13 juli 2013

Ryssland genomför största övningen sedan kalla kriget och media sover?

Man kanske skulle kunna tro att den största ryska övningen någonsin sedan kalla kriget möjligen skulle rendera i ett nyhetsinslag hos SVT eller TV4 och kanske en artikel hos de större svenska mediahusen? Men så är inte fallet. Inte ens en mindre blänkare från TT går att finna. Än så länge verkar det enbart vara rysk media som rapporterar om den oerhört omfattande övningen.  

Det var presedent Vladimir Putin själv som i fredags (enligt RIA Novosti) beordrade en omedelbar beredskapsövning i det östra militärdistriktet. En motsvarande beredskapsövning genomfördes tidigare i år inom det västra militärdistriktet där den numera ökända påskflyningen "ryska påsken" utgjorde en del av övningen.

Under den pågående övningen har man inom de ryska styrkorna i det östra militärdistriktet redan i dag lördag på mindre än 24 timmar skrapat ihop:
 • 80.000 man
 • 1.000 bepansrade fordon
 • 130 flygplan
 • 70 örlogsfartyg
Huvudsyftet med övningen är att kontrollera beredskapen hos förbanden och dess möjlighet att lösa sina stridsuppgifter. Övningen kommer enligt uppgifter i media att pågå till den 20 juli.

President Putin har enligt uppgift också gett försvarsminister Sergei Shoigu (som f.ö. alldeles nyligen träffade Karin Enström och där hon uppmanat Ryssland att utbyta information om höstens övningar i Östrsjön för att undvika missförstånd) i uppdrag att informera granländerna i de östra delarna om att man nu genomför denna beredskapsövning. En övning man nu genomför för tredje gången under innevarande år fördelat på de olika militärdistrikten.

Redan senare under innevarande dag informerade Sergei Shoigu media om att man nu dessutom utökat övningen till att omfatta 160.000 man. En siffra som är näst intill obegriplig att man lyckas uppbringa under en helg vid en oförberedd(?) beredskapsövning.

Alldeles innan denna beredskapsövning drog i gång (5 juli) så hade ryska stilla havsflottan genomfört den största marinövningen någonsin tillsammans med den kinesiska flottan i japanska sjön under tiden 5-12 juli. En utveckling som är minst sagt oroväckande och som man från USA lär följa med stort intresse. Men man kan alltså notera att Putin drog igång den pågående enorma beredskapsövningen när delar av flottan fortfarande var till sjöss och precis hade avslutat en större övning.

Bloggrannen Jagarchefen gör en klarsynt notering att militära övningar som överstigande 9000 man enligt Wiendokumentet från 1999 ska föranmälas. Att detta inte har gjorts är nog alltför uppenbart. Bloggrannen Cornucopia gör en annan reflektion, nämligen att Irakkriget 2003 omfattade 112 000 amerikanska soldater och uppbyggnaden och aktiveringen tog månader. Ryssland har bara i det östra militärområdet på mindre än ett dygn skrapat i hop 160.000 man....

I sammanhanget kan man inte låta bli att citera en moderat riksdagledamot
"Ryssland genomför en modernisering från en mycket låg nivå" 

Bloggar: Jagarchefen, Conucopia
Media: BBC, PressTV, RIA 1, RIA 2


Uppdaterat: Nu på kvällen vaknade DN till liv och publicerade en kortare artikel i ämnet.

7 kommentarer:

 1. Länken till dn.se funkar inte. Den här funkar: http://www.dn.se/nyheter/varlden/snabbinsats-ovas-av-ryska-trupper/

  Vad omfattar egentligen det ryska östra militärområdet?

  SvaraRadera
 2. @Perman: på marksidan totalt sett ca 26 st brigader inom olika funktioner skall jmf med MD V som gränsar mot bl a Sverige och Finland som innehåller 36 st brigader inom olika funktioner.

  SvaraRadera
 3. Ok, tack! Tyckte att det var lite märkligt att det som gränsar mot Sverige och Finland skulle kallas det östra militärområdet, men då vet jag att det heter det västra. M.a.o. så borde inte denna beredskapsövning beröra Östersjöflottan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej men t ex Beredskapsövningen som gmf i Mars hade inslag av delar från Östersjöflottan som i det "tysta" hade flyttas till området och där utgjorde skenlandstigningsstyrka. Vi vet att största flottövningen sen Sovjets fall precis har avslutas i MD Ö så det är möjligt att delar ur Östersjöflottan kan ha deltagit i den åtminstånde fanns delar ur Norra flottan med i den. Men det överlämnar jag glatt till Skipper att reda ut :)

   Radera
 4. Om jag inte missräknar så om man rent befolkningsmässigt (utan att lägga vikt vid eventuell "nivå" respektive försvarsmakt ligger på eller BNP) så ifall Sverige skulle ha en övning motsvarande Rysslands nuvarande så skulle det motsvara 5 000 man, 63 Bepansrade fordon, 8 flygplan och 4 örlogsfartyg inom 24 timmar "här och nu", tror vi missar på varenda punkt när det gäller 24h beredskap iaf.

  SvaraRadera
 5. Från FM hemsida idag:

  "Vi vill tacka utbildningsgruppen Gotland och förrådet för allt stöd. Det är tur att vi kunde få tag i sprängmedel och att det finns militär verksamhet kvar på Gotland, utan deras stöd hade det inte fungerat lika lätt."

  http://blogg.forsvarsmakten.se/marinbloggen/2013/07/22/rojoperation-pa-norra-gotland/

  Försvarets förmåga att verka på Gotland bygger, enligt detta inlägg på FM officiella myndighetsblogg, på "Tur"....

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna