20 mars 2013

ÖB är tillbaka i matchen, men inte minister Enström


"Tid är det enda jag har, så det är bara att ösa på!"

Detta hade vår överbefälhavare Sverker Göranson tydligen "beordrat" kollegorna i HKV tiden innan han blev sjukskriven för utmattning i januari. Under en mycket intensiv period där kraven från regeringen om rapporter och svar på skrivelser inom orimliga tidsförhållanden så hade nog ÖB sannolikt inte särskilt mycket tid över till att känna efter hur kroppen egentligen mådde. När han sedan mot sin egen vilja ändå tingades till sjukskrivning var det enligt honom själv "som att få bandkrängning precis när man ska bryta in i anfallsmålet"

Han är onekligen en hård pansarknekt vår överbefälhavare med glimten i ögat trots all turbulens! Det är ändå många som varit oroliga för att han inte skulle komma tillbaka i tjänst, och det var även många som var mer eller mindre övertygade om att det skulle tillsättas en ny ÖB. Lättnaden är nu stor att det inte blev så.

Det var i  måndags som Sveriges överbefälhavare Sverker Göranson var tillbaka på jobbet. Någon överenskommelse med sin läkare att ta det lugnt verkar inte varit uppe på agendan. HKV och Stockholm på måndagen, därefter till Afghanistan för att möta soldaterna på plats, snabbt hem till Sverige för att deltaga i en radiointervju och i dag deltagande vid försvarskonferensen i Skövde samt ännu fler intervjuer med media. Men Pansar-ÖB verkar ändå fixa detta tempo då målmedvetenheten fortfarande är hög. Nu har han nog även lärt sig läxan att lyssna på kroppen vilket är en förutsättning för den fortsatta kampen mot överheten.


Lyssna på dagens intevju i P1 här ovan, och de efterföljande kommentarerna här nedan.

KOMMENTARER EFTER INTERVJUN MED ÖB


Någon som fortfarande inte alls är med i matchen är vår försvarsminister Karin Enström (m). Vi har konstaterat det flera gånger tidigare, och det tål att sägas igen. Fredrik Reinfeldt har hittat den ultimata ministern för att företräda ett särintresse där budgetbalansen är viktigare än allt annat, och där den operativa balansen verkar vara helt ointressant. Detta imponerar stort, i synnerhet hennes fullständigt ohämmade kyla mot sina tidigare kollegors frustration och att utan att tveka ständigt skicka "svarte petter" tillbaka till sin tidigare arbetsgivare.

ÖB och Försvarsministern intervjuades under dagen även i den glödheta frågan om de Afghanska tolkarna. Göranson tog naturligtvis parti för sina anställda, men försvarsministern uttryckte att hon skulle bli förvånad om ÖB skulle kräva att tolkarna skulle få asyl i Sverige. 

%C3%96B%20vill%20ge%20hotade%20tolkar%20skydd

Både ÖB och försvarsminister deltog även på dagens försvarskonferens i Cecilia Widegren-land, Skövde. Även här var Sveriges Radio framme med mikrofonen och då lät det så här.

Lyssna: Försvarsministern: "Vi måste få kontroll på vad det är som kostar"

Under dagens konferens ska tydligen försvarsministern även uttryckt följande:
"Vi ska inte minska anslag, vi ska minska den förväntade kostnadsökningen"

Åter igen ett tydligt exempel på att Enström väljer lojaliteten mot Reinfeldt före verkligheten där ute.

Men för att återgå till inläggets inledning så är det mycket glädjande att se ÖB tillbaka på banan. Varmt välkommen, tillbaka Sverker, och tack för ett vunnet vad!


Media: SvD 1, 2, 3AB, SRSR
Bloggar: Borneo, Sjätte mannen

8 kommentarer:

 1. Ibland måste man skilja på känslor och logiskt fattade beslut.
  Ja det är klart att de Afghanskatolkarna har gjort en uppofring men de har tjänat oerhört stora pengar och fått andra förmåner.

  Att hänvisa til andra nationers policy är löjeväckande eftersom att Usa ej har givit 30000 lokalt anställda från Irak asyl och ej heller 15000 lokalanställda från Afghanistan asyl.

  SvaraRadera
 2. Försvarsministern är amfibie/kustjägar officer, att vara grundutbildad att anfall befästa mål a´la dagen D kanske inte funkar för alla som karriärval, men för kapten karin funkar det, synd att det hjälemodiga anfallet kommer sluta i ett nålstick, och icke mer... Nu är jag övertydlig men det behövs tydligen, försvarsmaktens syfte är i grund och botten att försvara Sverige, och försvarsmakten skall kunna matcha det aktuella hotet, annars är det bara en välbeväpnad milis, se mit tidigare inlägg om försvarets numerär 1988 och 2012, misstaget ligger i att försvarsmaktens budget inte har följt konjukturen 1988 så var försvarsbudgeten ca 3% av BNP nu är den ca 1,23%... Jag som skattebetalare KRÄVER bra utbildning, sjukvård och ett starkt försvar, annars får det fan vara, då sparar jag slantar, köper mark, skog, vatten och röster i FN och utropar en frizon för de svenska medborgare som inte vill ge upp idén om folkhemmet, försvaret och oberoendet...

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Jag har själv varit Ombud i ett Migrationsärende åt en man som var lokalanställd i Irak och sedan polis åt den nya regimen. Trots att hans bostad bombats sönder av terroristerna så räckte ej dessa skäl till Asyl för Migrationsdomstolen.

  SvaraRadera
 5. Sverige borde aldrig ge sig in i insatser som innebär att anställda ur lokalbefolkningen måste få asyl i Sverige. Är så nu verkligen fallet så är det ett gigantiskt misslyckande för hela den svenska militära insatsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Provet på en riktigt bra ledare är att kunna hantera ett misslyckande.

   Det riktigt sura vore f.ö. om vi anlitade tolkar som vi inte skulle vilja ha som medborgare, det här är individer som nu har otroliga erfarenheter.

   Jag skulle heller ha ryktet att Sverige tar hand om de sina än att vi betalar ok och sedan dumpar folk.

   Radera
 6. Dagens SvD refererar gårdagens möte mellan ÖB och Enström på försvarskonferens och besök vid Markverkstaden Götaland i Skövde.

  FM "glider på målet" säger Enström. "Vi slirar aldrig" kontrar ÖB.

  "Hela Sverige skall försvaras" är ingen glidning. Det kallas något annat.

  Lite märkligt krav från ministern att ett fördjupat underlag som begärts in, skall vara identiskt med tidigare inlämnade underlag. Särskilt i det omorganisationskaos som råder.

  Till Anonym 04:16. Kan du utveckla lite kring att Enström är kustjägarofficer.

  Hoppas att ÖB hushållar med kropp och själ. Det behövs en chef som är ledare också, en som ÖB.

  SvaraRadera
 7. Det finns i mina ögon endast två alternativ til en moderat kursändring i försvarsfrågan:

  1. Folkpartiet sätter hårt mot hårt i kommande försvarsbeslut vilket skulle kunna resultera i ett samgående med socialdemokraterna i försvarsfrågan och kanske rent av ett regeringsamarbete efter valet 2014.

  Peter

  2. Ett valnederlag för moderaterna leder till en "palatskupp" inom partiet för att avsätta reinfeldt som partiledare ( som ser mer än trött ut på sitt jobb). Ju större nederlag för Reinfeldt och Borg, desto större möjlighet för en förändring av "nya" moderaternas partitopp.

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna