18 februari 2012

Vet den ena handen vad den andra gör? (Gotland)

Fårösundsbasen
Glädjande för alla som fortfarande hoppas på att vi någon gång i framtiden ska ha återtagit förmågan att försvara vårt land Sverige, även på hemmaplan, så levererade arméinspektören under gårdagen ett första glädjande budskap.

Det svenska "hangarfartyget" Gotland ska åter igen bli en ö som (förhoppningsvis) i framtiden kommer att hysa någon form av militär verksamhet. Efter att ha lagt enorma summor på avveckling av tidigare ännu dyrare investeringar så vill AI till en början upprätta ett detachement till en regional stab ledd av en överste på ön.

Den huvudsakliga sysselsättningen för den mindre stab kommer att vara försvarsplanering(!) samt samverkan med civila aktörer. Vid förhöjd beredskap skall man kunna leda tillförd trupp. Mer om detta finns på armébloggen och SVT.

Samtidigt som detta positiva budskap kommer så har det enligt (ännu obekräftade) uppgifter utkommit direktiv från HKV om totalavveckling av den sista lilla marina fasta punkten på Gotland, nämligen Fårösundsbasen. Basen har under många år varit stödpunkt för marina enheter, men även flyg, och brukats som tillfällig basering av flottans fartyg där nödvändiga logistikresurser har funnits tillgängliga. Nu ska Fårösundsbasen totalavvecklas omgående, sannolikt efter ett tidigare politiskt beslut.

Man kommer på det sättet skapa ytterligare ett glapp rörande en egen marin stödpunkt på Gotland. Precis som tidigare nämnt så lägger man nu pengar på att avveckla något som man tidigare lagt pengar på att bygga upp. Det får väl bli den nya översten på Gotlands första uppgift att hitta en ny hamn att för dyra pengar bygga upp resurser för att tillfälligt kunna basera marina enheter på ön. Kanske kommer den ryskbyggda hamnen i Slite att bli ny t-bas, eller ska man parkera mellan Gotlandsfärjorna i Visby?

Vet den ena handen vad den andra gör?

15 kommentarer:

  1. Detta vill jag helst inte tro på.

    Helt makabert.

    SvaraRadera
  2. Det får och kan inte bara vara sant!
    Vi frågar Marinspektören Jan Thörnqvist-är detta sant?
    Istället skulle jag vilja se MI komma med initiativ att stärka vår marin likt Grundevik.
    Detsamma gäller FI Michael Byden

    Kn Jan-Olov Holm 30:e hvbataljon

    SvaraRadera
  3. @ Lars G.
    Jo Lars, även om jag inte har uppgiften bekräftad direkt från HKV, så är detta ett bra exempel på hur det går till som oftast.

    Lille Erik

    SvaraRadera
  4. Det är sant! Allt grundar sig på en tvist mellan den privata hyresvärden som köpte området av Vasallen när Vasallen drog till P18.
    Hyresvärden vill bl a annat höja hyran med ockernivåer, ej ta något uh-ansvar mm.
    Sista maj skall allt vara lämnat.

    Enl uppgift pågår arbete med att hitta ny basering.

    SvaraRadera
  5. Kan inte staten köpa marken igen??

    SvaraRadera
  6. Detta är ingenting annat än förskingring av allmänna medel. Finansdepartementet med Anders Borg i spetsen bör granska hur den här affären egentligen har gått till.

    Kanske dags för svenska folket att vägra betala skatt?

    Flygsoldat 113 Bom

    SvaraRadera
  7. Vem är den privata hyresvärden och hur "uppmuntrar" vi till skärpning?

    Ovanstående är givetvis ett skämt men borde inte staten kunna "tvinga" idioten att sälja?

    SvaraRadera
  8. Det vore väldigt intressant om någon med insyn kunde utreda hur mark, hamnar och anläggningar som från början tillhört staten (Försvarsmakten) mer eller mindre skänkts till Fortifikationsverket, som i sin tur sålt det till bolag som sedan tar så mycket betalt att Försvarsmakten inte har råd att vara kvar.

    Hur många sådana exempel finns det runt om i Sverige?

    Varför får sådan "förskingring" av skattemedel pågå utan att någon knappt märker det, eller än mindre bryr sig?

    SvaraRadera
  9. Man kan ju alltid expropriera men så långt tror jag inte att man vågar gå.
    Enl uppgift så har man försökt att få köpa delar av hamnen mm men ägaren begär ett då kopiöst pris så det är inte realistiskt.

    Misär är ordet...

    SvaraRadera
  10. Jag var i egenskap av ekonom och analytiker under en period involverad i förhandlingarna mellan FortV och Vasallen vad gäller försäljningen av regementen på flera orter, inkl. Amf1 (Rindö), P18, Östersund m.fl. (men inte Fårösund, det måste ha skett tidigare?). En speciell situation som reservofficer och försvarsvän att behöva se demonteringen (skriver inte "medverka till" för så var det inte).

    Om jag förstår tråden rätt så gäller kritiken Fårösund. Vem äger anläggningen idag? Har alltså staten avhänt sig kontrollen över en marinbas motsv. som man sedan ändå vill bruka?

    SvaraRadera
  11. @Kaj

    Genom ett antal osmarta beslut så ägs nu hamnen enligt uppgift av en civil företagare. Din slutsats är nog helt korrekt, hur konstigt det än kan låta!

    SvaraRadera
  12. Skipper och alla ni andra som förfasar er över marinhamnens eventuella öde, några funderingar...

    Marinhamnen i Fårösund är ju i första hand en båthamn, visst får man in Stockholms- och Göteborgskorvetter och en Visbykorvett går in med skohorn under gynnsamma värderförhållanden, men att nyttja den som en stödjepunkt för att fylla upp stödfartyg går inget vidare. Nästa generations ytstridsfartyg går garanterat inte in, om nu Försvarsmaktens nuvarande inriktning och prioriteringar får gälla.

    Inseglingen är minst sagt lång och kanaliserad från båda hållen, förutsättningarn för en motståndare att t.ex minera igen hamnen är gynnsamma. Att dessutom låta en fast stödjepunkt på Gotland få vara avgörande för marina enheters förmåga att verka kring ön i händelse av en militär kris eller konfrontation i området verkar väl bara vara oklokt med hänsyn till hur lätt det är att slå ut fasta anläggningar och installationer med fjärrstridsmedel.

    Borde vi inte prioritera de rörliga logistikstödsresurserna, i första hand sjörörliga och i andra hand landrörliga?

    Behöver en enskild enhet fylla på drivmedel i djupaste normalberedskap fungerar Visby, Kappelshamn eller Slite.
    /Sjöman

    SvaraRadera
  13. @Sjöman

    Du har helt rätt i många av dina påståenden, men det finns andra fördelar med att ha en egen marinhamn på Gotland också. Återkommer om detta vid ett senare tillfälle.

    SvaraRadera
  14. Delar din uppfattning "Sjöman"! Gotland är mycket viktigt, men det är andra ställen också. För mig är det oklart om ekonomin medger att vi börjar bygga fasta baser/punkter runt Sverige för vårt logistikbehov. Dessa går ju heller inte att nyttja utanför närområdet, där vi också skall kunna uppträda. Sjörörligt stöd bör vara melodin. Det är tydligt att det just nu finns många som driver på en utveckling för att vrida logistik/basfrågan tillbaka till hur det såg ut innan 2004. Räcker ekonomin till det? Skall stödet ökas på bekostnad av marina skarpa förband/enheter? Jag är scheptisk...

    //Master & Commander

    SvaraRadera
  15. Försvaret kan väl, i syfte att tillgodose eventuellt behov att frambasera svenska sjöstridskrafter till Gotland, hyra in sig hos Nord Stream i konglomeratets moderna och nyanlagda djuphamn i Slite. De kan säkert, förutom förnödenheter, även tillhandhålla skydd mot hot från illasinnade såväl under, på som över havsytan...

    /pseudoisten

    SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna