Genomförandegruppen har kritiserats hårt från många håll och för ett år sedan riktade riksrevisionen stark kritik mot regeringens oerhört förenklade och högst amatörmässiga sätt att mer eller mindre godtyckligt stryka ett antal planerade materielprojekt, varav ett av de mer katastrofala var det planerade luftvärnsrobotsystemet till visbykorvetterna.
I september lämnade regeringen i från sig en skrivelse där man kommenterade riksrevisionens rapport på ett sådant sätt att det kan tolkas som en axelryckning och fullständig nonchalans. Man ansåg att beslutet var rätt och att man ansåg att man informerat riksdagen om gällande sakförhållanden i tillräcklig omfattning.
Som väl är har ärendet inte dött. I går fattade riksdagens försvarsutskott ett beslut där man kritiserar regeringen på samma sätt som riksrevisionen.
Riksdagen riktar kritik mot regeringens agerande i den så kallade Genomförandegruppen i samband med besparingar inom försvarets materielförsörjning. Riksdagen har inte fått tillräcklig information om vilka konsekvenser besparingarna haft för Försvarsmaktens förmåga, och rollfördelningen mellan regeringen och myndigheterna har varit otydlig. Riksdagen gjorde ett tillkännagivande till regeringen.
Bakgrunden till ställningstagandet är Riksrevisionens granskning av besparingar i materielförsörjningen under perioden 2009–2011 och regeringens skrivelse som behandlar granskningen. Riksdagen menar att Riksrevisionens rapport innehåller omfattande kritik och ser en risk att den svenska försvarsförmågan inte kunnat garanteras. Om det uppstår förändringar i försvarets ambitionsnivåer är det regeringens ansvar att garantera att riksdagen får tillfredsställande information om detta. Riksdagen anser också att regeringen i ett lämpligt sammanhang bör redovisa för försvarsutskottet vad den har gjort för att tydliggöra rollfördelningen gentemot myndigheterna och ge rimliga förutsättningar för att kvalitetssäkra och dokumentera viktiga beslutsunderlag.
Försvarsutskottet föreslår i sitt betänkande att riksdagen fattar beslut om att ge regeringen tillkänna vad utskottet anfört om redovisning för riksdagen av förändringar i Försvarsmaktens förmåga och om en tydlig rollfördelning mellan regeringen och myndigheterna för att kvalitetssäkra viktiga beslutsunderlag.
I försvarsutskottet kunde detta klubbas igenom med en rösts majoritet då SD i egenskap av "vågmästare" i frågan fällde de fyra regeringspartierna som alla reserverade sig mot betänkandet.
Det mest intressanta i sammanhanget är att såväl Folkpartiet genom Allan Widman som Kristdemokraterna genom Mikael Oskarsson, som annars är mycket kritiska till regeringens hantering av försvarspolitiken röstade mot och reserverade sig mot betänkandet. Här har vi tyvärr fått ett nytt bevis för att lojaliteten mot Alliansen och Moderaterna är viktigare än enskilda hjärtefrågor för de små partierna. En sorglig utveckling inom politiken som innebär att en röst på dessa partier i praktiken är samma sak som en röst på Moderaterna.
Lista över de projekt som genomförandegruppen avbröt och/eller reducerade.
Bloggar: Lantvärnet
Media: Riksdag & Departement
Bra inlägg och tyvärr problemet med Allan Widman och folkpartiet. Man säger sig värna mycket för försvaret men eftersom regeringen inte har det som en prioriterat fråga låter sig FP följa med och prioritera annat. Ett av många typ exempel på hur Allan Widman ändå inte gör något saken.
SvaraRaderaSamtidigt har man ju ändå hellre herr Widman än någon annan folkpartist som får ta hans plats då Widman ändå besitter en hög kunskapsnivå för att vara politiker. Men han gör ändå för lite!
Man blir klart besviken på Allan Widman som i sin intressanta blogg annars ger intryck att vara en stor försvarsvän. Snacka och skriva av sig går bra, men att handla därefter är tydligen svårare, men det gäller väl tyvärr alla politiker numera.
SvaraRaderaAtt Allan Widman gillar Genomförandegruppens arbete torde kan kanske bero på att han var deltagare i gruppen...
SvaraRaderaMaster & Commander
Är det någon som kan ge ett exempel på en politiskt styrd anskaffning (där politikerna bestämt vad vi ska köpa och av vem) som blivit lyckad?
SvaraRaderaEller något exempel där politiker styrt materielanskaffning eller materielplanering som fört något gott med sig?
Och nu tar vi inte med HKP 16 i denna diskussion eftersom vi inte har sett hur det kommer att fungera fullt ut (med underhåll, reservmaterielförsörjning, mm)
http://www.riksdagen.se/sv/Debatter--beslut/Debatter-och-beslut-om-forslag/Arendedebatter/?did=H001FöU5&doctype=bet#pos=1706
SvaraRaderahttp://www.riksdagen.se/sv/Debatter--beslut/Debatter-och-beslut-om-forslag/Arendedebatter/?did=H001FöU5&doctype=bet#pos=1706
SvaraRaderahttp://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Kammaren/Protokoll/_H00989/
SvaraRaderaDet är inte bra att dokumentation om beslut i genomförandegruppen saknas.Det är inte bra att riksdagen inte har informerats.
SvaraRaderaDet är inte bra att vissa strukna projekt återkommer senare och dyrare och denna fördröjning ev kan ha inneburit risker för våra soldater.
Men samtidigt håller jag med Allan Widman om att gruppen behövdes då det var ett underskott som skulle hanteras.
Försvarsmakten hade vid beslutstidpunkten flera projekt och satsningar som ifrågasattes med rätta av politikerna.
De hade också projekt som inte borde ha struckits tex lvrb till våra kustkorvetter. Möjligen hade de försenat leveranserna ytterliggare och andra sidan hade vi haft korvetter som kunnat verka under starkt samtidigt lufthot/rb hot från fler riktningar samtidigt.
Nu är det definitivt slutröstat på Quisling-alliansen (M,C,Fp,Kd). Min röst kommer fortsättningsvis gå till sveriges enda försvarsvänliga parti (SD).
SvaraRaderaFlygsoldat 113 Bom
Nu är ju den där listan lite gammal och i viss utsträckning inaktuell. TUAV är till exempel på listan, men mig veterligen har de med stor framgång nyttjats i Agfanistan.
SvaraRaderaKn Stofil
Klart listan är gammal. Den är från 2008 efter att genomförandegruppen gjort sitt. Inlägget avhandlar genomförandegruppens arbete varför en redovisning över vilka projekt som återupptagits hör hemma i ett annat inlägg.
RaderaHörde på radion att ryssarna övat anfall mot sverige under påskhelgen.
SvaraRaderaFörsvaret hade varken Piloter eller något flyg att skicka upp. Nato hade både och....
Att det svenska försvaret ska skämmas är det inga tvivel om. De ska gå till korgen och skämmas.
De svenska flygvapnet börjar att likna personalen vid marinen i Karlskrona. De vill bara jobba mellan 0730-1630, inga helger och ingen övertid, ingen jour etc. Nu är flygvapnet på väg att bli som personalen i Karlskrona. Det är fan i mig ingen stake i folket längre. Ett knippe mesar är vad de är, ingen tror längre på er. På den gamla tiden hade vi ALLTID beredskap, även om Karin tycker att försvaret är mycket mycket bättre idag än för 20 år sedan. Suck!!!!!!!!
Förb Chief IGEN!
https://www.facebook.com/ForsvaretsHotline
SvaraRaderaAnonoym 10:14
SvaraRaderaDet är knappast den "vanliga" personalen som bestämmer om man ska på beredskap eller inte. Tro det eller ej men många vill faktiskt ha mycket långa och jobbiga övningar (dygnet runt) för att bli bättre, det är roligt och man tjänar mer.