1 april 2014

April april....Sent i går kväll kom jag tack vare en påminnelse från Fredrik "Sjätte mannen" Antonsson på att det faktiskt var första april kommande dag. Ett snabbt bedömande och lite samverkan med kollegan Wiseman  renderade i det här försöket till aprilskämt som publicerades i morse.

Aprilskämt bör anspela på något aktuellt ämne som jag normalt sett brukar skriva om. Jag kom snabbt fram till att Östeuropa med Ukraina och Ryssland var en framgångsfaktor. Försvarsberedningen som är i slutskedet av sitt arbete en annan faktor. För att binda ihop detta använde jag en svensk i FN, Jan Eliasson samt moderaten Carl Bildt som efterträdde Eliasson på posten som utrikesminister.

Antydningen att det var ny spelare på banan med "djup kunskap om försvarsfrågor" anspelade givetvis på kollegan Wiseman som i dag deklarerade att han gett upp försvarsbloggandet och blivit nymoderat under devisen "If you can´t beat them, join them". Fantastisk fin blogglayout och presentationen WISEMAN, MODERAT är helt oslagbar.

Inget av det jag skrev är sant - om nu någon ens i efterhand tror det. Det var ett aprilskämt och inget annat. De flesta förstod nog det på en gång.

I Skövde... förstod man inte riktigt att det hela enbart var ett aprilskämt. På lokaltidningsredaktionen trodde man att det kanske faktiskt var "ett försök till illasinnad politisk ryktesspridning"... Läs hela artikeln på Skövde Nyheter här.


För övrigt så kan man väl säga att moderaterna hade lite taskig timing för dagens försvarspolitiska nyhet. 

När jag lyssnade på radion i morse och hörde att Karin Enström ville satsa på luftvärnet. Fler enheter, ett snabbare införande och finansieringen var inget problem -  den första april(!) Jag var tvungen att läsa artikeln på nätet och blev ånyo tveksam då reportern också hette Karin... Men det visade sig kanske att det trots det valda datumet att det stämmer, vilket är mycket bra och nödvändigt!

Men hur var det där med Widegrens försvarsberedning egentligen? Skulle inte beredningen analysera hur försvaret ska utvecklas och hur det ska finansieras för att redovisas i en bred uppgörelse den 15 maj? Carl Bildt lovar flera ubåtar, Fredrik Reinfeldt lovar mer pengar och Anders Borg har lovat luftvärn. Jan Björklund har till och med specificerat det till Patriot. Intressant minst sagt!


Även Riksrevisionen presenterar en ny rapport i dag den första april. Man har ganska huruvida försvarsreformen har varit tillräckligt finansierad?

Man har i rapporten föga förvånande kommit fram till att Försvarsmakten och regeringen har inte gjort tillräckligt för att se till att försvarets verksamhet i framtiden är planerad, beräknad och finansierad. Man pekar på att man framför allt måste hantera problemen inom materielförsörjningen – enligt Försvarsmakten saknas 30-50 miljarder kronor för anskaffning av materiel de närmaste tio åren.

I rapporten skriver man bland annat att..
– Regeringen måste nu fokusera på att förbättra de ekonomiska förutsättningarna för att långsiktigt uppnå målen för omställningen av försvaret. Det är viktigt att rationaliseringarna balanseras så att försvaret även framöver kan göra insatser och lösa sina uppgifter, säger riksrevisor Jan Landahl.

Det här måste vara MYCKET SVIDANDE kritik mot alla nymoderater som vägrat erkänna för sig själva, för övriga Allianspartier, för oppositionspartier och för svenska folket att hela försvarsreformen är alldeles orimligt underfinansierad redan från första stund och att alla analyser och beräkningar av personalkostnader vid övergången från värnplikt till ett anställt yrkesförsvar var rena rama glädjekalkylerna.

Det känns befriande att vi nu har svart på vitt att det vi alla, förutom moderaterna, har vetat hela tiden även fastställts av självaste riksrevisionen. Det här är med största sannolikhet den formella vändpunkten nere på botten för svenska försvarspolitik. Nu kan det med andra ord bara bli bättre, och det måste gå snabbt. Omvärldsläget kräver dessutom det!

Riksrevisionen: ExpressenDN, SvD, MT, GPGP Ledare, SVT, Ny Teknik, RoD, DI, DO
Övrigt: SVT, SLA
Bloggar: Widegren

9 kommentarer:

 1. Bara den moderata satsningen på luftvärnet inte blir som deras satsning på helikoptrar. Nämligen att en amerikanskt system köps in "rakt över disk" utan minsta anpassning till svenska förhållanden, och kostnaderna "täcks" genom omplanering av materielplanen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu var det ju så att köpa rakt över disk var det man borde gjort från början i stället för att komma med diverse ändringar runt NH90 vilket gjorde stt den blev försenad drygt 15 år och dyrare. HK 16 köptes då in över disk och inskolning och dyligt gick med en farlig fart och nu är den i full tjänst.

   Radera
 2. Måste bara inflika att ifråga om Carl Bildts uttalande om ubåtarna så har han enligt citat på den tidnings hemsida, som gjorde intervjun, sagt att vi bör upprätthålla nuvarande numerär om fem st. Det har tidningarna sedan tolkat som att fem nya ska anskaffas till priset 10 miljarder.

  /Civil

  SvaraRadera
  Svar
  1. Numerären på pappret må vara fem ubåtar för tillfället, men det finns bara fyra besättningar. Glöm inte heller att det enligt senaste försvarsbeslutet bara ska finnas fyra ubåtar. Att man ändå hittills lyckats behålla fem ubåtar beror till viss del på att man behövt en femte ubåt för utbildning av utländska ubåtsbesättningar (läs: singaporeanska), men i och med att det utbildningsprogrammet nu är slut och inga nya utbildningsuppdrag finns i sikte samt det faktum att bara två av de tre Gotlandsubåtarna ska halvtidsmoderniseras så lär det bara vara en tidsfråga innan vi bara har fyra ubåtar (om ens det).

   Radera
 3. Skipper, du är en obotlig optimist. Om och om igen. Med krokodiler vid makten (hård hud, stor käft och små öron) så kommer riksrevisionen ignoreras om och om igen. Det är modern "politik" att spinna sin egen sanning. De mest moderna, det nyaste arbetarpartiet, excellerar i denna konst. För att vinna val är sanningen irrelevant, det är väljarnas uppfattning som avgör. Sanningen skulle kunna vara viktig om huvudmålet var att ansvarsfullt leda landet, men även det är en modifierbar sanning på vägen mot val- och karriärframgångar för dem där politik är mål och inte medel längre.

  Tappa inte sugen. Din optimism är uppfriskande och välbehövlig även för gamla cyniker.

  SvaraRadera
 4. Bra att du är optimist och tror på en markant vändning, hoppas du har rätt. Själv är jag övertygad att om moderaterna trots ryska påsken och trots den gigantiska övningen i östra militärdistriktet i somras ändå fortsatte fortsatte försvarsneddragningarna så sent som en vecka före Krimkrisen så finns det väldigt begränsat hopp om att dagens nymoderata ledning någonsin kommer att göra ens något i närheten av samma sak som balterna nu gör. "Lithuania and Latvia say they will increase defense spending by 2020 to NATO's recommended two percent of gross domestic product, from the current level of 1% of GDP."
  http://www.baltic-course.com/eng/legislation/?doc=89693

  Sannolikheten att S kommer kunna övertala MP till försvarssatningar i en ev rödgrön regering är om möjligt ännu mindre då MP som bekant är snäppet mer försvarsfientliga än nya M.

  Den enda realistiska möjligheten till väsentliga försvarssatsningar är att nya M tappar ytterligare ett par procentenheter till SD och att vi efter valet kan få en parlamentarisk situation mer lik övriga Skandinavien. En drömsituation försvarsmässigt vore: nygamla M 21% SD 15% FP 8% och KD 6%. Under förutsättning att nya M efter valet byter partiledning så skulle möjligheter kunna öppnas upp för de försvarssatsningar som krävs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utifrån de nuvarande riksdagspartierna så skulle väl drömsituationen vara SD 51%?Det är ju det enda partiet som inte helt förbrukat sitt förtroende vad gäller försvarspolitiken.

   Radera
 5. Det där lät ju bra. Men dom sa inget om vem eller vilka och hur sakerna skall skötas. Finns ju inte personal till de få saker vi har nu. Men, vad dum jag är........det finns säkert rum kvar i vårt "hemliga" centrallager vid Arboga. Där kan dom säkert få plats tillsammans med de 70 000 andra SJ pallarna.

  SvaraRadera
 6. Modifierbara Sanningspartiet är lämpligt namn! / Nemo Saltad Sobrius

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna