13 mars 2013

Ridå!

För många kom dagens försvarspolitiska besked signerat fru försvarsminister som ett chockbesked. För andra mer luttrade som följer den försvarspolitiska debatten mer ingående var dagens besked på intet sätt oväntat. Det man dock kan reagera över är den ringa tid som förflutit sedan regeringen mottog Försvarsmaktens svar på RB7 vilket onekligen innebär att Karin Enström redan innan svaret kom departementet tillhanda hade saken klar för sig vilka åtgärder hon avsåg vidtaga.

Försvarsmaktens besked var att myndigheten såg ett behov av ekonomiskt tillskott omfattade 4,5 miljarder kronor för att lösa de uppgifter som regering och riksdag beslutat om. Knappt två veckor hann gå innan regeringen istället aviserar en reducering på en halv miljard.

Skillnaden mellan Försvarsmaktens behov kontra försvarsdepartementets uppfattning av Försvarsmaktens behov är således fem miljarder kronor. Ridå!

Kollegan Wiseman har redan hunnit författa en ingående beskrivning av läget i stort vilket gör att fler förklarande utvikningar om bakgrundsläget blir överflödiga.

Man kan dock ändå poängtera ett antal detaljer runt frågan.

1. Vi har nyligen fått veta att vi har ett "en-veckasförsvar" - Om myndigheten tillförs 4,5 mdr skall dock noga poängteras. Karin Enström anser att den nivå på försvarsförmåga inte behövs utan väljer att reducera det ytterligare till i bästa fall ett "en-dagsförsvar".

2. Dagens utspel skulle tangera begreppet ministerstyre. Att en minister går in och detaljstyr en myndighet där antalet anställda räknas inte bara i antal utan i kategorier hör inte till vanligheterna.

3. Folkopinionen i Sverige har vänt. Många har efter de senaste månadernas försvarsdebatt insett vilken låg nivå som råder och har svårt att acceptera nuvarande låga nivå samt att omvärldsläget har förändrats.

4. Regeringen förekommer med denna styrning sin egen försvarsberednings arbete. Vad händer om beredningens kommande rapport entydigt pekar mot att försvarsanslaget och organisationen behöver utökas?

5. De moderata försvarspolitikerna har konstant hävdat att man satsat på Försvarsmakten. Hur skall man i sin propagandaretorik hantera detta beslut?

6. Inte ens inom Alliansregeringen är man enad i frågan. Folkpartiledaren Jan Björklund har nyligen gått ut och krävt en utökad organisation och en utökad försvarsbudget.

7. Försvarsmakten har så sent som vid årsskiftet omorganiserat och omstrukturerat sig på uppdrag av regeringen. Den beslutade organisationen IO14 är precis fastställd, dock ej uppfylld. Redan tre månader senare anser således regeringen att arbete skall göras om och ytterligare personal ska bort!

8. Ett beslut som detta borde hanteras i riksdagen då det berör en organisation som riksdagen beslutat om. Det skulle då vara mycket svårt för regeringen att erhålla majoritet i frågan. Frågan är om FP och KD ens skulle rösta med regeringen?

9. "Personalen är Försvarets viktigaste resurs" och "hela Sverige skall försvaras" har fru Enström tidigare hävdat. Detta är nu inte bara att betrakta som urvattnat utan som rent hyckleri.

10. Om Moderaterna inte redan innan lämnat "walk over" i frågan runt särintresset Försvarsmakten så har man nu lämnat helt öppet mål för S och SD att visa handlingskraft. När även V och MP uttrycker oro över hur Försvarssmakten hanteras så är nivån under skamgränsen.Man undrar onekligen om fru Enström belåten gick hem från jobbet på Jakobsgatan och tog sig ett glas framför brasan i villan i Waxholm efter väl utfört arbete, eller om skämskudden åkte fram. Man får hoppas på det sistnämnda.

Till detta lär vi få återkomma inom kort igen!Bloggar: Norah4YouCynismer
Media: SR EkotSvDSVTSVT RapportAftDNGPExp.  

20 kommentarer:

 1. Sverigemötet i Karlstad blir intressant, får se hur mycket miljö-, resurs- och försvarsprat det är mellan seminarierna.

  SvaraRadera
 2. Jag skiter i det här nu och börjar ringa andra arbetsgivare imorgon. Min kompetens kommer riket bättre till nytta i försvarsindustrin. Tack fru Enström för att du gjorde valet enkelt.

  SvaraRadera
 3. För att uppnå IO14 och uppnå gripbarhet, flexibilitet där och då skall FM:

  Öka utbildningsverksamheten

  Öka materielunderhållet

  Öka underhållet på vissa materielsystem

  Öka personalantalet

  Öka antalet övningar, större, längre och med mer personal inblandad

  Öka antalet insatta utomlands

  Omsätta materielsystem

  Avveckla materielsystem

  Öka antalet förband som övar

  Materiel skall vidmakthållas under längre tid

  Höjda krav på beredskap

  Höjda funktionsnivåer på materiel

  Utökade stödtjänster

  Utökade krav på förrådstjänster

  M.m…..

  För vissa övningsfält innebär detta mer än en fördubbling av verksamheten.
  För vissa förråd eller servicepunkter innebär detta en ökning av kunder med flera hundra procent.
  Detta kommer att kräva en större tillgänglighet på verkstäder och serviceinrättningar.

  När allt detta skall genomföras tycker regeringen att FM skall minska på personalen!!!

  Det ligger sedan tidigare redan en personalminskning på både civila och officerare i planen!!

  IO14 skall genomföras i den takt som medlen medger. Det nya utspelet från finansen innebär att FM;s brist på pengar ökar till fem miljarder och genomförandet skjuts ännu längre fram i tiden.
  Svenska folket får nog under lång tid framöver hålla tillgodo med det som förr kallades ”riksbataljonen”. Det vill säga, ej samövade, hastigt hoprafsade styrkor som samlas till något som kallas bataljon. Nivån på personal och materiel, är väl tillräcklig för att, med handledning, överta vissa av hemvärnets enklare bevakningsuppgifter, men inte mycket mer.

  Någon/någonting går inte i takt. Från regeringens sida säger man en sak och agerar i en helt annan riktning. Varför vi har folk som sitter och utreder dessa saker begriper jag inte. Analyser och slutsatser verkar ju vara klara för länge sedan.

  Hur ni folkvalda och andra som sitter i dessa utredningar och hela tiden bli slagna i ansiktet utan att ens yttra er är för mig en gåta. Har åsiktsprostitutionen gått så långt?

  Ni förbandschefer och andra som säger sig berätta för de kringresande politikerna hur läget är;

  Säg sanningen och om ni anser er göra detta, gå ner till flanellografnivå, så att de förstår vad ni säger.

  Dessvärre är jag varken upprörd eller förvånad.
  Nu kanske de där frågorna om tidsbegränsad anställning för specialister och de degraderades löner kommer upp på bordet?

  Tycker avslutningsvis att regeringen snarast tillsätter en minister som företräder försvarsdepartementet.


  SUCK!

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 4. Det som är värst av allt, tycker jag som under ca 17 var frivillig i Flyget (utbildad på F11 Nyköping mitten 70-talet), är att Madam Ministern skall ha sina rötter i Försvaret. Må vara amfibieförband. Men nog tilltrodde jag de som var där bättre Försvarskunskap och Försvarsvilja.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vår försvarsminister blev faktiskt kvoterad in i försvaret, Rätt ska vara rätt.

   Radera
 5. Finns det någon som tror på att vi har ett försvar värt namnet.
  Går det inte att stoppa detta vansinne, har de övriga partierna ingen skam i kroppen, att M har spårat ur är ingen nyhet. Varför är det ingen som ser vad som håller på att hända, Suck! Suck! Suck! Suck! Suck! Suck! Suck!

  Chiefen

  SvaraRadera
 6. Enström och regeringen kommer att ställas till svars för landsförräderi och fängslas bland alla andra brottslingar.

  Med vänlig hälsning Roger Klang

  SvaraRadera
 7. Kungen tittar på och blir bortpolleterad, Försvarsmaktens högre officerar låter sig bli också knuffad över stupet. När de med hjärna och muskler inte gör motstånd eller försvara vårt land, vem och vilka skall göra det?

  Organisera motstånd och förändring av vårt samhälle. SÄPO bör ju gripa större antal riksdagsledamöter i regering och riksdag för landsförräderi.

  Om Ryssland slår över sin övning till skarp nu i September/Oktober då är det kört för Sverige, hur länge skall vi leva under denna huvudlösa försvarsförmåga??

  Hur länge skall försvarsmakt och SÄPO låta sig mutas med lön för att se sitt land gå rakt ner i källaren.

  Utöver detta så skall Sverige rädda övriga världen från fattigdom och vi får snart se när flyktingar får bo i tält i Sverige under sommaren, campingstugorna är fulla.

  Soldater och officerare som dött när de försvarat Sverige i historien, vrider sig i sina gravar och gör volter av raseri över Sveriges förfall!

  SvaraRadera
 8. Vårt försvar skall alltså inte hålla en vecka utan ett par timmar, sedan fria kriget av vad?

  SvaraRadera
 9. Kanske inte helt fel att även Militären lär sig att följa budget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad i helvete fick du luft ifrån, du har ingen aning om vad som händer i landet. Du kan vara glad att vi har haft ett försvar som skyddat landet från att bli annekterat. Om vi inte har skyddat landet så hade du inte kunnat skriva vad du vill, läsa vad du vill, åka vart du vill. säga vad du vill etc etc.
   Så lägg ner det där jävla skitsnacket om att försvaret ska lära sig att följa sin budget. Vad är det för budget du pratar om, finns det någon?
   Om du vill kan du åka till Nordkorea och njuta av deras frihet.
   Förbannad

   Radera
  2. Tycker inte du ger att väldigt konstruktivt svar här anonym.
   Självklart ska vi hålla budget. Problemet är att vi också måste leverera en beordrad produkt som inte passar in i dom ekonomiska ramar som givits oss. Exempel: Volvo vill bygga en ny bil som bara får kosta 70 000kr för konsumenten. Men i kraven så begär man mkt high tech, stor motor och feta hjul. Detta ska man göra samtidigt som personalen flyttas runt till andra arbetsstationer dom inte jobbat på många år. Ett problem man har på fabriken är dock att vissa delar av fabriken har fått läggas ner eller minskats ner drastiskt för att dom inte ansågs behövas på den förra modellen så kunskapen har nästan helt försvunnit.
   När fabrikens förman säger att det inte går om vi inte får mer pengar kontrar ledningen med att spara lite till.
   Det här är min korta syn på vad som händer i firman.

   Jens

   Radera
  3. Har full förståelse för att "Förbannad" blivit förbannad. Dock bör det kanske vändas i en mer produktiv riktning är mot ett humortroll som "Sven Tycker" (vars namn övrigt förtjänar någon sorts pris för "veckans mest oavsiktliga humor").

   Halvt på allvar...: Men kanske det är dags att soldater och officerare går ut i strejk? De saker som stödjer löpande operationer t.ex. i Afghanistan skulle förstås upprätthållas men allt annat? Resultatet lär ju ungefär bli ungefär densamma ändå.

   Jag förstår att försvaret har att lyda politikerna, och att det är så det måste och bör vara.

   Men om order och uppgift inte längre hänger ihop, som Jens skriver, är det för mycket begärt att begära nya, ärliga, realistiska order som går att uppnå inom den ram som satts upp? Försvaret ska inte sätta sin egen budget, men den bör kunna begära att budget och uppgift hänger ihop!

   Om man i försvarsdepartementet inte längre ens orkar låtsas uppfylla sin sida av det implicita samförstånd som demokratiskt styrd våldsutövning bygger på, varför ska ni hålla er?

   När nu stadsministern så medvetet och cyniskt behandlar er som vilka andra offentliganställda "särintressen" som helst, men *samtidigt* förväntar sig att ni ska lyda under den civil-militära rollfördelningen där man håller käften och lyder order...

   Kanske att ni skulle börja bete er som andra offentliganställda också?

   Radera
  4. Att hålla en budget kan kanske vara lätt för ett företag, men nu är det försvaret som vi diskuterar. Under ett år i försvaret händer det mycket "extra" som INTE ingår i en budget men ändå ska räknas in. Jaga ubåtar? Skallgång? Hemtransport av skadade/döda? Kränkningar av vårt luftrum? Olyckor? Etc Etc Etc.
   Allt detta extra tas av budget, alla bäckar små....
   Ett civilt företag kommer inte i närheten av vad ett försvar gör. Det är kulor o krut, krig o örlog.
   Så vad "Sven Tycker" ska han behålla för sig själv.

   Radera
 10. Är det fortfarande en vecka som gäller efter neddragningen?
  Är det en hel kalendervecka eller en arbetsvecka?
  Vilken vecka om året är det vi klarar?

  Mvh
  // ÜB

  SvaraRadera
 11. Fru Enström har högre ambitioner än "Försvarsminister" har jag uppfattat i korridorerna, då är det inte undra på att hon slaviskt följer husses order utan någon som helst konsekvensanalys.

  Hon skiter i vilket, helt enkelt.

  Men det vore skoj (för oss andra) att låta henne delta i "Undercover Boss" någon månad..

  SvaraRadera
 12. Att det är SD som står för sans och vett i riksdagen visar sig nu gång på gång i riksdagens debatter och i diverse bloggar, debattartiklar mm. Aldrig förr har ett allmänt val varit så enkelt som det kommer att vara 2014.

  Nej, jag tror inte att SD är regeringsfäiga, i alla fall inte på egen hand och det finns en del misfits inom partiet. Däremot är en röst på SD nu det enda sättet att visa sitt missnöje inom en rad frågor och det finns fler vettiga personer i partiet än idioter, även om de förstås inte alls får samma uppmärksamhet i media.

  SvaraRadera
 13. Syftet med RB 7 var att Försvarsmakten skulle beräkna kostnadsutvecklingen, vilket man gjorde och kom fram till att det saknas 4,5 miljard. Förutsättningen för övningen var bibehållna budgetramar samt att Försvarsmakten skulle lämna förslag till lösning på ekvationen.

  Således har nu ekvationen hyfsats genom att 500 miljoner plockas ur personalpotten. Återstår 4 miljarder att åtgärda.

  Får jag gissa, så tror jag på tre miljarder i besparingar ur materielanslaget och en miljard i besparingar från övningar och beredskap. Allt förutsatt att Regeringen håller fast vid principen att inga förbandsnedläggningar kommer till stånd.

  Blir det bra så? Nä, det är klart det inte blir.

  "Nu kan det inte bli värre", sa pessimisten.
  "Det kan det visst det", sa optimisten.

  Ett skolexempel på definition och resultat av begreppet Nominellt Värde (ett fast värde, helt oberoende av värdeförändringar). Kan se bra ut på pappret och i retoriken, men i vårt fall med förödande konsekvenser. Bibehållet försvarsanslag, jo jo...

  SvaraRadera
 14. Visserligen är det mörka moln vid horisonten men vi har bara råd med att lappa hålen på halva taket och måste sänka ambitionen för annars inte har råd med nya tapeter, nya möbler och schyssta restaurangbesök.

  Det värsta är inte konstant budget utan att verksamheten inte anpassas till verkligheten och då menar jag den verkliga verkligheten och inte den ekonomiska approximationen som bygger på att morgondagen blir nästan som gårdagen och att alla löften och avtal är lika mycket värda.

  SvaraRadera
 15. Flygflottiljerna i Luleå och Ronneby bör läggas ner, Vi har ju Arlanda nära o bra för att skydda Huvudstaden.
  Marinen, ja just det, den är på väg till Somalia.
  Armén flyttas till sin gamla plats I1 på polisskolan.
  Gemensam mäss för Flyg, Marin och Armé personal på Statoil i Ulriksdal. Flyg o Marin äter kl 1100, Armé personalen äter 1200. Det kan bli lite trångt annars och klagomål från Statoil:s bensinkunder.
  HK flyttar ut och..... ja vart?

  Nu är Karin glad och lovar att om vi röster på M i nästa val ska alla som fortfarande jobbar kvar i bolaget få en M penna. Pennorna är finansierade och ligger i försvarsbudgeten.


  Chiefen

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna