16 april 2013

Till: Karin Enström (m)

Foto: Försvarsmakten

I början vad den här månaden skrev tre kadetter från Karlberg en debattartikel med rubriken "Vi är inget särintresse, Enström" riktad till dig som försvarsminister. En artikel som i sin helhet sätter fingret på den märkliga retorik som du och ditt parti använder er av när ni pratar om Försvarsmakten.

Den oro som kadetterna förmedlar till dig är tyvärr helt befogad, på alla plan. De är bekymrade över att du ena sekunden säger att "personalen är Försvarsmaktens viktigaste resurs", för att kort därefter meddela att du tänker skära ner Försvarsmaktens redan mycket anorektiska organisation till under skamgränsen.

Du och dina partikollegor påstår att Försvarsmakten genom er så kallade försvarsreform nu är användbar, tillgänglig och flexibel och att den kan möta morgondagens hot som är komplexa oförutsägbara och gränslösa. Nu gör du i stället något helt annat och vill byta ut en stor del av den kontinuerligt tjänstgörande personalen till tidvis tjänstgörande personal som endast tjänstgör 38 dagar var fjärde år.  Detta trots att ni tidigare sagt att det är viktigt att Försvarsmaktens förband primärt ska utgöras av stående förband. Hur kommer detta att påverka användbarheten, tillgängligheten och flexibiliten ur ditt perspektiv?

När det kommer till vår försvarsförmåga, som enligt ditt parti och dina partikollegor bara för en tid sedan var helt enastående. Ni var då noga med att alltid hänvisa till den nu berömda NATO-värderingen och påstod att försvaret är i toppklass och att Sveriges nyutvecklade operativa stridskrafter torde besitta en operativ förmåga och stridsduglighet som i första hand avskräcker från anfall och om det misslyckas kan försvara landet mot allt utom ytterst ihärdiga och utdragna angrepp.

Vid årsskiftet tröttnade ÖB som bekant på att du och dina medarbetare på försvarsdepartementet inte lyssnade och förklarade därför hur illa ställt det egentligen är, att Sverige endast kan försvaras på en plats i en vecka under förutsättning att du, eller rättare sagt Anders Borg skjuter till 4,5 miljarder varje år. Skillnaden mellan den nymoderata dikten, och ÖB:s sanningar kunde inte bli större än så.

Du säger trots dessa mycket konkreta fakta i intervjuer att hela Sverige skall försvaras, för att bara några månader senare deklarera att ett utökat försvarsanslag är inte att tänka på trots att det är du och ditt parti som beställt den organisation som Försvarsmakten just nu håller på att sätta upp. I stället kritiserar du Försvarsmakten, din gamla arbetsgivare och dina gamla kollegor, för att ha lämnat i från sig ett undermåligt underlag.

Du säger att ni genomför satsningar på Försvarsmakten, när ni i praktiken genomför reduceringar. Den största satsningen ni gjort inom försvarspolitiken under er tid i regeringsställning är att köpa "super-JAS". Men i själva verket halverar du Flygvapnet när du reducerar från 100 till 60 flygplan, vilket i sin tur innebär att vi knappast kommer att kunna sätta upp fyra stridsflygdivisioner och två utbildningsdivisioner på F7 i framtiden med en sådan reducerad flygplanspark. Detta kallar du för en "stor satsning". Att ni dessutom förhandlat fram en klausul i kontraktet som innebär att det går att avbryta köpet om inte Schweiz köper flygplanen gör ju inte saken mindre märklig! Behövs "super-JAS" bara om Schweiz behöver samma flygplan?

Karin Enström! När du kommenterar säkerhetspolitiken och läget i vårt omedelbara närområden så som den enorma upprustning som Ryssland nu genomför där man satsar ofantliga 500.000.000.000 EURO (femhundra miljarder) på de väpnade styrkorna så väljer du att kalla det för en modernisering och undviker aktivt att använda ordet upprustning, det vill säga att du inte benämner saker för vad de är. Varför? Om du får följdfrågor så hävdar du att moderniseringen sker från en mycket låg nivå...

I den allmänna försvarsdebatten så hävdar du konstant att försvarsförmågan är bättre än när alliansen tillträdde 2006, och din kollega Cecilia Widegren hävdar att försvarsförmågan är bättre nu än på 20 år. Så frågan är då varför ni försöker modifiera sanningarna?

När du för någon dag sedan svarade kadetterna, vilket i sak var bra att du gjorde, så fortsätter du med en retorik som är mycket svår att begripa? Du har förvisso justerat tiden tre år framåt rörande hur bra försvarsförmågan är och har ändrat till att den är bättre nu än år 2009. Alltid något. Du nu är du närmare sanningen. Men du talar fortfarande om att ni stärker försvarsförmågan genom "satsningar" och att utan personalen så finns inga kvalificerade förband. Det rimmar illa med dina senaste direktiv till Försvarsmakten där du beordrar en reducering av Försvarsmaktens personal.

Man undrar onekligen hur det egentligen fungerar inom Nya Moderaterna? Varför måste du och dina partikollegor ständigt skönmåla den egna förmågan och nedvärdera upprustningen i Ryssland, och varför hävdar du fortfarande att hela Sverige skall försvaras när du vet att det är omöjligt just nu? Det är bara några av de frågor som vi skulle vilja få besvarade!

Bland dina egna partikamrater finns det de som hävdar att den svårbegripliga retoriken grundar sig i toppstyrning och grupptryck inom partiet. Vi är många som tyvärr tror att det är en helt korrekt bedömning av läget.

Karin Enström, det vore mycket glädjande om du och dina partikamrater i er fortsatta retorik började att benämna saker för vad de är och slutade med skönmålningen av den svenska försvarsförmågan. Vem vinner på sådant? Åtminstone inte Sverige!

42 kommentarer:

 1. Extremt välskrivet Skipper! Tyvärr lär du/vi inte få något relevant eller konkret svar, det tillhör taktiken.

  SvaraRadera
 2. Vill instämma i föregående kommentator!

  Du sätter verkligen fingret på den skenhelighet, falskhet som finns inom regeringen. Det är som hela Sverige är upp o ned.. sanningen är obekväm och skall antingen förtigas eller döljas genom skenmanövrar.

  Om den inte kan döljas så skall avsändaren förlöjligas eller kritiseras, alternativt socialt stigmatiseras.


  Försvarspolitiken, Invandringspolitiken, Genusdebatter, Äldrevård, Kriminalväsende, räddningstjänst..Fullständigt barockt!

  Mvh Kenneth Holmberg

  SvaraRadera
 3. Bra skrivet.
  Fortsätt spotta på stenen, den börjar bli riktigt blöt. Det kommer Enström märka den hårda vägen när hon sätter sig på den....

  SvaraRadera
 4. Mycket bra.
  Jag har under alla år röstat på moderaterna, men 2014 blir det till att välja annan väg.
  Jag hade stora förhoppningar på Karin E när hon tillträdde som försvarsminister. Tyvärr måste jag säga att jag känner mig förvirrad. Är hon verkligen så inkompetent som hon framstår eller spelar hon? Påminner om Juholt...

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommentaren olämplig, därför publiceras den inte.

   Radera
 6. Vi måste ha ett försvar som kan skydda oss . Se på alla terroratacker ,snart finns det här , eller ev . ett krig . Ta tillbaka allmän värnplikt igen .Byt regering och minska på antalet rikstadsmänn och invandrare så kan vi få pengar till ett bra försvar .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr så kommer inga av dina tre sista förslag i kommentaren att lösa problemen som finns i försvarspolitiken eller för att öka försvarsanslaget.

   Radera
 7. Bra där, Skipper! Om den ryska UPPRUSTNINGEN sker "från en låg nivå" så är den svenska förmågan på en fullständigt obefintlig nivå!

  Lek med tanken att förbanden som normalt deltar i den ryska övningen Zapad, istället för att sätta sydostlig kurs och landstiga i Kaliningrad, sätter nordvästlig kurs och landstiger i Slite... Det är bara en fråga om rysk politisk vilja. Otäck tanke!

  / Commander

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och visst skulle de övriga länderna bara titta på kanske klaga högt men ingen skulle gå till angrepp.
   Ryssland skulle klara sig och Sverige skulle ha en landsdel mindre , de är också en hemsk tanke.

   Men en upprustning av försvaret skulle iallafall ske ,tur i oturen :-)

   Radera
  2. @Commander: Slite? Varför ta Slite när man kan köra in i Sthml med OBMP/BF/VMF, landa 76/VDV på Bromma och Arlanda och avgöra på en gång med VVS strategiska resurser? Angrepp Gotland är ju bara Lars Wilderängs (fina!) konstruktion i syfte att överhuvudtaget få ngt att skriva om. Scenario Sthml skulle rymmas på 20 sidor och vara en väldig ensidig beskrivning ;-)

   Defaitistiskt? Ja. Helt absurdt? Tyvärr inte.

   Det intressanta när övning Zapad närmar sig: Vilken markering gör den svenska incidentberedskapen avs. volym, bestyckning, med mera?

   Radera
  3. @Commander: Slite? Varför ta Slite när man kan köra in i Sthml med OBMP/BF/VMF, landa 76/VDV på Bromma och Arlanda och avgöra på en gång med VVS strategiska resurser? Angrepp Gotland är ju bara Lars Wilderängs (fina!) konstruktion i syfte att överhuvudtaget få ngt att skriva om. Scenario Sthml skulle rymmas på 20 sidor och vara en väldig ensidig beskrivning ;-)

   Defaitistiskt? Ja. Helt absurdt? Tyvärr inte.

   Det intressanta när övning Zapad närmar sig: Vilken markering gör den svenska incidentberedskapen avs. volym, bestyckning, med mera?

   Radera
 8. Riktigt bra skrivet, finns inga kontakter att kunna få ut detta i kvällspressen? Skulle behövas att detta kommer fram mer i ljuset. Jag är en enkel medborgare, med vanligt jobb, en vanlig svensk helt enkelt. Jag drar mitt strå till stacken, betalar min skatt och är en bra medborgare, därför känner jag mig oerhört obetydlig/obetydelsefull när Stadsministern anser att försvar den friheten jag njuter av varje är ett särintresse! Frihet är ALDRIG ett särintresse, det är en rättighet för varje människa på denna jord oavsett nationalitet, den är värd att försvara. Hur skulle Stadsministern känna om svenska folket tog bort dom Säpo vakter som skyddar honom för att svenska folket anse det vara ett särintresse att skydda honom? Hylla soldaterna, ge dom möjlighet att genomföra sin uppgifter, för är kriget kommer ( inte om utan när) så är det soldaterna som kommer skydda vår frihet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var förbannat bra skivit,
   Det är samma sak, skyddet runt statsminister är ett särintresse om något, skyddet runt vårt land är prio 1.
   Punkt slut!

   Chiefen

   Radera
 9. Commander!

  Då svarar vi med att sätta in Gendercenter förstärkt med 8 kompanier informatörer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kan jag sova tryggt... :-)

   /C

   Radera
  2. Förresten, borde inte den ryska krigsmakten veta allt om jämställdhet och likabehandling? Vi har hur som helst haft i uppdrag att diskutera det med dem vid alla förbandsbesök som jag känner till de senaste 15 åren... /C

   Radera
 10. FF LK++

  /Anon Sjöinfo

  SvaraRadera
 11. Det sägs att barn som ljuger mycket växer upp och blir politiker. De största lögnhalsarna blir tydligen försvarsministrar.

  Flygsoldat 113 Bom

  SvaraRadera
 12. Det värsta med hela soppan är att majoriteten av folket verkar svälja allt med hull och hår. "Jag är inte orolig", "Varför skulle dom vilja ha sverige?" "Det är väl ingen som rustar upp?" är kommentarer som jag alltför ofta hör när jag påpekar att vi kanske borde satsa mer på försvaret. Även "Det kommer inte att bli någonting HÄR".

  Skrämmande hur naiva en del är, och ännu mer skrämmande när de naiva får en sådan post som försvarsminister. Ibland funderar man på vilka som jobbar för vem.

  /sjömannen

  SvaraRadera
 13. – Upprustningen, som du beskriver det, sker från en låg nivå. Det är en modernisering eftersom man inte har kunnat satsa under en lång tid. En modernisering och ett effektivt försvar har varje land rätt att skaffa sig. Men jag sätter inte ett likhetstecken mellan en ökad militär förmåga och ett ökat hot mot Polen , "Polen, 1935" Känns lite så nu iaf....

  SvaraRadera
 14. Drönare typ Neuron för spaning i Försvarsmakten, vad tycker ni? För civil och militär spaning ger jag tummen upp.

  SvaraRadera
 15. Drömde en helt otrolig dröm inatt, Sverige hade en försvarsminister som faktiskt ville försvara Sverige, sen vaknade jag.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som en trevlig dröm...

   Radera
 16. Försvaret saknar tyvärr alltmer en folkförankring och värre tycks det bli. Den allmänna värnplikten var på sin tid en viktig garant och förankringslänk, mot och för gemene man/kvinna. Någon i en nära relation hade gjort "lumpen"! Politikerna är ytterst medvetna om detta. Det är lätt för dessa politiker att med pennans hjälp
  exercera sifferunderlag,dvs stryka äskningar med rödpennan. Det är
  (tyvärr) ett fåtal som bryr sig. Tror dessvärre att Sverige behöver ställas inför en rejäl krissituation, innan "folket" vaknar och upptäcker att försvaret kanske inte var det särintresse som prominenta regeringsföreträdare hävdar/-at. Karin Enström utför bara order uppifrån. "Här har du din budget - HÅLL DEN!"
  Det finns några svarta hål i statsbudgeten som är omättliga, vilket jag tror flertalet redan är medvetna om och kring. För försvaret är det "svälta räv" som gäller framöver! //Nisse

  SvaraRadera
 17. Motivet för den "strategiska time-outen" och svensk nedrustning var att Rysslands offensiva förmåga var obetydlig under överskådlig tid. Sedan skedde "Georgien-krisen" och några upptäckte att förmågan ändå fanns. Nu avser Ryssland satsa ohyggliga belopp på att öka denna förmåga och våra svenska folkvalda anser att det inte är någon upprustning? OM det vore en upprustning torde kriterierna för en "anpassning" av det svenska försvaret vara uppfyllda och man skulle vara tvungna att agera... Och detta vore naturligtvis att tappa ansiktet inför folket! Som politiker måste man antingen följa en genuin övertygelse att man arbetar för det som är bäst för Sverige i alla avseenden ELLER det som är bäst för mig och genererar röster vid nästa val... Vilka av våra politiker tillhör vilken kategori?
  /
  Icebreaker

  SvaraRadera
 18. Såg en träffande sammanfattning av barndomshjälten Arne Anka:
  "Budskap skapas av lögnare, sprids av hycklare och tas på allvar av idioter. Undra på att politiker har fritt spelrum."

  Och Enström driver på sitt budskap med kraft och lämnar oss till att tyst hoppas att alla i hela världen hädanefter bara vill vara snälla.

  SvaraRadera
 19. Mycket bra skrivet. Du pekar på den verklighet Enström och moderaterna snart måste börja leva efter även dem. Undra när den gamla gedigna sloganen "Välkommen till vår verklighet" även innefattar Enström? Har alltid röstat M i tidigare val, om det däremot inte händer något i försvarsfrågan snarast så är jag, med många andra, inte långt borta från att rösta på andra partier. Skärpning Nya moderaterna, vad var det för fel på bara Moderaterna?

  SvaraRadera
 20. Känns som hon uppköpt av regeringen.Hon har helt enkelt bytt sida.
  Påminner mig om att vår ordförande i facket som slutade hastigt och blev personalchef dessutom en svårförhandlad sådan.

  SvaraRadera
 21. Odenberg var för bra och klarsynt för att kunna stanna kvar. Efterföljarna har bara varit okunniga nickedockor åt Reinfeldt/Borg. Jag förstår inte att man vill förnedra sig och ta jobbet. Jag är också en fd trogen moderatväljare som blivit grymt besviken. Förmodligen en av väldigt många.

  SvaraRadera
 22. Hmm, modernisering för dem summan utan att kalla det upprustning? Indikationer i diverse forum och tidskrifter talar om nya stridsfordon, attackheikoptrar och avancerade flygplan som innebär att den befintliga Försvarsmakten oavsett storlek kommer få stora svårigheter att hänga med. Detta i kombination med att de idag har licens tillverkning av mörkersensorer från väst gör att framtiden känns oviss om inga nya tankar uppstår som medför en ökad försvarsbudget.

  SvaraRadera
 23. Henkebenke30009 mars 2014 kl. 00:18

  Du skrev just inlägget jag försökt formulera i mitt huvud i ett halvår.
  Tack!!!

  SvaraRadera
 24. Hyckleri är just ordet för svensk försvarspolitik.
  sorgliga i debatten är att det finns pengar att lösgöra om den politiska vilja hade funnits.

  Utöver det så bör man se över kortsiktiga lösningar såväl hur man ska lösa problemen på lång sikt.

  allmän värnplikt där man utb större antal kullar. För att stärka reserven samt personalförsörjningen.

  Mer övningsdygn för hemvärnet. Mekanisera med ptgb och förse varje hv bat med eget grk.
  gör dom till en trovärdig del av försvaret.

  låt svensk försvarsindustri exportera mer fritt, vi är världsledande på många områden. Köpare finns. Det stimulerar både ekonomi och framförallt utveckling.

  å inga skit uppköp. Där man betalar för sex korvetter men låter ett antal bli innestående tills behovet finns. Kommer aldrig få dom levererade innan det är försent.
  pengar ska gå till rätt saker där det finns behov.

  SvaraRadera
 25. Vilken tidshorisont har ryssen på 500 miljarder euro - och vilken är källan? (Tänkte använda mig av uppgiften i annat forum och vill ha lite mer belägg...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Källan är Rysslands president Putin.
   Skall vara klart 2020.
   http://swedish.ruvr.ru/2012/02/06/65445300/
   http://www.svd.se/nyheter/utrikes/finlands-president-vill-inte-ha-svenskt-sakerhetsvakuum_8845822.svd

   Radera
 26. Likaväl som vår nuvarande statsminister förnekar all kännedom om Vattenfalls uppmärsammade affär och skyller på Maud Olofsson kommer han förneka Sveriges dåliga försvarsförmåga. Säkerligen kommer han skylla den på Karin Enström när det går upp för gemene man ute i stugorna. Jag säger inte att ett regeringsbyte skulle vara lösningen men jag börjar bli trött på Reinfeldt.

  SvaraRadera
 27. Den Ryska "moderniseringen sker från en mycket låg nivå" Jämfört med vad? Rysslands lägsta nivå har väl ändå varit ofantligt mycket högre än vår högsta nivå?

  SvaraRadera
 28. Lägg ner försvaret. Vilket vansinnigt slöseri med skattemedel...

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna