakravet om 500 miljoner.

  Till detta ska också tilläggas att FM avser utöka antalet tidvis tjänstgörande med ca 600 befattningar. Nu är det ju dessvärre så att tidvis tjänstgörande är ett sämre alternativ till värnplikt, så försvarsförmågan ökar varken jämfört med nu, eller jämfört med under värnpliktstiden.

  Det går som sagt bara utför just nu!

  SvaraRadera
 3. Känns som om boken Midvintermörker börjar bli en verklighet... :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. I boken "Anfall mot Sverige" var det finansministern som avfolkade kustöarna och nedmonterade FM :-/

   Radera
 4. Detta sparprojekt passar bra med den nya reklam kampanjen från FM: "Det är mycket nu".

  Systemkollapsen är snart ett faktum.
  Men det är kanske tanken, att ta bort FM och ersätta med fas3. Då kan man spara grova stålar... :)

  SvaraRadera
 5. Inte en dag för tidigt. Behövs rensa bort en massa överstar och övtl som bara sitter och nöter på byxbaken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur ska det gå till?
   LAS gäller även försvaret. Sist in, först ut gäller. Överstar och överstelöjtnanter sitter lugnt kvar. De unga få gå.
   Pia

   Radera
  2. Dom kommer mest troligen att vara kvar. Dem som kommer få gå är i vanlig ordning truppare och dylikt folk. Enda sättet att minska skrivbordskrigarna är genom en kryssningsmissil mot HKV.

   Jag tror ingen skulle märka om hela HKV försvann över natten. Ingen skulle nog gråta heller...

   Radera
 6. Inte en dag för tidigt. Alldeles för många byxnötare i FM

  SvaraRadera
 7. "På Moderaternas egen webbsida kan man läsa följande text."

  Hahaha, ja det var en rolig länk!

  SYNK:NEJ

  SvaraRadera
 8. "Detta måste få ett slut, och det är riksmedia med hjälp av övriga politiska partier som måste syna bluffen och visa på de faktiska konsekvenserna av en försvarspolitik som är kraftfullt grundstött. Detta arbete kan inte enskilda försvarsbloggar driva ända in i kaklet!"

  Håller med dig fullständigt men det är tyvärr bara att inse att både riksmedia och 7/8 riksdagspartier (FR uttalar sig om detta 2.05 in i klippet: http://www.youtube.com/watch?v=TqEQ58N8JME ) inte kommer att lyfta ett finger för att få ett fungerande invasionsförsvar. Jag hoppas verkligen att KD och FP ska visa att jag har fel när höstbudgeten kommer men egentligen vet jag att hoppet är fåfängt.

  Orsaken är naturligtvis en skrämmande historielöshet

  MVH
  Karlsson82

  SvaraRadera
 9. Det är ju inte att minska "2650 befattningar från nuvarande 13900".

  Ur svarets bilaga 1 ser vi

  "FMORG13 innehåller cirka 9 700 befattningar kravsatta för kontinuerligt tjänstgörande officerare och specialistofficerare. Av dessa utgörs cirka 350 befattningar av tjänster vid och avlönas av andra myndigheter. Vidare utgörs cirka 5 600 befattningar av kontinuerligt tjänstgörande civila. Cirka 6 800 befattningar är kravsatta för kontinuerligt tjänstgörande GSS och cirka 9 500 befattningar för tidvis tjänstgörande GSS. Cirka 2 000 befattningar är kravsatta för tidvis tjänstgörande officerare och specialistofficerare. "

  Det finns alltså lite under 22.000 heltidsbefattningar i FMORG 13. Du kan ju inte ränka med de civila befattningarna i avdraget och sedan jämföra endast med de militära.

  Det att den svenska organisationen är så topptung, och med sina personalstinna hang-around verk är baserad på värnpliktsförsvarets glansdagar är en annan fråga.

  Skulle det vara bäst att göra som man gjorde i Grekland i fråga om public service tv- och radiobolaget? Lägga ner det och starta på ny kula med en ny organisation?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din purr.

   Dock var det inte de civila jag av misstag hade räknat bort, utan kategorin GSS.
   Inlägget är nu uppdaterat och den nya procentsatsen 15% är alltså officerare, specialistofficerare och civilanställda. Till detta kommer en reducering av upp till 700 GSS/K.

   Radera
  2. Hur ser du på hang aroundverken? Nu menar jag Fortifikationsverket, FMV, FOI, FRA och Rekryteringsmyndigheten, vilka har flera tusen anställda som jobbar på ändamål som gäller FM?

   Är de finansierade ur försvarsbudgeten eller kommer pengarna från andra delar av budgeten? Är deras personalantal på rätt nivå?

   Jag förstår att Fortifikationsverket lever på hyrorna från FM, men hur är det med resten? Stämmer det att om FM avstår från ett område, höjer Fortifikationsverket på hyrorna för de andra för att få det att gå ihop?

   Radera
 10. Enligt vissa kriminologer var det Säkerhetspolisen som röjde Olov Palme ur vägen. Säkerhetspolisen lär ha betraktat Palme såsom varande en säkerhetsrisk. Idag finns det fler säkerhetsrisker än någonsin i regeringen, men Säkerhetspolisen gör inte sitt jobb. Har Säkerhetspolisen också drabbats av personalbrist?

  SvaraRadera
 11. Det mesta talar ju för att försvarsberedningen med den analys det gjort och även kommer att göra i fas 2 kommer att föreslå en utökad organisation / personalnumerär och utökad ekonomi.
  Därför är det klokt att låta bli att dra ned nu bara för att något år senare behöva dra upp personalnumerären..

  Jag minns 8 augusti 1978 på A1 kaserngård. Vi lärda oss att gå i takt.
  Jag har väldigt god lust nu Karin Enström att ställa upp dig på en kaserngård och lära dig planeringsmässigt takt och logiskt tänkande.
  Jag skulle också ge dig grunderna i operativt tänkande snarare än monetärt tänkande.

  Slutligen har jag fortfarande inte sett dig kommentera 160.000 övningen och du kan ju även fundera på om den påverkar regeringsbeslut 5...

  Finns det överhuvudtaget några externa faktorer som påverkar ditt beslutsfattande?

  karin Enström: Om du dra bort säg 20% på försvarsdepartementet kommer då försvarsdepartementet att kunna lösa samma uppgifter då?

  Vad bra verkställ nedragningen på försvarsdepartementet ty nu betalar jag och alla skattebetalare 20% för mycket och det är ju helt onödigt..

  Kn Jan-Olov Holm Hemvärnsbefäl

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det mesta talar ju för att försvarsberedningen med den analys det gjort och även kommer att göra i fas 2 kommer att föreslå en utökad organisation / personalnumerär och utökad ekonomi."

   Hur kommer du fram till detta?!

   Radera
 12. Nu är det ju så finurligt ordnat med försvaret och besparingar/satsningar att:

  1. Det är väldigt få som bryr sig om försvaret (ännu färre nu sedan man fick bort folkförankringen som värnplikten gav)
  2. De flesta utgår ifrån att de som är ansvariga (politikerna) ser till att lösa sin uppgift (och säger de att de bör det så stämmer väl det - om ingen annan säger något annat)
  3. De flesta i gammelmedia och i de flesta etablerade politiker anser att ett minskat försvar är ett bra försvar
  4. Vi är en minoritet av det svenska folket här på försvarsbloggarna som anser att det är viktigt att ha ett försvar som fyller de funktioner en försvartsmakt traditionellt har
  5. SD har satt oss (och alla politiker som också värnar om försvaret) i en knepig situation eftersom de i många stycken har rätt vettiga förslag - vilket gör att om någon av oss för fram dessa förslag så blir man antingen anklagad för att vara SD eller så blir man anklagad för att vilja hjälpa SD

  Så om nu Firma Borg/Enström vill skära i Försvaret så kommer de nog att kunna fortsätta göra det utan att det kommer att höras några större protester från allmänheten

  Om Försvarsmakten eller Försvarsmaktens vänner på bloggar etc sedan beklagar sig så "värnar man ju bara sitt särintresse" (som all andra särintressen som drabbas av nedskärningar

  Så om inget drastiskt görs så kommer vi sannolikt att fortsätta på inslagen väg

  Jag föreslog i en kommentar på ditt förra inlägg att ÖB borde avgå

  Och det står jag för - det är något sådant drastiskt som krävs för att vi ska få en förändring (och uppmärksamhet i gammelmedia)

  ÖB bör avgå - vid ett noga valt tillfälle och med en noggrant formulerad förklaring till varför - så att den svenska väljarkåren får klart för sig hur tillståndet är avseende vår försvarsförmåga inför valet

  ÖB har ju ingenting att förlora - han kommer ju ändå aldrig att kunna lösa de omöjliga uppgifter han får från den nuvarande politiska ledningen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror tyvärr att du har helt rätt när det gäller vad som skulle kunna väcka svenska folket (nu när även media har övergivit försvarsfrågan): att ÖB avgår! Vi kan skrika oss hesa på försvarsbloggarna, det är endast de redan upplysta som läser och bryr sig om det nationella försvaret.

   Radera
  2. De enda frågor SD, enligt min mening markant skiljer ut sig från övriga partier är försvarspolitik, migrationspolitik och möjligen kriminalpolitik.

   Som försvarsvänlig väljare får man väl helt enkelt välja om det kan vara värt att som SD föreslår harmonisera migrationspolitiken till normal EU-standard för att kunna återupprätta försvaret.

   Man kan ju som bekant inte gilla allt med ett parti. Om man ändå väljer att offra Sveriges, i västvärlden unikt höga invandring till förmån för försvaret, kan man ju trösta sig med att man är i sällskap av 14,6% av väljarna enligt Sentios senaste mätning. Och att det mao inte är lika "skämmigt" längre.

   Karlsson82

   Karlsson82

   Radera
 13. En sak är att skära ned på officerare med anledning av att overheaden inom FM är enormt officerstung jämfört med andra europeiska nationer. Dock så förstår jag ej logiken med att skära ned på GSSK. Det har ju varit bristen att de har varit för få,
  Anställ 2000 GSSK ytterligare istället för tvärtom och skär istället ned på dyra officerare som inte har producerat sedan kalla krigets slut 1989.

  SvaraRadera
 14. Jag menar att det finns all anledning att se över de doktriner som ligger till grund för försvarsbesluten. Det finns klara indikationer på att vi snart har ett nytt säkerhetspolitiskt läge i Norden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad menar du med att vi "snart" har ett nytt säkerhetspolitiskt läge?
   Det var ju nu ett tag sedan ALLA de kriterier som under mitten av 90-talet nämndes som skäl för ett återtagande av svensk försvarsförmåga (negativ demokratisk utveckling i Ryssland, återtagning av landstigningsförmåga i Östersjön, återtagning av förmåga till stora samordnade luftlandsättningar och en ny rysk global maktsträvan) har uppfyllts.
   Och om inte den senaste ryska militärövningen var ett bevis på att ryssland har en betydligt högre nivå på sin förmåga än vad som bedömts i t ex Försvarsberedningen - så är det ju svårt att föreställa sig vad som skulle kunna vara det
   En berättigad fråga just nu är VAD som egentligen skulle krävas för att Sverige skall ändra det "vägval" som Försvarsberedningen ansåg skulle ligga fast?

   Radera
 15. Är det dags för dig att rösta SD nu då Skipper? Eller ska det till att du står ensam kvar som försvarsmaktsanställd först?

  Roger Klang

  SvaraRadera
  Svar
  1. SD?
   Aldrig..!
   Hur kan man som FM anställd med gott samvets rösta på ett odemokratiska, rasistiskt och facistiskt parti..?
   De har gjort sitt bästa för att försöka bli rumsrena, men för de som är i sinna sinnes fulla bruk och har någorlunda vett kan genomskåda dessa ulvar i fårakläder.
   Nej usch... SD är inte aktuellt för någon som ska försvara Sverige och dess ALLA medborgare. .

   Radera
 16. Skrämmande att det tillåts en kommentar (27 aug 20:13) som insinuerar att man borde mörda politiker. Trovärdigheten på bloggen sjönk nu till botten.

  SvaraRadera
 17. Låga räntor är viktigare. Hyveln kommer att gå på fler områden. Om fastighetsmarknaden får problem och väljarkåren gapar så får vi räkna med rejäla nedskärningar.

  SvaraRadera
 18. Nej men hur menar du nu? Här i "Lilla Landet Lagom" har vi ju stenkoll på precis allting och allt fixas med ett musklick. Bara att ladda ner WoW eller annat lämpligt strategispel och radera fienden på ett kick utan att nån märker något.

  *Ja jag är ironisk och, ja, jag har gjort värnplikten och, ja, jag kan nog säkerligen åsamka en ev. fiende en hel del problem. Kunskap och vilja saknas inte, det som saknas är någon som vill ta del av kunskapen och viljan för när man klampat över 50-strecket är man förbrukad och en gammal fossil.*

  SvaraRadera
 19. Det är med försvaret som med allt annat, utgifterna måste minska för pengarna behövs på annat håll, till kulturberikarna som gör vårt samhälle mer spännande. Kom ihåg att Statsministern ser oss som barbarer, det gjorde han klart efter upploppen i Södertälje där en svensk flicka blivit anfallen för att hon var blond.

  "Enbart barbareriet är ursvenskt, allt annat har kommit utifrån" - Fredrik Reinfeldt.

  SvaraRadera
 20. "Försvaret är ett särintresse" - Fredrik Reinfeldt. .... ja nu är han nöjd..... o jag börjar bli rädd o orolig så kotkade dagens regering är.

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna