23 april 2013

Uppföljning av debatten om incidentberedskapen


I går gick debatten om den "ryska påsken" och den då obefintliga jaktberedskapen för högtryck. 

Det här är givetvis mycket pinsamt för alla inblandade parter vilket omfattar såväl regeringen som Försvarsmakten. På ett sätt måste man ha viss förståelse för alla som tycker det är anmärkningsvärt att det inte finns resurser till att hålla två JAS 39 Gripen i jaktberedskap dygnet runt trots att det avsätts drygt 40 miljarder skattekronor till försvarsanslaget varje år. Eller som miljöpartiets ledamot i försvarsutskottet Peter Rådberg uttryckte det."Helt jävla obegripligt, på ren svenska". Så kan man tycka vid en första anblick. Men om man är lite mer insatt i hur saker och ting hänger samman som Väpnaren är, så är det egentligen inte alls så särskilt konstigt att det blir så här dåligt under vissa perioder.

Det är flera saker som är anmärkningsvärt i hela den här historien, och runt mycket annat just nu. Detta inlägg kommer att avhandla några av de mest anmärkningsvärda sakerna som kommit fram under dagen.

Till att börja med är det högst anmärkningsvärt att inte ens försvarsutskottets medlemmar, d.v.s. våra så kallade försvarspolitiker (förutom Allan Widman som har koll på läget och Moderaterna) inte kände till detta faktum. Ånyo kan man konstatera att regeringen har brustit i att informera berörda riksdagsledamöter om läget. Inte ens försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (s) förstod hur illa ställt det var med möjligheterna att upprätthålla jaktberedskap från en flygplats 365/7/24.

– Jag har inte haft någon sådan information i utskottet de senaste två åren. För min del har jag utgått ifrån att man har 24 timmars beredskap, säger Peter Hultqvist.

Det kommer nu även kritik även från utländska experter som frågar sig varför inte Sverige har en bättre beredskap än så här? Allan Widman (fp) uttrycker att det är Försvarsmakten och inte regeringen som skall hålla riksdagsledamöterna i utskottet informerade. Men då kan man undra hur det ska gå till då Försvarsmakten som bekant enbart informerar uppdragsgivaren som i det här fallet är regeringen. Om riksdagen ska informeras i särskilda frågor så kräver det givetvis en särskild begäran. Så den lotten bör rimligtvis falla tillbaka på försvarsutskottet.

Nästa märklighet står försvarsminister Karin Enströ(m) för. Mitt i allt detta, där debatten handlar om en obefintlig svensk jaktberedskap. Där Ryssland övar attackföretag mot Sverige, och där de enda som var vakna på långfredagen var NATO i egenskap av Danska F-16 baserade i Baltikum(!) Efter att nu flera oberoende debattörer och politiker ånyo konstaterat att ett NATO-medlemskap är mer eller mindre ofrånkomligt, så kommer det fler konstigheter ur Karin Enströms mun. För en tid sedan var det huvudsakliga argumentet från ministerns sida mot att diskutera ett NATO-medlemskap, att socialdemokraterna inte är intresserade av att diskutera frågan. Något som i sig själv är ytterst anmärkningsvärt. Men nu levererar Enströ(m)  en kovändning där hon hävdar att argumentet mot ett NATO-medlemskap nu istället är att vi har försvarsgarantier från EU!

"Swedish defence minister Karin Enström has said her country is not in Nato partly because the EU treaty contains its own security guarantee."

Även här kan man konstatera att ÖB är på kollisionskurs med regeringen då Sverker Göranson tidigare mycket riktigt konstaterat att EU inte är en försvarsallians. Frågan Enström måste ställa sig är vilka EU-länder som i händelse av krig/kris kommer att förfoga över en militär överkapacitet att ställa till Sveriges förfogande när vi ropar på hjälp? Dessutom är alla EU-länder utom fem dessutom redan NATO-medlemmar och har sin militära lojalitet där, vilket ytterligare ställer Enströms påstående på sin spets! Är det Finland, Cypern, Malta, Österrike eller Irland som Enström anser ska komma till vår undsättning?

Det allra mest beklämmande runt hela den här historien är de uppgifter som gör gällande att statsminister Fredrik Reinfeldts statssekreterare Gunnar "Visslan" Wieslander, tidigare flottiljchef vid ubåtsflottiljen, har uttryckt att ÖB Sverker Göranson bör avgå! Om detta stämmer är det ett nytt försvarspolitiskt lågvattensmärke från det nymoderata hållet. Vi ska heller inte glömma att nämnda "Visslan" tillsammans med försvarsdepartementets statssekreterare, den osäkra Carl von der Esch och finansdepartementets Hans Lindblad utgjorde "genomförandegruppen v2.0" och som hade till uppgift att "skapa balans i försvarets utgifter". Statssekreterargruppen ska dock enligt uppgifter ha blivit stoppade av de övriga regeringspartierna men ska ha fortsatt sitt arbete i det tysta genom "Visslan" och von der Esch egen försorg under stort hemlighetsmakeri.
- Den här speciella gruppen blev stoppad, men sedan har man fortsatt ändå, fast man kallar det internt regeringsarbete och det nu sker informellt, säger en källa.

Media från dagen


Kritik%20mot%20att%20F17:s%20incidentberedskap%20st%C3%A5r%20kvar%20p%C3%A5%20marken


Allt%20fler%20ryska%20flyg%C3%B6vningar 


Peter%20Hultqvist:%20Inte%20n%C3%B6jd%20med%20den%20svenska%20beredskapen


F%C3%B6rsvaret%20%C3%B6verraskat%20av%20rysk%20milit%C3%A4r%C3%B6vning 


Lyssna även på klippet från Studio Ett här nedan där Cecilia Widegren intervjuas om den "ryska påsken" och försvarspolitiken. Widegren pratar om att vi ständigt har en "luftberedskap" (suck!) Det Widegren egentligen menade var att Försvarsmakten ständigt upprätthåller "luftrumsövervakning". Men Widegren har egentligen helt rätt. Hela försvaret börjar dessvärre likna "luft". Även Rolf K Nilsson, PJ Anders Linder och f.d. försvarsminister Anders Björck kommenterar den nymoderata försvarspolitiken. I inlägget fortsätter Widegren att mangla sina lögner om att man satsar på Försvarsmakten, gör krafttag rörande försvarsförmågan och använder den s.k. NATO-värderingen som argument. Men tyvärr Cecilia, argumentent håller inte längre och det borde du förstå själv vid det här laget!
För den som vill vet hur "det gamla värdelösa invasionsförsvaret som inte kunde någonting" fungerade (ironi förekommer). Det vill säga det försvar som enligt Widegren var mycket sämre då för 20 år sedan än nu, så rekommenderas nedanstående film. Den förklarar hur det fungerade när incidentberedskapen upprätthölls H24 från flera flottiljer på ett föredömligt sätt!


Media: SvD 1 2 3 4 5AB, Corren 1 2, DN 1 2 (Allan Widman) 3, NT, Kuriren, NWT, Exp
Bloggar: Sjätte mannen, Rolf K Nilsson, Westerholm, Newsmill W&A, Gripen News

27 kommentarer:

 1. Lysande inlägg, som vanligt!

  SvaraRadera
 2. Jag är ledsen att säga det men vi hade inte Jaktberedskap H24 på den tiden heller. Jag kommer ihåg när jag såg filmen Fredens Hav första gången hur irriterad jag blev på Christer Åhströms snack om Jaktberedskap dygnet runt. Det är helt enkelt inte sant. Visst fanns det några dygn som vi hade Jaktberedskap H24 men det var mycket mycket få gånger. Varenda Strilare vet hur det ligger till.

  RRVAK

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är det många som är felinformerade om dina uppgifter stämmer!

   Radera
  2. @ RRVAK
   Om dina uppgifter stämmer måste systemkollapsen ha startat redan på 1990-talet. I mitten av 1960-talet hade vi stundom två rotar i högsta beredskap dygnet runt. Det vill säga när dessa inte befann sig i luften för att avvisa inkräktare.

   På den tiden hade Flygvapnet nästan 1000 stridsflygplan i aktiv tjänst, så om det funnits behov hade vi utan problem kunnat ställa en division (8 fpl) i högsta beredskap dygnet runt.

   Med vänlig hälsning från en gammal Kobra-strilare.

   Flygsoldat 113 Bom

   Radera
  3. Skipper, då är vi två...

   Radera
 3. Ett typiskt mediadrev som flyttar fokus från den relevanta försvarsdebatten. Först Georgien och nu detta,,,,känns som att vi är tillbaka på ruta 0 mentalt som i slutet på 80-talet när vi stod där med en invasionsarme och omvärlden sakteliga hade förändrats men vi missade det fullständigt.

  SvaraRadera
 4. Kan man inte kräva mer av en statssekreterare till landets statsminister än att han visar integritet och slutar snacka skit om Överbefälhavaren? Har han själv tänkt bli ÖB?

  SvaraRadera
 5. H24 och H24. För 20 år sedan hade FV inte missat att möta de röda planen norr Gotska Sandön. För 20 år sedan hade roten stått i högsta under den röda övningen. För 20 år sedan hade roten stått i högsta motor när de röda konstaterats lättat från sin bas. I påskas valdes incidenten bort fast FM och FV visste att de röda hade en riktigt fet flygövning. Uppenbart tjänstefel. Ansvarig till FPAN tack!

  SvaraRadera
 6. Cecilia W "Luftberedskap" = brakskit frågas

  SvaraRadera
 7. hur kan Miljöpartiet stå och säga att Ryssland är beroende av EU för att sälja sin gas, vart har han varit den senaste tiden?
  de så mycket som är fel i det han säger. Folk som inte är så insatt i frågor om försvaret och säkerhetspolitik, en del kommer ju lyssna på det han säger. det som inte stämmer.

  att man som politiker kan tillåtas vara så dåligt informerad och sprida lögner.kan man inget så skall man väl ändå hålla sin käft om just säkerhetspolitik.

  att ÖB kom tillbaka efter sjukdom tycker jag är så starkt gjort för personligen får jag ont i magen bara av att lyssna på när dessa amatörer snackar skit.
  //joners

  SvaraRadera
 8. Att detta har blivit ett Försvarsmaktsproblem är för mig en gåta. Detta är i grund och botten ett politiskt problem. Finns inte resurserna att ha personal i jour, spelar det ingen roll hur mycket man än vill möta ett hot. Och i slutändan, vems uppgift är det att tilldela ekonomiska medel?

  SvaraRadera
 9. Av alla dagar på året så hade sverige sin beredskap nere på NOLL fast de visste att ryssen skulle öva anfall mot sverige. Hela styrkan var hemma och sov.
  Skrämmande men försvaret i ett nötskal. Hade inte Nato påskledigt som sverige?
  Staten kommer att kräva i vid nästa löeförhandling med officersfacket att inget jobb får utföras efter kl 1630 vardagar och inga röda dagar.

  Vad häder????

  SvaraRadera
 10. På "min tid" som stridsflygare så hade Vi "Ost - fisk, Syd - fisk, Väst - fisk och Nord - fisk".
  Dessa beredskapsrotar, med besättningar, var i beredskapsläge placerade i framom 1. Det fanns alltid minst en beredskapsrote tillgänglig 24 / 7 / 365. Vid "högsta" så satt besättningarna i respektive rote och kunde vara i luften inom 60 sekunder.
  "Det gamla värdelösa invasionsförsvaret som inte kunde någonting", enligt Cecilia Widegren kunde, trots allt, vid kommenderad "Givakt", från ÖB mönstra följande. Hemvärn och driftvärn om 125.000 män och kvinnor på plats efter en timme på respektive bevakningsobjekt. Åldersklassen omfattande minst 50.000 man, samt fast anställd militär och civilanställda om 20.000, omgrupperade inom några timmar till respektive kuppförsvarsobjekt. Samtliga flygvapnet divisioner, 12 attackdivisioner, 10 spaningsdivisioner (5 fredsdivisioner) och 26 jaktdivisioner, omgrupperade på några timmar till respektive krigsbaser. Kustflottan och ubåtsflottiljerna ombaserade till krigsförtöjningsbaser respektive ubåtarnas operationsområden till havs. Eventuellt inneliggande repetionsförband, ca. 10.000 intog sina utgångslägen vid mobilisering. Polisen gick i beredskapsläge.
  Tillsammans så kunde "det gamla värdelösa invasionsförsvaret som inte kunde någonting" mönstra ca. 205.000 män och kvinnor, då ej polisen inräknad i denna numerär, för att skydda Sverige mot ett överraskande anfall eller kupp!
  Vad kan "det nya och vassa svenska insatsförsvaret" göra idag för att bevaka hela Sverige mot överraskande anfall eller kupp, någon som vet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig till 100%, finns inget att tillägga.
   Regeringen kör med det gamla Öststat tricket, ljug och åter ljug, det svenska folket är så dumma att de ändå inte förstår något.
   Ta bort skyddet runt regeringsfolket så kanske de börjar att förstå att även sverige behöver skydd.

   Chiefen

   Radera
  2. @ Nicht So Dumme Schwede

   Det verkar råda lite olika uppfattningar om 24/7/365, men jag lever i tron att du har rätt.

   Lite marinara: ubåtsflottiljen ingick i kustflottan.

   Efterhand så kom man på att det gjorde liten nytta att fartygen låg vid krigsförtöjningsplatser. I stället påbörjades lösande av förberedda uppgifter. En sådan kunde vara t.ex. minlastning och minering. Detta sätt att tänka löste delar av problematiken med eventuella ledningslösa tillstånd. Taktisk ledning skedde från marinkommando, med beredduppgift i annat MK:s område, om så skulle erfordras. Gott om fartyg, egen marin hkpdiv och ett vasst och modernt kustartilleri. Bara marinkommando Ost bestod i mobiliserad form av 60.000 man, varav 30.000 kustartilleri i Stockholms skärgård.

   Radera
  3. Svar till 113 Bom;
   Du har alldeles rätt eftersom "min tid" var andra halvan av 1960 - talet och den första halvan av 1970 - talet.
   Mitt största minne var när WP invaderade Tjeckoslovakien 1968 och vissa flygförband fick omgruppera till krigsbas från augusti till oktober. Det blev en s.k "partiell mobilisering" även om det officiellt inte fick heta så?!
   För att "visa musklerna" så avslutades "det hele" med en höstövning av gigantiskt format. Totalt ingick 400 stridsflygplan, av flygvapnets ca. 800, i denna mastodontövning med det "facila namnet Ö - 68". Enbart ett stridsgruppsanfall med jakteskort och fientligt anfallande jaktförsvar innebar kurvstrid med ca. 50 till 60 flygplan i ett enda sammelsurium. Kan det svenska flygvapnet "skrapa ihop" 60 flygplan totalt och få samtliga i luften samtidigt anno 2013???
   För "kalenderbitarna" så ingick följande flygplantyper; J29F Tunnan, J34 Hawker Hunter, A32A Lansen, J32B Lansen, S32C Lansen, J35A Draken, J35B Draken, J35D Draken J35E Draken, J35F Draken och J35F2 Draken, Sk 60 (nytt sambandsflygplan, AJ 37 Systemet placerat i en svart och vit, A32A Lansen från FC (Hysch, hysch). Dessutom ett större antal helikoptrar, sambandsflygplan, inhyrda transportflygplan (krigsplacerade), m.m.
   Vi fick ut ett s.k flygplankort, i "dragspelsformat", där samtliga ingående flygplantyper specificerades för identifiering (finnes fortfarande sparade i någon av mina lådor, men var?) .
   Det var på den övningen där det, för första gången, användes gula- respektive röda plattor på vingar och fena för att representera A -, respektive B - styrka. Dessa markeringar kan idag skådas vid diverse "nostalgiuppvisningar".
   Så var det på den tiden, minsann!

   Radera
  4. Jo Ö-68 fick man alltid nedstoppat i halsen om man efter nån övning man varit utlånad till redogjorde för hur omfattande man tyckte den varit, t ex Väst -86. "Äh, jag säger bara Ö-68, då talar vi om övning". Kul att få lite bakgrundsinfo om det uttrycket :-)

   Radera
 11. Det kan tilläggas, att Vi också fick testa beredskapen via "ÖB:s beredskapskontroll" under dager - eller mörkerflygningar, via hemlig färdplan, med uppdrag att runda Gotland, och "avslagen IK = Flygburen igenkänningsutrustning (transponder)", samt flyga an mot Sverige på "lägsta" varvid Stril och rrjal skall beordra beredskapsroten att starta för identifiering när ett visst avstånd till territorialgränsen passerades.
  Vi lyckades inte "smita in en enda gång"!

  SvaraRadera
 12. TACK! Vad härligt att någon minns och vågar påtala igen att det i vissa stycken faktiskt VAR BÄTTRE FÖRR! Hur i hela friden har det kunnat gå så snett??!! Det känns för djävligt att se tillbaka på alla de övningar och timmar i luften som bara verkar ha förångats. Vi som var med då vet att vi i alla fall genomförde en viktig uppgift DÅ!
  " ramjet"

  SvaraRadera
 13. Riktigt fint inlägg Skipper! Komplett bevakning över svensk militär, politisk och medial respons.

  Finns det bekräftade uppgifter om typ av ryska plan? Flesta källor ger 4xSu-27 med 2xTu-22M3. Senast även spekulationer om en A-50 Mainstay och radarstörning från luften(?).

  Skriver själv mera blygsamt om händelsen från lite annan synvinkel på min blogg http://fmashiri.wordpress.com/2013/04/23/slutforsvarat-sverige-det-svenska-forsvarets-kris-del-3/

  //james

  SvaraRadera
  Svar
  1. Radarstörning används ALLTID i samband med flyganfall. Det är lika vanligt som kamouflagefärg och annan maskering av militära objekt.

   Flygsoldat 113 Bom

   Radera
 14. Skipper @

  Efter ca trettio sekunder börjar bloggsidan ta in vatten. Jag guppar omkring i min flytväst och försöker utläsa de svarta tecknen på skärmen.
  Efter ca en minut är hela sidan översvämmad.
  Klimatpåverkan eller hål i skrovet?

  Teaterdirektören.

  Exploreranvändare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Börjar ana att ryska påsken och störsändningen även drabbat bloggen. Här flyter allt som vanligt. Det verkar som det enbart är Explorer och enbart för vissa som är problemet.

   Radera
  2. Rekommenderar att byta till chrome då jag tyvärr inte kan lösa problemet just nu.

   Radera
 15. Jag återvänder med en mera militärstrategisk och lite motsatt annorlunda syn på den "ryska påsken": Det är faktiskt möjligt att FM gjorde en bedömning, som chef försvberedn Cecilia Widegren (m) så tydligt intonerar i Ekots intervju. Nyttan i att inte lyfta kan ha varit större än om man hade markerat tydligt. En radar kan få driftstörning i kritiskt läge eller så finns det andra behov att stänga av den. Lite mera om detta på mitt inlägg "Tala är Silwer" http://fmashiri.wordpress.com/2013/04/24/tala-ar-silwer/ . Vi håller dock diskussionen här, om det passar Skipper!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man skulle ju kunna hoppas att du hade haft rätt. Det har du dock inte tyvärr.

   Radera
  2. Ja, det hade varit trevligt om orsaken att inte markera hade varit så enkel. Nå, jag ville bjuda på en annan infallsvinkel, så rätt eller fel var inte så viktigt. Diskuterar igen detsamma från en ny militärstrategisk infallsvinkel (ROE). Hoppas för Svea rikes skull att jag är långt ifrån målet på det här spåret http://fmashiri.wordpress.com/2013/05/06/svenska-insatsforlustregler/

   Radera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna