5 februari 2013

Fredrik Schulte - Nymoderat riksdagsledamot

För den läsare som av någon anledning missat det, så är Fredrik Schulte den nymoderata riksdagsledamoten som nyligen ansåg att "proportionerna i försvarsdebatten är på gränsen till larviga".

Schulte motiverade det hela med att hänvisa till något han kallde för "tankesmedja". Någon tankesmedja var det inte, utan en högst suspekt internetsida som sammanställt olika länders försvarsmateriel enligt principen addera nytt, men aldrig ta bort avvecklad materiel! Enligt Schulte och den aktuella webbsidan skulle Sverige bland annat förfoga över:

280 stridsvagnar
5 722 bepansrade stridsfordon
55 artilleripjäser
600 granatkastare
3 000 logistikfordon
569 stridsflygplan
103 helikoptrar
18 jagare
13 korvetter
12 ubåtar
20 minröjningsfartyg

Suck! Dubbelsuck och trippelsuck!

Man kan konstatera att unge Schultes källkritiska granskning misslyckades rejält. Förmodligen så tillfrågades inte heller någon äldre och mer påläst moderatkollega som kanske kunnat hjälpa till med siffrorna. Nog för att De Nya Moderaterna är kända för att skönmåla läget, men Schulte spelar i en helt annan division än övriga skönmålare.

I dag har Schulte insett att han trampat i klaveret - rejält med hänsyn till kommentarerna på den egna bloggen. Men den som trampat i klaveret gör ofta bästa att stå still och vara tyst, och förhoppningsvis utan att bli sedd sedan ta sig därifrån för att undvika att skadan förvärras. Men inte Schulte.

I dag publicerar han fem (5) blogginlägg 1,2,3,4,5 där han ska förtydliga vad han egentligen menade. Läs och bedöm själva. Den här bloggen kommer inte att behandla ämnet i detalj, men ett antal citat kan vara värda att lyfta fram.
 Icke desto mindre borde jag faktagranskat siten jag refererade till bättre. Mitt misstag! Jag har dock svårt att förstå varför någon har anledning att bli så upprörd över att jag använde felaktig statistik. So what? Mitt enda syfte var att argumentera för att det svenska försvaret inte är odugligt och helt nedmonterat.
Enligt Wikipedia ligger Sverige på plats 31 när det kommer till försvarsutgifter och plats 18 när det kommer till försvarsutgifter per capita. Därmed bör Sveriges försvar vara rimligt stort i förhållande till att vi är ett litet land uppe i den norra utkanten av världen som inte haft krig på 200 år.
För mig är det tydligt att det i detta sammanhang finns en hel del killar som jobbar, har jobbat i försvaret eller som är allmänna försvarsfantaster som inte är objektiva i sin inställning till försvarspolitiken. Graden av aggressivitet och tillmälena man drabbas av säger en hel del om att åsikterna i första hand inte är intellektuellt underbyggda.
Jag står därför fast vid att DN lade orden (Särintresset/Skippers förtydligande) i munnen på Fredrik Reinfeldt.  Som sagt, jag var inte där, men det är inte första gången DN journalister gör detta. 
Min åsikt är att Svenska försvaret är ungefärligt dimensionerat givet hotbilden. Jag skriver ungefärligt därför att jag som sagt inte sitter inne på detaljkunskaper om hur försvaret fungerar. 
Sammanfattningsvis är det min åsikt att: 
 - försvaret är rimligt dimensionerat i förhållande till vår nuvarande säkerhetspolitiska situation och framtida hotbildsscenarion. 
- vi samtidigt bör satsa mer på våra utlandstjänstgörande trupper. 
- DN lade orden i munnen på Fredrik Reinfeldt- försvaret är ett nationellt intresse 
- men att det finns tydliga särintressen som nästan oavsett hur vår omvärld ser ut anser att försvaret har för lite resurser.Bloggat: APOWAPOW, 6mannen6mannen, Wiseman
Media: Aftonbladet

20 kommentarer:

 1. Han tycks lämpad som ny chefredaktör för Försvarets forum.

  SvaraRadera
 2. Fredrik Schulte - nästa FöMin.

  SvaraRadera
 3. Ja med sådana begåvningar inom nymoderaterna så...kommer det att barka fullständigt åt h-vete. Vad får dom tag i dessa stjärnor. Någon form av koll ska man väl ändå kunna begära av en riksdagsledsmot. Finns det inget omdöme och hjärna kvar alls inom detta parti?
  Inte undra på att det ser ut som det gör med försvaret...Stollar!

  SvaraRadera
 4. Unge herr Schulte vill gärna försöka göra politisk karriär. Viktigt då vara partiledningen till lags i första hand. Då kan det lätt bli fort men fel. Inte bra naturligtvis. Minst sagt. Undrar om det räcker med trippelsuck.

  SvaraRadera
 5. Man kan undra vilka de framtida hotbildsscenarion är som F Schulte hänvisar till.
  Men det är inte min rättighet att undra och ifrågasätta. Moderaterna vet bäst och skulle dom inte veta bäst, So What?, då gäller ändå föregående regel.

  SvaraRadera
 6. Han har fått mina kommentarer och en lång egen blogpostning men det känns lite som att kasta pärlor...

  SvaraRadera
 7. "Fredrik Schulte - nästa FöMin."

  Ja, han har talang för det där, även om han måste jobba på presentationen.

  Argumentationen "Reinfeldt sade aldrig det han sade men om han hade sagt det han inte sade hade han haft rätt!" är inspirerad. Attackerna mot motståndarnas intellekt, motiv och expertis är även de slagkraftiga om än en smula grovt formulerade. Konspirationsteorier ska inte skrivas rakt upp och ned, man måste antyda dem så att alla förstår vad man menar men utan att man framstår som paranoid.

  Ska Schulte nå upp till Tolgforsklass måste han även sluta erkänna att han har fel. Säger eller skriver man något tokigt har man aldrig fel utan man blir "missförstådd" eller "fått orden tagna ur kontext". Dessutom får man aldrig erkänna att man inte har någon koll på vad man pratar om. Oceaner av okunskap döljs bäst med ett säkert uppträdande.

  Schulte är inte där än men viljan att göra jobbet (något som inte går att lära ut, antingen är man det man behöver vara eller inte) finns helt klart där. Men det är bäst att han skyndar sig att repetera in rollen. Bara det att statsministern behövde göra ett uttalande pekar på att nuvarande innehavare av rollen tappat stinget och snarast bör bytas ut.

  SvaraRadera
 8. "Enligt Wikipedia ligger Sverige på plats 31 när det kommer till försvarsutgifter och plats 18 när det kommer till försvarsutgifter per capita. Därmed bör Sveriges försvar vara rimligt stort i förhållande till att vi är ett litet land uppe i den norra utkanten av världen som inte haft krig på 200 år."

  Så höga kostnader garanterar bra resultat? Bra resonerat där.

  SvaraRadera
 9. Hahaha... Killen är ju hur skön som helst. En av rikets ledande komiker. Han kan säkert gå hur långt som helst inom "de nya".

  Allvarligt, det är bedrövligt att se vad som rör sig i huvudet på vissa av våra valda ombud. Hur har det kunnat bli så här?

  SvaraRadera
 10. @ Johan J

  Det är helt enormt att han skriver det där igen eftersom jag i förra veckan på Twitter (där han först kom med påståendet) påpekade faktiskt TVÅ gånger för honom att uppgiften är felaktig om plats 18 per capita.

  Han har tittat på Wikipedia och listning efter BNP, och då kommer Sverige på plats 18. Problemet är den att endast 44 länder är med på listan med bnp-statistik.

  Resterande 111 av 155 länder deltar inte med BNP statistik. Länder som Tjeckien, Portugal, Thailand, Ukraina, Irland, Kroatien, Malaysia, Indonesien, Egypten, Slovakien, osv.

  Viljan att försvara Reinfeldt är så stor bland ungmoddarna att de inte kan tänka klart!

  Wikin: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_military_expenditures

  SvaraRadera
 11. Ta en titt på när riksdagsledamot Schulte diskuterar Bostadsbristen i riksdagen.
  http://www.riksdagen.se/sv/Debatter--beslut/Interpellationsdebatter1/Debatt/?did=H01050&doctype=ip#pos=2934

  Han vet inte vad han talar om där heller.

  SvaraRadera
 12. Försvarets forum har ingen chefredaktör hälsar dess redaktör.
  Huruvida Fredrik Schulte vore lämplig som chefredaktör för Försvarsmaktens personaltidning överlåter jag åt andra att bedöma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kan väl då också i våra stilla sinnen hoppas att Försvarsmaktens personaltidning någon gång i framtiden kan bli en tidning för Försvarmaktens personal och inte ett verktyg för allehanda propaganda från InfoS.

   Testa gärna hur läget är i denna fråga "här och nu" genom en enkel gallup i EMIL.

   Fanns ju en gång i tiden ett sådant koncept för att känna av VIND:en på veckobasis i och kring akutella frågor. Vet ej varför detta avbröts.

   Radera
 13. Jag vill på intet sätt ta den unge moderaten i försvar, men i dessa tider av förfasan över bloggare, politiker och sympatier för ÖB etc, bör vi alla komma ihåg att FM själv bär en mycket stor del av ansvaret för nuläget. Få var de kritiska rösterna runt milennieskiftet (+/- några år) då NBF, insatsförsvar och "internationalism" kastade ut ungen med badvattnet. Moore, Kihl m fl kunde då härja fritt, med ett koppel av jasägare och anpasslingar.

  Jag bedömer att många av de "våldsamma" reaktionerna kring Schulteaffären är en allmän frustration över läget i Försvarsmakten - en identitetskris kanske? I annat fall skulle den unge moderatens uttalande bara bemötas med en huvudskakning. Att ha "kastat ut ungen" med badvattnet, helt utan djupare analys, är naturligtvis synnerligen genant för Försvarsmakten, då man ju själv aktivt drev på.

  Frustrationen är begriplig då försvaret av idag, och även efter införd IO14, de facto är ett invasionsförsvar, av i stort sett samma typ som vi, med hånfulla epitet, kastade ut vid milennieskiftet och åren därefter. Den enda skillnaden är att även med intagen IO14, är organisationen alldeles för liten, både förbandsvolymsmässigt, materiellt och personellt, för att kunna göra någon skillnad. Vi får alltså ett oanvändbart, mikroskopiskt invasionsförsvar samtidigt som "långtbortistandoktrinen" delvis fasas ut.

  Vi kan inte försvara Sverige vare sig själva eller med hjälp, vi kan inte hjälpa våra grannar - men vi skall samtidigt öka det nationella fokuset på bekostnad av det internationella - "Enströms paradox"?

  Vi berömmer oss ofta genom att pedagogiskt förklara det långsiktiga perspektivet, men vi var ärligt talat inte på något sätt långsiktiga för 13 år sedan.

  Alla anställda känner naturligtvis till detta. Men hur hanterar man detta personligen? Många av oss var som sagt med och sade "ja" och "amen", och hantera den vetskapen känslomässigt kan givetvis vara svårt. Jag förstår och delar frustrationen...

  Läget är som det är, och det går inte att "backa bandet". Vi får leva med ett försvar som inte längre är "ett försvar utan luckor". Ur detta bör vi reflektera över, och dra slutsatser av vårt eget agerande som chefer och medarbetare under kallakrigsperiodens senare del, men också tiden därefter, fram till dags dato. Vad gjorde jag? Varför gjorde jag det? Varför gjorde inte jag något?

  Låt den unge moderaten vara ifred - han är nog redan betraktad som en stolle, t o m i de egna leden.

  Den inre fienden kan ibland vara den farligaste...


  Patrik Lander
  Enköping

  SvaraRadera
 14. Utebliven (intellektuell) förmåga är också en förmåga....

  Någon gång strax före VK II utbrott bytte en riksdagsledamot parti från bondeförbudnet till socialdemokraterna varvid en av de ledande högerpartisterna fällde den iroiniska kommentaren : "Med detta byte höjdes den intellektuella förmågan i bägge partierna".

  Är man socialdemokrat kunde man man möjligen hoppas på att kunna återanvända detta citat om Schulte exemplevis gick till framtidspartiet centern som nog saknar just försvarsdimensionen i sitt framtidsprogram...

  Högbåtsmannen

  SvaraRadera
 15. Felet med NBF, insatsförsvar och "internationalism" är inte behoven och möjligheterna utan det gråtängsliga genomförandet.

  T.ex. med NBF lyckades man upprepa samma misstag som gjordes med telefonen under första världskriget samtidigt som man ignorerade 30 år av relevant försvarsmaktsintern erfarenhet av ledningsystem osv och lekte med prototypverktyg i stället för att förstå teknikutvecklingen och bygga system.

  Som utomstående ser man inte sådana problem fören långt efter att skadan är väl utvecklad...

  SvaraRadera
 16. Fredrik Schulte är bevisligen lika okunnig som Fredrik Reinfeldt i försvarsfrågor.

  Citat från SVD: "Björklund går emot Reinfeldt om försvaret.
  Sveriges yrkesförsvar blir för litet och för dyrt. Rysslands upprustning tvingar Sverige att fördubbla armén, återgå till ett mobiliseringsförsvar och köpa in Patriotmissiler mot angrepp. Folkpartiledaren Jan Björklund vill satsa mer på försvaret."

  Flygsoldat 113 Bom

  SvaraRadera
 17. Återigen så trampar M snett, dubbel Fredrik är ett lysande exempel på detta. Den ene värre än den andre i sina uttalanden.
  Nu väntar jag spänt på vad den papperslösa försvarsministern ska säga, ja först måste hon rusa iväg till farbror Fredrik och fråga vad hon får säga.
  Jag har fullständigt tappat all tro på dessa politiker, ingen är karl för sin hatt. Björklund kommer att backa vad gäller försvarets huvuduppgift, hemma eller borta. Centern ja just det, där tog inspirationen slut innan den hade börjat.
  Jag mår illa av detta svek, inte bara mot de som fortfarande orkar jobba där ute utan även sveket mot vårat land.
  Farbror Fredrik vill hellre satsa på skolor än att se till att vi kan bevara vår frihet så vi fortfarande har en skola.
  Nu har vi inget underhåll för våra förband vid ofred, den lede fi tackar ödmjukt för detta då taktiken är att skära av just underhållet. Suck! och åter Suck!

  SvaraRadera
 18. Kostnad och faktisk försvar är olika saker... riksdagsledamot med klotterplank som källa

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna