18 september 2014

Nytt läge i flera avseenden!

Su-24 Fencer


Rubriken syftar på att vi snart har en ny regering, och förhoppningsvis också en ny och bättre försvarspolitik. Rubriken syftar även på dagens nyhet om att ryska stridsflygplan har kränkt svenskt luftrum.

Att vi har ett mycket svårt parlamentariskt läge har nog inte undgått någon. I dag fick Stefan Löfven och Socialdemokraterna uppdraget att försöka bilda regering och därmed också det svåra uppdraget att få igenom en budget. Det enda samarbetet som verkar finnas, det mellan S och MP väger väldigt lätt i sammanhanget. Om Vänstern lägger ner sina röster och/eller Sverigedemokraterna röster mot Löfvens budget så har Löfven misslyckats med sitt uppdrag. Vad som helst kan således hända och det är långt i från klart.

Om vi ändå förutsätter att Stefan Löfven trots alla hinder lyckas lägga ett pussel som gör att vi får en Socialdemokratisk regering i Sverige så tror jag det är Peter Hultqvist som till slut kommer att erhålla försvarsministerposten och som därmed kommer frigöra Karin Enström från hennes börda på Jakobsgatan. När den nya regeringen är bildad så tror jag att alla försvarsdebattörer bör ge regeringen viss arbetsro innan vi börjar skjuta skarpt igen. Om vi isolerar frågan till försvarspolitiken så är det givetvis lätt att redan på förhand döma ut det som omöjligt att lyckas med ett regeringsalternativ där Miljöpartiet ingår, eftersom de tidigare aviserat kraftfulla nedskärningar. Men att bilda regering handlar om att åstadkomma kompromisser, och jag är övertygad om att Socialdemokraterna inte kommer att vika sig från sin tidigare ståndpunkt som har varit att Alliansregeringens försvarspolitik har varit skadlig för Sverige. Kompromisserna kommer att ske inom andra områden.

Jag tror inte ett ögonblick på att Socialdemokraterna kommer att frångå det man kommit överens om inom försvarsberedninen, och jag tror dessutom att en ny S-regering kommer att öka anslagsnivån till utgiftsområde försvar jämfört med vad Alliansregeringen kunde åstadkomma, om än marginellt bättre. Peter Hultqvist hade fått mandatet från partiet att i förhandlingarna i samband med försvarsberedningen öka anslagsnivån med 900 miljoner mer än Alliansens bud fram till 2018. Det var då Cecilia Widegren kontrade med ett bud på 75 miljoner och därmed kraschade försvarsberedningen. Jag bedömer därmed att Socialdemokraterna tar med sig dessa +900 miljoner in i kommande budgetförhandlingar.

Redan under valnatten deklarerade både C och FP att man kunde tänka sig att göra upp med Socialdemokraterna i vissa frågor, och försvarsfrågan nämndes särskilt. Folkpartiet kommer garanterat att stödja ett ökat anslag, men jag är inte lika säker på att Centerpartiet gör det då man inte på något sätt profilerat sig i försvarsfrågorna under de senaste mandatperioderna utan har istället lydigt gått i Moderaternas koppel och hållit sig helt till den moderata agendan. Oavsett så är det en styrka att man så tidigt i processen pratat om blocköverskridande överenskommelser inom försvarspolitiken, för det kommer att krävas.

Men alldeles oavsett budgetutfall och partitillhörighet så tror jag att Peter Hultqvist kommer bli en mycket bra försvarsminister som dessutom kommer att bli omtyckt av Försvarsmaktens personal. Det är förhoppningsvis slut med skönmålningarna och sakernas tillstånd kommer sannolikt att beskrivas på samma sätt som de upplevs av personalen på insidan. Det skulle inte förvåna om Hultqvist kommer att ses som en ny Anders Björck framöver.

Läget i vårt närområde 

I går hade försvarsutskottet ett extrainsatt sammanträde tillsammans med utrikesutskottet. På agendan fanns bland annat dragningar från Carl Bildt (UD) och Gunnar Karlsson (C MUST) om läget i Ukraina och vårt närområde. Även ÖB, C LEDS och C INS fanns med vid mötet och hade sina egna punkter på ärendelistan.  Det hör inte till vanligheterna att försvarsutskottet informeras om pågående verksamhet av dessa befattningshavare. Normalt sett rapporterar ÖB och MUST direkt till regeringen.

Det är däremot helt nödvändigt att våra politiker får dessa dragningar, och jag är förvånad att det inte sker oftare med hänsyn till nuvarande läge. Mina kontakter säger att det för många blev en ögonöppnare, vilket tyder på att informationen var både viktig och förmodligen också oroväckande. 

Samma dag som detta möte hölls släppte Försvarsmakten information om att man nu vill ha färre hemligheter, d.v.s. bli mer öppna med vad man håller på med på marken, till sjöss och i luften. Detta är något som vi försvarsdebattörer efterfrågat länge och något som Försvarsmakten själva tidigare tagit upp.

Men det hann inte ens gå ett dygn innan den första rapporten kom allmänheten till livs.  Alldeles nyss fick vi information om att flera ryska stridsflygplan under gårdagen har kränkt svenskt luftrum. Huruvida det är Försvarsmakten som har lämnat uppgifterna till media eller om det är en läcka likt under "ryska påsken" framgår inte. Det mesta tyder tyvärr på det senare alternativet.

Händelsen ska enligt media ha inträffat i går vid lunchtid, d.v.s. exakt samtidigt som försvarsutskottet satt och fick information från högsta militärledningen om läget i Östersjön. Möjligtvis bara en slump... Eller?

Enligt uppgifter ska det ha varit en rote Su-24 (attackflygplan) som startat från Kaliningradenklaven och flugit mot svenskt luftrum. Kränkningen ska ha skett ett antal kilometer in i svenskt luftrum i närheten av Öland (sannolikt ej över Öland eftersom svenskt luftrum sträcker sig 12 distansminuter/22 kilometer ut från svenskt landterritorium, eller för att vara helt korrekt från baslinjen). Det ryska flygföretaget ska senare ha mötts upp av svenskt jaktflyg.

Min bedömning är att detta är en högst medveten kränkning vilket skulle innebära att vi ånyo har ett helt annat läge än tidigare och att vi nu går mot samma läge som råder i Finland där kränkningarna har ökat i stor omfattning den senaste tiden. Att en rote Su-24 som startar i Kaliningrad och flyger mot svensk kust inte skulle ha koll på sitt eget läge ter sig osannolikt. I media spekuleras det om det möjligen var en test av den svenska incidentberedskapen, något som förefaller sannolikt. Detta var normalbilden under kalla kriget, men då vek man av innan man närmade sig svenskt luftrum. Att fortsätta in över svenskt territorium avviker från normalbilden.

Försvarsmakten kommer att lämna rapport till UD enligt normalrutin. Återstå att se om detta dokument offentliggörs i enlighet med Försvarsmaktens uttryckta önskemål under gårdagen om mer öppenhet.

Från ryska ambassaden i Stockholm säger man till Aftonbladet att 

– Vi kan tidigast ha en kommentar i morgon bitti. Men inte ens då är jag säker på att vi kommer att släppa något uttalande.

Vi har som sagt ett nytt läge i flera avseenden. Vi ett svårt parlamentariskt läge och en ny regering har inte råd att slarva bort försvarsfrågan i förhandlingar med försvarsfientliga partier så som Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Situationen i stort med krig i Europa och ett oroligt närområdet påminner till del om Hårsfjärdenincidenten 1982 som inträffade precis i regeringsskiftet då regeringen Palme tog över efter regeringen Fälldin. Även om det i skrivande stund inte är lika dramatiskt som då, så har vi trots allt ett skarpt läge som inte får schabblas bort.24 kommentarer:

 1. När SD får 51 % så har vi ett nytt läge och vi kan börja fokusera på att återuppbygga vårt land, tills dess fortgår förfallet.
  Dagens svenska militär klarar 24 tim, sen får den vita flaggan hissas.

  SvaraRadera
 2. Jag anser att flygplanen var ute på en ordinarie spaningsflygning, planerad. Sedan har de missat att svänga i tid. Denna typ av flygningar har genomförts ett antal gånger under förra året och några gånger i år. Jag gissar att piloterna inte ens visste att de var för långt västerut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så dåliga är inte ryssarna att navigera så det är ett misstag. Dom gör allt detta medvetet för att testa våran incidentberedskap o vilja att gå upp och möta allt är planerat i minsta detalj.

   Radera
  2. Enligt uppgift så flög planen längs med den polska kusten innan de vek av norrut. Det betyder att de visste vad de gjorde.

   Radera
  3. Maja, varför flyger de då med attackflyg och inte spaningsflyg? =) Det torde väl även uppfattas mindre offensivt att flyga "lite för långt" med spaningsflyg relativt att flyga motsvarande med attackflyg? Bara en gissning dock :)

   Som vanligt så får jag känslan över att allmänheten hittar "anledningar" varför provokationer har hänt (pga. ditten o datten). Men det är väl normalt; att erkänna ett nederlag på något sätt tillhör inte människans natur.

   /kex

   Radera
  4. Undrar just om Maja är kompis med Loise Lane....

   Radera
 3. Anonym 23:49
  Instämmer till fullo. Det vi kan glädja oss åt för tillfället är Reinfeldts och Borgs hastiga sorti från regeringen. Strömhopp från det aktuella partiet vore förstås ännu mer glädjande!

  SvaraRadera
 4. @anonym
  Svensk territorium och svenska medborgare kommer att försvaras oavsett ekonomisk nivå oavsett regering och oavsett din kommentar och så lång tid att vårt oberoende och demokratiska styrelse skick säkerställs.
  Din kommentar passar väl in i rys propaganda och det hoppas jag inte var din avsikt.
  Nu fokuserar vi på att bygga upp försvaret igen.

  Varje meddelande att ge upp motståndet är falskt.

  SvaraRadera
 5. Hej Skipper,

  Vi är kollegor inom myndigheten.Skönt att det finns flera bra bloggar!
  Nu till den egentliga kommentaren.Du skriver om C och försvarspolitiken.Jag kan garantera dig att C kommer och rösta för förhöjda anslag.Det i egenskap av partimedlem.Framförallt är det viktigt att det blir blocköverskridande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Jonas.

   Angående Centerpartiet så har jag följt all försvarspolitisk debatt under den senaste mandatperioden med mycket hög upplösning. Varken Annie Lööf eller Staffan Danielsson har profilerat sig inom försvarsfrågan. När KD och FP gjort försvarspolitiska utspel så har Centern varit tysta. När tal om anslagsökningar debatterats i olika forum har Staffan Danielsson varit den mest försiktiga av alla. Man har helt enkelt gått helt och hållet på Moderaternas linje, och den är inte så smickrande.

   Av dessa anledningar har Centern väldigt mycket att bevisa i försvarsfrågan, och jag tror på det först när jag ser och hör det med egna ögon.

   Radera
  2. På 80-talet genomfördes liknande operationer, fast då med Tu-22M3, med samtidigt divergerande kurser från ett kolonnuppträdande där alla svängde samtidigt upp på en linje på nordlig kurs. Sådana attackrobotuppträdanden tillhörde normalbilden med Tu-22M3 vid attackrobot- eller bombfällningsövningar mot havsskjutfältet vid Nida i Östersjön. Genom att ligga på en linje med flera bombplan fanns det uppenbara syften och bara detta var en öppen provokation på den tiden - så tanken med Su-24 operativa uppträdande senast behöver inte alls handla om en felnavigering. Så dåliga navigatörer finns det inte idag.

   Radera
 6. Sossarna behöver väl ha med sig både FP, KD och C om de ska få en majoritet för höjda anslag? Både V och MP vill ju ha sänkta anslag. Peter Hultqvist blir nog en bra FM om han får ansvaret.

  SvaraRadera
 7. Läser ni Wisemans valguide och svaret från Staffan Danielsson på fråga 3 så inser ni nog alla att C inte är att räkna med nu när vi skall återställa försvarsförmågan.

  SvaraRadera
 8. Tack och lov har man dock meddelat att invandringspolitiken ligger fast. Det är ju viktigare än allt annat.

  SvaraRadera
 9. Prognosen säger att vi om nio år har en FM som klarar fredens krav på incidentberedskap över tiden och krigets krav på en plats i en vecka innan vi stryker flagg. Det ska till en rackarns massa politiskt kurage för att våga erkänna vad de verkliga behoven måste få kosta. Dags att mobilisera djävulskt med försvarsvilja. Som du gör, Skipper.

  SvaraRadera
 10. Perman. Dax att sluta klaga på V och MP utan att också nämna alliansen. Det har snart gått ett halvår sedan annekteringen av Krim. Alliansen har under den tiden inte gjort något mer än snackat. Inte en krona extra till försvaret, bra en besparing på 500 miljoner...

  SvaraRadera
 11. Det som förvånar mig är att Carl Bildt väntar på en rapport från försvaret, normalt brukar CB klara ut hela syftet med en personlig analys på 2 sekunder. Nu skall CB invänta en officiell rapport, mår inte CB bra, eller vad har inträffat?
  Sedan undrar jag varför vi har omröstning i Sverige, S+M kommer att 'ta ansvar' för stabilitet för Sverige. Räknar inte med förändringar.

  SvaraRadera
 12. Inget av allianspartierna prioriterade försvaret under de 8 åren de hade makten. Varför skulle de helt plötsligt börja göra det nu? På vilket sätt kan S egentligen göra upp med alliansen eller delar av alliansen om försvaret? Ska man gå emot regeringens(sin egen) budget? Det kommer inte MP att gilla.

  SvaraRadera
 13. Dom tjafsar om några hundra miljoner hit eller dit i försvarsbudgeten när se kostnadsvolymerna som trängs för att ge någon effekt och ge ett försvar som kan verka mot en verklig Fi landar på budget tillskott på minnst 60-90 Miljarder under minnst en tioårsperiod för att återuppgygga allt som sålts/skänkts/skrotats.
  då har vi inte pratat om den återtagningstid det tar att återskapa den systemkunskap som har försvunnit med avseende på personalkunskaper i att utbilda stora volymer människor, de struktur och analyskunskaper som behövs för stora komplexa system.
  att utbilda en en person från pilot till förbandschef tar cirkus pirkus20 år, hur många divisionschefer inom FV har vi , så även inom armen och flottan , vi har iof ett berg av Övlt men de är oftast för politiskt sorterade för sin "politiska värdegrunds"kunskap för att vara krigsmän.
  summa summarum och som man säger på andra sidan pölen
  were fucked!

  SvaraRadera
 14. Svårt detdär med kartläsning, minns U137 oturliga felgirar ;-) en positiv grej med dessa undermåliga navigatörer är ju att om dom anfaller är chansen stor att dom helt sonika kör fel...

  SvaraRadera
 15. Givetvis saa var det inte en felnavigering eftersom SU - 24 har mycket moderna navigeringshjaelpmedel och dessutom en egen navigeringsradar ombord. Dagens svenska foersvar maaste anses vara oomkullrunkeligt obefintligt och det kommer enbart att ta naagra dygn att eliminera i en konflikt.
  Som gammal stridsflygare saa kaenns dagens svenska flygvapen endast patetiskt och kommer att vara utslaget efter 2,3 dygn. Under min aktiva tid saa hade Vi sammanlagt 12 attackdivisoner, 10 spaningsdivisioner och 25 jaktdivisioner och enligt vaara egna underraettelseanalyser saa skulle vaara attackdivisoner, A32A Lansen, med sina respektive sjoemaalsrobotar, typ 304, fullstaendigt krossa en invasionsarmada fraan WP. Naer sovjetimperiet kollapsade och arkiven oeppnades saa bekraeftades vaara egna underraettelseanalyser.
  Dagens svenska foersvar aer i ett saa bedroevligt skick saa att t.o.m det svenska foersvaret m/39 maaste anses vara ett under av hoeg beredskap vid en jaemfoerelse.

  SvaraRadera
 16. Ur Ryskt perspektiv är man mindre intresserad av en Sverigeanslutning till Nato, eftersom det leder till att även Finland tvingas in under USA:s vingar. Neutrala länder med starkt försvar, minskar hotet mot respektive stormakt, i synnerhet hotet mot Ryska intressen, möjligen har detta ökat i aktualitet sedan långluftvärnet ändrat lite på spelplanen avs tidig försvars- och attackförmåga. Om Ryssland är hotat, tar de Gotland i ett nafs.

  Det bör räcka med tre utbåtar, tre ryska smällare mot Flygplatsens startbana och några gröna gubbar, varför inte maskerade som 3 cykelskyttekompanier från Hemvärnet i m59, som vinkar sig fram under försvarets segertåg längs Gotland, alla kommer att göra vågen och tro att försvarsmakten nu rustar upp Gotland;-) Ett kompani för norra, ett för södra och ett i Kneipbyn utanför Visby, kompletterad med en lednings- och infostab, som visar upp två begagnade stridsbåt 90 för bakfulla ungdomar, under parollen, vi försvarar Gotland, mot både NATO och Warszawapakten, vilket i allt väsentligt även skulle vara sant. Eller så smyger man med några helikoptrar och fyrar av några smällare under Almedalen, samtliga journalister skulle ända bara twittra att försvaret spänner musklerna för att få mer anslag.

  En formidabel upprustning, varför inte under juli, när försvaret och regeringskansliet har industrisemester medan Svenska kultureliten kopplar av på Gotland och TV-huset befolkas av sommarvikarier. Kommer övertagande under en oplanerad vecka, kanske det måste till ytterligare tre cykelskyttekompanier och en utklädd Lotta-kår som kör lite lastbilar och kokar ärtsoppa. /W


  SvaraRadera
 17. HAHAHAHA!! helt underbart att läsa. OM nu Ryssen är så urbota kassa på att navigera typ S-363 (U 137) samt den senaste kränkningen av vårt luftrum behöver vi ju inte oroa oss alls, dom kanske navigerar fel vid ett eventuellt anfall och attackerar Danmark, eller Rygen eller rent av sig själva.

  Micke

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna