11 maj 2012

Media börjar få upp ögonen för PRIO-härvan


Riksmedia börjar nu få upp ögonen för det katastrofala läget inom Försvarsmakten rörande "stöd"-systemet PRIO. Nu senast har SVT gjort ett repotage om det faktum att stora delar av flygplansparken med JAS 39 Gripen står på marken på grund av reservdelsbrist beroende på just PRIO. Något som innebär att man kommer att flyga 1500 flygtimmar mindre än planerat. Detta får självklart konsekvenser för den nationella försvarsförmågan! Eller som C INS själv uttrycker det hela: "Ja, den operativa förmågan sjunker".

För några veckor sedan tog TV4 upp motsvarande problem orsakat av PRIO i ett eget repotage.

Jag har tidigare skrivit om hur många miljarder (10 mdr) som Försäkringskassan la ut på systemet innan man avbröt projektet och kastade SAP (som systemet egentligen heter) i papperskorgen.

Nu kan det konstateras att det är fler än den svenska Försvarsmakten som har allvarliga problem med SAP (PRIO). Nu senast rapporterar läkemedelsföretaget Astrazeneca ha stora problem med att  få fram läkemedel på grund av att man köpt och håller på att införa SAP. Just nu ligger notan för enbart produktionsbortfallet på hela 500 miljoner kronor. Något man inte kan ta igen.

Det verkar onekligen som att stora företag (och FM) inte tar några bra referenser och lyssnar till andra som köpt nitlotten SAP innan man beslutar om inköp av ett datasystem i mångmiljardklassen. Fanns det verkligen inte några andra bättre alternativ?

Frågan är var detta kommer att sluta för Försvarsmaktens del?

6 kommentarer:

 1. Det är obegripligt att försvarsmakten aldrig lyckas dra slutsatsen att sluta att själva driva avancerade IT-projekt. En lång rad med fiaskon staplas på varandra och olika uppföljningsorganisationer, som statskontoret och RRV, har redovisat många avbrutna projekt, som förbrukat många miljoner och inte sällan miljarder kronor utan att de gett någon nytta.
  Under 1990-talet misslyckades försvarsmakten med bl.a. Orion och Sirius, under 00-talet med Ledsyst och nu tydligen också med Prio. Dessa två senaste projekten har kostat skattebetalarna mer än 5 miljarder, ja kanske 10 miljarder kronor. Uppenbarligen är det för lockande att låta officerare, utan rimliga förutsättningar, leda projekt, som kräver särskilt kunnig och erfaren personal.
  Ledsyst är ett exempel på detta. De två största projektdelarna var teknik- och metodutveckling. Teknikutvecklingen leddes av en officer i karriären och inte utav statens försvarstekniska myndighet FMV. Metoddelen, som naturligt borde kunna utföras av försvarsmakten (kompetens borde finnas) hade svårt att komma igång och gav ringa resultat. Sammantaget en mångmiljardrullning utan bestående resultat inom ett område, bättre användning av information, som borde utgöra en viktig del i våra framtida förmågor.
  Nu har vi Prio med uppenbara problem och stora merkostnader inklusive stora störningar i verksamheten. Är det inte dags att börja utkräva ansvar? Om en organisation eller chef misslyckas på motsvarande sätt i näringslivet så blir konsekvenserna tydliga för berörda. I fallet Prio bör en försvårande faktor för försvarsmakten vara GD FMVs beslut för några år sedan att ingen FMV-personal fick ta på sig något delansvar i Prio. Detta för att projektet ansågs ha alla förutsättningar att bli ytterligare ett katastrofprojekt.
  Min poäng är att det inte verkar som att försvarsmakten förmår att förändra sitt beteende relativt stora IT-projekt med dessa kroniskt stora negativa konsekvenser. Alltså är det ägaren, statsmakterna, som bär det fulla ansvaret för att denna lekstuga får fortsätta.

  SvaraRadera
 2. Nej det lär inte finnas något alternativ till SAP/R3, och jag har hittills inte hört talas om någon som lyckas med införandet. Ser man til listan över projekt som nämns i kommentaren Anonym tnr 120134: Orion, Sirius, Ledsyst, Prio - så har de en sak gemensamt: de var systemen som skulle ersätta nästan alla andra. Jag tror att visionen om att tvinga in alla aspekter i samma system blir för svårt; det är för många dimensioner att hantera i samma mjukvara. (Strängteorin säger att det existerar tio samtidiga dimensioner, och försöker man pressa in fler blir det såklart problem. Själv får jag problem efter fyra eller fem.)

  Jag vet att andra har lyckats hanterat SAP/R3-införande genom att bygga interface från funktionssystemen, så de kan överföra den information som SAP vill ha, på ett sätt den kan hantera; dvs funktionssystemet löste sina uppgifter och talade om slutraden till SAP.

  Så, jag pekar på imperiedrömmarna och lägger skulden där. För att förstå problematiken, måste man dock ha förmåga att se fler dimensioner än en, men jag har börjat undra om vissa endast fokuserar på dimensionen som deras egen karriär utgör.

  SvaraRadera
 3. Det finns ett gammalt välkänt ordspråk som belyser den aktuella problematiken: Den som gapar över mycket mister hela stycket!

  Flygsoldat 113 Bom

  SvaraRadera
 4. Ta det lugnt, vi ligger bara lite efter och enligt prospektet ska FM från 2016-2017 och framåt tjäna cirka en miljard per år på PRIO!!

  Så här skrev Wise 6/6 2009

  "Norska Forsvaret började implementera SAP förra sommaren och har också dragits med stora problem. I augusti begärde man att få anställa 60 extra dataspecialister för att få ordning på grundproblemen. I april avslöjades det att halva den norska F-16 parken stod på marken för att ett problem i SAP gjort det svårt att få fram rätt reservdelar till flygplanen."


  Med de Norska erfarenheterna i färskt minne kommer vår FM att rätta till problemen genom att anställa 120 IT-konsulter och låta 100 procent av planen stå på backen.

  Vi här på teatern övar försvar av teater (Campmodell) med tillfällig materiel. Veckans språk är swahili och vi har fått låna fyra soldater ur vaktstyrkan. Dessa dyker upp varje morgaon iklädda fotsida, vackert färglagda kaftaner och agerar b-styrka. I morgon verkar övningsupplägget bli försvar av kaffemaskin och eventuellt återtagande av denna.

  Ryktet säger också att vi ska få gå om senaste PRIO-kursen. Detta mottager vi med glädje då inget av det vi senast lärde oss har fungerat i verkligheten.

  Det har blivit så tyst här på teatern på senaste tiden. Övertid och effekt har gått ner till nästan noll. Vi ger knappt några föreställningar längre.
  Detta kan i och för sig bero på att publiken lyser med sin frånvaro trots extrabilliga biljettpriser.

  Vi har iofs fullt upp med våra ålagda pappersarbeten. Major X behövde vår hjälp igår med sitt CV. Han började med att skriva en hel A4-sida om sin tjänst som skolpolis i fyran. Vi ingrep och försökte halvera berättelsen.

  Suck!

  Teaterdirektören.

  PS! Till den som eventuellt läser Major X berättelser (CV 89 sidor plus källförteckningsbilaga) vill vi bara säga att vi gjorde så gott vi kunde och att det var han som envisades med att det skulle vara franskt halvband i kalvskinn.

  SvaraRadera
 5. @teatrerdirektören

  Tack för att du förgyllde dagen med lite skön humor trots det egentliga allvaret i sak.

  SvaraRadera
 6. Är väll ett av Försvarsmaktens störa problem i dagsläget? Påverkar ju faktiskt den operativa förmågan ganska rejält. Viktigt att det uppmärksammas för folket.

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna