22 april 2013

Vår beredskap är god - eller? (Uppdaterat 21.00)


"Ett land har alltid en arme. Antingen sin egen eller någon annans"


Mikael Holmström på SvD vet hur att leverera "bomber". Vid årsskiftet handlade det om "en-veckasförsvaret" och i dag fortsätter han att berätta om Sveriges incidentberedskap. Eller rättare sagt den obefintliga incidentberedskapen över påskhelgen.

Det var dessa flygplan Tu-22M3 som enl media övade anfallsföretag mot Sverige

För den som är insatt i ämnet är det egentligen inga nyheter som Holmström förtjänstfullt nu lyfter fram i ljuset för allmänhetens beskådan. Att Ryssland numera genomför regelbundna flygningar över Östersjön med strategiskt bombflyg är inga nyheter. Försvarsmakten väljer normalt sett dessvärre att hålla dessa uppgifter hemliga (för vem kan man fundera över) och media har tidigare visat begränsat intresse för rysk aktivitet i vårt omedelbara närområde trots att aktiviteten har ökat kraftfullt.

Mer intressant är det däremot att först f.d. ÖB Bengt Gustafsson och att Försvarsmaktens insatschef Anders Silwer nu bekräftar hur dålig, eller rättare sagt begränsad, den svenska incidentberedskapen egentligen är. Uppgifter om beredskap är normalt sett en av de mest skyddsvärda uppgifterna Försvarsmakten har att hantera i fredstid varför det är anmärkningsvärt att man diskutera detta i media.

Med tanke på vilken enorm mediabevakning denna händelse fått under dagen så kan man från detta dra en snabb slutsats. Skillnaden mellan vad media och folk i allmänhet tror att Försvarsmakten kan göra, kontra vad som egentligen är genomförbart och vad vi har för disponibla resurser här och nu är uppenbart stor, till och med jättestor. Läs gärna Väpnaren i ämnet.

Det vi ser just nu är resultatet av den konstanta nedmonteringen av Försvarsmakten som pågått med stor kraft sedan 1996 och framåt där Försvarsbeslutet 2004 blev dödsstöten. Hur fyra stridsflygdivisioner ska kunna upprätthålla incidentberedskap H24 samtidigt som man ska genomföra nationella och internationella insatser, deltaga i övningar, utbilda nya piloter och tekniker kan man fundera över. Lägg därtill på svenska arbetstidsregler... Det kanske är dags att fundera på om åtminstone en av de två JAS-divisionerna på F7 möjligen borde ominriktas till att bli en operativ stridsflygdivision? Men det är klart, industristödet på uppdrag av regeringen får vi inte glömma bort.....

Som påpekats tidigare så är vi mitt uppe i systemkollapsen där skillnaden mellan regeringens beskrivning av Försvarsmakten och verkligheten växer sig allt större för varje dag.

Då bloggkollegorna och media redan skrivit allt som bör skrivas i detta ämne (länkar här nedan) så blir ytterligare kommentarer överflödiga i sammanhanget. Men när debatten om svensk beredskap nu är i gång så kan man hoppas på att all beredskap kommer att ses över. Den interna diskussionen mellan Regeringen och Försvarsmakten borde rimligtvis inte enbart handla om att Försvarsmakten upprätthåller beredskap utan också vad den beordrade beredskapen ska klara av att göra och om de avdelade resurserna för detta är tillräckliga med hänsyn taget till vårt lands unika geografiska förhållanden. För detta skall också ekonomiska resurser följa med!

Avslutar detta inlägg med ett citat från en klok man twitter.

"Nu kommer följande ske: Försvarsmakten åläggs hålla H24 beredskap året om. Inga ökade medel tillförs"F%C3%B6rsvaret%20%C3%B6verraskat%20av%20rysk%20milit%C3%A4r%C3%B6vning
Uppdatering 130422 kl 21:00:
SvD publicerar nu en intervju med insatschefen Anders Silwer. Att Silwer inte kan, och inte ska kommentera när, var och hur den svenska incidentberedskapen ser ut i detalj är inget konstigt. Sådant är sekretessbelagt och skall så vara. Mer anmärkningsvärt är de tidigare uttalandena om att "det inte är säker att man hade startat incidentroten även om man hade haft den i beredskap"

Här gör Silwer tyvärr ånyo ett självmål. Den omedelbara följdfrågan till Försvarsmaktens insatschef som tyvärr ingen förstod att ställa borde då vara "Om man inte väljer att starta incidentroten mot strategiskt bombflyg på väg mot Sverige, som dessutom är eskorterat av jaktflyg, vad skulle då vara ett incitament för att starta incidentroten?"

Tyvärr är det inte första gången Anders Silwer gör något märkliga uttalanden. Minns när han på Folk&Försvar uttalade sig i ytterst märkliga termer, vilket även ifrågasattes av andra, om att luftvärnsrobotar på Visbykorvetter inte behövs för att skydda det egna fartyget.


Media: SvD 1 2 3 4, SvD Direktrapportering, SvD Chat, SvD LedareAftonbladet 1 2DN 1 2 3 4Exp 1 2, SR 1 2 3 4 5 6 7Corren, GP, SVT, NSD

Bloggar: Cornucopia 1 2Westerholm 1 2, OJ, Väpnaren, Staffan Danielsson, Borneo, Sjätte mannen 1 2, Gyllenhaal, Rolf K Nilsson, Mikael Jansson, Wiseman

23 kommentarer:

 1. Nu kräver jag att svenska folket gör uppror mot den regering som skämmer ut oss gentemot övriga världen.
  Nu måste något hända innan försvaret inte går att rädda längre från sitt fria fall.
  De aktiva officerarna sitter med armarna i kors och gör inget. Ni ska ta me fan skämmas, ni är inte värdiga att ha en uniform där ni påstår att ni skyddar landet, det enda ni skyddar är ert jobb som ni missköter genom att hålla käft. Gå ut på gator och torg och säg ifrån för fan.
  Om ni inte har vett att säga ifrån, ta av er uniformen!!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så kan man rösta bort de som har regeringsmakten i nästa val. Eftersom vi i Sverige har demokrati. Vilken Försvarsmakten finns till för att försvara. Det blir konstigt om officerare i Försvaret skulle trumfa den principen med revolt eller motsv.

   Radera
  2. Att regeringen åker i nästa val är det ingen tvekan om, får hoppas att SD får betydligt fler röster så de kan kohandla i viktiga frågor.
   Att officerarna håller tyst är ett tecken på ointresse.
   De är bara dagjobbare eller rättare sagt vill bara vara det. Det är skrämmande att de inte har förstått att det inte är ett "svenne" jobb. De har till uppgift att skydda vårt land och inte hinna hem till middagen.

   Radera
  3. Vi får hoppas att SD inte får fler röstar i nästa val, snarare tvärt om, vi får hoppas på färre röster för dom, helst inga alls.

   Gällandes officerares "ointresse" så följer de ett arbetstidsavtal som de flesta andra inom statlig tjänst. Jag hoppas inte officerare blir livegna och får jobba "alltid".
   I dag så har officerare dåligt betalt, kan bli av med jobbet genom ett pennstreck och kan i teorin när som helst få välja mellan att åka till en exotisk krigszon och riskera livet eller avsluta sin anställning hos Försvarsmakten.

   Fast å andra sidan anonym...när jag tänker efter så borde vi ju faktiskt göra som du skriver. Alla statliga, kommunal- och landstingsanställda yrken kan ju skippa middagen, låta ungarna vara kvar på dagis eller strunta i att besöka farmor på hemmet.

   Alla läkare, sjuksyrror, poliser, brandmän, domare, åklagare, sophämtare, vårdbiträden, busschaufförer, stinsar, brandmän mfl, ska ju naturligtvis alltid jobba. Dygnet runt, sju dagar i veckan. Då behöver de ingen lön heller, de ska ju ändå bara vara på jobbet. Arbetsgivaren kan ju tillhandahålla nån slags mat och ett tält att sova i.

   Tänk vad jag som en enkel medborgare skulle ha det bra då! Inga vårdköer, ett starkt försvar, lag och ordning på gator och torg, väl fungerande skolor. Du har nog allt en poäng där anonym.

   Vilket parti tror du man ska rösta på om vi ska förändra samhället i den riktningen?

   Radera
 2. SVTs Texttv anger att herr Silwer har uttryck sig om att vi endast agerar i cirka 10 procent av incidenterna.
  En ökning på tio fall där beredskapen har satts in är alltså egentligen en ökning av 100 incidenter!

  Nu är vi nere på en trovärdighet som går under nollstrecket!
  Frågan är om regeringen kan hålla på så mycket längre utan att vara en fara för rikets säkerhet?

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 3. Intressant idag att ingen journalist frågade företrädarna från försvaret om Sverige hade kunnat skickat upp incidentroten om ett flygplan blivit kappat eller förlorat kontakten med flygledarna...

  SvaraRadera
 4. Bombanfall mot Stockholm och Karlskrona har såvitt jag vet inte övats under de senaste 30 åren. Så nu är kalla kriget 2.0 ett obestridligt faktum.

  Flygsoldat 113 Bom

  SvaraRadera
 5. Bra inlägg och bra att det kommer fram. Alldeles för mycket hemlighetsmakeri om vad som händer i och omkring Sverige.

  Lite offtopic men klippen som Exprssen och TV 4 visar är riktigt usla. Jag kan på 30 sekunder hitta mycket bättre klipp i full HD så man tycker att journalisterna också borde göra det.

  SvaraRadera
 6. Har Anders Silwer fått instruktioner för sina uttalanden av en mediakonsult?

  SvaraRadera
 7. Snälla Mr Skipper byt bakgrundsbild så att det går att läsa dina intressanta inlägg.

  Mvh
  Swesos

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här fungerar det perfekt. Vad är felet?

   Radera
  2. fin bakgrundsbild men svart text syns inte mot svart vatten.

   Radera
  3. Bakgrunden bakom texten är ljusgrå och inte svart vatten. Vilken webbläsare kör ni? Har nu testat med Internet Explorer, Chrome och Safari utan några problem.

   Radera
  4. Nu har jag inga problem längre men under några dagar var det ingen grå bakgrund för texten utan bara böljan den blå vilket oläsligt om man inte markerade texten.

   Radera
  5. Ok! Meddela gärna igen om det blir några problem med läsbarheten.

   Radera
  6. Läsbarheten är nästan noll för mig med Explorer. Löser det dock genom att markera all text. Då går det hjälpligt.

   Radera
 8. @Anon 20.03

  FM har att anpassa sin verksamhet till vad politikerna beställer. När uppgift ställs mot uppgift och ingen flexibilitet finns att föra över medel från det ena till det andra (Regeringen kan ju "smygspara" på FMs budget på detta vis) blir det nog allt för lätt att skära ned incidentberedskapen till ett minimum.

  Så länge något sådant här händer går det ju bra. Att sedan Ryssen inte vill samarbeta och hålla sig på mattan är ju tråkigt för politiker både med och utan uniform.

  Kanske läser jag dig fel, men du verkar en smula upprörd över att "någon annan" läckt dessa uppgifter. I min mening visar denna inställning på en viss förvirring över läget. När försvarsberedningen inte gjorts medvetna om vad som händer i vårt närområde, eller inte förstår vad försvaret har för grundläggande förmåga, då borde varje människa med samvete och kunskap "läcka".

  Om lagren ovan inte förmår kommunicera dåliga nyheter uppåt, då återstår bara media som sista utväg! Det finns en mycket klok anledning till att vi har meddelandefrihet i det här landet.

  @Teaterdirektören

  Frågar du mig var det ett ganska bra tag sedan vår regering med dess ambitiösa och äppelkindade PR-team av försvarspolitiker *inte* var ett hot mot rikets säkerhet.

  SvaraRadera
 9. Men hur ska vi tolka alla dessa uppgifter.Måste bli dax att ta vårt land på allvar.

  SvaraRadera
 10. Mr skipper sorry men en del av alla dessa som skriver om vårt försvar
  blir tyvärr srtukna redan i sin sin linda gäller att hålla god ton.
  Hur faan ska vi vi få folk att bli intreserade av vårt försvar när inte de som är mest orkar läsa och ta till sig va så många med mig tycker.Ha Ha räknqa mina stavfel jag vet ät född sådan i vanliga fall har folk som sköter sådant.

  SvaraRadera
 11. bra att skriva om den här skandalen,men det är nästan oläsligt utan den grå rutan som fanns förut.....Snälla gör nåt åt det...Explorer...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget är ändrat, allt har sett likadant ut alltid.
   Förslaget är att byta webbläsare till chrome,safari eller uppdatera till senaste IE.
   IE är för övrigt mest skräp nu för tiden.

   Radera
 12. Insatschefen Silwer väljer att inte starta incidentroten mot strategiskt bombflyg på väg mot Sverige, som dessutom är eskorterat av jaktflyg.
  Häpnadsväckande undanglidningar, Silwer inger inte det minsta förtroende.
  Väntar med intresse på vilken reaktion som kommer från regeringen och försvarutskotten efter att Försvaret förklarat sitt agerande.
  Rimligtvis måste det ske en rejäl satsning på bristerna i Flygvapnet och att F16 Uppsala får en upprustning för att snabbt kunna täcka upp Mälarregionen med 3 milj, innevånare som saknar luftvärn...
  /det räcker nu

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna