13 maj 2013

Från en mycket låg nivå...


Tänkte i dag författa ett inlägg om något helt annat än vad detta skulle komma att bli. Men efter att tagit del av dagens mediarapportering så insåg man relativt snabbt att inläggets innehåll skulle komma att tangera en mycket låg nivå.

Men man kan dock trösta sig med att även om nivån i detta inlägg är låg, så är moderatledarens tillika vår statsministers nivå lägre, kanske till och med lägre än lägst? Man kan knappt tro sina ögon när man läser dagens artikel i Aftonbladet där det framgår att vår statsminister i dag besökte en skola och ska där på plats ha uttalat följande absurda lögn.
- Ryssland klarar inte av att anfalla och hålla svenskt territorium. 

För den som bara följt debatten den senaste tiden och genom detta bara är det minsta insatt i hur Sveriges försvarsmakt ser ut "här och nu" vilket inte ska jämföras med "där och då", förstår ganska omgående det smått komiska i detta uttalande. Ett uttalande som egentligen ska betraktas som absurt och tragiskt. Att statsministern uttalar sig på det sättet innebär i praktiken att han antingen inte har lyssnat på, eller ännu värre, inte alls tror på ÖB och Försvarsmaktens högsta ledning och de rapporter om "en-veckasförsvaret" vilket till och med av flertalet experter dömts ut som något optimistiskt gällande tidsförhållanden. Vidare trillar Reinfeldt i fällan med att repetera det nymoderata mantrat om att allt sker från "en mycket låg nivå".
– Nu sker en militär upprustning från en mycket låg nivå i Ryssland. Det finns varken vilja eller förmåga att rysk krigsmakt ska anfalla svensk terräng och hålla den.

Angående den ryska viljan här och nu så får man ge Reinfeldt helt rätt, för om Putin hade haft den viljan så hade detta blogginlägg sannolikt inte kunnat författats denna måndagkväll i maj, och du som läsare hade sannolikt inte haft tillgång till någon internetuppkoppling för att kunna ta del av inlägget.

Den där "mycket låga nivån" kommer snart, om den inte redan har blivit det, att bli till en stor belastning för Moderaterna. De så kallade "schlingorna" en form av fastställda talepunkter eller uttryck som en viss partikamrat Schlingmann tidigare skickade ut inom partiet för att sälja in olika nymoderata reformer i ett skede där partiet skulle förnyas gör i nuvarande skick, särskilt inom försvarspolitiken, numera enbart skada. Det där med att allt sker "från en mycket låg nivå" är mer talande för Moderaterna i den gamla paradgrenen försvarspolitik än som benämning på rysk försvarsförmågeuppbyggnad. Hur länge har man inte malt på med att den nymoderata försvarsreformen skapar ett mer "tillgängligt, flexibelt och användbart" försvar. Detta samtidigt som man gjort sitt bästa för att påtala hur fruktansvärt värdelöst det "förrådsställda invasionsförsvaret" baserat på värnpliktiga var (vilket för övrigt är en annan stor lögn). Man har inte insett att hela "försvars-etablissemanget" i form av media, skribenter, bloggar, debattörer och politiker gör narr av uttrycken. Alla inser det förutom Moderaterna som uppenbart varken vill se eller höra vad andra säger i försvarfrågorna.

I söndags stod Reinfeldt i direktsändning och lovade mer pengar till försvaret, dock utan att ange någon summa. Varför gjorde han det om han ändå betraktar dessa saker och ting ur ett perspektiv som han ger uttryck för i dagens artikel? Kan man misstänka att det enbart var för att blidka folkpartiledaren och för att försöka flytta fokus från särintresset till något ämne som engagerar statsministern på ett annat sätt än vad försvarsfrågan gör?

Moderaternas sätt att hantera försvarspolitiken har gått från "en mycket låg nivå" till att börja närma sig "lägsta nivå". Eller som man skulle uttryckt det i den marinmilitära sfären i södra England... "Below Standard".

Vill man hellre läsa någon som ser saker ur ett annat ytterlighetsperspektiv kan man alltid läsa den här insändaren som kanske kan få någon att dra på mungiporna mitt i det försvarspolitiska eländet.

Media: AB
Bloggar: Sjätte mannen 1 2, Westerholm

4 kommentarer:

  1. Han sitter envist fast i en världsbild från första halvan av 00-talet. :-(

    SvaraRadera
  2. Bagdad Bob har fått sin like . . .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis! Carl Bildt gjorde en Bagdad Bob där:
      "Nä, de över inte anfall mot oss..."
      Klassiskt. Bildt försvarar Riket på samma sätt som han försvarade kronkursen genom att plötsligt en dag höja räntan till 500% och yrade om "våra vänner" där ute nånstans, innan han gav upp nästa dag. Och hur gick hans EU-uppdrag i Jugoslavien egentligen, varför tog NATO plötsligt över?
      Jag anar ett mönster här.

      Radera
  3. Om man dissekerar uttalandet så anser jag att nyckelordet är hålla. Det ger oerhörd flexibilitet i uttalandet då inget sägs om hur länge och under vilka premisser. Så typiskt politikerspråk, kontrafaktuellt men inte tekniskt sett en lögn.

    SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna