2 juli 2012

Moderata försvarspolitiker låtsas som om det regnar....


Dagen har fortsatt gått i Försvarspolitikens tecken, för alla förutom moderaterna kan tyckas, som i sin tur utåt sett enbart verkar rycka på axlarna och låtsas som om det regnar. Ett lite lätt sommarregn som snart blåser över så att allt blir som vanligt igen. Eller?

SVT hade i dag ett nytt inslag angående ÖB uttalande från gårdagen då han som bekant höjde rösten och konsekvensbeskrev vad innebörden skulle bli om inte regeringen skjuter til mer pengar från 2014 och framåt.
I inslaget fick ÖB stöd av såväl Widman(fp), Danielsson(c) som Oskarsson (kd). Även Hultqvist(s) har tidigare gett ÖB stöd i frågan.

Försvarminister Karin Enström(m) fick något krystat fram, och upprepade ett antal gånger att "det ligger långt fram i tiden...."

"Försvarsbloggarna har i dag även haft heta konversationer via Twitter med de moderata försvarsutskottspolitikerna Cecilia Widegren(m) och Johan Forsell(m) som pinsamt nog verkar fått gemensamma talepunkter via mail under gårdagen för att som vanligt inte svara på frågorna utan hänvisa till formalia, eller att som Forsell(m) uttala sig som en tonåring.... Här är ett axplock:

Tyktikern ‏@Tyktikern
Missar jag något, eller är det helt tyst från de annars så aktiva @AnnickaEngblom @JohanForssell @WidegrenCecilia appropå ÖB tydliga budskap


Cecilia Widegren ‏@WidegrenCecilia
Därefter långsiktig bedömning om vilka uppgifter som ska lösas! Rop eft mer pengar kommer f tidigt i det långsiktiga arbetet!


Skipper ‏@Twitt_Skipper
@WidegrenCecilia Vadå "kommer för tidigt"? Det finns redan i dag åtskilliga materielprojekt m.m som väntar på beslut om finansiering. Vakna!


Wiseman ‏@wisemanswisdoms
@Twitt_Skipper @WidegrenCecilia
Ligger det inte i begreppet långsiktighet att i god tid påpeka konsekvenser?


Cecilia Widegren ‏@WidegrenCecilia 
@wisemanswisdoms @twitt_skipper
Alla försvarsbeslut har föregåtts : arbetats igenom m samma process; självklart gälla nu med!


Skipper ‏@Twitt_Skipper
@WidegrenCecilia Anser du att tidigare försvarsbeslut i första hand byggt på en saklig säkerhetspolitisk analys eller har andra saker styrt?




Johan Forssell ‏@JohanForssell
Seminarium med ÖB. Alla överens om vikten av civilt meritvärde, samarbete och vara attraktiv arbetsgivare. Bara för #svfm att sätta fart!


Skipper ‏@Twitt_Skipper
@JohanForssell Din enda fokusfråga ang #svfm ? Mer intresserad av vilken försvarsgren du kommer att rösta bort pga att ni ej tar ÖB på allvar!


Johan Forssell ‏@JohanForssell
@Twitt_Skipper Oj då. Det var mer än jag visste.


Tyktikern ‏@Tyktikern
@JohanForssell hur skapar en styrelse ett för medarbetarna attraktivt företag när man inte signalerar framtidsutsikter?

Att allt detta skulle komma som någon nyhet för de moderata politikerna är självklart helt fel. För den som har dåligt minne så kan detta inslag från F&F i januari 2011, d.v.s för 1½ år sedan vara värt att se. Inslaget har nämligen rubriken "ÖB kräver mer pengar till försvaret". Argumenten är desamma som nu, men detta verkar de moderata politikerna ha förträngt.

Tidigare hade merparten av de försvarsmaktsanställda moderata sympatier, då moderaterna var kända som det parti som värnade allra högst om säkerhetspolitiken och försvaret av konungariket Sverige. Frågan om kartan nu ritas om då moderaterna nu till synes verkar svika sina gamla trogna väljare som alltid värnat om att Sverige ska ha ett starkt försvar, i synnerhet då Sverige aktivt valt den alliansfria linjen.

Fredrik Antonsson a.k.a tokmoderaten skrev följande under dagen. "Nä. Funderar allvarligt på att söka mig någonannanstans. Var är de försvarsvänliga moderaterna nu?" och  även detta "Ser försvarsministern säga ingenting & svara ännu mindre när Elfsberg Aktuellt-intervjuar. Jag skäms över moderat verklighetsflykt. Skäms."


I samma ämne: WisemanFörsvar & Säkerhet, Cornucopia?


TV: Mats Knutsson (SVT), TV4

21 kommentarer:

  1. Vi får se om moderaterna säger någonting imorgon när det är deras dag i Almedalen men man ska nog inte hoppas på så mycket.

    SvaraRadera
  2. Hur ska man tolka Engströms kommentar "vi har förtroende för alla myndighetschefer, så länge dom är myndighetschefer"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det skall tolkas som att hon har STORT förtroende för ÖB som yrkesman - men att hon är pressad och besvärad av att han tydliggör och offentliggör att med nuvarande anslagstilldelning så kan inte ens nuvarande försvars(o)förmåga upprätthållas efter 2015.

      Radera
    2. Enström verkar väldigt pressad som sagt. Stakar sig, och upprepar sina svar. Det här kan nog tyvärr aldrig bli bra....

      Radera
  3. Det är väl lätt att tolka....

    Sverker står högst upp på svarta listan och underförstått - ställ in dig i ledet eller så får du karriärväxling....

    När det gäller moderata försvarspolitiker i allmänhet och Johan Forsell i synnerhet så är min uppfattning att de tror att de vet bäst. Vi som länge påtalat bristerna i FM bara svartmålar enligt riksdagsledamot Forsell medan han minsann vet bäst - det är bara att följa hans blogg så vet man att han spelar i samma division som förre försvarsministern...


    Men vad gnäller vi över...

    Ekonomin är i balans och det är fjorton sökande till varje plats - så allt är väl frid och fröjd...

    Vi har ju dessutom bytt ut tomhylsan mot en laddblind...

    Så vad är problemet....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, herr Forsells förtroendekapital har reducerats till snart nära noll. Men som vanligt att få en politisk post i försvarsutskottet är ingen merit, snarare en första post innan något mer intressant dyker upp, alternativt en avstjälpningsplats för de gamla och trötta.

      Undantaget är Engblom som faktiskt vill engagera sig i försvarsfrågor på riktigt. Men nu viner nog partipiskan även över henne. Sannolikt därav den totala tystnaden.

      Radera
    2. Ja, nog spelar han i samma division som Tolgfors alltid - "Totenkopfdivisionen".

      Roger Klang

      Radera
  4. Vad f-n håller moderaterna på med?

    SvaraRadera
  5. Tyvärr har makten blivit viktigare för moderaterna än visioner. Statsministerns maktfullkomlighet börjar bli väldigt lik en G Persson ifrån tiden innan september tjugo hundrasex. De andra partierna i alliansen har blivit precis det "de andra", ingen vet riktigt vad de vill. Stats- och finansministern styrskeppet, övriga agerar utkikar. Om de ser något går de snällt och frågar hur de ska reagera. Utspel är otänkbart, dock kan några lägre i rang "sondera terrängen" ifall stats- och finansministern vill se pöbelns reaktion. Fram till och med september tjugo hundratio berodde regeringens tillkortakommanden uteslutande på tidigare regering. Med en budget i balans efter Lehman gick i backen upptäckte stats- och finansministern något, att det svenska folket uppskattar en ansvarsfull regering. Vilket hjälpte att säkra återvalet tjugo hundratio. Men det var ingen riktig match, med en svårt splittrad opposition. Dock blev (sd) tungan på vågen som stoppade en majoritetsregering. Vilket avsevärt försvårade det parlamentariska situationen, dock predikade stats- och finansministern avhållsamhet, avsaknad av större prepositioner minskar risken att regeringen blir nedröstad. Ett femte jobbskatteavdrag lämnas på grund av den svåra ekonomiska situationen i Europa. Mandatperioden innan, skapade skattesänkningar för förvärvsarbetande tillväxt och nya jobb. Idag är insikten en annan, dock vet vi att sänkt krogmoms skapar arbete och tillväxt.
    Det får räcka för ikväll, jag återkommer med ett mer försvarsrelaterat inlägg imorgon.

    /G, före detta värnpliktig och snart före detta moderatväljare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra och analytisk kommentar, har du en egen bloggplats?

      Radera
    2. Lite fortsättning ifrån igår dock mer försvarspolitiskt, ur ett nostalgiskt perspektiv. Till att börja med vill jag först understryka att något som är viktigt när vi betraktar överbefälhavarens utspel angående, att Armén, Flygvapnet eller Marinen kan försvinna. För det första har det redan hänt en gång, den trettionde juni tjugohundra förpassades Kustartilleriet till historien. Visst amfibiebrigaden överlevde, och blev sedan en bataljon. Jag gjorde själv min värnplikt inom amfibiebataljonen, så lite insikt har jag utöver vad en amfibiebataljon kan göra relativt Rörligt KA. För personer ifrån armén kan amfbat jämföras med en lätt skyttebataljon med hög rörlighet och uthållighet i TGB 11, med Rb56 och GRK m/84 som tyngsta vapen. Och rörligt KA jämföras med en stridsvagnsbataljon inkluderat eget luftvärn. Det slagkraftigaste förbanden för territorialförsvaret av vår kust, borta över en natt. Tack FB 00.

      Vilket för mig in på nästa område moderat försvarspolitik, i opposition. Följande citat kommer ifrån: Motion med anledning av prop. 2001/02:10 Fortsatt förnyelse av totalförsvaret (Daterad Stockholm den 12 oktober 2001). Vilken kan beskådas i sin helhet, på följande adress.
      http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/med-anledning-av-prop-200102_GP02F%C3%B69/

      ” Försvarspolitiken skall grundas på en doktrin som främjar den svenska befolkningens trygghet både på kort och lång sikt. En sådan doktrin måste ge handlingsfrihet och utgå från en trovärdig försvarsförmåga.”

      ”Avsikten att genomföra allt detta samtidigt har i verkligheten[förbands nedläggningar mm.] visat sig vara en omöjlig ekvation. Genom en kombination av osäkra ingångsvärden och omfattningen av förändringarna har en ohanterlig situation skapats. Försvaret närmar sig, främst genom förluster av kvalificerad personal, systemkollaps på väsentliga områden”

      ”Rysslands reformprocess är förhoppningsvis oåterkallelig, men alldeles säker är det ännu för tidigt att vara. Behovet av militär styrka får inte styras av dagsformen hos våra närmaste grannar. Militär förmåga har ett egenvärde i handlingsfrihet inför det oväntade. Ett starkare försvar ger ett stöd för politiskt agerande i Östersjöområdet samtidigt som det skapar en säkerhetsmarginal både inför oväntade hot och efterfrågan på svenska militära insatser i världssamfundets tjänst.”

      Nog med citeringar, men läsning av motionen rekommenderas starkt och notera vilka som skrivit under. Det är uppenbart lättare att vara i opposition. Frågan är bara vad hände mellan tjugo hundraett:
      ”Militär förmåga har ett egenvärde i handlingsfrihet inför det oväntade.”
      Och tjugo hundratolv:
      ”Försvaret har en budget i balans och tolv sökande per tjänst.”

      / G- bitvis glad amatörkommentator, ständigt i opposition

      Radera
  6. Kommer ni ihåg när Vpk inte fick påverka i försvarsfrågan?

    Undra om inte moderaterna ska hållas utanför. De är ju uppenbarligen inte pålitliga.

    SvaraRadera
  7. Nu får ni vara lite snälla också. Vi är väl alla överens om att FM ledning inte alltid är så verklighetsförankrad och gärna tror på enkla vackra visioner i powerpointformat. Det finns en förbättringspotential avseende hur FM förvaltar sina anslag och omvandlar dem till värde för skattebetalarna. Jag säger bara PRIO, bikupan, kostnadsbedömning yrkesförsvar, mm. Att i det läget okritiskt bara betala ut mer pengar är kanske inte så självklart? FM har ett förtroendeproblem och det är varken bloggarnas eller politikernas fel. Lekmännen i riksdagen behöver kunna lita på FM kompetenta bedömning och underlag. Track-record är väl sisådär. Har FM lett myndigheten framåt eller in i ett hörn? Har man levererat det man lovat? Det är t.ex. uppenbart att yrkesförsvaret inte ryms inom de ekonomiska ramar som tidigare utlovats. Budgeten kan inte långsiktigt hållas. Vem har då underskattat kostnaden för yrkesförsvaret i beslutsunderlagen? En aning självkritik och ödmjukhet kan inte skada när skuld ska delas ut.

    SvaraRadera
  8. Fd Alliansväljare, SD 20143 juli 2012 kl. 10:05

    SD framstår alltmer som det enda seriösa partiet i riksdagen. Fler poliser på gator och torg, en nykter syn på det alltmer överstatliga EU, en ansvarsfull invandringspolitik och inte minst det parti som har sundast försvarspolitik med tillräcklig finansiering och fokus på den nationella försvarsförmågan. Ja, SD har många puckon som nästlat sig in i partiet och man kan ha synpunkter på deras historia men vilket parti kan man inte ha det på? Tills övriga partier kommer ikapp verkligheten kommer jag att missnöjesrösta på SD.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Frågan är om jag skulle kalla det att missnöjesrösta längre. Som du skriver verkar det vara det enda parti med seriösa politik och frantidsvisioner av de nu invalda partierna i riksdagen. Är det då verkligen en missnöjesröst eller är det kanske en seriös röst på ett bättre alternativ?

      Sedan är min förhoppning att allteftersom SD stöts och blöts så skakas skiten ur och seriösare politiker vågar träda fram .Visst är jag övertygad om att det ändå finns rötägg och skit kvar i SD men i valet mellan pest och fullt utvecklad AIDS faller valet på pesten.

      Radera
  9. SD kommer att göra ett superval och de kommer att plocka röster från både vänster och höger, vare sig man gillar det eller inte. Dock så är det ett innehållslöst skal. Det är i många stycken fortfarande är ett luftslott. Det finns ingen i SD som har någon som helst ekonomisk tyngd. Och den militära kunskapen är näst intill obefintlig.

    Moderaterna har helt abdikerat från sin roll som försvarsbärande parti.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan du motivera varför du tycker SD's militära kunskap är näst intill obefintlig?

      Kolla här på Lantvärnet där det står om SD's säkerhetspolitiskaråd:

      http://lantvarnet.wordpress.com/2012/05/13/riksregaliet-medlem-av-sverigedemokraternas-forsvarsrad-4/

      Kanske utgick din kommentar från fördomar?

      Radera
    2. Fd Alliansväljare, SD 20143 juli 2012 kl. 23:40

      Stagecoach, har vi inte de senaste dagarna verkligen fått klarhet i att tom moderaterna numera är ett innehållslöst skal vad avser försvarspolitik? Hur stor militär kunskap finns inom S, MP, VP, och KD? FP har ju major Björklund och en engagerad, men tyvärr alltför yvig och spretig Widman så där finns väl en viss kompetens. Jag tror, precis som AQ, att med tiden kommer allt fler seriösa personer att våga ta klivet ut ur SD-garderoben, så även inom ämnet försvarspolitik. Faktum är ju att många kollegor i fikarummet är klockrena Sverigedemokrater utan att de vill inse det! Ena sekunden snackar man om hur jävligt ungdomarna i förorten beter sig och att man borde ge polisen friare händer samt dela ut ordentliga straff för att i nästa sekund tala om hur puckade man minsann tycker att Sverigedemokrater är. Ingen vill såklart bo i de invandrartäta stadsdelarna men lika självklart är SD rasister som vill se en invandringspolitik mera lik den i våra nordiska grannländer. Man kan skratta åt hur många puckade Afghaner man träffat under sin mission men klarar inte av att dra samma slutsats som SD att när exakt samma analfabetiska Afghaner skall leva i Sverige och t.ex konkurrera om jobb med svenskar så blir det problematiskt. Inför förra valet kommer jag ihåg att någon nämnde att denne blivit Sverigedemokrat i en sån där undersökning man kan klicka i på typ DN eller SvD. Han var nästan lite generad men då visade det sig att huvuddelen av de ca 10 personer som var närvarande också hade blivit SD:are när de gjort liknande undersökningar.

      Radera
  10. Nej, jag tycker faktiskt inte att SD är särskilt vassa på försvarsfronten. Mycket kretsar kring Stellan Bojerud och hans färgstarka karaktär, men det krävs så oerhört mycket mer. Kopplingen till en realistisk ekonomisk politik är förstås en förutsättning, annars kan vem som helst skapa ett fantasifoster. Gemensamt för flera i det s.k. försvarspolitiska rådet verkar vara att de mest tycker om att blogga om invandringspolitik. Jag är inte imponerad.

    Övriga partier har totalt abdikerat, helt rätt, och där är såväl socialdemokrater som moderater definitivt i skamvrån. Men bara för att de är usla så gör det inte SD till en stjärna i klassen. SD är än så länge ett missnöjesparti.

    SvaraRadera
  11. Möjligtvis ett missjöesparti för dig och en del andra men inte för alla som röstar på SD.

    Varför skulle KD, FP, C, MP, S, M och V vara vassare?

    SvaraRadera
  12. Ska jag vara ärlig så tycker jag inte att något parti själva behöver "vara vassa" på försvarsfronten. Att, som idag, politiker skall besluta om exakt vilka materielsystem som skall köpas in, vilka förband som skall läggas ner osv leder bara till ineffiktivitet och en mängd lösryckta beslut utan att de alltid passar in i ett större sammanhang. Uppdragstaktik borde gälla helt och fullt från regeringen och riksdagen till FM. Ge FM ett antal uppgifter och en påse pengar, tala om i god tid (5-10 år) om man avser ändra något väsentligt i uppgifterna så att FM får tid på sig att anpassa sig. Dessa uppgifter behöver inte vara särskilt krångliga att definiera och detaljkunskapen behöver inte finnas i det politiska lägret. Sedan måste det vara upp till FM själva att besluta om man t.ex. vilken motor man vill ha i nya Gripen. HKP14-affären brukar ofta nämnas som ett exempel på misslyckad materielanskaffning. Om FM själva fått bestämma hade man aldrig köpt detta utvecklingsprojekt utan förmodligen redan i början av 2000-talet satsat på ett inköp av Blackhawk/Seahawk som ersättare för Hkp3,4 och 11. Utan att förstås veta säkert är jag övertygad om att man idag hade haft en fullt utvecklad förmåga till såväl MEDEVAC i Afghanistan som sjöoperativ helikopter med ubåtsjakt- och winschförmåga mm.

    På samma sätt bör HKV tillämpa uppdragstaktik i sin styrning av förbanden. Ge en uppgift och tilldela resurser.

    Vad gäller SD och en realistisk ekonomisk politik så har man ju faktiskt presenterat en sådan. Man gör besparingar på främst invandring och utvecklingsbistånd som man sedan satsar på t.ex. försvaret. Övriga partier har inte samma självklara finansiering utan måste skära i något annat vilket såklart är varför Moderaterna nu agerar som de gör. De har gjort bedömningen att man inte kommer att vinna tillräckligt mycket röster på nedskärning av välfärden till förmån för försvaret utan väljer att göra tvärtom. Tyvärr är det bara SD som i dagens politik gör "det som är bäst för svärrrrrige", för att citera Carl Bildt.

    SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna