I fredags var det Hans Wallmarks(m) tur att försvara den förda politiska linjen genom att mangla samma uttjatade och påhittade argument om hur bra och effektiv Försvarsmakten blivit under moderaternas ledning och försvarsreformer. Se även Wallmarks senaste blogginlägg. Det verkar onekligen som om det finns någon slags turordningslista vem som ska lägga ut rökridåerna när kritikerna höjer rösterna.
I söndags publicerade SvD en krönika av P J Anders Linder där han benämner de moderata försvarspolitikerna som "cheerleaders" till regering och försvarsminister. Reaktionerna blev som väntat. Det som beskrevs kändes tydligt igen genom senaste tidens olika utspel i debattartiklar och blogginlägg för att rättfärdiga den av moderaterna förda försvarspolitiken.
Cecilia Widegren(m) är den som varit mest aktiv i psyops-kampanjerna. Tyvärr är det så uppenbart att det enbart handlar om att stödja partidirektiven i vått och torrt, oavsett om man egentligen själv tror på vad man säger och skriver. Fenomentet är nästan att betrakta i termer av "groupthink".
Efter söndagens krönika i SvD så skrev jag följande på twitter. "Vad blir nästa utspel från M i försvarsfrågan? Gissar på att man skickar fram Forssell att mangla samma budskap nästa gång."
Inte särskilt förvånande så blev det precis som väntat. Johan Forssell(m) var tydligen den som stod på tur med rökmaskinen och levererade ett svar på P J Anders Linders krönika i ett eget blogginlägg. Som vanligt undviker Forssell att replikera kärnfrågan som rör svensk försvarsförmåga. I stället skjuter Forssell in sig på bisaker som civila meritvären och karriäräxlingar.
Hur tänkte du nu Johan? Ännu konstigare blir det när Forssell försöker släta över debatten som borde avhandla svensk försvarsförmåga genom att istället framhålla vikten av politiker ute på förbandsbesök? Nej ,det här håller inte Forssell, det är inte trovärdigt på något sätt och du håller dig inte till den viktiga sakfrågan som SvD-krönikan avhandlar.
Samtidigt som Forssell försöker lägga dimridåer och hävdar att Försvarsmaktens förmåga är större än när moderaterna tillträdde 2006 så varslar Försvarsmakten 230 personer i samband med den rikstäckande omstruktureringen där ett antal Försvarsmaktsanställda i dag fått besked om att de får lämna Försvarsmakten. Att reducera en redan anorektisk organisation ökar knappast svensk försvarsförmåga.
Detta sker i samband med att Försvarsmakten tvingas minska den totala numerären av anställda p.g.a. den av moderaterna beställda försvarsreformen. Omfattande fördyringar i samband med skrotandet av värnplikten innebär att kostnaderna måste tas hem på annat håll. Uppskjutna materielanskaffningar, personalreducering och minskad övningsverksamhet är en direkt följd av den moderata försvarsreformen.
Det är inte längre någon som tror ett ord på den propaganda som levereras. Trovärdigheten närmar sig bottenrekord och hade jag varit moderat försvarspolitiker hade jag inte mått särskilt bra när jag tittat mig i spegeln.
Den enda i moderatgänget som är nyanserad i sina uttalanden just nu är Annicka Engblom(m). Hoppas fler tänker om, tänker rätt och slutar agera cheerleaders.
Sänder i kväll en särskild tanke till alla Försvarsmaktsanställda som sitter hemma med ett besked att man inte längre har ett arbete, eller kanske står inför fullbordat faktum att man måste rycka upp familjen och flytta till annan ort för att behålla sitt arbete.
Bloggar:
Chefsingenjören
Den sjätte mannen
Cynismer
Media:
Östgöta Correspondenten
Nja, det finns ju även moderata rebeller såsom Mats Johansson i Utrikesutskottet som nyss gick ut hårt i DN mot försvarspolitiken.
SvaraRaderaWiseman, du har rätt. Men i inlägget så avsåg jag den inre kretsen av moderata försvarspolitiker, vilket kanske inte framgick så tydligt.
RaderaHear, hear!
SvaraRaderaAnonym (originalet)
PS. Jag måste vara en robot. Klarar knappt att verifiera motsatsen...
Forsell-länken går inte till faktiskt inlägg...
SvaraRaderaJo då, det gör den. Kanske inte fungerar från mobila enheter?
Radera