Men hur kommer framtiden att utveckla sig inom försvarspolitiken?
Ja, det kan man enbart spekulera i vilket kommer att göras i detta inlägg. Sannolikheten för att det kommer att ske något positivt inom försvarsområdet före nästa riksdagsval är i stort sett obefintlig, så därför måste vi se hur läget skulle kunna utveckla sig efter riksdagsvalet 2014 utifrån ett partipolitiskt perspektiv.
Om vi för enkelhetens skull utgår från Novus senaste väljarundersökning som presenterades i dag ser det politiska läget ut enligt följande där Socialdemokraterna nu är det största partiet:
M: 29,7
FP: 6,1
KD: 3,9
C: 3,8
Totalt: 43,5%
S: 32,6
MP: 8,8
V: 5,2
Totalt: 46,6%
SD: 9,2Det politiska läget i stort är minst sagt knivigt. Ingen av de gamla grupperingarna erhåller i dag tillräckligt med röster för att kunna bilda en majoritetsregering. Socialdemokraterna skulle som det största parti i dag inte kunna bilda regering med sina gamla bundsförvanter Vänsterpartiet och Socialdemokraterna utan att söka stöd från ytterligare ett parti. Man skulle kunna leka med tanken att Den Nya Centern (a.k.a. Stureplanscentern) skulle kunna tänka sig att byta politisk sida för att undvika en parlamentarisk storkris. Men Centern brottas just nu med ett större problem, nämligen riksdagsspärren på 4%.
Om vi rent hypotetiskt ändå leker med tanken att alla fyra allianspartierna klarar riksdagsspärren så kräver det ändå att Fredrik Reinfeldt sträcker ut en hand till något annat parti. Det enda tänkbara alternativet skulle då vara Miljöpartiet vilket då knappast skulle förbättra oddsen för en mer realistisk nivå på försvarspolitiken. Men nu ser ju läget minst sagt svårt ut för såväl Centern som Kristdemokraterna.
Sverigedemokraterna som nu seglat upp som rikets tredje största parti har såväl Socialdemokrater genom Mona Sahlin som Moderaterna genom Reinfeldt tidigare deklarerat att man aldrig någonsin kommer att bilda regering med. Ett socialdemokratiskt regeringsalternativ med både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna skulle sannolikt vara en politisk omöjlighet.
En fortsättning med Alliansen efter nästa val skulle innebära oförändrat läge, vilket kommer att leda till ett katastrofalt läge för Försvarsmakten där den beslutade organisationen är grovt underfinansierad. Oavsett om man byter parti från Moderaterna till ett annat alliansparti så skulle läget knappast förändras så länge Moderaterna är det största allianspartiet och Fredrik Reinfeldt får fortsatt förtroende som statsminister. En röst på Fp, C eller Kd leder i praktiken till samma slutläge som att lägga sin röst på Moderaterna. Vi har nu fått det vi redan visste bekräftat. Det vill säga att statsministern betraktar försvarpolitiken som ett "särintresse" på samma sätt som han tidigare uttalat sig om svenskt näringsliv. Uttalanden som han inte har backat i från trots att chansen har funnits. Slutsatsen är således att det verkligen är så han betraktar saken. Ett ökat anslag till Försvarsmakten kan man därför utesluta och skönmålningen kommer att fortsätta med grundlösa uttalanden om satsningar och stärkt försvarsförmåga när det i praktiken handlar om den raka motsatsen.
Ett regeringsskifte till en socialdemokratisk regering ser vid en första anblick ut som ett bättre försvarspolitiskt alternativ än en ny runda med Alliansen. Detta baserat på att Socialdemokraterna genom Peter Hultqvist gått ut hårt när Moderaterna gång på gång trampat i klaveret. Hultqvist har (med all rätt) anklagat Moderaterna för skönmålning och falskspel, vilket tyder på att Socialdemokraterna nu insett att något måste göras, även om man själva lagt grunden till förfallet. Även partiledare Stefan Löfvén har deklarerat att försvaret av Sverige inte är att betrakta som ett "särintresse" utan som en nationell angelägenhet. Från alla dessa uttalanden och utspel får Socialdemokraterna svårt att backa om man hamnar i regeringsställning. Det skulle i ett sådant läge få ännu större konsekvenser för Socialdemokraternas trovärdighet än hur förtroendet inom försvarssfären nu är för Moderaterna.
Men vid en närmare analys så ser ett socialdemokratiskt alternativ inte heller så särskilt bra ut ur ett strikt försvarspolitiskt perspektiv då partiet måste söka stöd från andra partier så som Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Båda dessa partier är som bekant inte särskilt försvarsvänliga och har i sina respektive tidigare skuggbudgetar aviserat reduceringar i försvarsanslaget. Hur firma Löfven/Hultqvist ska kunna ro hem en budget där stödpartierna går med på en ökning av försvarsanslaget ser onekligen problematiskt ut. Men den största utmaningen är att hitta ytterligare ett stödparti som krävs för att erhålla majoritet i riksdagen utan att bryta mot tidigare uttalanden/löften att inte bilda regering med Sverigedemokraterna.
Sett utifrån ett rent försvarspolitiskt perspektiv, vilket man kan tillåtas göra när man spekulerar så skulle den optimala regeringen för en mer realistisk försvarspolitik utifrån dagens siffror och förutsättningar se ut så här:
S: 32,6
SD: 9,2
FP: 6,1
KD: 3,9 (Under förutsättning att man klarar riksdagsspärren)
Totalt: 52,8%
En sammansättning som självklart är fullkomligt orealistisk i ett större sammanhang, och som skulle skapa en oreda utan dess like i andra politiska frågor än just försvarspolitiken. Men faktum är att dessa fyra partier är de som uttryckt störst missnöje med dagens försvarspolitik och mot det nymoderata sättet att hantera "särintresset" Försvarsmakten. Alla ovanstående partier har deklarerat att man ser behovet av ett utökat försvarsanslag. Ett problem med ovanstående kombination runt försvarsfrågan är synen på NATO där det spretar ordentligt.
NATO-frågan är för övrigt en ovanligt märkligt hanterad fråga inom politiken. Moderaterna är för NATO, men vill inte ens utreda frågan? Socialdemokraterna är mot och hävdar att en analys inte ens behövs? Sverigedemokraterna är mot då man anser att Sverige kommer klara sig med ett eget försvar, om SD får som man vill i försvarspolitiken? De enda som öppet är för NATO, och dessutom vill utreda frågan är Folkpartiet, och det räcker ju tyvärr inte när de stora drakarna hanterar frågan på det märkliga sätt man gör.
Samanfattningsvis kan man då konstatera att det ser problematiskt ut även inför kommande val. Om nuvarande siffror står sig så kan vi idag inte ens se något hållbart regeringsalternativ!
Ett fortsatt styre genom Alliansen kommer inte att förbättra läget inom säkerhets- och försvarspolitiken. Ett socialdemokratiskt alternativ kan leda till en kompromiss där försvarspolitiken kan komma att hamna i kläm till förmån för andra nödvändiga uppgörelser. Sverigedemokraterna vill som bekant tillföra stora resurser inom försvarsområde, men vilket av de stora partierna vill bryta mot sina tidigare utspel och bjuda in SD i regeringen? Kanske kommer just detta att bli knäckfrågan som måste lösas?
Inte ens med den bäst putsade spåkulan så kan man skåda hur utfallet av riksdagsvalet 2014 kommer att se ut och än mindre hur försvarspolitiken kommer att påverkas efter detta val.
Vi går en mycket osäker framtid till mötes!
Utan tvekan den sämsta texten du har skrivit. Allt du skrivit tidigare har varit bra. Men detta är sämre än sämst.
SvaraRaderaTack!
RaderaTycker anonym har fel här.
RaderaMånga är vi som bestämt oss för att inte rösta på Moderaterna igen och jag tycker detta inlägget visar på problemet vi får att hitta någon annat parti att rösta på om man letar efter ett alternativ som kan ta oss ur den djupa bajsgrop vi har hamnat i.
Tack skipper
/ Jens K.
Bra inlägg, Skipper! Även om det är spekulationer så är det en intressant tankegång. Har själv funderat i samma banor: vilket parti skall man rösta på om man vill ha en seriös säkerhetspolitik. SD har för mig diskvalificerat sig själva, både genom sitt övriga program och sitt uppträdande.
RaderaFp framstår som det enda tänkbara alternativet, men frågan är om de inte bara är det minst dåliga? Och som du säger, en röst på Fp är också en röst på Reinfelt. Kanske ingen av dem har gjort sig förtjänt av min röst?
/ Commander
Tack kollega.
RaderaJa, hade läget varit som vanligt så hade FP sannolikt varit det bästa alternativet.
Men vill man få bort Moderaterna från försvarspolitiken så måste man tyvärr rösta på något annat. Till och med på partier som man annars aldrig skulle röstat på.
De här är inte lätt, det är ett riktigt problem.
Men även om en röst på FP även är ett stöd för moderaterna så borde väl ändå FP:s inflytande på försvarspolitiken öka om relativt många f.d. moderater röstar på FP istället? Då kanske inte moderaterna kan diktera villkoren riktigt på samma sätt som de verkar kunna göra nu.
RaderaPerman
RaderaMan hade ju kunnat hoppas att det politiska systemet fungerar så. Men tyvärr.
Fler röster på ex FP hade med tillräckligt många röster gett fler platser i försvarsutskottet. Men det hjälper föga.
Försvarsdepartementet är, och har alltid(?) vid en borgerlig regering varit ett moderatdepartement där minister, statssekreterare och tjänstemän är moderater. Där ligger makten. Även finansdepartementet är moderatstyrt.
Därför skulle fler röster på Fp inte göra någon större skillnad inom försvarspolitiken så till vida inte partiet får fler röster än Moderaterna, vilket är en utopi.
Det som skulle kunna göra skillnad är att FP, C och KD gör gemensam sak och ställer krav. Men det har de ännu inte gjort då det sannolikt är viktigare att stå som en enad Allians utåt sett.
Det här är inte lätt!
Anonym skulle kanske vilja förtydliga sig?
SvaraRaderaPositiva klubben! Jag tyckte texten var intressant! Belyser på ett bra sätt våra ev. problem i riksdagen efter nästa val!
SvaraRaderaJag tror någon vaknat på fel sida eller jobbar för Reinfeldt!
Fortsatta spekulationer...
SvaraRaderaCentern och/eller KD åker ur riksdagen. Reinfeldt sänder trevare till MP, men kan inte gå med på deras krav för att gå i regeringsställning med alliansen.
S, V & MP kan inte enas om ett regeringsdugligt alternativ, förra valets samarbete förskräcker alla inblandade.
SD går fram till någonstans mellan 10-15 %.
Varken Löfven eller Reinfeldt vill leda en minoritetsregering med hoppande majoritet i kammaren.
För att hålla SD utanför inflytande så bildar S & M en koalitionsregering....
Intressant.
RaderaFöljdfrågan blir då hur försvarspolitiken skulle hanteras av en sådan koalitionsregering?
Under andra världskriget så höll en samlingsregering som resonerade ungefär som SD gör idag, grovt sett, kommunisterna utanför regeringen med motiveringen att de var landsförrädare. Imorgon håller kanske en samlingsregering som resonerar ungefär som kommunisterna idag SD utanför regeringen med motiveringen att de är patrioter?
SvaraRaderaRoger
Du kanske skulle ta befälet och leda en militärkupp Skipper? Du har mitt stöd. Skipper for Supreme Almighty Commander 2014!!! Så kan du förtöja med din alldeles egen svart-metallic lackade Visby korvett med gula blixtar på utanför Kungliga slottet i huvudstaden Stockholm. Eller förresten du kanske vill flytta huvudstadsämbetet till Karlskrona så att du kan förtöja i kungliga Örlogshamnen? Man vet aldrig med dig. Tack för en bra blogg förresten, men snälla bespara oss politisk gissnings-lekar så ska jag bespara dig dryga kommentarer som denna.
SvaraRaderaDu är dig lik, men att du skulle få styra innehållet på den här bloggen? Nej, tror inte riktigt det. Som du vet så står det dig fritt att läsa, eller inte läsa.
RaderaTack för den positiva feedback du även delade ut.
Varsågod! Och tack själv!
RaderaIntressanta tankar. Som försvarsvän avser jag aldrig mer rösta moderat. Problemet blir då vad jag skall välja. Socialisterna som påbörjade nedläggningen av FM och dessutom hade djupa band med DDR känns inte bra. Inte heller det ljusbruna SD. Att röst blankt känns lite fegt. Detta är verkligen ett dilemma.
SvaraRaderaDetta inlägg tog sin form med anledning av ett funderande på hur man skulle kunna rösta i nästa riksdagsval för att åstadkomma en bättre försvarspolitik än den nu rådande.
SvaraRaderaDet jag kom fram till var just det, att det som det ser ut nu inte finns något alternativ som är tillräckligt bra.
Bortsett från redovisade alternativ i inlägget känns en koalitionsregering med Moderaterna och Socialdemokraterna som ett fullkomligt otänkbart alternativ som skulle skapa mer kaos än ordning.
Det är till och med svårt att ta fram det troligaste alternativet utifrån rådande läge. Men till detta lär vi få återkomma närmare valet.
ja, det är inte dumt att redan nu börja fundera på var det kommer barka när det blir dags.. Jag har en borgerlig grundsyn, men Reinfelt har socialdemokraturiserat sig så till den grad att jag inte begriper mig på karln.. tenderar att hålla med Wolodarski att han börjar likna Persson... suck...
SvaraRaderaDärför är jag rådvill, proteströsta på annat än M för att straffa Reinfelt? stödrösta på FP så att de är kvar i riksdagen, något nytt alternativ??
Börjar också undra om inte Reinfelts taktik med Alliansen hade som andrahandsmål att straffa ut C och KD, så att det bara blir ett "blått" parti kvar som kontrast till S..
Det är nästan så att jag önskar att vi har en allvarlig kris eller krigssituation så att politikerna får snyta till sig och börja leverera på riktigt över blockgränserna.
Personligen förespråkar jag ett triumvirat bestående av Stefan Löfven, Staffan Danielsson och Carl Bildt.
SvaraRaderaDessa är pålitliga kort ur både försvarsperspektiv och i andra frågor så jag är övertygad om att de tillsammans skulle kunna driva landet i rätt riktning.
Jag förutsätter att ironi förekommer. Staffan Danielsson: Har det funnits någon försvarspolitiker som är mindre insatt i FM verksamhet samt ev hotbilder än denna man?
SvaraRaderaJa, det har det. Roine Carlsson.
RaderaSamt förstås han som var försvarsminister under U137-incidenten och som tyckte att det var viktigare att besöka en norsk hundskola än att ta hand om den uppkomna situationen utanför Karlskrona.
RaderaHan moderatmuppen som hade globaldefences som källa till Sveriges 15 jagare ?
RaderaIngen kan väl mena att ni är beredda att bilda regering med Sd? Kanske ska försvarsmakten utrustas med järnrör?
SvaraRaderaOm det vore val idag så skulle både C och Kds åka ut ur riksdagen, medan de röd gröna stannar kvar, Hur påverkar det fördelningen av mandaten i Riksdagen? C och Kds procent andel fördelas till de som Vinner plats i Riksdagen.
SvaraRaderaÄr själv inte tillräckligt insatt hur fördelningen av riksdagsplatser går till.
Får Sd tillräckligt med Riksdagsplatser för vågmästar rollen eller kommer Vp, Miljöpartiet och S ha tillräckligt antal platser?
Med dagens siffror så åker KD och C ut ur riksdagen medan de övriga stannar kvar, Men hur fördelas de platser som KD och C förlorar i och med 4% spärren till de övriga?
SvaraRaderaFår Sd det antal som krävs för att vara vågmästare eller?
Kds 3,8% och Centerns 3,9% går förlorade för Alliansens.
Det är antalet Riksdagsplatser som räknas!
På länken http://www.val.se/det_svenska_valsystemet/valresultat/rakna_sjalv/index.html kan man laborera lite med detta. Jag lade in Skippers siffror och fick följande mandatfördelning:
RaderaM: 113
Fp: 23
S: 124
Mp: 34
V: 20
SD: 35
Då ser man att alliansen (M+Fp) bara får 39% av mandaten. Med Mp nås 48,7% av kammarens mandat. S+Mp+V når 51,9% av mandaten. Ett mittenvänsteralternativ S+Mp+Fp når också en majoritet med 51,0% av mandaten.
Mvh
/Daniel S
Cornucopia spekulerar kring en udda lösning av problemet:
SvaraRadera"Reinfeldts uppenbara ökade frekvens av vansinniga uttalanden väcker en del frågetecken. Vad gör man när landets statsminister verkar förlora förståndet? Finns det några lagar som hanterar detta? Går det att tillsätta en Stor Sinnesundersökning?"
Lösningen av problemet nås således via telefonnr 112.
Flygsoldat 113 Bom
Vilket eller vilka partier varken är eller har varit inblandade i denna förmågeslakt inom försvarsmakten? Är det endast SD som ör oskyldiga? (då man ju inte har suttit vid makten någon gång).
SvaraRadera/Fredrik