29 juni 2012

BLT: Berga/Muskö vs Karlskrona


BLT:s annars så pålästa och engagerade ledarskribent Inga Lena Fischer har i dagens ledare gjort ett rejält bottennapp i en ledare angående marinen. Även tidigare i veckan har hon skrivit en annan ledare angående försvaret.

Det olyckliga i ledaren är att hon sätter fart på den lokalpolitiska debatten som handlar om syd mot ost. Eller Bega/Muskö mot Karlskrona om man hellre vill uttrycka den så. Denna debatt har tack och lov legat på sparlåga under en längre tid vilket gjort att de marina förbanden fått arbetsro, och fått chans att ägna sig åt sin verksamhet  i stället för att kriga för sin existens.

Fischer gräver nu upp stridsyxan och försöker få igång kriget igen, baserat på ett vidmakthållandebeslut angående Musköbasen. Det hela känns som att göra en höna av en fjäder.

För marinens del är det mycket bra att man behåller Musköbasen. Det ger de marina förbanden i ost möjlighet att genomföra enklare underhåll som ÅÖ motsv  på hemmaplan utan att behöva flytta fartyg och besättningar till syd. På samma sätt har förbanden i syd den möjligheten då Kockums stora varv finns i Karlskrona. Fördelen att behålla Muskö ur ett totalförsvarsperspektiv är att det finns fortifikatoriskt skyddade dockor, verkstäder och ledningsplats i händelse av ett skymningsläge.

Att som Inga Lena Fischer påstår, skulle vara startskottet för att flytta hela marinen till Berga/Muskö igen känns helt taget ur luften. Det finns inte en möjlighet att flytta all verksamhet som i dag finns i Karlskrona till Berga. Vi pratar om hela Sjöstridsskolan med DNC (Dykericentrum), Marinbasen med basbataljon, 3.Sjöstridsflottiljen, 1.Ubåstsflottiljen m.m. För det första så finns inte utrymmen på Berga/Muskö tillgängliga efter att Amf 1 har flyttat till Berga, dessutom så skulle enbart 10% av personalen följa med, vilket är bevisat efter tidigare förbandsnedläggningar och flyttar.

På samma sätt så skulle det inte gå att flytta några ytterligare förband till Karlskrona, åtminstone inte personalen.

Marinen behövs på MINST två ställen i landet. I stället så borde diskussionen vara av karaktären att den marina närvaron på västkusten borde utökas. I dag finns enbart HMS Jägaren permanent på västkusten (se artikel i officerstidningen) plats vilket inte känns tillräckligt tillfredsställande. Runt denna fråga avser jag återkomma med ett separat inlägg vid ett senare tillfälle.

Förhoppningsvis hade Inga Lena Fischer bara en dålig dag på jobbet när denna ledare skrevs. För marinens del så kan nog förhoppningsvis alla anställda sitta ner i båten och fortsätta göra sitt jobb på samma professionella sätt som tidigare. Sannolikheten att några större förändringar inom marinens redan nu smått anorektiska organisation skulle ske bedöms som högst osannolikt.

Det vore önskvärt att marininspektören Jan Thörnqvist möjligen kunde kommentera ledarskribenten på marinbloggen, då detta är en fråga som säkert engagerar hela marinens personal. Det vore även bra om den politiska nivån kunde kommentera dessa påståenden som känns minst sagt tagna ur luften.

8 kommentarer:

  1. Vi behöver som minst addera en ubåtsbas i Bohuslän försvarad av det befintliga F7 och P4, som ska försvara F7, men vi behöver även strategiskt addera ett kustrobotluftvärnsförband på västkusten som kan användas för försvar av både F7, P4 och ubåtsbasen samt strategiska mål i Göteborgsområdet. Tre av de befintliga svenska ubåtarna bör vara baserade i Karlskrona och två i Muskö eller Berga. En bör i framtiden vara baserad i Göteborgsområdet i Bohuslän. Men eftersom man inte kan flytta delar av 1.ubåtsflottiljen hur som helst så får vi väl öka på försvarsbudgeten rejält och bygga nya! Det är bara till att kavla upp ärmarna och ta för sig i politiken Karin Enström.

    Roger Klang

    SvaraRadera
  2. Roger Klang; Man få inte vara tondöv för de politiska signalerna; inte mer pengar och förmågelyft på luftsidan (super-JAS:ar). Marinen bör fundera över hur man kan åstadkomma mer till sjöss utan att få större kaka. Fler baser tror jag inte är medicinen i det sammanhanget.

    M & C

    SvaraRadera
  3. Vi har ju 5st Visbykorvetter och enligt FMV ska alla vara i version 5 2014.

    Vore det inte en bra idé att ha 2st i Berga/Muskö, 2st i Karlskrona och 1st i Göteborg?

    SvaraRadera
  4. Vem läser BLT.....

    SvaraRadera
  5. I Göteborg finns även amfibiekårens 17.e bevakningsbåtskompani.
    http://www.forsvarsmakten.se/amf1/17-Amfibiebevakningsbatkompaniet/

    SvaraRadera
  6. Jo en marinbas mitt i ett världsarv är ju vettigt.

    Transporter av LOX till ub genom Kna är ju också vettigt.....

    Intressant att läsa att vi har två st sjöinfobat, jag lever i villfarelsen att det bara finns en?!

    När sjöinfokompaniet lades ner nämndes det knappt men när man ville flytta musikkåren blev det ett oherrans liv, men det är ju klart operativ vht kan ju aldrig bli lika viktig som operett vht!

    Skattebetalare

    SvaraRadera
  7. En Sjöinfobat, två sjöinfokomp.

    SvaraRadera
  8. Sent skall syndaren vakna!
    Överbefälhavaren Sverker Göransson hotar nu att lägga ned ett helt vapenslag (Armén, Marinen eller Flygvapnet) om inte Försvarsmakten får ökade ekonomiska anslag.

    Med tanke på hur länge Göranson sovit och underlåtit att sköta sitt eget ämbete föreslår jag att Högkvarteret läggs ned först av allt..

    Flygsoldat 113 Bom

    SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna