2 oktober 2014

Widegren och Enström får lämna försvarspolitiken!



Moderaterna har påbörjat sin interna omstrukturering. I vissa fall kan man konstatera att en taktisk omfördelning har skett och i vissa fall kan man skönja en viss utrensning som tyder på att man vill starta om och starta nytt. Två personer som nu får lämna försvarspolitiken är Cecilia Widegren och Karin Enström.

Att Cecilia Widegren får lämna försvarspolitiken var lika väntat som att jultomten dyker upp på julafton. Jag har aldrig stuckit under stol med att uttrycka min åsikt om våra försvarspolitikers förehavanden och gör inget undantag den här gången heller. Cecilia Widegren har under den senaste mandatperioden starkt bidragit till förtroendekrisen för svensk försvarspolitik i allmänhet och för Moderaternas anseende inom politikområdet i synnerhet. Hon har en stor del i det faktum att försvarsberedningen havererade under slutspurten. Jag har tidigare skrivit att jag bedömer att den undermåliga och orealistiska nymoderata försvarspolitiken ensam står för runt 1% av rösterna som Moderaterna tappade jämfört med förra valet. Jag står fast vid den analysen med hänsyn till hur stor försvarsfrågan ändå har blivit under det senaste året.

Den som formellt sett utsåg Widegren till ordförande i försvarsberedningen har minst lika stor del i detta förfall och den personen var Karin Enström i egenskap av försvarsminister. Givetvis fanns det mest troligt "någon annan" inom partiet som höll Widegren om ryggen och sufflerade Enström så att "rätt namn" skulle offentliggöras som ordförande.

När det kommer till Karin Enström i rollen som försvarsminister så hade jag mycket stora förhoppningar då hon tillträdde i april 2012. När företrädaren Sten Tolgfors nyttjade mantrat att Moderaterna hade skapat ett försvar i balans så menade han enbart ekonomisk balans. Men när det kom till uppgift kontra utgift så var det långt ifrån någon balans som rådde. Jag och många med mig hade hoppats på att Karin Enström med kunskap om försvaret skulle bli den som skulle vända den negativa trenden. Men istället fortsatte störtloppet nedför ruinens brant i allt högre fart där skönmålning, förnekelse och alla så kallade "satsningar" som i själva verket varit reduceringar har präglat de senaste två åren samtidigt som obalansen växt sig allt större.

Karin Enström blev mest troligt en marionett. En bricka i ett spel som regisserades av firma Reinfeldt/Borg där försvarsministerns möjlighet att agera för vårt försvars och därmed vår försvarsförmågas bästa blev praktisk omöjligt. Istället fick Enström den mindre smickrande uppgiften att offentligt försvara en politik som hon med största sannolikhet kände sig mycket obekväm med. Detta blev väldigt tydligt under alla framträdanden i media där inövade fraser om satsningar och ökad försvarsförmåga framfördes om och om igen. Att svara konkret på raka frågor blev till slut omöjligt vilket blev extra tydligt ju längre tiden gick.

Lika många gånger som jag suttit och förfärats över det Enström framfört, lika många gånger har jag tyckt synd om henne. Det var ingen enkel uppgift hon fick Karin Enström. Att händerna var bakbundna redan från början är så här i efterhand alldeles uppenbart. Att Mikael Odenberg avgick som försvarsminister i protest styrker detta för inget har egentligen förändrats sedan dess!


Cecilia Widegren hade politisk förmåga men inte kunskapen om sitt politikområde. Karin Enström hade kunskapen men inte förmågan. Att behålla dessa båda personer inom den moderata försvarspolitiken hade inneburit självmål för Moderaterna. Nu byts i stället båda dessa ut och möjligheten att återskapa förtroendet för försvarspolitiken blir därmed möjligt.  

Karin Enström blir nu flyttad till utrikesutskottet och blir där partiets talesperson vilket motsvarar den roll som Urban Ahlin har haft i opposition mot Carl Bildt. Enström har sedan tidigare erfarenhet från utrikespolitiken vilket är bra.

Cecilia Widegren hålls uppenbart fortfarande om ryggen av någon högt uppsatt inom partiet som inte anser att hennes förehavanden inom försvarspolitiken är så katastrofala som jag och många med mig anser att de är. Hon får istället förnyat förtroende inom ett annat politikområde, nämligen i socialutskottet. Dessutom som partiets talesperson i dessa frågor.


Det blir även andra förflyttningar i försvarsutskottet när det kommer till Moderaterna. Hans Wallmark och Johan Forssell får förnyat förtroende vilket till viss del förvånar om man nu vill göra en omstart på riktigt.

Jag håller det inte för osannolikt att det är Wallmark som blir ny utskottsordförande. Wallmark har skrivit åtskilliga debattartiklar tillsammans med Cecilia Widegren om moderaternas förträffliga försvarspolitik under de senaste åren varför jag är något skeptisk. Men alla ska få en ny chans att göra om och göra rätt. Låt oss däremot hoppas att man nu mycket noggrant analyserar försvarspolitiken och kommer till slutsatsen att det inte går att fortsätta på den inslagna linjen.

Jag önskar Cecilia Widegren och Karin Enström lycka till i era nya utskott! 


En förflyttning som däremot är mycket olycklig är att Annicka Engblom också får lämna försvarsutskottet till förmån för konstitutionsutskottet. Även om jag och Annicka tidigare har haft ett antal meningsskiljaktigheter runt försvarspolitiken så tror jag ändå att Annicka är den person som borde fått chansen att fortsätta och hon borde även ha fått förtroendet att leda försvarsutskottet, men också Moderaternas återskapande av förtroende runt detta politikområde. I grund och botten är Annicka en vän av försvaret och jag är övertygad om att det är flera tillfällen under de senaste åren som hon fått knyta en näve i fickan.

Annicka har även blivit en god vän som jag uppskattar väldigt mycket. Jag hoppas att Annicka fortsätter att vara aktiv i försvarsdebatten då hon i fortsättningen kommer att vara ersättare i försvarsutskottet vilket gör att dörren fortfarande är öppen. Jag önskar dig Annicka all lycka i framtida förvärv.

Nya moderata försvarspolitiker blir Lena Asplund från Västernorrland, tidigare i skatteutskottet och Jan R Persson från Kalmar, tidigare i justitieutskottet. Lycka till, ni har stora utmaningar framför er och räkna med en granskning som ni kanske inte är vana vid från tidigare utskott.


I morgon får vi höra Stefan Löfvens regeringsförklaring och det kommer bli mycket intressant att höra vad han kommer att säga om försvar- och säkerhetspolitiken. Jag håller det dock inte för omöjligt att det enda som kommer ut är samma budskap som tidigare, d.v.s. att överenskommelsen i försvarsberedningen gäller. Detta är dock en klen tröst i ett allt mer osäkert närområde.

I morgon presenterar även Löfven sin regering. Är det någon som sätter mot om jag säger att Peter Hultqvist kommer att presenteras som ny försvarsminister? Nej, jag trodde väl inte det...

Oavsett vilken försvarspolitik som en ny regering kommer att föra så är jag övertygad om att Hultqvist är det bästa valet. I honom kommer vi att få en påläst, ärlig och uppriktig herre som vi vet var vi har oavsett hur politiken kommer att se ut.

Skönmålning upphör!

Media: Moderaterna, Aftonbladet
Bloggar: 6 mannen

18 kommentarer:

  1. Då kan vi kanske stänga bocken från förra mandatperioden och blicka fram mot en sundare period. Förhoppningsvis.

    SvaraRadera
  2. Skönmålning upphör!
    Äntligen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla rykten om att skönmålningen fortsätter är falska.

      Radera
  3. Storsint av dig. Det är lätt att fördöma när man inte har alla fakta men jag kan inte vara lika storsint. Att ha blåljugit sina landsmän rätt i ansiktet är svårt att förlåta om man inte förstår eller vet skälen. Vad kommer deras ord vara värda i framtiden?

    SvaraRadera
  4. Storsint av dig. Det är lätt att fördöma när man inte har alla fakta men jag kan inte vara lika storsint. Att ha blåljugit sina landsmän rätt i ansiktet är svårt att förlåta om man inte förstår eller vet skälen. Vad kommer deras ord vara värda i framtiden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den stora frågan är, varför tillåts detta?

      Radera
  5. Jag hoppas på Hultqvist men Löfven behöver säkert också tunga erfarna personer kvar i utskotten gäller alla utskott vi får se.
    Duo Wallmark/Forsell är jag nog försiktigt optimistisk inför ty de har tagit in förändringar efter ukraina och jag bedömmer att de är helt uppriktiga där vilket kräver förändringar utöver försvarsberedningens förslag.
    Analysen gjordes ju i slutet av april och presenterades mitten maj och det har runnit en del vatten under broarna sedan dess.
    jag vill inte hacka mer på widegren/enström utan förhoppningsvis har de hittad rätt personligen i sina nya roller.

    SvaraRadera
  6. En fråga som är lite of topic.
    Insatt 40+ som ligger i politikens mittfåra. Seriöst oroad av utvecklingen i Europa. Vad kan jag göra för att hjälpa till att få folk medvetna om allvaret i det som händer. Opinionsbildning etc. Har kalla kriget i färskt minne.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kontakta hemvärnet eller någon av frivilliga försvarsorganistationerna.
      Engagemang skapar moment, moment skapar opinion.

      Radera
  7. Men Kustbevakningen under justitieministern? Hur klokt är det? KBV har väl legat under försvarsministern tills nu?

    SvaraRadera
  8. Grattis Hultkvist till posten. Gör oss inte besvikna nu. Många har fått lida i tysthet under alliansen.

    SvaraRadera
  9. För bägge dessa individer innebär detta en befordran. Utrikespolitik och Socialpolitik är båda tyngre politikområden än försvarspolitik.

    SvaraRadera
  10. Grattis till alla som hoppas att politikerna skall ställa allt till rätta.

    När hände något sådant senast?

    SvaraRadera
  11. Med Schlingmann kom synen inom ny moderaterna att yta är viktigare än verklighet. Detta har i alra högsta grad präglagt försvarspolitiken. I början har man lyckats ganska väl, dvs lyckats övertyga vanliga väljare att ny moderaterna för en bra försvarspolitik.

    Engström och widegren har gjort ett mycket bra jobb för sina updragsgivare, dvs Reinfelt/Borg. Det har varit meningen att driva en bedrövligt dålig försvarspolitik. Man har velat visa att man är nya moderater och nya moderater pissar på försvaret till skilnad mot gamla moderater. Dock har man inte räknat med kriget i Ukraina och den efterföljande debatten.

    Jag är inte alls så säker att nya moderaterna nu börjar med en bättre försvarspolitik. Kanske måste det gå betydligt sämmre i nästa val .........

    SvaraRadera
  12. Man får vänta med att dra slutsatser av försvarsnära departement tills regleringsbreven i statsliggaren på ESV kommer. Man kan bara spekulera om Kustbevakningen. Viss kan fartyg och flygplan användas till bevakning, men mestadels verkar kustbevakningen vara ett nytt sätt att parera för nedrustningen av sjöpolisen sam för övervakning av sjöfyllerilagen, jämte förmågan att klara av miljökatastrofer, (således civilförsvar)

    Man kan tänka sig att Romson, när hon läste på om regleringsbreven, konstaterade att det inte var så förfärligt många statliga verk, som lyder under detta departement, alltså ungefär som den där Hobbitten Ullenhag, att vara språkrör för integration, är just bara ett skyltfönster hur det borde vara, inte att kunna åtgärda hur det är.
    På ungefär samma olustiga sätt som vår tidigare försvarsminister bara kunnat tala om hur det skulle kunna vara, inte om hur det är, vare sig med försvaret eller med hotbilder. Mycket är baklänges, bakochfram och inochut, lite som i 1984. Sedan ligger Tullen under finansen, inkl dess underrättelseverksamhet, eftersom Tullen sysslar med skatter, vilket är viktigare än de som fuskar med skatter, dvs vad som ligger under Justitie. S.W

    SvaraRadera
  13. Widman blir väl bra, alltså kompetens och saklighet tillbaka i utskottet. Men han kommer få ännu större problem att förklara detta med personalförsörjning än en som inte kan frågorna. Däremot markerar det att M vill distansera sig från försvar, och slippa lite ansvar. Widman får ju samma problem som alla andra, att hantera glappet mellan resurser utomlands, delvis i Natos tjänst, och samtidigt hantera luckorna med bristande resurser, bristande analys och bristande struktur, och detta med arbetsrätt, som sätter sina spår i officerskåren. Liksom problem med rekyrtering av all specialistkompetens, till löner som kan hanteras, inkl att ligga i beredskap...ute i tassemarkerna. Samma problem som varför det är svårt att få tag på lärare eller läkare ute i spenaten.

    Man ska nog inte ens begabba åt Widegren, det är att göra det fär enkelt, hon är ju satt där av en anledning, att just göra utskottet till en villervalla, det avlövar oppositionen mer, om man har en slipad okunnig marionett, än att vara kunnig och insatt, då hade utskottet kunnat uträtta något, eftersom regeringen var i minoritet.

    Nuvarande inriktning signalerar att utskottet är viktigt, eftersom försvar är en fråga som regering och opposition måste göra upp, och kan göra upp, för att i någon mån minska SD framfart, här har mp fått ge sig. men eftersom migration står fast, så blir det ändå inga pengar, att tala om.

    Så den tidigare tesen med att ställa upp utrikesminister, försvarsminister, statsminister och ÖB, ska naturligtvis kompletteras med utskottsordförande, samt huruvida det är minoritet eller majoritetsregering. I normalfallet, med minoritet, spelar utskotten stor roll, med en opposition som är mer försvarsovänlig är Moderaterna, så blev utskottet ett transportkompani, man behövde inte försvara sig, och skulle mest hantera pressen.

    Trots allt är det baklänges, målsättningarna kommer inte att matcha resurserna, och stötestenen blir nog mest hur mycket krut som ska läggas på utrikesdepartementets försvarsuppgifter, som ju Margot styr över, och vad som ska vara inrikes försvar av själva riket. Med en artilleriofficer kanske luftförsvarsutredningen kommer på plats, i vart fall försvar av luftrum en fråga om teknik och pengar, medan trupp utomlands, ställer stora krav på personalförsörjning, för bägge truppslagen, Sveriges inrikesstyrkor och våra utrikesstyrkor. Våra säkerhetsstyrkor är sannolikt skyddsvakter, på alla platser som inte polisen hinner med, dvs på nätter, helger och röda dagar. Just de dagar när en angripare aldrig skulle komma på tanken att busa med försvarsförmågan.

    Det bästa man kan läsa om politikens moderna väsen är:
    Knapptryckarkompaniet av Anne-Marie Pålsson, f.d moderat riksdagsledamot, professor i juridik. Intrycken från Sveriges riksdag och förklara inte bara vad som tilldrar sig bakom dörrarna utan också varför, och vad allt går ut på, att vinna det som kan vinnas, och inte ens försöka med det som inte säkert kan vinnas. Risktagandet, det politiska, går mot noll, vilket så klart leder till att man inte ens försöker lösa det som är svårt, och då får man ofta problem med verkligheten, det är det som är postmodernismens problem, och måhända fall.

    O, Mp vill avskaffa försvaret, ideologiskt, ska detta inte blandas ihop med begär, att få över Kustbevakningen till miljö, om inte KB kunde ryckas från på försvar till miljö, så blev kompromissen justitie. Det enda tunga departementet efter utrikes och finansen.

    SvaraRadera
  14. Skipper, du säger att den förda försvarspolitiken ensam står för runt 1 % av moderaternas tappade röster. Jag tror du underdriver där. Det räcker inte att ha stenkoll på Rikets finanser och att göra Sverige till ett av de få länder i Europa som går genom den ekonomiska krisen tämligen oskadda. Till syvende och sidst måste man lägga skattebetalarnas pengar på rätt saker.

    SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna