17 mars 2013

Vi befinner oss mitt i systemkollapsen!


För bara några minuter sedan fick vi en bekräftelse på att vi inte alls är på väg mot en systemkollaps.. Vi är mitt uppe i den!

Efter alla turer den senaste tiden om "en-veckasförsvar" så hade nog de flesta hoppats på att budskapet på något sätt hade gått fram. Så är tydligen inte fallet! Som alla nu förstår så borde sanningen i själva verket beskrivas som ett "en-dagarsförsvar" eftersom vi varken har personal eller materiel ännu. Det krävs som bekant 4,5 miljarder kronor ytterligare varje år för att nå upp till "en-veckasförsvaret".

När försvarsberedningens ordförande och moderaternas etta i försvarsutskottet Cecilia Widegren (m) i kväll på twitter skriver följande rader så inser vi nog alla att förståelsen från Moderaternas sida, för såväl försvarspolitiken som för Försvarsmakten, är att betrakta som noll! Man har inte lyssnat på Försvarsmakten, på media, på opinionen, på oppositionen, på övriga partier inom Alliansen eller på svenska folket. Att de inte lyssnar på försvarsbloggarna var förvisso väntat, men att man lyssnat på någon av de förstnämnda hade man åtminstone kunnat hoppas på.

Cecilia Widegren (m) skriver i dag följande på twitter som svar till Aftonbladets Anders Lindberg som skriver "Inte för att M:s försvarspolitik är särskilt lyckad i övrigt."  

"Försvarsreform som stärker försvarsförmågan. Enligt ÖB bättre nu än på 10-20 år. Analys pågår för nästa steg."
Detta om något är en tydlig bekräftelse på att vi är mitt uppe i systemkollapsen! De moderata försvarspolitikerna har redan innan bestämt sig att verkligheten skall anpassas efter den moderata kartan och inte som brukligt är, tvärt om.

Försvarsreformen stärker inte försvarsförmågan på något sätt. Det är helt motsägelsefullt då hela IO14 är anpassad för att kunna bedriva insatser utanför Sveriges gränser. Detta samtidigt som man i skrift säger att man skall prioritera det nationella försvaret. Det kan liknas med att köpa en Ferrari och strax där efter säga att den primärt skall användas för vedtransporter och vägplogning. Moderaterna har under sin tid vid rodret fattat beslut om att reducera stridsflyget med -40 JAS 39, artilleriet med -24 artilleripjäser och man vill nu reducera den fasta personalen i Försvarsmakten med 800 personer. I Moderaternas värld kallas detta för "en satsning" och att man "stärker försvarsförmågan"! Listan på tokigheter kan säkert göras längre.

Jag ställer mig ytterst tveksam till att ÖB Sverker Göranson har påstått ovanstående, och om han sagt det så var nog inte innebörden av det menat att tolkas på det sätt som man nu har gjort. Detta skulle enligt Cecilia Widegrens feltolkning/missuppfattning/sammanblandning i så fall innebära att försvarsförmågan här och nu skulle vara bättre än den var under tidsperioden 1993-2003 vilket alla normalbegåvade förstår är helt befängt! Det innebär i praktiken att försvarsförmågan skulle vara bättre nu än före försvarsbesluten FB-04, FB-00 och FB-96....

Skönmålningen fortsätter. Vi är mitt inne i systemkollapsen!
Uppgivenheten blir nu allt mer påtaglig för var dag som går, och för varje uttalande som detta...

21 kommentarer:

 1. ÖB sa så här i SR Ekot 8 januari:

  "Med den nya försvarsstruktur som nu byggs upp menar han att det ändå är en förbättrad försvarsförmåga jämfört med de senaste tio-tjugo åren.

  – Absolut. Och då ger jag rådet till oss allihopa som svenskar att vi måste titta lite grann i omvärlden hur det ser ut hos olika länder. Moderna försvarsmakter i dag är på väg i ungefär samma riktning och skulle jag bedöma har ungefär samma ambitionsnivåer, för vi ser alla att vi är på något sammanflätade i utvecklingar i omvärlden, säger Sverker Göranson."

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Detta är i sak fel, det förstår alla!
   2. Jag skulle vilja att frågan ställs till ÖB igen, övertydligt
   3. 8 januari var precis EFTER att ÖB deklarerat "en-veckasförsvaret" och senare backade ur planteringen då ministern gjort klart att detta var fullt tillräckligt. Varför han backade/slätade över tidigare uttalande har vi aldrig fått veta, men kan ana....
   4. En Försvarspolitiker bör veta bättre än inbilla sig detta.

   Radera
 2. Det känns mycket slarvigt uttryckt från ÖB:s sida. Jag synar kraftigt att vår försvarsförmåga idag gentemot systemen som finns i närområdet skulle vara bättre än vår försvarsförmåga 1993 mot vad som då fanns i närområdet. Detta gäller även 1998 och 2002.

  Den största skillnaden återfinns inom flygstridskrafterna där dagens stridsflyg har betydligt större förmåga vapenmässigt i luftförsvarsrollen och för att slå mot precisionsmål på backen än vad föregångarna JA och AJS 37 hade. På landbacken hade vi 1998 omsatt Strv 103 till 121/122 och därigenom ökat förmågan. I övrigt för mark- och sjöstridskrafterna är förmågan idag sämre.

  Skillnaden i förmåga att leda våra nationella stridskrafter ska vi inte ens nämna…

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man häpnar!

   När det gäller de system du tar upp är det självklart helt naturligt att nyare system bör vara bättre än sina föregångare rent prestandamässigt, men allt bör även ställas i relation mot där och då eller här och nu, om man som Widegren påstår att den totala försvarsförmågan är bättre i dag än igår.

   Men frågan är om 60 JAS 39E är bättre än 100C/D, eller för den delen 200+ 37 Viggen spridda på bemannade krigsbaser? Numerär är också en förmåga. Kommer vår nya 60 JAS 39E inte ens upp i luften bedömer jag att förmågan får betraktas som obsolet.

   Samma sak gäller det mesta annat. Är 24 Archer verkligen så mycket bättre än 48+ Haubits 77?

   Utgör fem Visbykorvetter en bättre försvarsförmåga än 12 robotbåtar, 12 patrullbåtar och sex plåtkorvetter?

   Nej, ÖB måste blivit felciterad, eller menat något annat. Man kan heller inte stirra sig blind på enskilda system som fru Widegren uppenbart gör.

   Som sagt, numerär är också en förmåga.

   Radera
  2. Gripen har inte större förmåga än AJS 37, den hade Mjölner och det har inte Gripen. De små laserstyrda bomberna är värdelösa mot mål som skyddas av kompetent Lv.

   Radera
  3. Värdelös var ett starkt ord. Det finns många saker man kan göra med GBU-49 och -12 som man inte kunde göra med BK 90, även vid högt lv-hot, samtidigt som det är svårare att verka mot ett ytmål. Vill hävda att förmågan till attackuppdrag på vissa områden är betydligt högre, men sämre på andra. I värsta fall ett nollsummespel.

   Radera
  4. Ja den som kan komma fram till att 8 st EldE-97 och 32 st EldE-70 är bättre än 8 st EldE-77, 500 st EldE-70, 60 st EldE-90 och 200 st 40mm automatkanoner får gärna förklara detta för mig!

   Radera
 3. Som kuriosa i sammanhanget så kanske det kan vara lämpligt att påminna om vilken förmåga som fanns tillgänglig i det tidsspann som omnämns av Widegren.
  Läs om försvarsmaktsövningen ORKAN 1993.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En härlig tillbakablick.

   Förutom ORKAN genomfördes regionala slutövningar/KFÖ:er i övriga MILO:n, övningar som var större än en FMÖ idag.

   Radera
  2. Mmm, minns VÖNN 1993...nice

   Radera
  3. Jag var med på VÖNN -77! :)

   /Vitablixten

   Radera
 4. Det var min första tanke när perioden togs upp. Historielöst.

  SvaraRadera
 5. Bättre försent än aldrig?

  SvaraRadera
 6. Det är väl uppenbart att politikerna fullständigt struntar i rikets försvar alternativt är helt är oförmögna att förstå innebörden av de politiska beslut de genomdriver.
  Som officer ser jag i nuläget endast två utvägar: antingen satsa mer på försvaret omedelbart för att bibehålla kunskapen och återfå någon form av förmåga eller att lägga ner det fullständigt. I dagsläget är de pengar som läggs på försvaret pengar i sjön.

  SvaraRadera
 7. Wiendokumentet 1992.
  Vad skulle det säga om Sverige 2013 månntro?

  FM är en koloss som inte insett dess kollaps, vi har fallit långt sedan FB00/04.

  GMY

  SvaraRadera
 8. Har inte försvaret snart nått en punkt där det är dags att släppa taget om allt det gamla och helt enkelt börja om från noll?
  Felbemannat, överbemannat (antal höga officerare), PA-system, materielsystem och andra system som inte fungerar och samverkar, för lite av praktiskt taget allt och numera noll eller nästan noll av en hel del. Och som grädde på det moset en förvirrande otydlig styrning med otydliga budskap om vart och varför?
  Det förefaller i vilket fall inte vara en effektiv användning av våra skattepengar det som pågår nu. Och hur det drabbar och påverkar personalen ska vi inte tala om. Ansvarsfullt känns som ett mycket avlägset begrepp i sammanhanget.
  Gör om, gör rätt.

  SvaraRadera
 9. Roger Klang,
  SD är ju kända för att "äga" invandrarfrågorna. Resultatet har blivit att bara just därför så har alla andra partier gått tvärt emot så det går inte ens att föra en debatt om det ämnet. Det blir omedelbart övertoner och beslut tvärt emot vad SD står för. Sandlåda? Javisst.
  Hur blir det då med försvarsfrågorna om SD börjar "äga" dem också? För viktiga för att bli sandlåda tycker jag.

  SvaraRadera
 10. @Gronvita:

  Hur går det med försvarsfrågorna, som det är nu? Bättre agera och agera fel, än att inte agera alls, tycker jag.

  Roger Klang

  SvaraRadera
 11. SD eller KD, det är frågan? SD:s partiprogram är mycket tilltalande ur försvarssynpunkt. Mindre känt är att Kristdemokraterna i Östergötland vill på allvar diskutera ett svenskt medlemskap i NATO. Distriktsordföranden Magnus Oscarsson säger att Kristdemokraterna är för ett starkt försvar som en livförsäkring för fred och nationellt oberoende och erfarenheterna av Nato-samarbete genom Partnerskap för fred är goda.

  Alf Svensson, före detta partiledare och snart avgående EU-parlamentariker säger sig bli nästan tokig av att höra "att i nuläget finns det ingen hotbild mot Sverige". Han menar att man bygger inte upp ett försvar med mindre än en framförhållning på 15 - 20 år.

  Sveriges i särklass mest försvarsfientliga parti är de "nya" Moderaterna med Fredrik Reinfeldt i spetsen. Denne landsförrädare påstår att regeringens främsta uppgift - att upprätthålla landets yttre säkerhet - endast är ett särintresse! Säkerhetspolisen tycks också vara ett särintresse eftersom de ännu inte gripit honom...

  Flygsoldat 113 Bom

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna