12 januari 2014

Folk & Försvar 2014 - Dag 1Första dagen på Folk & Försvars rikskonferens i Sälen är till ända. Inga direkta överraskningar eller politiska utspel utöver det väntade. Dock har det ändå varit en intressant att följa debatten, i synnerhet att lyssna till statsminister Fredrik Reinfeldt och Finlands president Sauli Niinistö.


Jag avser inte skiva något längre inlägg om dagen. Istället har jag samlat de mest intressanta artiklarna och blogginläggen här nedan. Länkar till Folk & Försvar sändningar återfinns också här.

Kort sammanfattat kan jag konstatera att det som väckt mest uppmärksamhet är Fredrik Reinfeldts syn på försvarspolitiken och utvecklingen i vårt närområde (läs Ryssland). Inte på något sätt divergerade statsministern från den bild som av Cecilia Widegren, Karin Enström m.fl. målat upp rörande den lyckade försvarspolitiken signerat Moderaterna. De enda som fortfarande verkar hålla med Moderaterna om att regeringen stärker svensk försvarsförmåga är Moderaterna själva. Ryssland avfärdades av Reinfeldt på flera sätt, bland annat använde han Open Skies-avtalet som ett exempel på ett svenskt försvarssamarbete med Ryssland, vilket givetvis inte är helt korrekt.

I kvällens SVT Agenda så grillas försvarsminister Karin Enström av SVT:s Mats Knutsson med kritik mot just detta - huruvida regeringen veklingen stärker försvarsförmågan eller inte och om hur lyckade de nordiska samarbetena verkligen är och tog upp haveriet med Archer m.m.

Lika väntat så framförde försvarsminister Karin Enström sina standardfraser om att Alliansregeringen på olika sätt stärker försvaret , att försvarsförmågan i dag är bättre än 2006 och att man nu genomför satsningar på försvaret. Intet nytt under solen med andra ord. Frågan är hur många anställda i Försvarsmakten som känner igen sig i den beskrivningen? Varje gång man ser och hör vår försvarsminister så kan man inte låta bli att fundera på huruvida hon själv tror på det hon säger, eller om det är plikten och lojaliteten mot "partiet" som går före de egna åsikterna?

I morgon fortsätter rikskonferensen där Stefan Löfven(s) och Jan Björklund(fp) inleder. Den riktigt intressanta dagen blir dock på tisdag.

Avslutningsvis en eloge till Folk & Försvar för en bra rikskonferens med betydligt mer spets i debatten och frågorna än föregående år. Detta beror till stor del på den briljanta moderatorn Pernilla Ström.

Här nedan återfinns länkar till artiklar och inlägg från dagen....


Skipper under Folk & Försvar
Det är (m)otigt för regeringen nu
Helt om!
Inför Folk & Försvar

Folk & Försvar
Program
Sändningar i efterhand
Debattartikel

Media:
SvD - Dåligt betyg till försvarspolitiken
SvD - Finskt intresse av starkt svenskt försvar
SvD - Reinfeldt: Militärt hot osannolikt
SvD - Försvaret har blivit svagare
SvD - Stockholm ska prioriteras under krig
SvD - Experter sågar försvarssamarbete
SvD - S & M vill hålla försvaret hemma
SvD - Analys: Ska bli intressant att se reaktionerna i Sälen
SvD - ÖB i intervju: Stockholm ska prioriteras vid militärt hot
DN - Reinfeldt: Svenskt NATO-medlemskap inte aktuellt
DN - Dåligt betyg till försvarspolitiken
Aftonbladet: Lena Mellin - Försvarsdebatten är infekterad
Aftonbladet: Försvarsministern sågar MP:s utspel
Aftonbladet: Miljöpartiet kräver fredskårled av EU
Aftonbladet: Reinfeldt om den ryska upprustningen
Aftonbladet: Reinfeldt - Militärt hot osannolikt
Expressen: TV från Folk & Försvar
Expressen: Dåligt betyg till försvarspolitiken
Expressen: Övade med kärnvapen mot svenska mål
Expressen - ÖB: Läsarna ska inte vara oroliga
DI - Reinfeldt ger NATO kalla handen
SVT - Reinfeldt: Svenskt NATO-medlemskap inte aktuellt
SVT - Försvaret fortsatt huvudvärk för Reinfeldt
SVT - Finsk expert: Svenskt försvar avskräckande exempel (Se inslaget!)
SVT - Salonius-Pasternak - Tvivlet på svensk försvarsförmåga ökar (Se inslaget!)
TV4 - NATO-frågan vinns inte med feltryckning i riksdagen
TV4 - Ryssland övade kärnvapenanfall mot Sverige
TV4 - Försvaret har blivit svagare
TV4 - (m) försvarsutspel kritiseras
SR - Godmorgon världen - Försvaret i går, idag, i morgon (Lyssna!)
SR - Reinfeldt försvarade sin försvarspolitik
SR - Svenskarna mer positiva till NATO
SR - Nordiskt försvarsarbete döms ut av experter
HD Ledare - Kriget om hotbilden

Försvarsmakten:
Videoblogg: Infodir
Videoblogg: ÖB
Videoblogg: C INS

Bloggar:
Försvar & Säkerhet
Wiseman
Wiseman
Sjätte mannen
Staffan Danielsson
Johan Westerholm
James Mashiri
Rolf K Nilsson
Åsa Lindestam
Annicka Engblom
Cornucopia?
Johan Forssell

Övrigt:
MSB Pressmedelande om förtroende för svensk försvarspolitik

7 kommentarer:

 1. Att inte Karin den lilla båtchefen avgår med omedelbarverkan!


  periskåpet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varning: Undvik nedlåtande tillmälen.

   Radera
 2. För att försöka vara kritisk samtidigt neutral när det handlar om försvarsministern så tror jag mest att hon är en nickedocka toppstyrd på annat håll. Ni får tänka på att hon är fd yrkesofficer och troligen lika kompetent som alla som skriver här.

  När jag ser hennes framträdande så ser dem väldigt regisserade ut och tror inte hon har mycket utrymme för egna uttryck. Se hur det gick för Odenberg, han fick försvarsvänners respekt men det kosta honom jobbet. Misstänker hon är gisslan i sin egen arbetsplats. Cecilia Widegren har jag varken hört eller sett något om så kan inte svara om det är inkompetens och eller samma situation. Sen har vi ju "tomhylsorna" som har styrt från båda sidorna av den politiska partierna och skapat det vi ser idag.

  SvaraRadera
 3. Hej Skipper!

  Hoppas det passar att jag stjäl delar av din länksamling och rebloggar den på mina #fofrk sidor (med omnämnande, så klart). Fint jobbat med uppföljningen. Har själv tagit en roll som hindrar fartfyllt skrivande, men är jättenöjd med vår webbpanel!

  Mvh,
  James Mashiri
  http://fmashiri.wordpress.com/fofrk14/

  SvaraRadera
 4. Både Johan Forssell och Aftonbladet skriver om pappersförband.

  Kan du se vem som ljuger och vem som talar sanning?

  Rätt svar belönas med en kartong Nickel som sparats från det odugliga invasionsförsvarets tid.

  SvaraRadera
 5. Hitintills - efter positioneringen inför FoF - så finns det inget som tyder på att FM:s holmgång kommer att upphöra, oavsett utgång i höstens riksdagsval. Moderaternas chanstagning att den besparing som sjösattes 2007 skulle passera obemärkt förbi har misslyckats. Det är helt uppenbart att det saknas ett försvarspolitiskt regeringsinitiativ för att bemöta den allomfattande kritiken som nu framkommer. Detta kanske inte är så konstigt eftersom den främste regeringsföreträdaren för försvarspolitiken lider av Bosse Ringholm syndromet - det finns bara ett svar på alla frågor och detta svarar jag oavsett hur många frågor jag får.
  Tyvärr så finns det inget reellt intresse inom den röd/gröna oppositionen annat än att ligga kvar på (S)amma nivå eller minskad den. Detta medför att kommande rapport från försvarsberedningen kommer att präglas av samma utgångspunkt eftersom den beskrivna verkligheten förhandlas fram för att nå parlamentarisk enighet.

  Ryktet från senaste orienteringstävlingen gör gällande att när det svenska laget aldrig kom i mål så beslutade tävlingsledningen att skicka ut det norska laget för att visa in det svenska till mål. Det visade sig emellertid, när norrmännen väl fann svenskarna, att det svenska laget hade röstat fram att målet var på den plats där de för tillfället stod och de hävdade bestämt att de hade vunnit eftersom de var överens med alla närvarande. Såvitt jag vet står svenskarna fortfarande kvar där ute i skogen – inväntande prisceremonin.

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna